×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Cum sa-ti alegi destinatia de vacanta

Alegerea destinatiei de vacanta este importanta pentru oricare dintre noi. Iar bugetul este, adesea, principalul criteriu dupa care ne hotaram. Insa, cum in ultimii ani au aparut tot mai multe vacante low-cost, in destinatii care mai de care mai surprinzatoare, criteriile incep usor, usor sa se schimbe, iar alegerea destinatiei de vacanta devine tot mai dificila. Astfel, planuirea inteleapta a vacantei este una dintre cele mai bune variante de a-ti alege o destinatie potrivita tie, care sa ti se incadreze si in buget. Pe scurt, hai sa vedem ce criterii trebuie sa iei in considerare in alegerea destinatiei de vacanta.

1. Hotaraste ce ti-ar placea sa faci. Iti place aventura si activitatile cu multa adrenalina? Atunci ia in considerare o destinatie in care poti practica rafting, skydiving, zip-lining si mountain bike. Daca iti place istoria, zonele antice precum Egipt si Roma pot fi chiar potrivite pentru tine. Destinatiile de plaja sunt clar pentru relaxare, iar daca vrei sa imbini relaxarea si cu distractia, ia in considerare destinatiile de campare sau parcurile tematice. Sunt locuri perfecte daca ai si copii.

2. Vezi ce buget de vacanta ai si calculeaza (in mare, cel putin) cam ce buget iti trebuie in destinatia aleasa. Ia in considerare si marutisurile. De multe ori, ele sunt cele mai usturatoare. Poate fi scump sa ajungi in unele destinatii, dar relativ ieftin sa-ti petreci vacanta acolo datorita economiei locale. Astfel, nu spune NU din prima Chinei sau Egiptului. S-ar putea ca, per total, vacanta sa coste la fel ca una in Turcia, Italia sau Franta. Acum, depinde cat de pretentios esti si cat esti dispus sa cheltui pe rasfatul personas. Intereseaza-te de preturile biletului de avion, bagajelor, transportului rutier, activitatilor si a mancarii inainte de a decide destinatia de vacanta.

3. Gaseste cea mai buna perioada de vacanta. Verifica vremea pentru lunile in care vrei sa calatoresti. Este sezonul musonic? Exista probabilitate de viscol, de inundatii sau de arsita? Daca da, schimba-ti data sau destinatia. Avantajul de a calatori in extrasezon este lipsa aglomeratiei. Cauta datele festivalurilor si a concediilor locale. In unele tari, toate magazinele se inchid o luna, in special in august, cand toaa lumea isi ia concediu. Iar acest lucru ti-ar putea ingreuna sau da peste cap planurile de shopping. Alte tari au reguli stricte privind postul in sarbatorile religioase, iar aceasta este o alta provocare intrucat nu vei putea gusta din toate bunataturile gastronomiei locale. Astfel, inainte de a lua o decizie, afla totul despre conditiile meteo, festivalurile, sarbatorile si obiceiurile destinatiei de vacanta in care vrei sa mergi.

4. Vezi cum te descurci cu limba locala. Chiar daca engleza este la putere, exista destinatii in care sunt putine persoane care stiu sa o vorbeasca. Putin probabil sa nu gasesti pe cineva cu care sa te intelegi, insa exista si acest risc. Tocmai de aceea, este bine sa stii si cateva fraze in limba regionala. Unele tari nu folosesc alfabetul roman, asa ca nu vei putea descifra foarte repede intelesul vorbelor intr-un dictionar turistic. Daca iti alegi o asemenea destinatie, ai grija sa te descurci cat de cat cu limba. Cauta informatii pe google privind destinatia, vezi la ce nivel lingvistic esti si alege conform acestuia.

5. Intereseaza-te de actele necesare (tipul de pasaport, autorizatie pentru copii). Exista tari in care poti intra doar cu buletinul, dar si tari in care ai nevoie de o serie de documente, pentru care trebuie sa astepti zile, saptamani si, in unele cazuri, chiar si luni. Intereseaza-te inainte de a hotari destinatia de vacanta. Sa nu te trezesti ca trebuie sa faci actele cu cateva luni in avans, iar timpul nu iti permite.
Gina Rotaru

Rezerva acum!