INFORMARI PENTRU CALATORIE

9 abilitati esentiale necesare oricarui turist

Pentru unii, vacanta poate fi o provocare. Pentru altii, ea inseamna aventura. Insa, pentru calatorii cu experienta, vacanta este un mod uimitor de relaxare. Atat de uimitor, incat creeaza dependenta. In timpul vacantei,oricine poate fi neindemanatic privind siguranta si oricine poate invata cateva cuvinte intr-o limba straina. Insa, turistii cu experienta sunt cei care dobandesc abilitati cu ajutorul carora se descurca mult mai usor in orice colt de lume ar ajunge. Ei bine, daca vrei sa fii si tu unul dintre ei, aici ai 9 abilitati esentiale, care iti vor face vacantele in tara sau peste hotare mult mai frumoase si relaxante.

Cutie de viteze manuala

Cumperi sejurul si imediat te gandesti cum sa descoperi cat mai multe din destinatia aleasta. Si asa ajungem la alegerea transportului. Fie mergi in excursii organizate (care, sa fim sinceri, te limiteaza), fie alegi un mijloc de transport care sa-ti ofere independenta: masina. Asta daca nu te duci in Amsterdam, unde esti nevoit sa-ti iei bicicleta. Ramanand, insa, la masina, alege una cu cutie de viteze manuala, chiar daca nu esti familiarizat cu ea. Pretul de inchiriere si consumul sunt considerabil mai mici, iar modele sunt mai multe. Pentru a te obisnui cu ea, mergi cateva minute intr-o parcare goala.

Citeste o harta

Intr-o epoca a GPS-ului, putini stiu sa citeasca o harta - o abilitate importanta in zone cu acoperire limitata sau fara acoperire a retelelor de telefonie mobila. Pe langa orientarea pe sosele, harta este un instrument esential pentru drumetii si zonele centrale ale oraselor. Ciar daca in orase ai retea, nu stii niciodata cand ramai fara baterie la telefon sau GPS. Exerseaza-ti abilitatile de orientare, invatand sa folosesti compasul, in stil vechi. Este interesant si chiar distractiv, mai ales cand esti cu prietenii. De asemenea, citirea si inteegerea hartii inainte de a pleca in vacanta te poate ajuta sa te familiarizezi cu locurile mai putin cunoscute.

Negociza

Cand spui negociere, mjoritatea se gandeste la tocmeala din pietele comerciale stradale. Ei bine, nu-I deloc asa. Cand vine vorba de negociere, o poti face oriunde si oricand. Trebuie doar sa stii cum si unde sa te opresti. Iar asta se invata si se perfectioneaza odata cu experienta. Tocmeala este o abilitate esentiala in vacante, in special daca vrei sa nu platesti cel mai mare pret de fiecare data. Citeste si teteaza fiecare mod de negociere care crezi ca to se potriveste si ai sa fii surprins de cate poti castiga. Spre exemplu, poti negocia chiar si la rezervarea camerei de hotel. Fa-ti rezervarea telefonic - nefiind fata-n fata cu vanzatorul, vei fi mai increzator. Si, din moment ce simte ca te poate pierde ca client, acesta ti-ar putea oferi mai multe avantaje. Nu neaparat un pret mai mic, dar poti beneficia de parcare gratuita, mic dejun gratuit sau alte facilitati din cadrul hotelului, la preturi mult mai mici. Cine nu si-ar dori asta?

Apropie-te de straini

Esti invatat de mic sa nu vorbesti cu strainii. Insa, in vacante, strainii te pot ajuta sa gasesti cele mai bune restaurante, magazine traditionale si multe alte atractii. Iar daca te ratacesti vreodata, un localnic este tot ce ti se poate intampla mai bun. Daca, insa, esti timid de fel, incepe prin a vorbi cu proprietarii de magazine sau personalul hotelului in care esti cazat. Indiferent de hotelul in care stai, personalul din industria serviciilor stiu mai multe limbi. Imposibil sa nu va intelegeti.

