INFORMARI PENTRU CALATORIE

Dakos - salata cretana rustica

Una dintre favoritele noastre. Indiferent ca o mananci la micul dejun, la pranz sau ca gustare, salata Dakos este intotdeauna sanatoasa si satioasa. Pentru a face Dakos, incepe cu pesmeti. Noua ne place orzul traditional krithari sau pesmetii integrali olikis alesios, cu textura lor crontoasa si savoarea fresh. Modul de preparare al painii se numeste Ντάκος si se face extrem de simplu. Se feliaza painea pe trei sferturi si se coace, in special intr-un cuptor de lemne. Daca n-ai cuptor cu lemne, merge si in cuptorul electric sau cu gaze.

Cum o preparam
De-a lungul Greciei, cei mai apreciati sunt pesmetii paximadia, preparati in mod traditional prin felierea unei paini proaspete de casa si punerea feliilor in cuptor, pana cand acestea fac o coaja crocanta. Cum dako si paximadia sunt aproape la fel, diferenta facand-o modul in care sunt taiate inainte de coacere, numai gurmanzii indarjiti stiu sa le deosebeasca. Insa, uneori, chiar si ei se incurca. Asadar, alege varianta pe care o vrei, apoi stropeste-o cu putina apa ca sa se inmoaie si pune ulei de masline cretan... din abundenta.

Dupa ce pesmetul s-a inmuiat suficient cat sa poti musca, taie in bucatele cateva rosii proaspete si pune-le peste el, apoi adauga inele de branza feta si ceapa maruntita. Este un deliciu aromat si extrem de sanatos, care face parte din stilul alimentar al cretanilor si din topul alimentelor celor mai sanatoase si satioase din lume.

Unde mancam Dakos in Creta...
Cel mai bun Dakos in Creta este... pretutindeni. Nu poti alege un local anume. Putem spune doar ca cel mai savuros si aromat este cel pe care-l mananci la masa cu prietenii, intr-o zi insorita, in care vinul si buna dispozitie curg fara efort. Cu toate acestea, pentru a te asigura ca dai peste gustul autentic traditional Dakos, te directionam in cateva zone unde sa imbini aromele autentice cu peisajele mediteraneene.

Chania - Taverna Akrogiali
Rethymnon - Agreco Farm. Este un restaurant cu produse ecologice, aflat la 7 kilometri est de Rethymnon
Lasithi Plateau - taverna Seli Ambelou. Se afla in partea central estica a Cretei. Acest platou este extrem de apreciat pentru produsele sale proaspete si faimos pentru morile sale albe de vant, folosite odinioara ca pompe de apa pentru canalele de irigare ale culturilor.

Rezerva acum!