Stim ca iti doresti vacanta perfecta alaturi de cei dragi!
Te rugam sa completezi urmatorul formular cu detalii ce ne vor ajuta in realizarea celei mai bune oferte.
Despre Maramures
Maramuresul este o regiune rurala idilica, care a pastrat cu mare grija cultura, traditiile si stilul de viata al taranului din vremuri trecute. In satele pitoresti, cu splendide biserici din lemn, obiceiurile se pastreaza practic neschimbate de sute de ani. Dealurile sunt arate si acum dupa metode traditionale. Mestesugurile si traditiile sunt transmise din generatie in generatie. Familiile raman in aceleasi sate ca si stramosii lor. Imbracamintea tesuta manual este inca purtata cu mandrie. Biserica este in continuare sufletul satului. Vecinii se cunosc unii pe altii si se ajuta intre ei. Vizitatorii Maramuresului au ocazia unica de a se intoarce in timp, de a fi martori ai unor vremuri si ai unei vieti simple si frumoase.
Atractii:
Bisericile din lemn
Desavarsit lucrate, cu turle impunatoare ce se avanta spre cer, biserici din lemn splendide fac parte integranta din peisajul maramuresan. In intreaga Europa de Est exista o puternica traditie a bisericilor din lemn, dar atat cantitativ, cat si calitativ, exemplele cele mai graitoare se gasesc in Maramures. Dintre cele circa patruzeci de biserici din lemn pastrate, in jur de douazeci dintre cele mai valoroase au fost restaurate in ultimii ani, iar opt dintre ele sunt incluse in Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Incepand cu 1278, romanilor ortodocsi li s-a interzis de catre stapanii maghiari catolici sa isi inalte biserici din piatra, asa ca noul stil architectonic gotic a fost reflectat de acestia in constructii din lemn. Apogeul perfectiunii artistice este atins in sec. al XVIII-lea, dupa ultimele incursiuni tatare. Bisericile de la Surdesti, Barsana, Budesti, Desesti, Ieud si Poienile Izei constituie cele mai frumoase exemple de acest gen.
Cimitirul Vesel de la Sapanta
Frumos sculptate si pictate in culori exuberante, insolitele cruci din lemn sunt una dintre marile atractii turistice ale Romaniei. Sapanta a devenit celebra datorita mesterului popular Stan Ion Patras (1908-1977). Cimitirul Vesel cuprinde o adevarata padure de cruci infatisand portretele celor plecati pe lumea cealalta sau scene din viata lor, alese de rude, la care Patras a adaugat propriile inscrisuri pline de duh, dupa cum a considerat de cuviinta.
Mocanita de pe Valea Vaserului
Urcati dimineata devreme in trenul forestier care serpuieste domol prin pitoreasca Vale a Vaserului. Valea Vaserului, care masoara 50 km din Viseu de Sus pana la statia terminala Comanu, nu se poate compara cu nicio alta vale din Carpati. Ea cuprinde o zona impadurita enorma, care pana la taberele muncitorilor nu este locuita si singura cale de acces o reprezinta calea ferata forestiera. Ca si zona ce face parte din Parcul Natural Muntii Maramuresului, Valea Vaserului se afla sub protectie europeana, utilizarea ei forestiera este insa permisa; obligatiile ecologice asigura faptul ca padurea va fi conservata la capacitatea ei actuala. Calatoria pe Valea Vaserului, este pana astazi o aventura. In mijlocul padurii intunecate, sau pe pajistile invadate de soare, in garile singuratice sau in tabara energica si zgomotoasa a muncitorilor din padure, se deschide o lume fascinanta.
Portile sculptate din lemn
Lemnul este sufletul viu si verde al maramureseanului, Pentru vizitatorii satelor maramuresene, cea mai mare atractie o reprezinta arta prelucrarii lemnului: si astazi se fac multe porti, multe dintre acestea minutios sculptate, cu simboluri precum Pomul Vietii, soarele, luna, funia sau sarpele. Mesteri iscusiti sculpteaza cu migala portile, dimensiunea si gradul de ornamentatie al portii de intrare indicand, alaturi de numarul de animale si de bogatia vesmintelor, statutul familiei si gradul de prosperitate al acesteia.
Baia Mare
Capitala si cea mai mare localitate din Maramures, Baia Mare se mandreste cu un centru istoric atragator, in plin proces de restaurare si cu cateva asezaminte muzeale de valoare, printre care se remarca Muzeul Satului.
Muzeul Victimelor Comunismului si al Rezistentei
Acest memorial al durerii aduce un binemeritat si emotionant omagiu victimelor comunismului. Celulele au fost transformate in spatii expozitionale. Inchisoarea Sighet a functionat intre 1898 si 1977, perioada in care a dobandit o notorietate intrecuta de putine institutii de acest gen. S-a facut remarcata in special intre 1950-1955, cand detinuti politici ilustri (fosti ministri, generali, academicieni si episcopi) au fost intemnitati aici.In cele 72 de celule au fost inghesuiti 180 de membri ai cercurilor conducatoare din epoca interbelica, cel putin doua treimi dintre ei in varsta de peste 60 de ani. Au fost tratati cu o cruzime infioratoare si multi si-au gasit aici sfarsitul. Printre acestia s-a numarat si Iuliu Maniu, astazi considerat martir al neamului. Politician incoruptibil, a organizat lovitura de stat din august 1944.
Costumul popular
Nicaieri in Europa nu s-a pastrat atat de bine traditia costumului popular ca in Maramures. Daca strabati satele (indeosebi cele situate pe vaile Mara si Iza) mai vezi si acum oameni imbracati in haine traditionale la muncile campului: la cosit , la strins fanul, la sapat. In zilele de duminica si de sarbatori, ai privilegiul sa asisti la un spectacol vestimentar colorat, oferit gratuit de localnici. De retinut ca aceasta “desfasurare de forte” nu are nimic ostentativ si nici nu reprezinta vreun element din arsenalul marketingului turistic. Ea poarta amprenta autenticitatii, fiind o reminiscenta a stilului de viata din societatea traditionala locala.
Mestesuguri traditionale
Cultura traditionala maramuresana se exprima cu ajutorul mestesugurilor vechi de ani de zile care inca se practica in zona. Oamenii care confectioneaza clopuri, sculptori in lemn, femei care tes, morari sau fierari pot fi vizitati de turisti pentru a vedea cum isi continua mestesugurile si traditia de ani de zile. Turistii care viziteaza acesti artizani au posibilitatea de a-si cumpara obiecte unice si invata mai multe despre un still de viata devenit in alte locuri doar o amintire.
Salina Turda
Salina Turda dateaza din sec. al XVII - lea si in prezent, dupa recenta modernizare este considerata unul dintre cele mai frumoase locuri de sub pamant din lume. De asta sunt convinsi jurnalistii de la Business Insider, care lauda din nou obiectivul turistic din Transilvania, dupa ce la sfarsitul anului trecut au inclus Salina Turda in top destinatii din lume despre care turistii nici nu stiu ca exista.