×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

Calatoriile, un factor cheie in formarea personalitatii

Calatoriile sunt un pas important spre dezvoltarea personala: ele ne largesc orizontul, dezvolta empatie culturala si ne ofera o mai buna intelegere a lumii. Calatorim cu copiii nostri, deoarece credem ca aceste experiente nu doar ca le va imbunatati abilitatile sociale, ci ii va ajuta in dezvoltarea personala. Multi cred ca vacanta este doar pentru relaxare si pentru a petrece timpul in familie, in cuplu. Putini, insa, se gandesc si la abilitatile practice pe care le invata in timp ce exploreaza lumea. Tu ai facut-o? Iata opt moduri de a calatori, care iti demonstreaza ca vacantele ajuta la educarea si dezvoltarea corecta a personalitatii.

Lectia unu: prioritizarea si impachetatul ca un profesionist Hotararile sunt greu de luat, indiferent de situatie. Ajuta-ti copilul sa se obisnuiasca cu hotararile incepand cu lucruri simple precum prioritizarea si impachetatul hainelor pentru vacanta, ca un profesionist. Asumarea responsabilitatii pentru propriul bagaj te invata ca poti supravietui fara multe lucruri, importante la prima vedere. Si, odata capatata aceasta abilitate, copilul o poate folosi cu usurinta la facutul ghiozdanului sau a rucsacului pentru excursiile de-o zi. Uite asa, tu vei fi eliberat de aceasta sarcina, iar copilul se va deveni mai responsabil si mai increzator in propria judecata.

Lectia doi: orientarea, fara tehnologie GPS-ul e viata noastra. Il folosim constant, de multe ori chiar si cand cunoastem traseul, sperand ca ne „arata el vreo scurtatura”. Ei bine, renunta la el in vacante. Inlocuieste-l cu clasica harta! Invatand sa citeasca harta, copilul va capata atentie la detalii si o mai mare capacitate de concentrare. In plus, lectia se poate transforma intr-o adevarata aventura, care te va apropia si mai tare de copil. Pentru inceput, implica-l in activitate, cerandu-i ajutorul prin intrebari precum „Ce inseamna acest semn rutier? Asta indica un parc?”. Apoi, invata-l si semnele principale de orientare, uitandu-va impreuna pe harta si dandu-i de inteles ca incerci si tu sa descifrezi misterele hartii impreuna cu el. Va fi extrem de enuziasmat.

Lectia trei: maestru in negocieri Arta negocierii se „fura”, nu se invata din carti. Iar in vacante vei avea momente perfecte in care copilul sa poata intelege de ce oamenii negociaza, sa vada tacticile de negociere si, bineinteles, sa realizeze unde se poate negocia si unde nu. Gandeste-te la o vacanta in Turcia. Realizezi cat de bine i-ar putea prinde copilului tau o vizita in Grand Bazar? Si, tine minte. Cel mai bun exemplu al copilului este parintele sau. Asadar, nu te da in laturi si nu rata nicio ocazie de a regocia corect si cu respect, in orice destinatie in care te afli cu copiii.

Lectia patru: banii conteaza In zilele noastre, mai toti copiii cunosc importanta banilor. Insa putini asociaza banii cu matematica. Fii un parinte istet si, in timpul calatoriilor, fa-i copilului tau legatura, folosindu-te de moneda straina, mai exact, de schimbul valutar. Schimbul valutar ajuta la formarea bazei de cunostinte privind modul in care sunt evaluate lucrurile. Calculand tranzactia, vezi cat castigi, cat pierzi si ce ti-ai putea cumpara in vacanta si acasa de acei bani. Folosind monede si bancnote care nu le sunt familiare, copilul capata o mai usoara dexteritate in manevrarea banilor acasa. Asadar, nu plati cu cardul in vacante, mai ales daca esti cu copilul.

Lectia cinci: invatarea unei limbi straine Scoala este buna. Iar vacanta in strainatate ii va demonstra asta copilului din plin. Lasa-l pe el sa ceara ce-si doreste din magazin, la restaurant sau in parcul de distractii. Astfel, va intelege importanta unei limbi internationale si va avea mai mult avant la invatatura. Insa, ai grija sa nu-l fortezi. Ajuta-l de fiecare data, pentru a-i trezi curiozitatea.
Incepe cu cuvinte simple cum ar fi „Buna ziua”, „te rog” si „multumesc”, apoi indruma-l sa gaseasca in dictionar cuvintele de are are nevoie pentru a cere o inghetata. Va fi incantat si dornic sa descopere si mai multe cuvinte. Iar daca limbile straine nu sunt punctul tau forte, incearca sa inveti odata cu ei. Acet lucru va va apropia si mai mult si, totodata, va duce la intelegerea si dezvoltarea limbajului corpului, depasind astfel si barierele timiditatii. Dupa cum vezi, numai lucruri bune.

Lectia sase: diferenta gustului Mancarea este o placere si o necesitate, iar calatoriile sunt cea mai buna cale de a trezi curiozitatea culinara copilului tau. Incearcca mancarurile locale sanatoase, intrebandu-l de fiecare data ce parere are. Va fi incantat sa experimenteze. In timpul vacantelor, obiceiurile culinate pot fi schimbate cu usurinta. Si, ca sfat: incercati cate un preparat nou in fiecare zi!

Lectia sapte: fara regrete Luarea unei decizii si capacitatea de a accepta ca ai luat decizia corecta (chiar si in cazul in care se dovedeste ulterior ca a fost gresita) sunt abilitati cheie in viata de zi cu zi, de care copilul tau va avea mare nevoie. Sporeste-i increderea in sine si ajuta-l sa ia propriile decizii, comunicand si sfatuindu-te constant cu el. Iar inainte de a lua decizia, cititi impreuna despre acel lucru, discutati-l si apoi fii ferm.
Tine minte, tu esti cel mai bun exemplu. Iar daca decizia se dovedeste a fi gresita, nu te arata dezamagit, ci cauta solutii pentru a indrepta lucrurile. Vazandu-te astfel, copilul nu se va mai teme de esec si va putea lua hotarari cu calm, indiferent de situatie. Ca exercitiu: in anumite momente ale calatoriilor, cere si copilului parerea, asteptand sa ti se dea argumente pro si contra.

Lectia opt: cum sa „traiasca” cu plictiseala Cand spui vacanta, spui distractie! Insa, de cele mai multe ori, traseul pana la destinatie este lung si plictisitor. De aceea, cu cat calatoreste mai des, copilul invata cum sa se descurce cu plictiseala. Implica-l in jocuri sau conversatii care sa-i puna mintea la contributie. Si ai sa vezi ca, inainte sa-ti dai seama, vei avea un copil increzator in capacitatile sale, apabil sa-ti spuna ca „plictiseala exista doar in capul tau!”

Rezerva acum!