Tur de degustare in Balcani: top vinuri bulgaresti
Uita de Franta, ignora Italia si renunta la Spania, pentru o vacanta inedita printre zeci de vinuri bulgaresti! Tara in care degustarile sunt la ordinea zilei, iar savoarea soiurilor poate fi cu greu depasita. Cunoscuta drept una dintre cele mai vechi vinificatii din lume, aceasta natie balcanica obisnuia sa striveasca strugurii inca de pe vremea tracilor care, deloc surprinzator, erau mari fani ai lui Dionysos, zeul vinului.
Bulgaria are cinci regiuni oficiale de vinuri, fiecare cu propriul microclimat si diferite varietati de struguri, acestea fiind Regiunea nordica, Regiunea estica, Regiunea sub-balcanica, Regiunea sudica si Regiunea sud-vestica. Pentru productia de vinuri bulgaresti rosii, viticultorii folosesc soiurile de struguri Cabernet Sauvignon, Merlot, Gamay, Pinot Noir, Pamid, Gamza, Mavrud si Melnik, iar pentru vinuri bulgaresti albe se cultiva soiurile Chardonnay, Sauvignon, Aligote, Ugni Blanc, Muscat Ottonel, Traminer, Misket, Dimiat si Rkatiteli. Fiind la doar un pas de noi, Bulgaria este o tara mai mult decat accesibila pentru romani. Astfel ca, da o tura si testeaza toate soiurile de vinuri bulgaresti posibile. S-ar putea sa vezi lumea cu alti ochi.
Regiunea nordica
Luand-o pe campiile fertile dintre Dunare si Stara Planina - un segment din lantul muntilor Balcani si una dintre cele mai mari atractii turistice muntoase ale Bulgariei - descoperi o regiune uscata, arsa de razele soarelui, unde cres 35% din culturile de vita de vie ale tarii. Aici, viticultorii acopera aproape toate soiurile, producand vinuri clasice seci (Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc si Aligote sunt favorite), vinuri rosii precum Cabernet Sauvignon, Merlot si Pamid si vinuri dulci, insa nu Muscat Ottonel. Vinul care poarta semnatura regiunii este Gamza, vinul rosu sangeriu si usor picant.
Vinerie: Gasesti „Vinprom Ruse Winery” in Ruse. Acesta este unul dintre primii vinificatori ai tarii, care si-a inceput activitatea in 1948 si care este acum cunoscut pentru calitatea, dar si pentru cantitatea de vinuri bulgaresti produsa anual: 40 de milioane de litri. Cele mai apreciate vinuri bulgaresti sunt Gamza si albe dunarene.
Regiunea estica - Coasta Marii Negre
Coborand pe coasta din Romania spre Turcia, aceasta regiune gaszduieste aproape 30% din podgoriile Bulgariei. Cu veri lungi, fierbinti, si toamne calduroase, regiunea este ideala pentru cultivarea soiurilor de struguri albi. Soiurile de top ale regiunii includ Dimyat, Traminer, Riesling, Muscat Ottonel, Gewurztraminer si mult iubitul Sauvignon Blanc.
Vinerie: Un fort palat roial de vara, Chateau Euxinograde de langa Varna a fost stabilit aici in 1891 de Printul Battenberg. Imensul complex include un palat ornat, o gradina botanica masiva si un butic de vinuri specializat in Riesling, Traminer si in rachiu in stil frantuzesc. De asemenea, aici sunt pastrate si colectiile nepretuite de vinuri ale Printului Ferdinand si Tsar Boris III.
Regiunea sub-balcanica - Valea Trandafirilor
Cunoscuta cel mai bine pentru productia de ulei roze, aceasta mica regiune - aflata la sud de lantul muntos Stara Planina si la nord de al doilea oras bulgaresc, Padivov - nu inceteaza sa uimeasca cand vine vorba de vinuri bulgaresti albe seci. Regiunea este faimoasa pentru productia de Misket, soi dezvoltat aproape de perfectiune in Valea Sungurlare. Punctul de plecare spre aceasta vale este orasul Kazanlak.
Vinerie: cea mai faimoasa vinerie a regiunii este, fara indoiala, Vinex Slavyantsi, situata in zona fertila a Vaii Sungurlare. Aceasta primeste constant premii pentru calitatea vinului alb inca din secolul al 19-lea, iar din amestecul lor reiese Chardonnay, Muscat si Dimyat, unele dintre vinurile top-selling ale Scandinaviei.
