Cele mai comune greșeli în pregătirea vacanței

… și cum să le eviți. Din fiecare vacanță înveți ceva. În special din greșeli. Ne place sau nu, mulți dintre noi au descoperit cum un mic detaliu îți poate transforma vacanța într-o experiență dezamăgitoare. Și, după atâta efort depus în a-ți pune la punct sejurul, să te trezești că un mic detaliu omis îți strică vacanța, cum să nu te oftici? Așadar, iată câteva tips-uri practice pentru organizarea eficientă a vacanței, plus câteva sfaturi privind șederea ta în Insulele Greciei sau în orice altă destinație pe care ți-ai ales-o.

Înainte de a te pregăti de împachetat
– Acte, bilete, tichete…
Cum ne luăm vacanța, cum ne gândim ce și cum să băgăm în bagaje. În cele mai multe cazuri, ne gândim strict la haine, parfum și diferite accesorii. Prima greșeală. Înainte de toate, ai grijă să îți pui în buzunarul genții pașaportul (dacă e cazul), biletele de avion, rezervarea și adresa hotelului (dacă n-ai apelat la un pachet turistic), tichetul de închiriere a mașinii, biletul de feribot… tot ce tine de acte personale, de cazare si transport. De asemenea, ia cu tine câteva copii ale buletinului (print și pe mail), în caz că îl pierzi. Toate acestea, exceptând actele personale originale, este bine să le pui în bagaj cu câteva săptămâni înainte de plecare. Astfel, înainte cu câteva zile poți verifica în liniște dacă îți lipsește sau nu ceva.

– Bagaje haotice…
În orice destinație ai merge, fă-ți de acasă o listă cu atracțiile pe care vrei să le vizitezi. Nu pentru că ai fi uituc, ci te va ajuta la alegerea garderobei pe întreaga perioadă a vacanței. Fă-ți singur planul, bazat pe propriile preferințe, și vezi ce tip de haine ți-ar trebui (sport, casual sau mai mult elegante). De asemenea, fă o listă cu locațiile din apropierea atracțiilor, unde să-ți iei o pauză pentru o cafea revigorantă, un pahar de vin sau pentru a admira peisajul pitoresc. Nu trebuie să rămâi toată ziua blocat într-un muzeu. Iar când te-ai hotărât și ești gata de împachetat, lasă loc și pentru o pereche de pantofi și una de șlapi comozi, pentru zilele încinse de vară.

În timpul vacanței
– Agitație =Epuizare… !!!
Vacanța – în special în străinătate – este o mare oportunitate de a te relaxa și distra. Este o colecție de momente și imagini, șansa de a experimenta lucruri noi, savori și obiceiuri. Epuizarea nu este cel mai bun suvenir la întoarcerea acasă.

– Cheltui toți banii… 
… doar e vacanță, iar acum îmi fac de cap. Ei bine, nu chiar. Nu-ți cheltui toți bani, indiferent de câte lucruri „mișto” ai văzut. Păstrează-ți întotdeauna o sumă de rezervă, într-o altă zonă decât în portofel. În caz că pierzi portofelul, ești asigurat cu geanta și invers. Nu știi niciodată ce situații neprevăzute apar. De asemenea, fii foarte atent cu camera video, telefoanele mobile și alte device-uri electronice. Nu te grăbi. Devii buimac și riști să le uiți într-o cafena, restaurant sau orice alt local în care intri.

– Să pozăm tot…
Nu încerca să filmezi și să fotografiezi absolut tot ce vezi. Savurează tu momentele și abia apoi pozează/filmează pentru prieteni sau familie. Oricum, n-are nimeni răbdare să vadă 10.000 de fotografii sau filmulețe de lung metraj cu imagini din vacanța ta.

– Primul văzut, primul cumpărat
Suvenirurile sunt atractive, dar dacă vrei să îți mai rămână și niscava bani în buzunare la întoarcerea acasă, nu cumpăra produsul imediat ce l-ai văzut… doar în cazul în care este un real chilipir. Plimbatul printre piețele cu suveniruri sau prin piețele locale poate fi chiar distractiv și mult mai economic. Poți găsi aceleași produse la prețuri mult mai mici. Cu toate acestea, nu exagera cu economia. Fii moderat. În unele cazuri, 50 de cenți în plus nu-ți vor salva bugetul.

– Cadouri generoase
Pe premisa mult, mare sau voluminos e mai bun, mulți turiști cumpără suveniruri greu de transportat. Știm, tentația e mare. Dar și taxele de aeroport sunt pe măsură. Dacă obiectul este dificil de cărat sau nu încape în bagaj, vei plăti suplimentar la avion pentru transport. Fă-ți socoteală și vezi dacă merită efortul. Excludem cazurile în care ai descoperit antichități… deși scoaterea celor cu adevărat valoroase din țară este interzisă. Așa că, gândește-te dacă nu cumva ești păcălit și dai banii pe o imitație.
Gina Rotaru

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Se apropie Târgul de Turism al României 2015

Mai sunt câteva zile și se dă startul la vacanțe ieftine. Începe Târgul de Turism al României 2015, ediția de primăvară. Standurile sunt pregătite, ofertele sunt gata făcute și agenții de turism așteaptă cu nerăbdare vizitatori cu dori de ducă. Așa că, fă-ți timp să ajungi la marea deschidere, când se vor pune la bătaie […]

Diferențe în opiniile privind călătoriile în Grecia

Noi investigații scot la iveală un decalaj clar între generații, cu privire la atitudinea acestora din punctul de vedere al călătoriilor în Grecia. Agenția online de turism LoveHolidays din Marea Britanie a realizat un sondaj pentru a afla daca planurile de călătorie pentru 2016 ale locuitorilor Marii Britanii vor fi afectate de climatul economic actual […]

de vizitat in atena

Locuri de vizitat în Atena, cu copiii

Sunt o mulțime de atracții și distracții pe care să le vezi și să te experimentezi într-o vacanță în Atena. Însă când ești cu copiii, trebuie să-ți alegi bine destinațiile, pentru a-i ține entuziasmați. Așa că, am căutat în lung și-n lat și am adunat patru cele mai bune sugestii pentru activitățile din timpul unei […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven − one =