×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Vacante seniori in Oltenia

Stim ca iti doresti vacanta perfecta alaturi de cei dragi!
Te rugam sa completezi urmatorul formular cu detalii ce ne vor ajuta in realizarea celei mai bune oferte.

Solicita oferta

Despre Oltenia

Atractii:

Manastirea Hurezi
Construit intre 1691-1697, acest lacas de cult, inclus in Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO, este cea mai vasta si mai frumoasa ctitorie a lui Constantin Brancoveanu. Aici a functionat o scoala unde s-a cristalizat stilul architectonic purtand numele domnitorului.

Culele Duca si Greceanu, Maldaresti
Numele de cula provine din cuvantul turcesc kule (turn), desemnand o locuinta intarita, avand forma unui turn, caracterizata de un parter inalt, masiv, si un etaj la care se ajunge cu ajutorul unei scari. Culele erau folosite pentru mai multe scopuri, pentru refugiu si aparare, de veghe si alarma sau ca si locuinte permanente. Acest tip de locuinta rezistenta se intalneste in tari din zona Balcanilor, precum Serbia, Bulgaria si Albania, iar in Romania cu precadere in Oltenia. La inceputul secolului al XVI-lea, boierii din Maldaresti erau unii dintre cei mai bogati din Oltenia, averile lor intinzandu-se din crestele muntilor pana spre campia Dunarii. Datorita modului in care isi depozitau avutia, adica in gramezi zise “maldare”, membrii acestei familii bogate de boieri au capatat porecla de Maldar, iar comunei i s-a zis Maldaresti. Bogatia despre care se dusese vestea constituia insa o ispita atat pentru turci cat si pentru haiducii vremurilor de atunci, de aceea, pentru a se apara impotriva acestor repetate atacuri, neamul Maldarestilor au cladit culele, cu aspect de fortareata.

Muzeul trovantilor din Costesti
In comuna Costesti, natura a creat unele dintre cele mai surprinzatoare sculpturi de piatra. Aici sunt expuse, in aer liber pe o suprafata de un hectar, peste o suta de sculpturi ale naturii. Forme bizare, milimetrice sau de dimensiunea unui om, continua sa iasa la iveala. Oamenii de stiinta nu au reusit pana acum, sa desluseasca in totalitate misterul formarii trovantilor. Ei sustin ca formatiunile, numite in literatura de specialitate concretiuni grezoase, ar avea peste 6 milioane de ani vechime si ar fi aparut datorita unor cimentari locale ale nisipului, posibil pe fondul unei activitatii seismice. Localnicii au parerile lor in privinta trovantilor, pe care ii numesc si „pietre vii” sau „pietre care cresc”. Unii sustin cu tarie ca dupa o ploaie mai lunga, din nisipul umed rasar mici trovanti, iar pietrele de dimensiuni mai mari efectiv cresc. Trovanti pot fi intalniti in mai multe zone din Romania, dar cei de la Costesti impresioneaza prin diversitatea formelor si prin dimensiunea lor, de la doi-trei centimetri pana la aproximativ cinci metri. Costestiul e singurul loc din Europa unde a fost amenajat un parc pentru aceste formatiuni geologice.

Manastirea si Pestera Polovragi
In fata Cheilor Oltetului se afla manastirea Polovragi, o veche asezare monastica mentionata in sec. al XVII-lea . Putin mai departe, ascunsa in spatele versantului stancos de la gura defileului, se afla pestera Polovragi, considerata salasul lui Zamolxe, principalul zeu al dacilor. Pestera este una dintre cele mai mari cavitati stancoase din tara noastra. Speologii inca nu i-au gasit capatul, iar legenda spune ca iesirea e tocmai in Transilvania, la Sarmisegetuza. Din cei 10 km ai pesterii doar vreo 900 de metri sunt accesibili publicului. Locul are o incarcatura emotionala de exceptie deoarece a fost de-a lungul timpului un refugiu pentru daci, vraci si calugari. Deasupra pesterii se afla o cetate geto-dacica. In pestera, dacii prelucrau o planta rara, numita povraga, polvraga sau polovraga, intrebuintata in popor ca remediu impotriva bolilor.

Manastirea Lainici
Manastirea Lainici este considerata mireasa din Defileul Jiului datorita fatadei sale de un alb puternic. A fost construita in anii 1812-1818, in vremea domnitorului Gheorghe Caragea. La Manastirea Lainici s-a ascuns in anul 1817 Tudor Vladimirescu, imbracat in haine calugaresti, pentru a scapa de urmarirea turcilor, impotriva carora luptase in razboiul ruso-turc din 1806-1812.

Muzeul in aer liber din Curtisoara
La Curtisoara se afla un frumos muzeu al constructiilor din Gorj, zona renumita prin arhitectura de lemn a caselor si bisericilor construite de obicei din stejari seculari. In muzeu pot fi admirate cateva tipuri de gospodarii gorjene, toate demonstrand priceperea mesterilor constructori ai zonei si doua cule.

Conacul Balcescu, Valea Balceasca
In istoria modernizarii Romaniei, Nicolae Balcescu si pasoptismul sunt importante puncte de reper. Nu doar pentru ca vorbim de unul din liderii generatiei sale, implicat deopotriva cultural si politic in construirea unui parcurs european si al unui nou statut romanilor, cat si datorita consecintelor pe termen lung, pe care le-au generat actiunile sale. In satul Valea Balceasca, se afla conacul si parcul care au fost proprietatea parintilor marelui om politic, istoric si ganditor democrat-revolutionar pasoptist Nicolae Balcescu (1819-1852). Astazi, conacul admirabil intretinut gazduieste o expozitie complexa, frumos structurata care ne poarta deopotriva prin lumea boierimii secolelor trecute, dar si prin viata si activitatea lui Nicolae Balcescu.

Targu Jiu
Targu Jiu se mandreste cu o unica si nepretuita atractie - sculpturile monumentale realizate de Constantin Brancusi la sfarsitul anilor 1930. In chip de memorial de razboi pentru orasul copilariei sale, Brancusi a planificat o serie de 12 opere, din care a reusit sa finalizeze numai 4 inainte de moarte. Cea mai celebra dintre acestea este lucrarea recent restaurata Coloana Fara Sfarsit, un stalp totemic, inalt de treizeci de metri, format din blocuri rombice din metal, a carui forma unduitoare se regaseste in multe dintre pridvoarele vechilor case din lemn raspandite in toata regiunea. Celelalte sculpturi sunt Poarta Sarutului, Aleea Scaunelor si Masa Tacerii, inconjurata de 12 scaune mici sub forma de clepsidra, simbol al continuitatii lunilor anului.

Hobita
Unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea s-a nascut in 1876 intr-o familie de tarani din Hobita, langa Targu Jiu. Casa in care a copilarit sculptorul afost transformata intr-un mic muzeu.

Manastirea Tismana
Tismana este cea mai veche manastire din Romania. A fost intemeiata in 1375 de Sf. Nicodim, membru al familiei princiare a Basarabilor, a carui grota de sihastru se afla in dreapta portii de intrare. In manastirea Tismana s-au adunat in 1821 taranii rasculati, condusi de Tudor Vladimirescu.

Stefanesti - Bratianu
Familia Bratianu a fost una dintre cele mai longevive si active familii din viata politica romaneasca, acoperind intreaga epoca cuprinsa intre 1866 si 1947. Domeniul de la Florica (dupa cum era numit in epoca), este opera a doi dintre cei mai importanti membri ai acestei familii - Ion si fiul sau, Ionel Bratianu si a fost martora a numeroase decizii politice cruciale pentru Regatul Roman.

Rezerva acum!