INFORMARI PENTRU CALATORIE

Viena - valsand cu Klimt

Cine nu si-a dorit macar o data sa viziteze Viena? Si cine, vizitand-o, nu a ramas uimit de frumusetea ei, de eleganta cladirilor, de maretia Domului Sf. Stefan, de inaltimea turnului Primariei (Rathaus), de Palatul si domeniul Schonbrun, cu cea mai veche gradina zoologica din lume, de Hofburgul imperial, de muzee sau de zecile de magazine de pe Mariahilferstrasse?

Chiar si dupa 200 de ani, Viena inca isi mai pastreaza sarmul si prestanta unei capitale de imperiu. Este un oras-gradina scaldat de apele unei Dunari albastre si limpezi, este orasul muzicii si locul de origine al valsului. Si bineinteles, este orasul unde s-a nascut si a creat Gustav Klimt.

Probabil ca pentru multi Klimt nu mai are nevoie de nicio introducere. Pictor si decorator, fondator si simbol al miscarii Secesioniste vieneze (Art Nouveau sau Jugendstil), liderul avangardei austriece de la inceputul secolului XX, un artist admirat, dar si controversat in timpul vietii mai ales din cauza temelor erotice abordate in lucrarile sale. Daca vei ajunge sa-l intelegi pe Klimt, vei ajunge sa cunosti o parte a Vienei. Cauta-i picturile in muzeele orasului si ramai macar cateva minute in fata lor. Vei fi hipnotizat de stralucirea culorilor (Klimt folosea uneori foite de aur pentru lucrarile sale!), de bogatia detaliilor, de complexitatea modelelor si texturilor.

Klimt s-a nascut la 14 iulie 1862, intr-o casa care astazi nu mai exista, astfel ca primul loc unde ne vom opri in calatoria pe urmele sale in Viena este Teatrul Burg (Burgtheater). Aici, intre 1886-1888, artistul a creat impresionante picturi pe tavan, dar si reproduceri ale Teatrului Antic din Taormina, Teatrului Globe din Londra si scena finala din „Romeo si Julieta”, pentru care imparatul Franz Josef i-a acordat Crucea de Merit din Aur.

Urmatoarea escala trebuie neaparat sa fie Muzeul de Arta din Viena (Kunsthistorisches Museum) de langa celebra Ring Strasse, unde vei putea admira peste 40 de picturi aflate pe pandantivele si pe spatiul dintre coloanele din casa scarilor, create de Klimt impreuna cu fratele sau Ernst si artistul Franz Matsch.

Palatul de expozitii al Secesiunii vieneze este un alt obiectiv ce nu trebuie ratat in acest tur. Aici, in 1902, a avul loc o expozitie dedicata lui Beethoven, realizata de artistii din miscarea de Secesiune. Klimt si-a adus contributia cu o opera monumentala, pe perete, numita „Frizele Beethoven”, ce inconjoara statuia compozitorului realizata de Max Klinger si care astazi reprezinta una dintre marile atractii ale Vienei.

Urmeaza apoi Pavilionul Stadtbahn, cu ornamente specifice stilului lui Klimt, Muzeul Karlsplatz (unde se pot vedea numeroase lucrari ale pictorului, printre care „Emilie Floge” si „Pallas Atena”), Muzeul Austriac de Arte Aplicate (cu 9 pretioase schite create de Klimt in perioada 1905-1909) si Muzeul Leopold (cu opere semnate de Klimt, dar si de alti artisti secesionisti).

Calatoria se incheie la Palatul Belvedere, in fata celei mai celebre picturi izvorate din geniul lui Klimt: „Der Kuss”, „Sarutul” care a creat istorie. Terminat in 1908 si decorat cu foite de aur si argint pentru a-i spori efectul decorativ, „Sarutul” a devenit in timp una dintre imaginile reprezentative pentru turismul vienez. Chiar daca este omniprezent pe strazile din Viena si in magazinele de suveniruri, imaginea „Sarutului” ramane mereu fascinanta si magica. Nu-ti poti lua ochii de la ea si mereu descoperi cate un detaliu nou. E ca si cand ai vedea-o pentru prima data, de fiecare data.

Este de mentionat ca in anul 2012 Viena sarbatoreste 150 de ani de la nasterea lui Klimt printr-o serie de evenimente si expozitii, dar si prin deschiderea unui nou important obiectiv: Vila Klimt din Hietzing, folosita de artist ca atelier de lucru in ultimii ani ai vietii.

Asa ca, draga calatorule, ce mai astepti? Ce te opreste sa mergi, sa descoperi si sa te bucuri de asemenea bogatii care iti vor hrani mintea si spiritul? Nu trebuie decat sa iti doresti, sa indraznesti si sa te lasi incantat. Restul il va face Viena. Si bineinteles, Gustav Klimt.

Rezerva acum!