×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Frumusetile Romaniei! 15 lucruri mai putin stiute

Tot mai multi straini vin sa vada frumusetile Romaniei. Desi nu foarte promovata peste hotare, tara noastra a devenit in ultimii ani o atractie pentru multi straini, in special pentru englezi. Dupa o singura vacanta pe plai mioritic, multi dintre acestia s-au indragostit de viata satului, de muntii impaduriti, de traditionalismul Bucovinei (si nu numai), de mancarea neaosa gatita in ulcele si de painea crescuta in covata. Lucruri pe care noi, romanii, pare sa le fi uitat. Tocmai de aceea, am facut o lista cu frumusetile Romaniei, care sa te ademeneasca intr-o vacanta in patria mama.

1. RATB-ul este a patra cea mai mare retea de transport in comun de suprafata din Europa.
2. Orasul Brasov este casa celei mai mari biserici gotice din lume dintre Viena si Istanbul.
3. Biserica Unitariana a fost infiintata in Transilvania, Romania, unde s-a nascut Francisc David, in 1510. Religia cu acelasi nume s-a nascut pe teritoriul Romaniei si este astazi raspandita in Statele Unite ale Americii, Scotia, Tarile de Jos si Ungaria.
4. Ghetarul Scarisoara este al doilea cel mai mare ghetar subteran din Europa si se afla sub Muntii Bihorului din Romania. El are un volum de 75.000 de metri cubi si exista de peste 3.500 de ani.
5. Vampirul arhetipal Contele Dracula, creat de Bram Stoker, a fost inspirat de domnitor roman Vlad Tepes, cunoscut si sub numele de Vlad Tepes pentru ca-i placea sa-si traga in teapa dusmanii si sa-i atarne pe marginea drumului.

6. Primul oras din Europa care a beneficiat de iluminare electrica stradala a fost Timisoara - 1989. Tot Timisoara a fort primul oras european care a introdus tramvaie trase de cai, reusita inregistrata in 1869.
7. Cea mai inalta biserica din lemn din lume si, totodata, cea mai inalta structura de lemn din Europa poate fi admirata in Sapanta Peri, Maramures, nord-vestul Romaniei. Ea are o cruce de 7 metri inaltime care cantareste 4.5 kilograme, aflata in varful bisericii... la 78 de metri inaltime. Turla bisericii este placata cu 8.5 kilograme de aur.
8. Canalul Dunare - Marea Neagra, din sud-estul Romaniei, este al treilea cel mai lung traseu de navigare din lume creat de om, dupa Canalul Suez si Panama.
9. Castelul Peles a fost primul castel european luminat in totalitate cu curent electric. Energia electrica a fost produsa de propria centrala termica a castelului. Peles, construit in 1888, este functional si poate fi locuit chiar si astazi.
10. Muntii Carpati sunt casa uneia dintre celei mai mari paduri virgine din Europa. 400 de specii unice de mamifere, inclusiv capra neagra carpatica, este stabilita aici. 60% din populatia europeana de urs brun traieste in Muntii Carpati.

11. Manastirea Voronet din Moldova este numita drept partea romana a Capelei Sixtine.
12. Biserica Neagra din Brosov are cel mai mare orga mecanica, unica si functionala, din sud-estul Europei, cu aproape 4000 de tuburi. De asemenea, biserica are cel mai mare clopot din Romania, cu o greutate de 6.3 tone.
13. Fluviul Dunarea parcurge 1788 mile de la izvoarele sale din Padurea Neagra, Germania, la Marea Neagra. Chiar inainte de a ajunge in mare, fluviul formeaza a doua cea mai mare si mai bine conservata delta din Europa: Delta Dunarii. Mai exact 2.200 de kilometri patrati de rauri, canale, mlastini si lacuri marginite de copaci si insule de stuf.
14. Trei tablite de lut, datate din jurul 5300 i.Hr., descoperite in satul Tartaria din centrul Romaniei, au facut obiectul unor controverse considerabile intre arheologi. Multi sustin ca simbolurile reprezinta cea mai veche forma cunoscuta de scris din lume.
15. Muzeul Astra din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu in aer liber din lume. Acesta dispune de peste 300 de cladiri, precum si de mori de apa si vant, prese gigantice pentru vin, fructe si ulei, forje hidraulice si multe altele.

Ps: daca stii si altele, scrie-ne si ti le vom publica cu drag. Frumusetile Romaniei merita promovate!
Gina Rotaru

Rezerva acum!