Tur de degustare în Balcani: top vinuri bulgărești

Tur de degustare în Balcani

Uită de Franța, ignoră Italia și renunță la Spania, pentru o vacanță inedită printre zeci de vinuri bulgărești! Țara în care degustările sunt la ordinea zilei, iar savoarea soiurilor poate fi cu greu depășită. Cunoscută drept una dintre cele mai vechi vinificații din lume, această nație balcanică obișnuia să strivească strugurii încă de pe vremea tracilor care, deloc surprinzător, erau mari fani ai lui Dionysos, zeul vinului.

Bulgaria are cinci regiuni oficiale de vinuri, fiecare cu propriul microclimat și diferite varietăți de struguri, acestea fiind Regiunea nordică, Regiunea estică, Regiunea sub-balcanică, Regiunea sudică și Regiunea sud-vestică. Pentru producția de vinuri bulgărești roșii, viticultorii folosesc soiurile de struguri Cabernet Sauvignon, Merlot, Gamay, Pinot Noir, Pamid, Gamza, Mavrud şi Melnik, iar pentru vinuri bulgărești albe se cultivă soiurile Chardonnay, Sauvignon, Aligoté, Ugni Blanc, Muscat Ottonel, Traminer, Misket, Dimiat şi Rkaţiteli. Fiind la doar un pas de noi, Bulgaria este o țară mai mult decât accesibilă pentru români. Astfel că, dă o tură și testează toate soiurile de vinuri bulgărești posibile. S-ar putea să vezi lumea cu alți ochi.

Regiunea nordică
Luând-o pe câmpiile fertile dintre Dunăre și Stara Planina – un segment din lanţul munţilor Balcani și una dintre cele mai mari atracţii turistice muntoase ale Bulgariei – descoperi o regiune uscată, arsă de razele soarelui, unde cres 35% din culturile de viță de vie ale țării. Aici, viticultorii acoperă aproape toate soiurile, producând vinuri clasice seci (Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc și Aligoté sunt favorite), vinuri roșii precum Cabernet Sauvignon, Merlot și Pamid și vinuri dulci, însă nu Muscat Ottonel. Vinul care poartă semnătura regiunii este Gamza, vinul roșu sângeriu și ușor picant.

Vinerie: Găsești „Vinprom Ruse Winery” în Ruse. Acesta este unul dintre primii vinificatori ai țării, care și-a început activitatea în 1948 și care este acum cunoscut pentru calitatea, dar și pentru cantitatea de vinuri bulgărești produsă anual: 40 de milioane de litri. Cele mai apreciate vinuri bulgărești sunt Gamza și albe dunărene.

Regiunea estică – Coasta Mării Negre
Coborând pe coasta din România spre Turcia, această regiune găszduiește aproape 30% din podgoriile Bulgariei. Cu veri lungi, fierbinți, și toamne călduroase, regiunea este ideală pentru cultivarea soiurilor de struguri albi. Soiurile de top ale regiunii includ Dimyat, Traminer, Riesling, Muscat Ottonel, Gewürztraminer și mult iubitul Sauvignon Blanc.

Vinerie: Un fort palat roial de vară, Chateau Euxinograde de lângă Varna a fost stabilit aici în 1891 de Prințul Battenberg. Imensul complex include un palat ornat, o grădină botanică masivă și un butic de vinuri specializat în Riesling, Traminer și în rachiu în stil franțuzesc. De asemenea, aici sunt păstrate și colecțiile neprețuite de vinuri ale Prințului Ferdinand și Tsar Boris III.

Regiunea sub-balcanică – Valea Trandafirilor
Cunoscută cel mai bine pentru producția de ulei roze, această mică regiune – aflată la sud de lanțul muntos Stara Planina și la nord de al doilea oraș bulgăresc, Padivov – nu încetează să uimească când vine vorba de vinuri bulgărești albe seci. Regiunea este faimoasă pentru producția de Misket, soi dezvoltat aproape de perfecțiune în Valea Sungurlare. Punctul de plecare spre această vale este orașul Kazânlak.

