INFORMARI PENTRU CALATORIE

Circuite Romania
Excursie pe drumul viilor din Muntenia 2021

Itinerariu: Muzeul Crama de lemn 1777 (Valea Calugareasca)) - Muzeul Conacul Bellu(Urlati) - Crama Basilescu
Date plecare: 30.10.2021
Circuit cu autocarul, 1 zile

Aceasta oferta nu mai este valabila

Tarif: 79 lei/persoana

Program

Ziua 1. Bucuresti - Muzeul “Crama de lemn 1777” - Muzeul Conacul Bellu-Urlati - Crama Basilescu - Bucuresti

Ora 07:30- Imbarcare din Bucuresti - Calea Grivitei - Muzeul CFR.
Ora 08:00 - Plecare pe traseul excursiei.

Zona podgoriilor Dealu Mare, supranumita Toscana Romaniei, cea mai compacta zona viticola din Romania, se incadreaza in zona dealurilor Subcarpatilor Curburii, cuprinzand colinele si depresiunile situate intre raul Teleajen la vest si raul Buzau la est, pe teritoriul judetelor Prahova si Buzau,
Masivul viticol se intinde pe o lungime de circa 65 kilometri si are o latime ce variaza intre 3 si 12 kilometri si o suprafata de aproape 15000 hectare de vita de vie.
Existenta viilor pe acest teritoriu este confirmata de sapaturile arheologice, resturile ceramice si toponimia care atesta prezenta plantatiilor viticole din cele mai vechi timpuri.
Primele documente scrise despre existenta culturii vitei de vie in aceasta parte a tarii dateaza din sec. XIV si XV.
De-a lungul timpului, cultura vitei de vie a devenit o traditie transmisa din generatie in generatie, ea facand parte din modul de viata al satelor de podgoreni. Viile reprezinta si un mod de valorificare economica a terenurilor mai putin fertile ale dealurilor.

Vom face prima noastra oprire, un popas obligatoriu pe drumul vinului, la Muzeul Crama de lemn 1777.
Muzeul este relativ nou, inaugurat la data de 18 mai 2013 (o data cu ziua internationala a muzeelor) si este de fapt o reproducere a unei crame mai vechi, ce dateaza de la 1777. Aceasta datare este sustinuta de o inscriptie in litere chirilice, ce se afla pe portalul usii. Vechea crama era asezata intr-o zona viticola ce apartinea de Valea Calugareasca si era compusa din doua incaperi: una pentru obtinerea mustului si alta pentru depozitarea vinului. Pentru sustinerea ei s-au folosit barne masive de stejar lungi de 15 m.
Constructia cioplita din barne de stejar are acoperisul sindrilit. In interior pot fi descoperite instrumente si utilaje vechi folosite in procesul de vinificatie. In vinoteca stau la pastrare vinuri nobile din zona iar in beciul adanc, pe mese lungi de lemn stau vase vechi din lut datand din anul 1789. In mansarda vom gasi expozitia etnografica ,,Mladitele vietii”. La sfarsitul vizitei gazdele noastre ne vor destinde cu ravase de preziceri si ghicitori.
Ne deplasam apoi in zona viticola invecinata, la Urlati, unde vom face o vizita la Muzeul Conacul Bellu sectie a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova. Muzeul este parte a unui complex arhitectonic ce dateaza de la jumatatea secolului al XIX-lea si care i-a apartinut familiei baronului Alexandru Bellu, cel ce a donat terenul pe care se afla astazi Cimitirul Bellu, administratiei locale la acea vreme. Cladirea muzeu a fost construita in stil vechi romanesc. Este un amestec de rafinament si desavarsita frumusete. Aici este expus un bogat patrimoniu de arta plastica si decorativa, etnografie, carti rare in editii de lux, mobilier din diverse epoci, icoane si arme din sec. XVIII-XIX. Muzeul detine si o crama boiereasca, construita cu bolti stil Avella, cu piese cioplite in piatra (linuri, calcatoare) din sec. II - III si alte utilaje si vase pentru producerea vinului, ce prezinta practica viticulturii in zona Dealu Mare din cele mai vechi timpuri si pana in prezent.
In ultima parte a excursiei noastre vom poposi pe domeniul Cramei Basilescu cu peste un secol de viata.
Povestea Basilescu are o savoare aparte, asemeni vinurilor produse aici. Lumea evolueaza datorita oamenilor cu viziune, care simt si actioneaza inaintea epocii lor. Astfel de vizionari au fost Nicolae si Aristide Basilescu.
Nicolae Basilescu, nascut la Urlati in 1860, s-a evidentiat inca de la inceput prin inteligenta si ambitia extraordinara care l-au ajutat sa-si depaseasca limitele sociale. S-a remarcat ca o personalitate proeminenta a societatii romanesti de secol XIX, fiind decan al Facultatii de Drept Bucuresti cu cea mai lunga perioada de decanat in istoria acestei institutii si intemeietorul cartierului Bucurestii Noi. Misiunea nobila a lui Nicolae Basilescu a fost continuata de fiul sau Aristide Basilescu, care a fost seful catedrei de economie politica a Universitatii Bucuresti.
In perioada 1910-1921, Nicolae Basilescu restaureaza Fabrica de Bere din Bucurestii Noi si o transforma in Fabrica de Sampanie Naturala in colaborare cu Maison de Champaigne St. Marceaux & CO. din Franta.
Traditia continua prin renasterea Cramei Basilescu. Indeplinirea visului de a produce vinuri unice, de exceptie, prin recuperarea podgoriilor a inceput dupa anul 2003, cand mostenitoarea lui Nicolae Basilescu isi redopandeste o parte din bunuri printre care via si conacul de la Urlati. Viile, conacul si noua crama infiintata in 2008 reprezinta azi locul unde vechile traditii isi gasesc valente moderne.
Pe langa vizitarea cramei, aici la Casa din Vie, ne vom rasfata cu o degustare de vinuri insotita de un platou (branza, paine, mere), contracost platit la inscriere( 65 lei/persoana).

