Inainte de vacanta, cu totii „googalim” pentru a afla traditiile, obiceiurile, mancarea locala si modul de a-si petrece localnicii timpul liber. Este interesant sa cunoastem traditii si oameni noi, insa, de multe ori, exista lucruri cu care noi suntem obisnuiti (culmea, din politete), dar pe care cei din jur le pot considera ofensatoare. Iata 8 lucruri surprinzatoare, considerate ofensatoare in Europa.
1. Florile date cadou
Sensurile simbolice ale florilor variaza foarte mult in functie de tara: In Letonia, trandafirii rosii sunt pentru inmormantari, nu pentru Dragobete. Crizantemele sunt florile funerare in Franta. In Germania, trandafirii galbeni inseamna ca partenerul gazdei este infidel, crini sunt pentru inmormantari, iar Calluna vulgaris (iarba neagra) este asociata cu cimitirele. De-a lungul Europei, buchete cu flori in numar par sunt considerate de rau augur, iar grupurile de 13 aduc ghinion.
2. Bautul alcoolului
In Spania, poti lua o gura din pahar doar dupa primul toast cu alcool, nicidecum cu apa sau bauturi racoritoare. Stai cuminte si nu bea pana la toast, indiferent cat de pofta sau sete iti este - asa se procedeaza si in Georgia si Azerbaidjan. In Franta, nu-ti umple din nou paharul inainte de a le mai oferi mesenilor bautura. Uita de vinul cadou, gazda va dori sa aleaga un vin select, care sa se potriveasca cu mancarea. In Rusia, vodca nu trebuie refuzata - ea este un simbol al prieteniei. Ea trebuie data pe gat - sorbitul este considerat nepoliticos. In Germania, privitul oamenilor in ochi in timpul toastului este obligatoriu - in caz contrar, risti 7 ani de ghinion in dormitor.
3. Tinuta aleasa
In general, europenii se imbraca mai formal ca americanii, chiar si pentru lucruri simple, cum ar fi mersul la supermarket. Insa, tinutele nu sunt alese la intamplare. In functie de regiune, exista haine care pot lua prin surprindere si pot fi considerate jignitoare. In Romania, nu dai noroc cu manusile pe maini. Dezbraca-te de pardesiu in casa - in caz contrar, in Rusia si unele parti ale fostei Uniuni Sovietice, dai de inteles ca gazdele nu isi incalzesc casa in mod corespunzator. In Republica Ceha, la intalnirile de afaceri, trebuie sa stai cu sacoul inchis pana cand persoana de cel mai inalt rang isi da jos jacheta. In Polonia, si multe parti ale Europei, este o impolitete sa vorbesti cu mainile in buzunare.
4. Gesturi simple
Chiar si cel mai simplu gest al tau poate avea o alta semnificatie in tara/orasul in care te afli. Asadar, evita gesturile pana cand stii sigur ce poate insemna el in destinatia in care te afli. In Bulgaria, localnicii dau din cap in stanga si in dreapta pentru „da” si in jos si sus pentru „nu”. In Irlanda si Marea Britanie, semnul pacii sau „V” (de la victorie) este echivalentul a arata degetul mijlociu. In Italia, Spania, Franta, Grecia si fosta Iugoslavie semnul de „rock on” (cu aratatorul si degetul mic ridicat) este considerat o batjocura la adresa celui caruia ii arati, iar in Norvegia este considerat semnul diavolului. De asemenea, in Franta, Portugalia si Grecia, sari si peste semnul „okey” - el inseamna „nu este bun” sau „inutil”. A lovi (misca, scutura) urecea cuiva este un gest considerat homosexual in Italia, iar trosnitul incheieturilor este considerat obscen in Belgia.
5. Zambetul constant
In multe parti ale Europei, turistii se cunosc dupa ranjetul, adesea, inoportun. A zambi fericit intr-un cadru de afaceri este considerat neprofesional in Rusia. In Franta si Republica Ceha, zambetele sunt rezervate pentru prieteni si familii, rareori li se ofera si strainilor.
6. Bautul cafelei
Putine lucruri ii scot din sarite pe localnici, mai ales daca te vad turist. Insa, a comanda cafeaua nepotrivita poate fi o jignire scandaloasa. Nu comanda cappuccino dupa micul dejun in Italia, sau espresso, inainte sau in timpul mesei. In Spania, cafeaua „con leche” (cafeaua cu lapte) poate fi comandata la micul dejun sau inainte de pranz, niciodata in timpul mesei de pranz. Daca vrei o cafea dupa cina, incearca o cafea alba precum Cortado - un espresso cu o pata de lapte. In cultura istorica a cafelei autriace, cea mai mare greseala a turistilor este cea a comanda o cafea oarecare - de neiertat intr-o cultura cu o multitudine de optiuni.
7. Mestecatul gumei
In Europa, mersul pe jos, mestecand guma, este o impolitete. Cei mai multi europeni mesteca guma pentru scurt timp dupa masa, si o arunca rapid. In Tarile de Jos, mestecatul gumei in timpul oricarei conversatii este, de asemenea, o impolitese, iar in Belgia si Franta, guma de mestecat este considerata vulgara.
8. Timpul este relativ
Conceptele de timp si de punctualitate variaza in Europa. In Tarile de Jos, sa ajungi mai devreme, chiar si cu 5 minute, este inacceptabil. In Germania, punctualitatea este o chestiune de respect fata timpul celorlalti. In Spania, Italia si Franta, o intarziere de 5-10 minute este considerata a fi normala, chiar si la intalnirile protocolare. In Polonia, la evenimente informale organizate in casele oamenilor, se obisnuieste sa se vina cu 15 minute mai tarziu decat s-a convenit, permitandu-i gazdei sa se pregateasca. Ai grija, la 30 de minute de intarziere esti considerat needucat.