8 gesturi comune considerate ofensatoare în Europa

8 gesturi comune

Înainte de vacanță, cu toții „googălim” pentru a afla tradițiile, obiceiurile, mâncarea locală și modul de a-și petrece localnicii timpul liber. Este interesant să cunoaștem tradiții și oameni noi, însă, de multe ori, există lucruri cu care noi suntem obișnuiți (culmea, din politețe), dar pe care cei din jur le pot considera ofensatoare. Iată 8 lucruri surprinzatoare, considerate ofensatoare în Europa.

1. Florile date cadou

Sensurile simbolice ale florilor variază foarte mult în funcție de țară: În Letonia, trandafirii roșii sunt pentru înmormântări, nu pentru Dragobete. Crizantemele sunt florile funerare în Franța. În Germania, trandafirii galbeni înseamnă că partenerul gazdei este infidel, crini sunt pentru înmormântări, iar Calluna vulgaris (iarba neagră) este asociată cu cimitirele. De-a lungul Europei, buchete cu flori în număr par sunt considerate de rău augur, iar grupurile de 13 aduc ghinion.

2. Băutul alcoolului

În Spania, poți lua o gură din pahar doar după primul toast cu alcool, nicidecum cu apă sau băuturi răcoritoare. Stai cuminte și nu bea până la toast, indiferent cât de poftă sau sete îți este – așa se procedează și în Georgia și Azerbaidjan. În Franța, nu-ți umple din nou paharul înainte de a le mai oferi mesenilor băutură. Uită de vinul cadou, gazda va dori să aleagă un vin select, care să se potrivească cu mâncarea. În Rusia, vodca nu trebuie refuzată – ea este un simbol al prieteniei. Ea trebuie dată pe gât – sorbitul este considerat nepoliticos. În Germania, privitul oamenilor în ochi în timpul toastului este obligatoriu – în caz contrar, riști 7 ani de ghinion în dormitor.

3. Ținuta aleasă

În general, europenii se îmbracă mai formal ca americanii, chiar și pentru lucruri simple, cum ar fi mersul la supermarket. Însă, ținutele nu sunt alese la întâmplare. În funcție de regiune, există haine care pot lua prin surprindere și pot fi considerate jignitoare. În România, nu dai noroc cu mânușile pe mâini. Dezbracă-te de pardesiu în casă – în caz contrar, în Rusia și unele părți ale fostei Uniuni Sovietice, dai de înțeles că gazdele nu își încălzesc casa în mod corespunzător. În Republica Cehă, la întâlnirile de afaceri, trebuie să stai cu sacoul închis până când persoana de cel mai înalt rang își dă jos jacheta. În Polonia, și multe părți ale Europei, este o impolitețe să vorbești cu mâinile în buzunare.

4. Gesturi simple

Chiar și cel mai simplu gest al tău poate avea o altă semnificație în țara/orașul în care te afli. Așadar, evită gesturile până când știi sigur ce poate însemna el în destinația în care te afli. În Bulgaria, localnicii dau din cap în stânga și în dreapta pentru „da” și în jos și sus pentru „nu”. În Irlanda și Marea Britanie, semnul păcii sau „V” (de la victorie) este echivalentul a arăta degetul mijlociu. În Italia, Spania, Franța, Grecia și fosta Iugoslavie semnul de „rock on” (cu arătătorul și degetul mic ridicat) este considerat o batjocură la adresa celui căruia îi arăți, iar în Norvegia este considerat semnul diavolului. De asemenea, în Franța, Portugalia și Grecia, sari și peste semnul „okey” – el înseamnă „nu este bun” sau „inutil”. A lovi (mișca, scutura) urecea cuiva este un gest considerat homosexual în Italia, iar trosnitul încheieturilor este considerat obscen în Belgia.

5. Zâmbetul constant

În multe părți ale Europei, turiștii se cunosc după rânjetul, adesea, inoportun. A zâmbi fericit într-un cadru de afaceri este considerat neprofesional în Rusia. În Franța și Republica Cehă, zâmbetele sunt rezervate pentru prieteni și familii, rareori li se oferă și străinilor.

6. Băutul cafelei

Puține lucruri îi scot din sărite pe localnici, mai ales dacă te văd turist. Însă, a comanda cafeaua nepotrivită poate fi o jignire scandaloasă. Nu comanda cappuccino după micul dejun în Italia, sau espresso, înainte sau în timpul mesei. În Spania, cafeaua „con leche” (cafeaua cu lapte) poate fi comandată la micul dejun sau înainte de prânz, niciodată în timpul mesei de prânz. Dacă vrei o cafea după cină, încearcă o cafea albă precum Cortado – un espresso cu o pată de lapte. În cultura istorică a cafelei autriace, cea mai mare greșeală a turiștilor este cea a comanda o cafea oarecare – de neiertat într-o cultură cu o multitudine de opțiuni.

7. Mestecatul gumei

În Europa, mersul pe jos, mestecând gumă, este o impolitețe. Cei mai mulți europeni mestecă gumă pentru scurt timp după masă, și o aruncă rapid. În Țările de Jos, mestecatul gumei în timpul oricărei conversații este, de asemenea, o impoliteșe, iar în Belgia și Franța, guma de mestecat este considerată vulgară.

8. Timpul este relativ

Conceptele de timp și de punctualitate variază în Europa. În Țările de Jos, să ajungi mai devreme, chiar și cu 5 minute, este inacceptabil. În Germania, punctualitatea este o chestiune de respect față timpul celorlalți. În Spania, Italia și Franța, o întârziere de 5-10 minute este considerată a fi normală, chiar și la întâlnirile protocolare. În Polonia, la evenimente informale organizate în casele oamenilor, se obișnuiește să se vină cu 15 minute mai târziu decât s-a convenit, permițându-i gazdei să se pregătească. Ai grijă, la 30 de minute de întârziere ești considerat needucat.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Cele mai comune greșeli în pregătirea vacanței

… și cum să le eviți. Din fiecare vacanță înveți ceva. În special din greșeli. Ne place sau nu, mulți dintre noi au descoperit cum un mic detaliu îți poate transforma vacanța într-o experiență dezamăgitoare. Și, după atâta efort depus în a-ți pune la punct sejurul, să te trezești că un mic detaliu omis îți […]

Ținuta în avion. Ce să porți în timpul unui zbor

Chiar dacă ți se pară fiță, când vine vorba de ținuta în avion, moda are rostul ei. Ținuta în avion greșită nu doar că-ți poate cauza disconfort, ci îți poate provoca și probleme de sănătate. Întreab-o pe Lady Gaga. În 2010, starul pop a urcat în avion încălțată cu pantofi Alexander McQueen și îmbrăcată într-un […]

shopping în Europa

Încep soldurile! Unde și când facem shopping în Europa

O jachetă din Londra, o fustă din Paris, o rochie de tip boutique din Milano… toți visăm să facem shopping în Europa, însă puțini dintre noi știu când și unde ar trebui să mergem pentru a nimeri în perioada soldurilor. Perioada când reducerile ating chiar și 90%! Sună tentant, știm! Tocmai de aceea am pregătit […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × five =