Regiunea sudica - Tarmul de jos al Tracilor
Aceasta regiune - in sudul Stara Planina si intinzandu-se spre Muntii Sakar - produce unul dintre cele mai faimoase vinuri bulgaresti: rosu, intepator Mavrud. Alte soiuri rosii includ Merlot, Cabernet Sauvignon, Red Muscadine si Pamid. Sub regiunea Valea Bessa are o istorie serioasa: aici au fost produse vinuri bulgaresti inca din secolul al 5-lea d.Hr.
Vinerie: Bessa Valley Winery si-a castigat reputatia pentru superbul Merlot si Cabernet Sauvignon, precum si pentru Enira, o combinatie a celor doua soiuri de struguri. Vineria ofera tururi de degustare, la preturi intre 10 si 25 de euro, de persoana. Tot in aceasta regiune, la poalele muntilor Sakar, langa granita cu Turcia, ai Terra Tangra - primul producator certificat al Bulgariei pentru vinuri bulgaresti organice. Vinaria este condusa de o familie si este specializata in productia de mici loturi de vinuri bulgaresti, incluzand localul Mavrud.
Regiunea sud- vestica - Valea Raului Struma
Regasita in sud-vestul Bulgariei - intre Raul Struma si Muntii Pirin - aceasta mica dar semnificativa regiune este casa micului oras Melnik. Cu toate ca orasul are sub 400 de locuitori, Melnik este natiunea-lider a productiei de vinuri bulgaresti rosii tari. Regiunea este arida, iar climatul mediteranean ajuta la productia aromata de Cabernet Sauvignon si Merlot. Cu toate acestea, semnatura orasului si a micii regiuni este celebrul Shiroka Melnishka Loza.
Vinerie: Damianitza este liderul. Fondata in 1940, vineria a ajuns sa combine inovatiile moderne cu vechile tehnici de productie, creand astfel cele mai reusite soiuri de vinuri bulgaresti, cu Cabernet Sauvignon, Rubin si un mix de Nebbiolo si Syrah. La un pas de granita macedoniana, Logodaj Winery produce, inca din 1994, un mic lot de vinuri vintage, printre care Shiroka Melnishka Loza si Ruen - specialitatea lui.
Make it happen
Multe dintre aceste vinarii ofera degustari si tururi, chiar si daca ajungi neinvitat. Cu toate acestea, iti recomandam o vacanta in Bulgaria, destinata in totalitate descoperirii vinurilor locale. Tara este casa multor muzee specializate, inclusiv a celui din interiorul pesterii Pleven si a noului Muzeu al Vinului din Melnik. Viziteaza-le pe amandoua si gusta din tot ce inseamna vinuri bulgaresti.
Gina Rotaru
Bulgaria are cinci regiuni oficiale de vinuri, fiecare cu propriul microclimat si diferite varietati de struguri, acestea fiind Regiunea nordica, Regiunea estica, Regiunea sub-balcanica, Regiunea sudica si Regiunea sud-vestica. Pentru productia de vinuri bulgaresti rosii, viticultorii folosesc soiurile de struguri Cabernet Sauvignon, Merlot, Gamay, Pinot Noir, Pamid, Gamza, Mavrud si Melnik, iar pentru vinuri bulgaresti albe se cultiva soiurile Chardonnay, Sauvignon, Aligote, Ugni Blanc, Muscat Ottonel, Traminer, Misket, Dimiat si Rkatiteli. Fiind la doar un pas de noi, Bulgaria este o tara mai mult decat accesibila pentru romani. Astfel ca, da o tura si testeaza toate soiurile de vinuri bulgaresti posibile. S-ar putea sa vezi lumea cu alti ochi.
Regiunea nordica
Luand-o pe campiile fertile dintre Dunare si Stara Planina - un segment din lantul muntilor Balcani si una dintre cele mai mari atractii turistice muntoase ale Bulgariei - descoperi o regiune uscata, arsa de razele soarelui, unde cres 35% din culturile de vita de vie ale tarii. Aici, viticultorii acopera aproape toate soiurile, producand vinuri clasice seci (Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc si Aligote sunt favorite), vinuri rosii precum Cabernet Sauvignon, Merlot si Pamid si vinuri dulci, insa nu Muscat Ottonel. Vinul care poarta semnatura regiunii este Gamza, vinul rosu sangeriu si usor picant.
Vinerie: Gasesti „Vinprom Ruse Winery” in Ruse. Acesta este unul dintre primii vinificatori ai tarii, care si-a inceput activitatea in 1948 si care este acum cunoscut pentru calitatea, dar si pentru cantitatea de vinuri bulgaresti produsa anual: 40 de milioane de litri. Cele mai apreciate vinuri bulgaresti sunt Gamza si albe dunarene.
