Călătoriile, un factor cheie în formarea personalității

Călătoriile sunt un pas important spre dezvoltarea personală: ele ne lărgesc orizontul, dezvoltă empatie culturală și ne oferă o mai bună înțelegere a lumii. Călătorim cu copiii noștri, deoarece credem că aceste experiențe nu doar că le va îmbunătăți abilitățile sociale, ci îi va ajuta în dezvoltarea personală. Mulți cred că vacanța este doar pentru relaxare și pentru a petrece timpul în familie, în cuplu. Puțini, însă, se gândesc și la abilitățile practice pe care le învață în timp ce explorează lumea. Tu ai făcut-o? Iată opt moduri de a călători, care îți demonstrează că vacanțele ajută la educarea și dezvoltarea corectă a personalității.

Lecția unu: prioritizarea și împachetatul ca un profesionist
Hotărârile sunt greu de luat, indiferent de situație. Ajută-ți copilul să se obișnuiască cu hotărârile începând cu lucruri simple precum prioritizarea și împachetatul hainelor pentru vacanță, ca un profesionist. Asumarea responsabilității pentru propriul bagaj te învață că poți supraviețui fără multe lucruri, importante la prima vedere. Și, odată căpătată această abilitate, copilul o poate folosi cu ușurință la făcutul ghiozdanului sau a rucsacului pentru excursiile de-o zi. Uite așa, tu vei fi eliberat de această sarcină, iar copilul se va deveni mai responsabil și mai încrezător în propria judecată.

Lecția doi: orientarea, fără tehnologie
GPS-ul e viața noastră. Îl folosim constant, de multe ori chiar și când cunoaștem traseul, sperând că ne „arată el vreo scurtătură”. Ei bine, renunță la el în vacanțe. Înlocuiește-l cu clasica hartă! Învățând să citească harta, copilul va căpăta atenție la detalii și o mai mare capacitate de concentrare. În plus, lecția se poate transforma într-o adevărată aventură, care te va apropia și mai tare de copil. Pentru început, implică-l în activitate, cerându-i ajutorul prin întrebări precum „Ce înseamnă acest semn rutier? Asta indică un parc?”. Apoi, învață-l și semnele principale de orientare, uitându-vă împreună pe hartă și dându-i de înțeles că încerci și tu să descifrezi misterele hărții împreună cu el. Va fi extrem de enuziasmat.

Lecția trei: maestru în negocieri
Arta negocierii se „fură”, nu se învață din cărți. Iar în vacanțe vei avea momente perfecte în care copilul să poată înțelege de ce oamenii negociază, să vadă tacticile de negociere și, bineînțeles, să realizeze unde se poate negocia și unde nu. Gândește-te la o vacanță în Turcia. Realizezi cât de bine i-ar putea prinde copilului tău o vizită în Grand Bazar? Și, ține minte. Cel mai bun exemplu al copilului este părintele său. Așadar, nu te da în lături și nu rata nicio ocazie de a regocia corect și cu respect, în orice destinație în care te afli cu copiii.

Lecția patru: banii contează
În zilele noastre, mai toți copiii cunosc importanța banilor. Însă puțini asociază banii cu matematica. Fii un părinte isteț și, în timpul călătoriilor, fă-i copilului tău legătura, folosindu-te de moneda străină, mai exact, de schimbul valutar. Schimbul valutar ajută la formarea bazei de cunoștințe privind modul în care sunt evaluate lucrurile. Calculând tranzacția, vezi cât câștigi, cât pierzi și ce ți-ai putea cumpăra în vacanță și acasă de acei bani. Folosind monede și bancnote care nu le sunt familiare, copilul capătă o mai ușoară dexteritate în manevrarea banilor acasă. Așadar, nu plăti cu cardul în vacanțe, mai ales dacă ești cu copilul.

Lecția cinci: învățarea unei limbi străine
Școala este bună. Iar vacanța în străinătate îi va demonstra asta copilului din plin. Lasă-l pe el să ceară ce-și dorește din magazin, la restaurant sau în parcul de distracții. Astfel, va înțelege importanța unei limbi internaționale și va avea mai mult avânt la învățătură. Însă, ai grijă să nu-l forțezi. Ajută-l de fiecare dată, pentru a-i trezi curiozitatea.

