Paștele în stil grecesc: mâncare și obiceiuri

Cauți o vacanță frumoasă pentru Sărbătoarea Pascală? Hai în Grecia. Tradițiile, credința, mielul rumenit la proțap, verdețurile sălbatice și brânza proaspătă sunt doar câteva dintre detaliile unei sărbători perfecte de primăvară. Paștele este cea mai sacră sărbătoare în credința greacă ortodoxă, obiceiurile și preparatele tradiționale fiind păstrate cu sfințenie chiar și de tinerii greci, atrași astăzi de un stil de viață ceva mai modern. Pregătirile pentru Paști ajung într-un punct culminant la finele Săptămânii Sfinte, între Duminica Floriilor și Duminica Paștelui. Deși există multe obiceiuri locale asociate cu Sărbătoarea Pascală, există câteva respectate cu sfințenie de toți, indiferent de vârstă. Iată cum se petrece Paștele în stil grecesc, cu mâncare și obiceiuri tradiționale.

Joia Mare
Pregătirile de Paști încep din Joia Mare cu coacerea pâinii tradițonale tsoureki și cu vopsirea ouălor roșii (roșu este culoarea vieții precum și reprezentarea sângelui lui Hristos). Încă din antichitate, ouăle au fost simbolul renașterii, iar mesajul ouălor roșii este victoria asupra morții. De-a lungul timpului, superstițiile s-au transformat în obiceiuri care includ introducerea primului ou vopsit în roșu în iconostas pentru a alunga răul și marcarea micilor miei cu vopsea roșie, pentru protecție. În seara de Joia Mare, serviciile bisericești includ o reprezentare simbolică a răstignirii, fiind momentul începerii perioadei de doliu. În multe sate și orașe, femeile vor sta în biserică toată noaptea, în doliu tradițional.

Vinerea Mare
Cea mai sfântă zi a Săptămânii Sfinte este Vinerea Mare. Este ziua de doliu, când nu se muncește și nici nu se gătește. De asemenea, este singura zi din an când Sfânta Liturghie nu este citită. Steagurile sunt agățate la bernă și clopotele bisericilor se aud în surdină. Credincioșii nu gătesc în Vinerea Mare, dar dacă sunt nevoiți, prepară mâncăruri tradiționale simple cum ar fi fasolea, cel mai probabil fierte în apă (nu în ulei) și așezonate cu oțet balsamic, ori supe subțiri ca tahinosoupa, o supă preparată cu susan (tahini). În mod tradițonal, femeile și copiii duc flori în biserică pentru a decora Epitaphio (catafalcul simboluc al lui Hristos). Plângerea morții lui Hristos se face la sicriul simbolic decorat cu flori, care poartă chipul Mântuitorului. El este cărat pe umerii credincioșilor în timpul unei procesiuni ce urmează un traseu prestabilit prin comunitate spre cimitir și înapoi.

Sâmbăta Mare
De Sâmbăta Mare, Flacăra Eternă este adusă în Grecia de șuvoiul militar și este distribuită preoților care o duc la bisericile lor locale. Evenimentul este întotdeauna televizat și, în cazul în care există o întârziere sau o avertizare de vreme rea, întreaga țară agonizează până când flacăra ajunge în siguranță. În dimineața de Sâmbăta Mare, încep pregătirile pentru festinul următoarei zile de Paște. Se prepară mâncărurile care se pot face în avans, precum tradiționala supă mayiritsa, care se mănâncă după slujna de la miezul nopții, ca semne de întrerupere a postului.

Mâncarea tradițională de Paști
După ce pretul a strigat „Christos Anesti” (Hristos a Înviat), toți localnicii se salută astfel, așteptând drept răspuns „Alithos Anesti” (Adevărat a Înviat). Mersul cu lumină acasă este și aici un obicei bine împământenit, iar odată ajunși acasă, localnici folosesc lumânările ca să facă semnul crucii cu fum, pe rama ușii.

Crucea de fum este lăsată acolo pe tot parcursul anului, simbolizând faptul că lumina Învierii a binecuvântat casa. Lumanarile sunt folosite drept candelabre la icoana și sunt puse pe masă pentru festinul de la miezul nopții. Priveliștea a sute de lumânări aprinse pe străzile orașului după terminarea slujbei este o frumusețe întâlnită doar o dată pe an. Odată acasă, toată lumea adună în jurul mesei pentru un festin tradițional, care include supa mayiritsa, tsoureki (cozonac) și ouăle roșii.

Duminica Paștelui
În zori (sau mai devreme) în Duminica Paștelui, grătarele încep să rumenească mielul întreg sau iedul, reprezentând „Mielul lui Dumnezeu”. Este o tradiție veche, pe care doar câțiva greci autentici în vârstă o mai respectă. Cei mai mulți preferă mielul sau iedul la cuptor, alături de diferite garnituri. De pe mese nu lipsesc vinurile bune, ouzo și alte băuturi tradiționale. Pregătirea mesei de Paști implică o organizare amănunțită, uneori pregătirea acesteia ținând o noapte întreagă.

Lunea Paștelui
O altă sărbătoare națională, Lunea Paștelui este ziua în care lucrurile se liniștesc și localnicii se înfruptă de bucatele delicioase rămase din Duminica Paștelui.
Gina Rotaru

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

10 motive să călătorești singur

Mulți oameni se tem să călătorească singuri, dar acest lucru poate avea multe avantaje. După ce am călătorit non stop, mai mult de opt ani, prefer să călătoresc singură spre deosebire de prietenii mei care se sperie de această idee. În 2008 am decis să îmi dau demisia și să călătoresc un an. A fost […]

Dakos – salata cretană rustică

Una dintre favoritele noastre. Indiferent că o mănânci la micul dejun, la prânz sau ca gustare, salata Dakos este întotdeauna sănătoasă și sățioasă. Pentru a face Dakos, începe cu pesmeți. Nouă ne place orzul tradițional krithári sau pesmeții integrali olikís alésios, cu textura lor cronțoasă și savoarea fresh. Modul de preparare al pâinii se numește […]

Cele mai ieftine destinații de city break în 2017

Anul acesta, moda vacanțelor trece pe city break. După ce te-ai răsfățat o săptămână la plajă, în clasicele destinații precum Grecia, Spania și Turcia, vine vremea pentru un city break. Ieftin, bineînțeles. Așa spune noua tendință a vacanțelor de vară și toamnă, regăsită în cererile turiștilor. Așadar, iată câteva dintre mai bune și ieftine destinații […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × four =