Regiunea estica - Coasta Marii Negre
Coborand pe coasta din Romania spre Turcia, aceasta regiune gaszduieste aproape 30% din podgoriile Bulgariei. Cu veri lungi, fierbinti, si toamne calduroase, regiunea este ideala pentru cultivarea soiurilor de struguri albi. Soiurile de top ale regiunii includ Dimyat, Traminer, Riesling, Muscat Ottonel, Gewurztraminer si mult iubitul Sauvignon Blanc.
Vinerie: Un fort palat roial de vara, Chateau Euxinograde de langa Varna a fost stabilit aici in 1891 de Printul Battenberg. Imensul complex include un palat ornat, o gradina botanica masiva si un butic de vinuri specializat in Riesling, Traminer si in rachiu in stil frantuzesc. De asemenea, aici sunt pastrate si colectiile nepretuite de vinuri ale Printului Ferdinand si Tsar Boris III.
Regiunea sub-balcanica - Valea Trandafirilor
Cunoscuta cel mai bine pentru productia de ulei roze, aceasta mica regiune - aflata la sud de lantul muntos Stara Planina si la nord de al doilea oras bulgaresc, Padivov - nu inceteaza sa uimeasca cand vine vorba de vinuri bulgaresti albe seci. Regiunea este faimoasa pentru productia de Misket, soi dezvoltat aproape de perfectiune in Valea Sungurlare. Punctul de plecare spre aceasta vale este orasul Kazanlak.
Vinerie: cea mai faimoasa vinerie a regiunii este, fara indoiala, Vinex Slavyantsi, situata in zona fertila a Vaii Sungurlare. Aceasta primeste constant premii pentru calitatea vinului alb inca din secolul al 19-lea, iar din amestecul lor reiese Chardonnay, Muscat si Dimyat, unele dintre vinurile top-selling ale Scandinaviei.
Regiunea sudica - Tarmul de jos al Tracilor
Aceasta regiune - in sudul Stara Planina si intinzandu-se spre Muntii Sakar - produce unul dintre cele mai faimoase vinuri bulgaresti: rosu, intepator Mavrud. Alte soiuri rosii includ Merlot, Cabernet Sauvignon, Red Muscadine si Pamid. Sub regiunea Valea Bessa are o istorie serioasa: aici au fost produse vinuri bulgaresti inca din secolul al 5-lea d.Hr.
Vinerie: Bessa Valley Winery si-a castigat reputatia pentru superbul Merlot si Cabernet Sauvignon, precum si pentru Enira, o combinatie a celor doua soiuri de struguri. Vineria ofera tururi de degustare, la preturi intre 10 si 25 de euro, de persoana. Tot in aceasta regiune, la poalele muntilor Sakar, langa granita cu Turcia, ai Terra Tangra - primul producator certificat al Bulgariei pentru vinuri bulgaresti organice. Vinaria este condusa de o familie si este specializata in productia de mici loturi de vinuri bulgaresti, incluzand localul Mavrud.
Regiunea sud- vestica - Valea Raului Struma
Regasita in sud-vestul Bulgariei - intre Raul Struma si Muntii Pirin - aceasta mica dar semnificativa regiune este casa micului oras Melnik. Cu toate ca orasul are sub 400 de locuitori, Melnik este natiunea-lider a productiei de vinuri bulgaresti rosii tari. Regiunea este arida, iar climatul mediteranean ajuta la productia aromata de Cabernet Sauvignon si Merlot. Cu toate acestea, semnatura orasului si a micii regiuni este celebrul Shiroka Melnishka Loza.
Vinerie: Damianitza este liderul. Fondata in 1940, vineria a ajuns sa combine inovatiile moderne cu vechile tehnici de productie, creand astfel cele mai reusite soiuri de vinuri bulgaresti, cu Cabernet Sauvignon, Rubin si un mix de Nebbiolo si Syrah. La un pas de granita macedoniana, Logodaj Winery produce, inca din 1994, un mic lot de vinuri vintage, printre care Shiroka Melnishka Loza si Ruen - specialitatea lui.
Make it happen
Multe dintre aceste vinarii ofera degustari si tururi, chiar si daca ajungi neinvitat. Cu toate acestea, iti recomandam o vacanta in Bulgaria, destinata in totalitate descoperirii vinurilor locale. Tara este casa multor muzee specializate, inclusiv a celui din interiorul pesterii Pleven si a noului Muzeu al Vinului din Melnik. Viziteaza-le pe amandoua si gusta din tot ce inseamna vinuri bulgaresti.
Gina Rotaru