Începe cu cuvinte simple cum ar fi „Bună ziua”, „te rog” și „mulțumesc”, apoi îndrumă-l să găsească în dicționar cuvintele de are are nevoie pentru a cere o înghețată. Va fi încântat și dornic să descopere și mai multe cuvinte. Iar dacă limbile străine nu sunt punctul tău forte, încearcă să înveți odată cu ei. Acet lucru vă va apropia și mai mult și, totodată, va duce la înțelegerea și dezvoltarea limbajului corpului, depășind astfel și barierele timidității. După cum vezi, numai lucruri bune.

Lecția șase: diferența gustului
Mâncarea este o plăcere și o necesitate, iar călătoriile sunt cea mai bună cale de a trezi curiozitatea culinară copilului tău. Încearccă mâncărurile locale sănătoase, întrebându-l de fiecare dată ce părere are. Va fi încântat să experimenteze. În timpul vacanțelor, obiceiurile culinate pot fi schimbate cu ușurință. Și, ca sfat: încercați câte un preparat nou în fiecare zi!

Lecția șapte: fără regrete
Luarea unei decizii și capacitatea de a accepta că ai luat decizia corectă (chiar și în cazul în care se dovedește ulterior că a fost greșită) sunt abilități cheie în viața de zi cu zi, de care copilul tău va avea mare nevoie. Sporește-i încrederea în sine și ajută-l să ia propriile decizii, comunicând și sfătuindu-te constant cu el. Iar înainte de a lua decizia, citiți împreună despre acel lucru, discutați-l și apoi fii ferm.

Ține minte, tu ești cel mai bun exemplu. Iar dacă decizia se dovedește a fi greșită, nu te arăta dezamăgit, ci caută soluții pentru a îndrepta lucrurile. Văzându-te astfel, copilul nu se va mai teme de eșec și va putea lua hotărâri cu calm, indiferent de situație. Ca exercițiu: în anumite momente ale călătoriilor, cere și copilului părerea, așteptând să ți se dea argumente pro și contra.

Lecția opt: cum să „trăiască” cu plictiseala
Când spui vacanță, spui distracție! Însă, de cele mai multe ori, traseul până la destinație este lung și plictisitor. De aceea, cu cât călătorește mai des, copilul învață cum să se descurce cu plictiseala. Implică-l în jocuri sau conversații care să-i pună mintea la contribuție. Și ai să vezi că, înainte să-ți dai seama, vei avea un copil încrezător în capacitățile sale, apabil să-ți spună că „plictiseala există doar în capul tău!”

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

„La vie en rose”, în boemul Paris. Ce poți descoperi în 10 zile

Paris este mereu o idee bună, fie că ești un romantic incurabil sau dornic de experiențe culturale. Capitala Franței atrage peste 30 de milioane de vizitatori pe an, datorită obiectivelor de renume precum: Turnul Eiffel, Basilica Sacre Coeur sau Muzeul Luvru. Îți propunem să faci o Incursiune în Hexagon, unde vei pătrunde în atmosfera romantică […]

10 motive să călătorești singur

Mulți oameni se tem să călătorească singuri, dar acest lucru poate avea multe avantaje. După ce am călătorit non stop, mai mult de opt ani, prefer să călătoresc singură spre deosebire de prietenii mei care se sperie de această idee. În 2008 am decis să îmi dau demisia și să călătoresc un an. A fost […]

Excursie de 4 zile la Balchik: Istorie și romantism

Litoralul bulgăresc al Mării Negre adăpostește o mare diversitate de stațiuni atractive, pentru toate gusturile și interesele, astfel încât să poți petrece câteva zile de poveste. Te invităm să descoperi stațiunea Balchik, din apropierea localității Varna, populară mai ales pentru Castelul Reginei Maria, reședința sa preferată de vară, înconjurată de o grădină botanică de excepție […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + nine =