-
Plecarea va fi cu autocarul din Pefki, la ora 07:00 a.m , iar din Edipsos la ora 08:00 a.m, de unde vom porni spre Meteora.
Semnificatia numelui Meteora caracterizeaza grandoarea acestui loc, nume care provine din limba greaca si care inseamna “suspendat in aer” sau “mijlocul cerului”, fapt care intareste ideea ca Meteora este un taram de poveste.
Stancile de la Meteora au fost create pe platoul unui fost lac, toate capatand miraculoasele si incantatoarele forme datorita eroziunii ce a inceput sa isi puna prima amprenta pe acest loc in urma cu milioane de ani.
O excursie la Meteora este si o perfecta oportunitate pentru cei care isi doresc sa patrunda intr-un taram al fabulosului caracterizat de o maretie tulburatoare ce aduce turistilor o multitudine de sentimente de liniste.
Vom vizita aici Manastirea Mare, ea purtand hramul "Schimbarea la Fata", Manastirea Varlaam, aici existand Condica Sfintei Manastiri Bucovat; cu litere chirilice, dar in buna limba romaneasca, se poate citi pe una dintre file "Toti Sfintii, Hramul Sfintei Manastiri Varlaam de la Meteora". Condica cuprinde sase hrisoave ale domnitorilor romani, incepand cu 1609 si sfarsind cu 1790, continuam cu Marea Meteora, care este situata pe o stanca aflata la marginea padurii de stanci la o inaltime de 613 de metri deasupra albiei raului Pinios.
Suprafata ei superioara, unde se afla manastirea, este de 10.000 metri patrati.
Urcusul este de 250 metri, iar culoarele sapate in stanca si cele 115 trepte abrupte si neregulate conduc pasii pelerinilor, cu efort, dar fara teama si in deplina siguranta, pana la intrarea in manastire.
Turnul cu balcon pentru scripete si plasa-lift, construit in 1520, este edificiul care se zareste din departare si primul care intampina dupa urcus, si ce de-a patra Manastirea Sfanta Treime, a fost zidita in anul 1476 si are forma de cruce, cu turla joasa si doua coloane. Fresca interioara dateaza din anul 1741, este realizata in traditia post-bizantina, si este lucrarea fratilor preoti pictori Antonie si Nicolae. Pe cupola este pictat Dumnezeu Pantocrator, iar in colturile sferice, cei patru evanghelisti intre care Sfantul Evanghelist Luca este reprezentat pictand icoana Maicii Domnului. Intrarea la fiecare manastire costa cate 5 euro/pers si este optionala.
|