3.000 de ani de traditie. Ce sa gusti intr-o vacanta in Grecia
O vacanta in Grecia nu este doar o calatorie de relaxare si aventura. O vacanta in Grecia este si o calatorie gastronomica de explorare si mister. Bucataria mediteraneana ca stil de viata a devenit marele trend al zilelor noastre, fiind adoptat de milioane de oameni din intreaga lume. Sute de articole se publica saptamanal pe aceasta tema, zeci de pagini sunt scrise zilnic si cartile de bucate cu diete si retete mediteraneene sunt prezente la aproape fiecare chiosc. Si totul a inceput cu ingredientele de baza ale traditiei nutritionale grecesti.
Legumele fresh de calitate, folosirea corecta a mirodeniilor (ierburilor) si a condimentelor, pestele proaspat, fructele de mare si, peste toate, celebrul ulei de masline sunt secretele celei mai sanatoase bucatarii a lumii. Pana la urma, gastronomia greceasca are o istorie demonstrata si un record de peste 3.000 de ani. Doar grecii au publicat prima carte de bucate in 330. d.Hr, de Archestratos.
Fructe proaspete
In lunile de vara, in fiecare colt al Greciei gasesti fructe proaspete din abundenta. Nutrientii din struguri, vitaminele din caise, piersicile si ciresele te pot trece ziua cu brio. Vareitatea lor este atat de mare, iar vitaminele sunt atat de multe, incat dieta vine de la sine. In timpul orelor fierbinti ale pranzului, gaseste-ti un loc racoros, la umbra unui bar pe plaja, pentru un suc de fructe racoritor sau a unei salate din fructe. Nu exista altceva mai racoros ca acestea. Iar daca te gandesti ca gelelalte bucatarii inlocuiesc aceste prospetimi cu prajituri, mai ai vreo nedumerire de ce dieta mediteraneeana este cea mai sanatoasa?
„Horiatiki”
Salata greceasca sau „Horiatiki”, asa cum o numesc grecii este in vocabularul oricarei persoane. Ingredinetele de baza ca rosiile, castravetii, fasiile subtiri de ardei si ceapa, insotite de Feta, masline si capere, creeaza minunata salata pe care o gasesti in toate meniurile restaurantelor si a tavernelor. Culmea, in mai toate localurile lumii, indiferent de specific. Diferntele sunt minuscule, lipsindu-le unori unul sau doua ingrediente precum ardei sau capere. Cu toate acestea, daca o pregatesti acasa, simti ca gustul nu-i cel simtit intr-o vacanta in Grecia. Secretul este uleiul de masline de calitate superioara si binecunoscutul oregano, crescut pe pamant grecesc.
Branzeturi aparte
Pe langa Feta (o denumire protejata a produsul din 2002), in vacanta in Grecia vei gasi numeroase alte produse din branza, cu arome speciale, venind din zone ca Insulele Ionice sau Cyclades, in special din insulele Naxos, Ios si Santorini. Produse facute zilnic ca iaurtul sunt servite ca desert, indulcit cu miere, alune sau fructe. Ce poate fi mai sanatos, dulce si satios de atat?
Traditia fiecarui grec
Nu te sfii sa te bucuri de o masa plina in vacanta in Grecia, alegandu-ti dintr-o varietate de mezedes, pe care le vei gasi in orice meniu grecesc. Se potrivesc perfect cu un pahar de ouzo, aceasta combinatie fiind o traditie greceasca pe care fiecare grec o pastreaza cu sfintenie. Poti incerca taramosalata, fava (din Santorini) sau tzatziki. Se potrivesc perfect cu majoritatea mancarurilor gatite, ins pecial cu celebrele moussakas si gemista (rosii sau ardei, cu umplutura de orez gatit). Ia o dusca de ouzo in timp ce te bucuri de briza marii, stand la umbra unei mici taverne de la malul marii. Alatura bauturii si o farfurie de caracatita la gratar, cativa creveti sau scampi, sau chiar un preparat din peste sau homar.
„Souvlaki”
Daca preferi ceva pe fuga, pentru drum, nu-ti va fi deloc greu sa gasesti un celebru local „souvlaki”. Fiind in multe variatii (ca ‘gyros’, ‘kalamaki’, pui, etc), acesta este cel mai popular si delicios preparat grecesc de tip fast food. Probabil ai auzit de el, iar daca ai fost in vacanta in Grecia, stii exact despre ce vorbim. El este servit de obicei in pita sau pe farfurie, alaturi de cartofi prajiti si un strop de zeama de lamaie.
Galaktoboureko si Greek Frappe
De obicei, un bun venit calduros, tipic grecesc, este acopmaniat de ceva dulce - o gustare traditionala facuta in mai toate casele grecilor. De asemenea servita ca desert si in restaurantele traditionale, nu uita sa comanzi la finalul mesei galaktoboureko or baklavas, gatita si inecata in sirop. E un deliciu. Si bineinteles, dimineata nu este nimic mai eficient ca o trezire revigoranta ca un Greek Frappe, devenita in ultimii ani bautura-cafea nationala a Greciei, pe perioada verii vind servita cat e ziua de lunga. Asadar, daca nu ai facut-o pana acum, incearca bautura, si nu numai, in viitoarea ta vacanta in Grecia.
