Iranul, un caleidoscop de culori. Cu ce te poate suprinde Teheran

iran

Iran, una dintre cele mai mari țări ale lumii, este moștenitoarea istoriei și a culturii marelui Imperiu Persan, un stat care a jucat un rol important în trecut și care și-a păstrat greutatea atunci când vine vorba despre relațiile politice internaționale.

Persanii au dominat o bună parte a lumii, din Egipt în Asia Mică și Tracia, iar Iranul de astăzi este un loc al diversității culturale, etnice, geografice și climatice. De altfel, bogăția culturală a țării este reflectată în cele 22 de situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Top 3 atracții în Teheran

Deși nu este nici cel mai vechi, nici cel mai frumos oraș al Iranului, capitala Teheran este o metropolă plină de viață cu un farmec aparte. Aici poți surprinde cel mai bine aroma vieții iraniene contemporane, mai ales dacă te amesteci printre localnici și turiști în Marele Bazar, într-o atmosferă amețitoare.

Cele peste 10000 de magazine dispuse pe 10 km de alei labirintice îți oferă tot ce îți poți imagina, de la condimente la produse artizanale, ceasuri, covoare, tigăi și bijuterii. În plus, pe lângă magazine, Marele Bazar mai adăpostește și moschei, case de oaspeți și bănci.

Printre atracțiile istorice de top ale Iranului, de neratat este Palatul Golestan, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, reședința regală a dinastiei Qajar. Complexul opulent include 17 structuri, printre care se numără sălile de tron, muzee, precum și grădini luxuriante, decorate cu fântâni arteziene. Descoperă aici Sala Diamantelor, Tronul de Marmură, Sala Oglinzilor și Muzeul de cadouri, fiecare parte a unei adevărate bijuterii arhitecturale bogat ornamentate.

(Sursă foto: Shutterstock)

Muzeul Național al Iranului găzduiește o gamă impresionantă de comori ce expun peste 3000 de ani de istorie locală, de la unelte din Epoca de Piatră la monede și cărți rare și vase din ceramică. Ba chiar și clădirea în sine face cinste Iranului prin arhitectura spectaculoasă, fiind una dintre cele mai interesante construcții moderne din Teheran.

Cele mai importante localități din Iran

Se spune că o vizită în Iran este incompletă dacă nu ai umblat pe urmele vechilor regi. Descoperă Persepolis, odată capitală a primului imperiu persan și locul de naștere al civilizației persane. De altfel, tot ce vezi în jur este un exemplu de grandoare imperială, susținută și de un cadru natural splendid. Ruinele arhitecturale rămase după ce orașul a fost distrus de Alexandru cel Mare, în anul 330 î.Hr. au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Un oraș încărcat de istorie și poezie este Shiraz, minunat amplasat la poalele Munților Zagros, localitate feerică ce îmbină vechiul și noul. Te așteaptă aici atracții pline de viață, cum ar fi Moscheea Roz, ce te cucerește cu jocul de lumină și culoare al vitraliilor, Cetatea Karim Khan Zand, un exemplu fin de arhitectură, vibrantul Bazar Vakil, împreună cu Moscheea Vakil, și mausoleele închinate celor mai iubiți poeți persani, Hafez și Saadi.

Orașe cu tradiție ale Iranului, Kashan și Isfahan se mândresc cu atracții importante și monumente vechi, dar și cu meșteșugarii locali ce le poartă renumele pentru frumoasele lor produse, de la mătase și catifea la covoare și vase din lut. Vizitează în Kashan Fin Garden, un complex impresionant de grădini întinse pe două hectare, incluzând fântâni și foișoare, locul ideal pentru a te relaxa la umbra arborilor seculari.

Isfahan, la rându-i, se regăsește în destinațiile turistice de top ale Iranului, și vei putea observa cu ochii tăi de ce. Bulevardele sale abundă de arbori și grădini persane, iar clădirile islamice îi conferă o atracție vizuală de neegalat. Ba chiar, vei simți că te afli într-un adevărat muzeu al culturii tradiționale, îmbogățit de podurile pitorești, moschei și piața centrală, inclusă în Patrimoniul UNESCO.

Toate acestea și încă multe altele te așteaptă în circuitul în Iran, care îți aduce o sumedenie de atracții și experiențe de neuitat, într-un ținut istoric uimitor, mărturie a unui trecut glorios ce continuă să se dezvolte într-un ritm trepidant, păstrând vii și tradițiile, în localitățile sale pitorești.

Te poți înscrie aici pentru circuitul de 10 zile în Iran, la tariful redus de 1324 euro/persoană, include reducerea Early Booking 8% – de la 1440 euro/persoană.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...


De asemenea s-ar putea sa-ti placa

Vacanță în 2021: Trei destinații fascinante, pentru toamnă

Vacanță în 2021? Anul 2020 ne ține puțin departe de vacanțele pe care le-am plănuit în mintea noastră tot anul 2019. Cel puțin pentru moment. Însă, pentru că setea de aventură crește, în fiecare zi, suntem siguri că anul 2021 va fi unul în care colecțiile noastre de experiențe se vor înmulți considerabil. De ce […]

Excursie de 4 zile la Balchik: Istorie și romantism

Litoralul bulgăresc al Mării Negre adăpostește o mare diversitate de stațiuni atractive, pentru toate gusturile și interesele, astfel încât să poți petrece câteva zile de poveste. Te invităm să descoperi stațiunea Balchik, din apropierea localității Varna, populară mai ales pentru Castelul Reginei Maria, reședința sa preferată de vară, înconjurată de o grădină botanică de excepție […]

Sporturi de agrement în insula Corfu

Echitaţie, drumeţii, safari… sunt doar câteva dintre sporturile de agrement din insula Corfu. Fie că optezi pentru sporturi organizate în grup sau sporturi individuale, în zonele turistice ale insulei găseşti nenumărate centre specializate. Dacă îţi plac senzaţiile tari, practică paraşutismul sau mergi într-o expediţie safari alături de instructori antrenaţi. Dacă, însă, vrei să descoperi insula, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × four =