×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Laguna Balos, intre marketing si realitate

Daca ai fost in Creta, sigur ai vizitat Laguna Balos, iar daca n-ai fost, sigur visezi sa o faci. Imaginile absolut impresionante care inunda internetul te fac sa crezi ca ai descoperit, in sfarsit, raiul pe pamant, intr-o destinatie accesibila fata de Bali sau Maldive. Dar cum fiecare locsor isi are, pe langa frumuseti, si partile sale negative, nici Balos nu iese din tiparele marketingului exagerat. Iar asta realizezi abia dupa ce ajungi acolo. La puncte forte poti pune pe primul loc peisajele virgine, incomparabile cu alte locuri din Grecia. Ca puncte slabe, promovarea intensiva incompleta ce-ti lasa un gust amar la finalul excursiei. Nu spun ca nu trebuie vizitata, ci doar ai grija cum o faci. Laguna Balos in sine este un spectacol al naturii.

Traseul spre Balos, aventura sau calvar?
Traseul cu masina pana acolo este o dezamagire, daca nu stii la ce sa te astepti. Tocmai de aceea, las deoparte imaginile clasice (superbe, de altfel) ale Lagunei Balos si ma axez pe drumul anevoios, pe care-l platesti cu 1 euro, chiar daca toata „amenajarea” a venit de la Mama Natura. Nu exista strop de asfalt, iar de la inceputul drumului de munte spre Balos (unde se achita taxa de drum) mai ai de parcurs aproximativ 12 km pe serpentine prafuite, „ornate” cu pietricele. Un drum care te dezarmeaza, dar al carui frumusete naturala te marcheaza, daca iti place aventura, nu tii la sanatatea masinii si stii clar in ce te-ai bagat. Se merge incet pentru ca este stramt si prapastios, fara protectia vreunui parapet, iar spaima si crisparea te fac sa rasufli usurat cand ajungi in parcarea „amenajata” din varful muntelui... vesnic aglomerata.

Pe jos sau cu magarusul
De aici, incepe runda a doua de aventura, nespecificata nici ea de multe agentii si de multi calatori care lauda Balos in articolele lor. O iei la pas aproximativ 400 de metri, pe o platforma a carei carare este inconjurata de stanci si capre cretane, pana dai de un sirag de scari din piatra, pe care, din pacate, nu am avut inspiratia sa le numar. Sa spunem 300? Cobori ceva scari pana ajungi sa vezi laguna in sine, dar si mai multe dupa ce o zaresti. Insa, din acel moment, incepe relaxarea si nerabdarea balacelii.

Toata lumea-si scoate aparatele foto pentru ca da, realitatea bate orice fotografie. Daca, insa, nu vrei sa cobori sau sa urci inapoi scarile la pas, pentru 9 euro, poti merge cu magarusul. Aici, parerile sunt impartite. Unii refuza posibilitatea pentru a-i proteja, altii sunt insa de parere ca asa le asigura banii pentru hrana, fiind o sursa profitabila de venit pentru cretani. Acum, tu-ti alegi. Cat despre facilitati, nisipul este fin, apa este limpede ca-n poze, iar un sezlong cu umbrela costa 4 euro de persoana (2 daca nu vrei umbrela). In ciuda a ceea ce se spune, exista si doua taverne pe plaja, unde poti servi mancaruri din peste.

Croaziera spre Balos
Croaziera costa 50 de euro de persoana si te scapa de toata aventura si efortul. Poti plati biletul direct din agentie, cand cumperi sejurul in Creta, sau il poti lua din Chania, unde este si punctul de imbarcare. Si aici sunt avantaje si dezavantaje. Nu ai libertatea de a sta cat vrei, ci trebuie sa urmezi un program facut de agentie, la fel ca-n toate optionalele, insa nu mai depui intregul efort de a ajunge acolo. Acum, depinde de tine daca vrei aventura spre Balos sau, pur si simplu, o excursie relaxanta, in care sa vezi doar laguna.

Personal, in ciuda tuturor eforturilor, m-am bucurat ca am strabatut traseul cu masina si piciorul. Peisajele sunt superbe, imbinand stanci cu nuante rozalii, rosii, galbele si gri, cu albastrul smarald al marii si cu frumusetea caprelor cretane vazute indeaproape. Daca esti genul care iubesti drumetiile si aventura, opteaza pentru el. Daca nu, alege croaziera. Noi am fi facut-o!

Gina Rotaru

Rezerva acum!