×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Trofeul atletului grec Spyros Louis, readus in Atena

Cupa de argint castigata de atletul grec Spyridon Louis in prima editie a Jocurilor Olimpice din era moderna, in 1896, a fost returnata, marti, Muzeului Acropole din Atena. Trofeul va fi expus intr-o zona accesibila gratuit pana isi gaseste un loc permanent in cadrul Centrului Cultural al Fundatiei Stavros Niarchos, cladire aflata astazi in constructie.

Trofeu de 655.454 de euro
Cupa a mai fost expusa in Muzeul Acropole din septembrie 2013 pana in august 2014, perioada in care a fost vizitata de peste un milion de persoane. De asemenea, ea a fost expusa timp de sase luni si in Muzeul Olympic din Lausanne, un oras in Romandy, partea franceza a Elvetiei. In 2012, ea a fost scoasa la licitatie de nepotul lui Spyridon Louis (un pensionar din Atena), reusind sa o vanda fundatiei elene Stavros Niarchos cu nu mai putin de 655.454 de euro.

O comoara de 15 centimetri
Licitatia fusese organizata cu 100 de zile inainte de inceperea Jocurilor Olimpice de la Londra, iar Fundatia Stavros Niarchos s-a aratat incantata sa imparta aceasta comoara - o cupa de argint de 15 centimetri - cu poporul elen. Astfel, ea a hotarat ridicarea unui vast complex cultural in Atena, in cadrul caruia cupa sa primeasca un loc de cinste. Complexul urmeaza sa se deschida in 2015, astfel ca trofeul nu va mai sta mult in Muzeul Acropole din Atena. Tocmai de aceea, luati-va o binemeritata vacanta in Atena si admira una dintre cele mai iubite comori culturale ale tarii.

**"Spyros Louis" (12 ianuarie 1873 - 26 martie 1940) a fost grecul care a castigat primul maraton Olimpic modern, la Jocurile Olimpice de vara din 29 martie 1896, devenind astfel un erou national. El s-a clasat pe primul loc, dupa un traseu strabatut in doua ore, 58 de minute si 50 de secunde.

Rezerva acum!