INFORMARI PENTRU CALATORIE

Pastele in stil grecesc: mancare si obiceiuri

Cauti o vacanta frumoasa pentru Sarbatoarea Pascala? Hai in Grecia. Traditiile, credinta, mielul rumenit la protap, verdeturile salbatice si branza proaspata sunt doar cateva dintre detaliile unei sarbatori perfecte de primavara. Pastele este cea mai sacra sarbatoare in credinta greaca ortodoxa, obiceiurile si preparatele traditionale fiind pastrate cu sfintenie chiar si de tinerii greci, atrasi astazi de un stil de viata ceva mai modern. Pregatirile pentru Pasti ajung intr-un punct culminant la finele Saptamanii Sfinte, intre Duminica Floriilor si Duminica Pastelui. Desi exista multe obiceiuri locale asociate cu Sarbatoarea Pascala, exista cateva respectate cu sfintenie de toti, indiferent de varsta. Iata cum se petrece Pastele in stil grecesc, cu mancare si obiceiuri traditionale.

Joia Mare
Pregatirile de Pasti incep din Joia Mare cu coacerea painii traditonale tsoureki si cu vopsirea oualor rosii (rosu este culoarea vietii precum si reprezentarea sangelui lui Hristos). Inca din antichitate, ouale au fost simbolul renasterii, iar mesajul oualor rosii este victoria asupra mortii. De-a lungul timpului, superstitiile s-au transformat in obiceiuri care includ introducerea primului ou vopsit in rosu in iconostas pentru a alunga raul si marcarea micilor miei cu vopsea rosie, pentru protectie. In seara de Joia Mare, serviciile bisericesti includ o reprezentare simbolica a rastignirii, fiind momentul inceperii perioadei de doliu. In multe sate si orase, femeile vor sta in biserica toata noaptea, in doliu traditional.

Vinerea Mare
Cea mai sfanta zi a Saptamanii Sfinte este Vinerea Mare. Este ziua de doliu, cand nu se munceste si nici nu se gateste. De asemenea, este singura zi din an cand Sfanta Liturghie nu este citita. Steagurile sunt agatate la berna si clopotele bisericilor se aud in surdina. Credinciosii nu gatesc in Vinerea Mare, dar daca sunt nevoiti, prepara mancaruri traditionale simple cum ar fi fasolea, cel mai probabil fierte in apa (nu in ulei) si asezonate cu otet balsamic, ori supe subtiri ca tahinosoupa, o supa preparata cu susan (tahini). In mod traditonal, femeile si copiii duc flori in biserica pentru a decora Epitaphio (catafalcul simboluc al lui Hristos). Plangerea mortii lui Hristos se face la sicriul simbolic decorat cu flori, care poarta chipul Mantuitorului. El este carat pe umerii credinciosilor in timpul unei procesiuni ce urmeaza un traseu prestabilit prin comunitate spre cimitir si inapoi.

Sambata Mare
De Sambata Mare, Flacara Eterna este adusa in Grecia de suvoiul militar si este distribuita preotilor care o duc la bisericile lor locale. Evenimentul este intotdeauna televizat si, in cazul in care exista o intarziere sau o avertizare de vreme rea, intreaga tara agonizeaza pana cand flacara ajunge in siguranta. In dimineata de Sambata Mare, incep pregatirile pentru festinul urmatoarei zile de Paste. Se prepara mancarurile care se pot face in avans, precum traditionala supa mayiritsa, care se mananca dupa slujna de la miezul noptii, ca semne de intrerupere a postului.

Mancarea traditionala de Pasti
Dupa ce pretul a strigat „Christos Anesti” (Hristos a Inviat), toti localnicii se saluta astfel, asteptand drept raspuns „Alithos Anesti” (Adevarat a Inviat). Mersul cu lumina acasa este si aici un obicei bine impamantenit, iar odata ajunsi acasa, localnici folosesc lumanarile ca sa faca semnul crucii cu fum, pe rama usii.

Crucea de fum este lasata acolo pe tot parcursul anului, simbolizand faptul ca lumina Invierii a binecuvantat casa. Lumanarile sunt folosite drept candelabre la icoana si sunt puse pe masa pentru festinul de la miezul noptii. Privelistea a sute de lumanari aprinse pe strazile orasului dupa terminarea slujbei este o frumusete intalnita doar o data pe an. Odata acasa, toata lumea aduna in jurul mesei pentru un festin traditional, care include supa mayiritsa, tsoureki (cozonac) si ouale rosii.

Duminica Pastelui
In zori (sau mai devreme) in Duminica Pastelui, gratarele incep sa rumeneasca mielul intreg sau iedul, reprezentand „Mielul lui Dumnezeu”. Este o traditie veche, pe care doar cativa greci autentici in varsta o mai respecta. Cei mai multi prefera mielul sau iedul la cuptor, alaturi de diferite garnituri. De pe mese nu lipsesc vinurile bune, ouzo si alte bauturi traditionale. Pregatirea mesei de Pasti implica o organizare amanuntita, uneori pregatirea acesteia tinand o noapte intreaga.

Lunea Pastelui
O alta sarbatoare nationala, Lunea Pastelui este ziua in care lucrurile se linistesc si localnicii se infrupta de bucatele delicioase ramase din Duminica Pastelui.
Gina Rotaru

Rezerva acum!