INFORMARI PENTRU CALATORIE

Vacante in Delta Dunarii

Stim ca iti doresti vacanta perfecta alaturi de cei dragi!
Te rugam sa completezi urmatorul formular cu detalii ce ne vor ajuta in realizarea celei mai bune oferte.

Solicita oferta

Despre Delta Dunarii

Litoralul romanesc reprezinta o parte din tarmul occidental al Marii Negre și se intinde de la granita cu Ucraina (Nord, in golful Musura) pana la cea cu Bulgaria (Sud, la cateva sute de metri de localitatea Vama Veche). Este cea mai exploatata zona turistica din tara. Principala statiune de la litoralul Romaniei, este fara indoiala, Mamaia, situata in nordul Municipiului Constanta. Cele mai vechi dovezi ale existentei umane in vatra Constantei au fost gasite pe malul lacului Tabacarie, in perimetrul actualului cartier Tomis Nord si constau in materiale arheologice atribuite culturii eneolitice Gumelnita (mileniul V i. Hr). Aparitia si stabilirea grecilor in zona peninsulara a orasului actual, in sec.VI i.Hr. constituie un fenomen ce trebuie integrat procesului urias de emigrare, cunoscut sub numele de colonizare greaca, in care o parte a lumii grecesti porneste catre alte lumi, in secolele VIII-VI i.Hr. Inca din primii ani ai prezentei romane, orasele grecesti se vor constitui intr-o uniune, mai intai formata din cinci cetati - Histria, Tomis, Callatis, Dionysopolis (Balcic) si Odessos (Varna) - apoi din sase cetati - se va adauga Mesembria, (Nesebar), resedinta uniunii aflandu-se pentru scurta vreme la Odessos, pentru ca mai apoi sa o preia Tomisul.

Dunarea, izvorand din Germania, adunand afluentii din zece tari si traversand patru capitale, dupa un traseu de 2860 Km, formeaza la varsarea sa in Marea Neagra o delta.  Raportata la Romania, Delta Dunarii este situata in partea de  S-E a tarii, avand forma literei grecesti „ Δ “ (delta) fiind limitata in partea de  S-V de podisul Dobrogei, in N trece peste granita cu Ucraina, iar in E se invecineaza cu Marea Neagra. Privita de pe Dealurile Tulcei, Delta Dunarii apare ca o intindere de verdeata strabatuta de suvite argintii.

Balcic (sau Balchik in limba bulgara), este un orasel situat pe tarmul Marii Negre, in Bulgaria, la circa 60 de km de Vama Veche. Intre anii 1913 - 1940 a apartinut Romaniei, dupa 1940 a fost redobandit de Bulgaria.In Balcic se afla celebrul Castel (“Cuibul linistit”), resedinta preferata a Reginei Maria a Romaniei, inconjurat de o la fel de celebra gradina botanica unicat in Europa centrala si de est, in special datorita colectiei de cactusi. Pentru mult timp orasul a fost supranumit Orasul Alb, din cauza dealurilor albicioase din jur. In prezent, brosurile din Bulgaria care prezinta orasul il numesc “perla litoralului bulgaresc”.

Atractii:

Pasarile salbatice din Delta
Delta Dunarii este renumita pentru bogatia faunei salbatice, oferind un habitat natural exceptional. Expertii au ajuns la concluzia ca Delta Dunarii are cea mai bogata diversitate de pasari de pe planeta, pe teritoriul sau fiind identificate peste 300 de specii de pasari din care 175 sunt originare de aici, iar restul - din tari indepartate din Europa, Asia, sau Africa. De-a lungul plimbarilor pe canale se pot zari pescarusi, starci, egrete si o larga varietate de pasari de padure. Pot fi observate chire, pescarusi si ocazional stoluri mari de pelicani hranindu-se sau cuibarind in apele cristaline acoperite cu paturi de crini albi si galbeni; mai pot fi zarite lisite, cufundari, ibisi, o abundenta de pasari de apa in stufaris. In coroanele copacilor partial scufundati se gasesc colonii mixte de cormorani, anatide, starci si egrete; aerul zumzaie de activitate cand puietul este adunat pentru inceperea migratiei. Sus, pe cer, se pot vedea vulturi, soimi-vrabie, soimi si ocazional vulturi cu coada alba cautand hrana.

Pestele prospat
In Delta, mesele constau in preparate din peste prins in ziua respectiva (crap, stiuca, somn), servit de obicei cu rosii zemoase, culese din gradina. In apele Dunarii traiesc circa 150 de specii de pesti. Scrumbia inoata sute de kilometri pentru a-si depune ouale, somnii ating uneori 400 kg, stiucile isi pandesc nemiscate prada, iar printre ele isi croiesc drumuri salaii, cegile, crapii, bibanii teposi, rosioarele, carasii si platicile. Sturionii marini - pastruga, morunul si nisetrul - adevarati monstri preistorici, cutreiera apele marii, oprindu-si uneori calatoria in plasele pescarilor.

Ruinele cetatii Histria
Pe malul lacului Sinoe s-a ridicat in urma cu peste doua mii sase sute de ani vestitul oras Histria, intemeiat de navigatorii si negustorii greci, care s-au asezat in ospitalierul golf de odinioara, cu scopul de a face comert cu bastinasii geto-daci. Asezarea, intemeiata in 675 i. Hr., a devenit cea mai importanta colonie greceasca la Marea Neagra si a continuat sa fie locuita pana la inceputul sec. al VII-lea d. Hr, cand portul a fost ingropat de aluviuni, orasul fiind in cele din urma abandonat in urma atacurilor triburilor de avari si slavi. Histria, cea mai veche asezare urbana din tara, a fost descoperita incepand din anul 1914, de sapaturile marelui istoric si arheolog Vasile Parvan. In interiorul asezarii au fost descoperite in decursul timpului temple si altare grecesti, terme romane, basilici, locuinte particulare, dar si o catedrala episcopala. De asemenea, sapaturile au oferit un bogat material arheologic, cea mai mare parte fiind expusa in muzeul cetatii: sculpturi, reliefuri, materiale de constructie, inscriptii, ceramica (greceasca si romana), sticlarie, obiecte din metal.