Gina Rotaru
Legumele fresh de calitate, folosirea corecta a mirodeniilor (ierburilor) si a condimentelor, pestele proaspat, fructele de mare si, peste toate, celebrul ulei de masline sunt secretele celei mai sanatoase bucatarii a lumii. Pana la urma, gastronomia greceasca are o istorie demonstrata si un record de peste 3.000 de ani. Doar grecii au publicat prima carte de bucate in 330. d.Hr, de Archestratos.
Fructe proaspete
In lunile de vara, in fiecare colt al Greciei gasesti fructe proaspete din abundenta. Nutrientii din struguri, vitaminele din caise, piersicile si ciresele te pot trece ziua cu brio. Vareitatea lor este atat de mare, iar vitaminele sunt atat de multe, incat dieta vine de la sine. In timpul orelor fierbinti ale pranzului, gaseste-ti un loc racoros, la umbra unui bar pe plaja, pentru un suc de fructe racoritor sau a unei salate din fructe. Nu exista altceva mai racoros ca acestea. Iar daca te gandesti ca gelelalte bucatarii inlocuiesc aceste prospetimi cu prajituri, mai ai vreo nedumerire de ce dieta mediteraneeana este cea mai sanatoasa?
„Horiatiki”
Salata greceasca sau „Horiatiki”, asa cum o numesc grecii este in vocabularul oricarei persoane. Ingredinetele de baza ca rosiile, castravetii, fasiile subtiri de ardei si ceapa, insotite de Feta, masline si capere, creeaza minunata salata pe care o gasesti in toate meniurile restaurantelor si a tavernelor. Culmea, in mai toate localurile lumii, indiferent de specific. Diferntele sunt minuscule, lipsindu-le unori unul sau doua ingrediente precum ardei sau capere. Cu toate acestea, daca o pregatesti acasa, simti ca gustul nu-i cel simtit intr-o vacanta in Grecia. Secretul este uleiul de masline de calitate superioara si binecunoscutul oregano, crescut pe pamant grecesc.
Branzeturi aparte
Pe langa Feta (o denumire protejata a produsul din 2002), in vacanta in Grecia vei gasi numeroase alte produse din branza, cu arome speciale, venind din zone ca Insulele Ionice sau Cyclades, in special din insulele Naxos, Ios si Santorini. Produse facute zilnic ca iaurtul sunt servite ca desert, indulcit cu miere, alune sau fructe. Ce poate fi mai sanatos, dulce si satios de atat?
Traditia fiecarui grec
Nu te sfii sa te bucuri de o masa plina in vacanta in Grecia, alegandu-ti dintr-o varietate de mezedes, pe care le vei gasi in orice meniu grecesc. Se potrivesc perfect cu un pahar de ouzo, aceasta combinatie fiind o traditie greceasca pe care fiecare grec o pastreaza cu sfintenie. Poti incerca taramosalata, fava (din Santorini) sau tzatziki. Se potrivesc perfect cu majoritatea mancarurilor gatite, ins pecial cu celebrele moussakas si gemista (rosii sau ardei, cu umplutura de orez gatit). Ia o dusca de ouzo in timp ce te bucuri de briza marii, stand la umbra unei mici taverne de la malul marii. Alatura bauturii si o farfurie de caracatita la gratar, cativa creveti sau scampi, sau chiar un preparat din peste sau homar.
„Souvlaki”
Daca preferi ceva pe fuga, pentru drum, nu-ti va fi deloc greu sa gasesti un celebru local „souvlaki”. Fiind in multe variatii (ca ‘gyros’, ‘kalamaki’, pui, etc), acesta este cel mai popular si delicios preparat grecesc de tip fast food. Probabil ai auzit de el, iar daca ai fost in vacanta in Grecia, stii exact despre ce vorbim. El este servit de obicei in pita sau pe farfurie, alaturi de cartofi prajiti si un strop de zeama de lamaie.
Galaktoboureko si Greek Frappe
De obicei, un bun venit calduros, tipic grecesc, este acopmaniat de ceva dulce - o gustare traditionala facuta in mai toate casele grecilor. De asemenea servita ca desert si in restaurantele traditionale, nu uita sa comanzi la finalul mesei galaktoboureko or baklavas, gatita si inecata in sirop. E un deliciu. Si bineinteles, dimineata nu este nimic mai eficient ca o trezire revigoranta ca un Greek Frappe, devenita in ultimii ani bautura-cafea nationala a Greciei, pe perioada verii vind servita cat e ziua de lunga. Asadar, daca nu ai facut-o pana acum, incearca bautura, si nu numai, in viitoarea ta vacanta in Grecia.
Gina Rotaru