Vinerie: cea mai faimoasă vinerie a regiunii este, fără îndoială, Vinex Slavyantsi, situată în zona fertilă a Văii Sungurlare. Aceasta primește constant premii pentru calitatea vinului alb încă din secolul al 19-lea, iar din amestecul lor reiese Chardonnay, Muscat și Dimyat, unele dintre vinurile top-selling ale Scandinaviei.

Regiunea sudică – Târmul de jos al Tracilor
Această regiune – în sudul Stara Planina și întinzându-se spre Munții Sakar – produce unul dintre cele mai faimoase vinuri bulgărești: roșu, înțepător Mavrud. Alte soiuri roșii includ Merlot, Cabernet Sauvignon, Red Muscadine și Pamid. Sub regiunea Valea Bessa are o istorie serioasă: aici au fost produse vinuri bulgărești încă din secolul al 5-lea d.Hr.

Vinerie: Bessa Valley Winery și-a câștigat reputația pentru superbul Merlot și Cabernet Sauvignon, precum și pentru Enira, o combinație a celor două soiuri de struguri. Vineria oferă tururi de degustare, la prețuri între 10 și 25 de euro, de persoană. Tot în această regiune, la poalele munților Sakar, lângă granița cu Turcia, ai Terra Tangra – primul producător certificat al Bulgariei pentru vinuri bulgărești organice. Vinăria este condusă de o familie și este specializată în producția de mici loturi de vinuri bulgărești, incluzând localul Mavrud.

Regiunea sud- vestică – Valea Râului Struma
Regăsită în sud-vestul Bulgariei – între Râul Struma și Munții Pirin – această mică dar semnificativă regiune este casa micului oraș Melnik. Cu toate că orașul are sub 400 de locuitori, Melnik este națiunea-lider a producției de vinuri bulgărești roșii tari. Regiunea este aridă, iar climatul mediteranean ajută la producția aromată de Cabernet Sauvignon și Merlot. Cu toate acestea, semnătura orașului și a micii regiuni este celebrul Shiroka Melnishka Loza.

Vinerie: Damianitza este liderul. Fondată în 1940, vineria a ajuns să combine inovațiile moderne cu vechile tehnici de producție, creând astfel cele mai reușite soiuri de vinuri bulgărești, cu Cabernet Sauvignon, Rubin și un mix de Nebbiolo și Syrah. La un pas de granița macedoniană, Logodaj Winery produce, încă din 1994, un mic lot de vinuri vintage, printre care Shiroka Melnishka Loza și Ruen – specialitatea lui.

Make it happen
Multe dintre aceste vinării oferă degustări și tururi, chiar și dacă ajungi neinvitat. Cu toate acestea, îți recomandăm o vacanță în Bulgaria, destinată în totalitate descoperirii vinurilor locale. Țara este casa multor muzee specializate, inclusiv a celui din interiorul peșterii Pleven și a noului Muzeu al Vinului din Melnik. Vizitează-le pe amândouă și gustă din tot ce înseamnă vinuri bulgărești.
Gina Rotaru

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Antalya, stațiunea ideala pentru experiențe de 5*

Amplasată pe coasta Mării Mediterane, Antalya este una dintre cele mai spectaculoase destinaţii turceşti de vacanţă, oferind atât plaje uimitoare, cât şi o incursiune interesantă în trecut. Staţiune de basm, înconjurată de apele albastre şi de cerul strălucitor, oraşul de pe coasta de sud-vest a Turciei este locul ideal în care să te bucuri de […]

grecia 2020

Grecia 2020: Tradiția vacanțelor perfecte continuă

Dacă iubiţi să călătoriţi și ați ajuns măcar odată în însorita Grecie, sigur ea a devenit un loc în care veți reveni cu drag ori de câte ori se ivește ocazia. Grecia este atât de uimitoare pentru că este atât de diversă. Are totul, de la plaje superbe de marmură și spectaculoasele biserici albastre și […]

toscana

Italia Renașterii: Magie și entuziasm în Toscana

Toscana, regiunea din inima Italiei are renumele de cea mai pitorească destinație europeană. Aici se aglomerează orașe medievale unde arta este întâlnită la orice colț de stradă, crame pierdute printre vii și palate renascentiste ascunse de chiparoși. Cel mai bun loc unde poți pătrunde în atmosfera medievală a Italiei este Toscana, iar dacă încă nu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + 3 =