Ruinele cetatii Halmyris
In apropiere de Murighiol se afla ruinele oraselului antic roman Halmyris. Sit arheologic considerat drept unul dintre cele mai importante din Romania, Halmyris a fost locuit continuu, din sec. al VI-lea i. Hr. pana in sec. al VII-lea d. Hr. Cercetarile arheologice de amploare au inceput in 1981, continuind si astazi. Astazi Halmyris este cunoscut indeosebi pentru ca adaposteste ramasitele pamantesti ale lui Epictet si Astion, doi crestini din Asia Mica, torturati si executati aici pe 8 iulie 290, dupa ce au refuzat sa se lepede de credinta lor. Sunt cei mai vechi martiri atestati in Romania si si-au dobandit locul in calendarul ortodox roman. Legenda spune ca unul dintre cei care i-a judecat a fost atat de impresionat de hotararea cu care Epictet si Astion si-au intampinat soarta, incat s-a convertit si i-a ingropat in secret, trupurile lor ramanand ascunse pana cand imparatul Constantin cel Mare a recunoscut crestinismul ca religie oficiala. Abia atunci trupurile au fost ingropate in bazilica din Halmyris. Totul ar fi ramas o simpla legenda, numai ca, in anul 2001, sub altarul bazilicii a fost descoperita o cripta continand doua schelete, precum si o fresca purtand inscriptia „Astion”.

Podgoria Murfatlar
Se spune ca nu cunosti cu adevarat Dobrogea, daca nu-i cunosti si celebrele vinuri. Pe teritoriul dobrogean, mestesugul vinului este prezent de peste 200 de ani, tocmai de pe vremea dacilor. Anual se culeg 25.000 de tone de struguri din care rezulta 18 milioane de litri de vin. Pe podisul sau uscat, 3.000 de hectare sunt cultivate cu vita de vie. Unul dintre principalele puncte de atractie ale unei vizite la Murfatlar il constituie degustarea. Crama podgoriei Murfatlar adaposteste aproape 40 de ani de traditie. Sticlele prafuite stau cuminti, stivuite pe rafturi. Muzeul Viei si Vinului expune piese de valoare, de la amfore din antichitate, la teascuri din evul mediu, precum si piese de vin mai recente.

Constanta
Cel mai mare port romanesc la Marea Neagra are o istorie bogata. Precursorul sau antic, Tomis, a fost intemeiat, potrivit legendei, de supravietuitorii unei lupte cu argonautii, cei care furasera Lana de Aur; cateva secole mai tarziu, marele poet latin Ovidiu si-a petrecut aici ultimii noua ani din viata, murind in exil in anul 17 d. Hr. In prezent Constanta este o combinatie atragatoare de vestigii greco-romane, moschei turcesti, muzee interesante si bulevarde moderne pline de viata.

Tropaeum Traiani din Adamclisi
Adamclisi a fost locul celei mai aprige batalii dintre daci si romani, iar cetatea Tropaeum Traiani a fost ridicata in urma victoriei lui Traian in fata lui Decebal. Constructia este impunatoare avand 4 basilici mari, 4 intrari si ca orice oras roman 2 strazi principale care se intersecteaza la jumatate. Tropaeum Traiani este unul dintre cel mai importante monumente antice de pe teritoriul Romaniei. Soclul sustine statuia-trofeu, un luptator anonim, imbracat in armura, care priveste pe deasupra platoului, de la 40m inaltime. Monumentul emana un puternic militarism, indeosebi prin inscriptia de pe soclu, inchinata zeului Marte Razbunatorul (Mars Ultor). Pe soclul cu diametrul de aprox. 40m au fost sculptate 54 de basoreliefuri sau metope care ilustreaza campania romana, dintre care se mai pastreaza 48.

Pestera Sf. Andrei
Pestera Sfantului Apostol Andrei este o biserica adevarata sapata in stanca, amplasata la baza unui mic munte impadurit. Manastirea Sfantul Apostol Andrei este considerata primul lacas de cult de pe teritoriul tarii noastre, fiind in acelasi timp si poarta de patrundere a crestinismului pe teritoriul Romaniei. Conform scrierilor teologice si istorice, venind la propovaduire in Scythia Minor, Dobrogea de azi, in jurul anului 60 d.Hr, Sfantul Andrei si-a ales pentru rugaciune si reculegere unele locuri retrase in paduri sau grotele unor stanci. Un astfel de loc este si pestera ce-i poarta numele. Intr-una din legendele dobrogene despre Sfantul Andrei sunt pomeniti regii daci, sub conducerea carora s-a petrecut marele eveniment al venirii Apostolului in Dacia. Preotii cultului local, numiti in balada Pestera Sfantului Andrei “sfinti”, l-au primit cu dragoste in mijlocul lor pe Sfantul Apostol Andrei, primul ucenic al lui Iisus, care ajunsese pe aceste meleaguri propovaduind cuvantul Evangheliei Mantuitorului. Ei i-au oferit gazduire in grota care a fost transformata in prima biserica crestina din Romania.

Rezerva acum!