Schimba o pana de cauciuc

Suna ciudat, mai ales daca esti femeie…Insa, in ciuda numeroaselor service-uri de pe strada ta, pe ultitele satelor traditionale ale oricarei destinatii este putin probabil sa gasesti vreunul. Si pe traseele montane nici nu se pune problema. Abilitatea de a schimba o pana de cauciuc te poate salva de la multe probleme, ajutandu-te sa nu ramai blocat in pustiu. Exerseaza schimbatul cauciucului inainte de a pleca in vacanta si asigura-te ca ai o roata de rezerva la inchirierea masinii. De asemenea, asigura-te ca stii faci o parcare paralela (e buna cand parcarile sunt full, iar cel mai bun loc te forteaza sa faci asta).

Estimarea conversiilor

Prin lume, intalnesti mai multe moduri de masurare. Vei auzi de kilometri, litri, grade Celsius, mile, galoane si Fahrenheit. Daca iti petreci vacanta in Europa, atunci nu vei avea probleme. Daca, insa, ai de gand sa-i vizitezi pe americani (si nu numai), va trebui sa inveti sa estimezi macar diferentele. Stiindu-le in mare te va ajuta sa respecti limitele de viteza, fara a-ti verifica bordul la fiecare cateva secunde, vei sti cata bautura sa ceri in restaurante si sa te imbraci adecvat temperaturii de afara. In plus, te familiarizezi cu ratele locale de schimb valutar. Lucru care te ajuta enorm in estimarea cheltuielilor, prevenind irosirea banilor. Intre 1.000 de coroane suedeze, 1.000 de yeni japonezi, 1.000 de dolari americani si 1.000 de lei sunt diferente mari. Fiind capabil sa estimezi rapid cat costa o masa, un bilet de tren sau o ora de internet fata de la tine acasa vei putea evita cumparaturile care-ti depasesc bugetul. Bineinteles ca poti face toate acestea pe telefon, dar este mai usor sa-l inveti pur si simplu.

Invata limba locala

Engleza este o limba internationala, dar nu toata lumea o stie. Tocmai de aceea, incata cateva cuvinte, fraze-cheie, in limba tarii in care calatoresti, pentru a te descurca mai usor. Nu te baza pe clasica fraza „do you speak english?”, ci arata ca incerci cu adevarat sa decoperi destinatia. Si, crede-ne, eforturile tale vor fi apreciate de localnici. Aplicatiile precum „Duolingo” te pot ajuta sa incepi cu elementele de baza: saluturi, da ti nu, numere si cum comanzi intr-un restaurant. Pentru fraze, „Google Translate” este un instrument extrem de folositor, care te poate ajuta nu doar inainte, ci si la fata locului.

Competente de baza pentru supravietuire

Indiferent daca esti singur sau cu prietenii, trebuie sa stii sa folosesti o trusa de prim ajutor, alaturi de alte tehnici de salvare precum fi CPR (tehnica de resuscitare cardio-respiratorie) si manevra Heimlich. Pentru mai multa incredere, ia cateva lectii de CPR de la specialisti. Nu rade. Nu se stie niciodata cand poti avea nevoie de aceste abilitati. Printre alte abilitati aparent de baza, pe care ar trebui sa le stii, se numara inotul, oprirea unei sangerari, tehnici de autoaparare si calmarea in situatii de soc.

Dezosarea pestelui

Comanda intr-un relastaurant se face simplu si rapid: alegi ceea ce iti suna bine si il mananci dupa ce iti este servit. Insa, cand preparatul comandat este peste, iar bucatarul alege sa ti-l serveasca intreg, lucrurile se complica. Ori stii tehnica dezosatului, ori incepi sa iti alegi oasele acestuia de printre dinti…. Dezosarea pestelui este o arta, care te ajuta sa mananci pestele mai usor si mai curat. Invata si exerseaza tehnica la tine acasa, inainte de a pleca in vacanta. Oricat de nonconformist ai fi, nu cred ca ti-ai placea sa atragi atentia mozolindu-ti mainile de peste.

Rezerva acum!