INFORMARI PENTRU CALATORIE

Sfaturi pentru zborurile lungi cu avionul, cu copil mic

Vacanta cu copilul mic? Pun pariu ca ti se pare imposibil. Multi viseaza, insa nu indraznesc sa-si faca planuri, mai ales daca drumul implica si un zbor lung, de opt sau zece ore. Cu toate acestea, asa cum spune si o vorba din batrani, nu-i dracu’ asa negru. Daca te organizezi cum trebuie, poti avea un drum linistit si chiar cateva ore de odihna, indiferent cate luni sau cati ani are copilul. Iti trebui putin tact in pregatirea bagajelor si un plan pentru situatii neprevazute. Iar la cei mici, neprevazutul se rezolva intotdeauna cu cate o surpriza sau cu acordul de a face un lucru adesea interzis. Bineinteles, toate in limita, ca sa nu prinda obicei. Iata cateva lucruri de luat in seama inainte de a porni la drum lung cu avionul, alaturi de copil.

1. Inainte de a pleca: precomanda mesele copiilor
Pe zborurile lungi - sa spunem, cele de peste opt ore - inca se servesc mese gratuite la clasa economy. Sa fim cinstiti, mancarea din avioane s-a imbunatatit in ultimii ani, insa nu cu mult. Aspectul mancarii este suficient de atractiv pentru un adult, insa nu si pentru un copil. In mare parte, mancarea din avion inseamna pui cu legume, cum ar fi mazare, linte, brocoli si altele. Iar daca imi spui ca al tau copil va manca dupa ce a vazut atatea delicatese in aeroport, inseamna ca esti extrem de optimista.

Din fericire, multe companii aeriene iti permit sa-ti comanzi mancarea copilului cand cumperi biletul de avion. Fa-o atunci, pentru a te asigura ca nu vei intampina probleme. De obicei, companiile aduc la bord numarul exact de mancaruri comandate, asa ca nu spera ca vei gasi tu ceva in plus. Exemple de mancaruri pe care copiii obisnuiesc sa le manance in zboruri recente includ paste cu branza, precum macaroane, paste cu sos de rosii sau snitele cu piure.

2. Putina junk food este OK
Da, da, stim. Junk food ingrasa. Dar cand copilul incepe sa planga si nu-ti da pace 8-10 ore incontinuu, s-ar putea sa faci un compromis si sa ii dai putin. Daca pornesti intr-o calatorie lunga, ai grija sa ai intotdeauna la tine o punga in plus de snacksuri, la care copilul tau are foarte rar acces. Cu toate acestea, evita ciocolata si alte dulciuri cu continut ridicat de zahar. Nu este momentul sa-l rasfeti, dar nici una in care sa fii extrem de strict privind nutritia. Crede-ne, o punga mica de chipsuri iti va tine copilul ocupat si il va distrage de la momentele dificile ale zborurilor precum turbulentele sau aterizarea.

3. Programeaza-ti zborurile in orele de somn ale copiilor
Unii copii pot dormi oriunde. Altii nu. Indiferent de caz, la cumpararea biletelor, ai grija ca orarul zborurilor sa coincida in mare masura cu orarul de somn al copilului tau. Daca zborurile sunt lungi, clar nu iti va dormi pe intreaga lor durata, insa macar vei avea cateva ore de liniste. Daca nu ai gasit biletele potrivite, incearca sa tii copilul treaz, pentru a se odihni in avion. Va fi marait la inceput, insa se va linisti si va adormi la un moment dat. Si te asigur ca o va face profund.

4. Profita de avantajele early boarding
Marile companii aeriene invita pasagerii cu copii mici sa se imbarce primii. Nu fi jenata si baga-te in fata. Astfel, nu agiti copilul si te vei aseza cu mai mult calm si lejeritate pe scaune. In plus, vei avea suficient timp sa-ti ordonezi bagajele, fara a te inghesui cu ceilalti pasageri, agitati si grabiti la randul lor sa-si aranjeze gentile.

5. Gadgeturile sunt bune, castile sunt rele
Ti-amintesti ce spunem despre junk food? Acelasi lucru se intampla si cu gadgeturile. Acum este momentul sa te abati de la regula „maxim 30 de minute de televizor pe zi”. In timpul zborului, sistemul de divertisment iti este cel mai bun prieten. Sunt ore in care copiii se pot uita la filme sau la show-uri de televiziune, la care acasa n-au acces. Ce poate fi mai distractiv pentru ei, daca nu accesul la un lucru interzis? Asadar, daca ai un gadget, precum iPhone sau iPad, pregateste-l cu cateva aplicatii pentru copii, care sa se potriveasca gusturilor copilului tau si gata. Cateva ore il ai linistit. De asemenea, ar fi intelept sa cumperi o pereche de casti. Nu de alta, dar cele din avioane nu sunt construite pentru urechi mici.

6. Pastilele nu functioneaza (pentru toti)
Te gandesti sa treci pe la farmacie inainte de imbarcare? Primul lucru pe care ti-l va spune farmacista este sa-i dai pastile care sa-l linistiteasca si, eventual, sa-l adoarma. Oricat de mult am visa la momente de liniste, gandeste-te ca nu este ok sa-i dai pastile de somn. Sunt bune in cazuri extreme de panica. Atentie, insa. Pastilele nu functioneaza pentru toti, iar pe unii copii chiar ii agita. Asadar, inainte de a face asta, consulta-te cu un medic si lasa-l pe el sa-ti spuna ce si cum e mai bine.

7. Elementul surpriza
Alaturi de snacksuri, jocuri si alte lucruri esentiale pe care le-ai impachetat - patura sau ursuletul preferat fiind un must - este intelept sa mai ai cateva surprize. Gandeste-te ce i-ar placea copillui tau, dar evita lucrurile zgomotoase pentru a nu-i deranja pe altii. Incearca stickere, carioci noi, carti de colorat, puzzle-uri, masinute sau papusi mici.

8. Nu uita cine are controlul
Copilul e copil, asa ca asteapta-te sa faca ceva zgomot. Dar treaba parintelui este sa-l tina ocupat, ca sa nu-i innebuneasca pe cei din jur. Nimeni nu va simpatiza cu un tip/o tipa care isi lasa copiii sa alerge pe culoarul avionului, care impinge scaunul sau se joaca cu masa rabatabila. Inainte de orice zbor, este de ajutor sa-i reamintesti copilului cum trebuie sa se poarte si ce pedepse il asteapta daca nu o face. Daca are peste trei ani, va intelege. Mai ales daca ii oferi si un bonus pentru cumintenie. Si daca totusi nu-i cuminte? Cui ii pasa... Tu ai facut tot posibilul.

Gina Rotaru

Rezerva acum!