Informatii utile

• Informarea de plecare ce va contine numele ghidului cu nr.telefon, confirmarea locului de plecare si a orei se vor comunica cu 48 ore inainte de plecare prin e-mail, sms sau telefonic;
• Asezarea in autocar/microbuz va fi realizata de catre ghidul insotitor conform diagramelor de imbarcare (in functie de ordinea inscrierii turistilor);
• In cazul nerealizarii numarului minim de participanti, respectiv 35 persoane, agentia isi rezerva dreptul de a anula, a reprograma, sau a recalcula tariful excursiei.

Tarife

Data plecare Tarif
30.10.2021 79 Lei

Suplimente, reduceri

• Plata avans 10% la inscriere
• Plata integrala cu pana la 21 zile inainte de plecare

Servicii incluse

• Transportul cu autocar sau microbuz in functie de numarul de persoane confirmate;
• Ghid insotitor;
• Vizitele conform programului mentionat.

Nu sunt incluse

• Degustare de vinuri cu platou(branza, paine, mere): 65 lei/pers.(se achita la rezervare);
• Cheltuieli personale;
• Taxe Intrare cu ghidaj la obiectivele mentionate in program (Conacul Bellu: Adulti - 8 Lei; Copii/Elevi/Studenti - 2 Lei; Pensionari/Eroi ai revolutiei - 4 lei; Veterani razboi/Persoane cu dizabilitati si insotitorii acestora - gratuit; Muzeul Crama 1777: Adulti - 8 Lei; Pensionari - 4 lei; Studenti - 2 lei; Conacul din Bucov: Adulti - 8 Lei; Pensionari - 4 lei; Studenti/Pensionari - 2 lei); (taxele mentionate sunt valabile la momentul publicarii programului, iar modificarea acestora este independenta de agentie)
Afla mai multe!sauFa o rezervare!

Acordati o nota:

4.68 (22 voturi)
5 stele(16)
4 stele(5)
3 stele(1)
2 stele(0)
1 stea (0)

Ai fost aici?

Impresii de calatorie

Nu exista rezultate
« 1 »
Vezi toate impresiile

Rezerva acum!