Uleiul de masline grecesc. Stiai ca...
Cui nu-i place varietatea de mancaruri grecesti, cu ulei de masline, rosii suculente, lamai parfumate, oregano, pesti si fructe de mare la gratar? Retetele simple de mancaruri grecesti le gasesti pe orice site cu specific culinar, insa gustul preparatului in sine nu este acelasi ca-n Grecia, iar motivul este lesne de inteles. Pe langa legumele proaspete crescute pe pamant grecesc, toate retetele de mancaruri grecesti din Grecia se fac exclusiv cu ulei de masline de cea mai buna calitate, de multe ori presat in curtile oamenilor.
Ajuns in Grecia, descoperi o varietate de uleiuri de masline, cu diferite arome si in sticlute cu diferite forme. Cu toate acestea, putini stiu ce inseamna productia de masline la nivel mondial, care este cel mai mare producator si cat de mare e importanta lui toatetipurile de mancaruri grecesti si, implicit, pentru sanatatea noastra. Iata cateva lucruri mai putin stiute despre uleiul de masline, care se foloseste in varietatea de mancaruri grecesti.
1. Cultivarea si tehnica de procesare a uleiului de masline nu sunt cu mult diferite fata de cele folosite in antichitate. Uleiul folosit in mancaruri grecesti se face prin strivirea si presarea maslinelor intr-o lesie speciala. O lesie prin intermediul carora se scoate substanta amara din ele.
2. Zona mediteraneana detine 99 % din productia mondiala de ulei de masline, iar Grecia se afla pe locul 3 in lume la acest capitol, dupa Spania si Italia. Te mai intrebi de unde gustul aparte si caracteristicile sanatoase din celebrele mancaruri grecesti?
3. La ora actuala, in Grecia cresc 120 milioane de maslini, mai multi decat populatia tarii - de aproximativ 10 milioane - si aproximativ 450.000 de familii de greci ii cultiva si le prelucreaza maslinele. Si aproape toti isi fac uleiul de masline acasa, pe care il folosesc in toate retetele de mancaruri grecesti traditionale.
4. In prezent, Grecia este cel mai mare exportator de ulei de masline extra pur, cel mai calitativ din lume, iar in fruntea clasamentului stau prefecturile din Heraklion si Messinia, unde culmea, descoperi si cele mai bune mancaruri grecesti ale tarii.
5. Grecii de astazi sunt marii consumatori de ulei de masline ai lumii. Un grec consuma anual aproximativ 16 de litri, iar un cretan ajunge chiar si la 30 de litri pe an. Nu degeaba cercetatorii sustin ca dieta cretana este cea mai sanatoasa din lume, mai ales cand aproape 100% din toate tipurile de mancaruri grecesti contin ulei de masline.
6. Uleiul de masline folosit in retetele de mancaruri grecesti exista in trei variante: rafinat, virgin (obtinut dupa a doua presare) si extra-virgin (obtinut dupa prima presare). Ca pont, uleiurile virgine si extra-virgine se folosesc, in special, in salate, iar cele rafinate este destinat retetelor mancaruri grecesti la cuptor si, eventual, la prajeli.
Gina Rotaru
Ajuns in Grecia, descoperi o varietate de uleiuri de masline, cu diferite arome si in sticlute cu diferite forme. Cu toate acestea, putini stiu ce inseamna productia de masline la nivel mondial, care este cel mai mare producator si cat de mare e importanta lui toatetipurile de mancaruri grecesti si, implicit, pentru sanatatea noastra. Iata cateva lucruri mai putin stiute despre uleiul de masline, care se foloseste in varietatea de mancaruri grecesti.
1. Cultivarea si tehnica de procesare a uleiului de masline nu sunt cu mult diferite fata de cele folosite in antichitate. Uleiul folosit in mancaruri grecesti se face prin strivirea si presarea maslinelor intr-o lesie speciala. O lesie prin intermediul carora se scoate substanta amara din ele.
2. Zona mediteraneana detine 99 % din productia mondiala de ulei de masline, iar Grecia se afla pe locul 3 in lume la acest capitol, dupa Spania si Italia. Te mai intrebi de unde gustul aparte si caracteristicile sanatoase din celebrele mancaruri grecesti?
3. La ora actuala, in Grecia cresc 120 milioane de maslini, mai multi decat populatia tarii - de aproximativ 10 milioane - si aproximativ 450.000 de familii de greci ii cultiva si le prelucreaza maslinele. Si aproape toti isi fac uleiul de masline acasa, pe care il folosesc in toate retetele de mancaruri grecesti traditionale.
4. In prezent, Grecia este cel mai mare exportator de ulei de masline extra pur, cel mai calitativ din lume, iar in fruntea clasamentului stau prefecturile din Heraklion si Messinia, unde culmea, descoperi si cele mai bune mancaruri grecesti ale tarii.
5. Grecii de astazi sunt marii consumatori de ulei de masline ai lumii. Un grec consuma anual aproximativ 16 de litri, iar un cretan ajunge chiar si la 30 de litri pe an. Nu degeaba cercetatorii sustin ca dieta cretana este cea mai sanatoasa din lume, mai ales cand aproape 100% din toate tipurile de mancaruri grecesti contin ulei de masline.
6. Uleiul de masline folosit in retetele de mancaruri grecesti exista in trei variante: rafinat, virgin (obtinut dupa a doua presare) si extra-virgin (obtinut dupa prima presare). Ca pont, uleiurile virgine si extra-virgine se folosesc, in special, in salate, iar cele rafinate este destinat retetelor mancaruri grecesti la cuptor si, eventual, la prajeli.
Gina Rotaru