INFORMARI PENTRU CALATORIE

Atractii turistice Platamonas

Sate si situri arheologice

Stim ca iti doresti vacanta perfecta alaturi de cei dragi!
Te rugam sa completezi urmatorul formular cu detalii ce ne vor ajuta in realizarea celei mai bune oferte.

Solicita oferta

Platamonas este o asezare mica legata intr-o parte de orasul Neos Panteleimon si Castelul Medieval si in cealalta de statiunea Nei Pori - ambele la doar cativa pasi distanta. Platamonas este un oras cu numeroase restaurante, cafenele, hoteluri si staiuni de camping, in apropierea caruia vegheaza cel mai inalt munte grecesc: Munte Olimp. Alaturi de plaja superba si Castelul Medieval cu fortificatiile impresionante, aici poti trai atmosfera relaxanta a unei vacante tipic grecesti. Statiunea este imprejmuita de obiective turistice cu arhitecturi aparte si mari semnificatii istorice cum ar fi Muntele Olimp (muzeul si situl arheologic), orasul Dion si Parcul National Olimp - ideal pentru drumetii. Plaja Platamonas se remarca si ea prin nisipul fin si apa nu foarte adanca, permitand practicarea sporturilor nautice, sporturile pe plaja si relaxarea pe unul dintre sezlongurile viu colorate. Cat despre pasionatii de ambarcatiuni, Platamonas deschide „portile” navigarii indelungate pe ape limpezi si prea putin periculoase, prin excursii organizate si centre de inchirieri.

Castelul Platamon

Castelul Platamon este principala atractie a regiunii. Castelul este o cetate-oras ce dateaza din perioada bizantina mijlocie (secolul 10) si se afla la poalele sud-estice ale Muntelui Olimp, intr-o poziie strategica, ce controleaza iesirea din Valea Tempe, pe traseul din Macedonia spre Tesalia si sudul Greciei. Turnul Donjon, cu vedere spre autostrada, este o cetate medievala impunatoare, cu o arhitectura ce trezeste chiar si astazi interesul arheologilor. Intrarea in castel se face printr-o poarta dubla, protejata de doua turnuri. Odata intrat printre zidurile impunatoare din piatra, poti vedea o biserica bizantina ce dateaza din secolele X-XI, un cimitir din secolele XIV-XVII, poarta din incinta Donjonului (secolul al XIV-lea) si o parte din zidul unei fortificatii construit in perioada elenista. De-a lungul verii, Castelul Platamonas deschide portile Festivalului Olympus, Festivalului religios Agia Paraskevi din 26 iulie) si sarbatoarei religioase Schimbarea la fata, din 6 august.

Muntele Olimp

Este cel mai inalt munte din Grecia, al carui varf  Mytikas (Nasul) atinge 2.917 de metri, si unul dintre cei mai inalti din Europa, de la nivelul marii. Se afla in Grecia continentala, la aproximativ 100 de kilometri de Salonic, al doilea oras ca marime al Greciei. Datorita florei, faunei si a formatiilor geologice aparte, UNESCO a declarat intreaga regiune drept Rezervatie Biologica. Pentru a stabate frumusetile padurilor si plantele edemice ale acesteia, trebuie sa treci prin Litochoro - singurul loc de unde porneste traseul spre Muntele Olimp, asezarea fiind cunoscuta si sub numele de „Orasul Zeilor”. De la 300 de metri de Litochoro, in drum spre Muntele Olimp, vei intalni atractii turistice importante precum canionul Enipeas (Parc National din 1937), unde raul Enipeas a creat o arhitectura spectaculoasa cu cascade si chei abrupte, si celebra Cascada a Zeilor.

Dion

Cunoscut drept locul unde au trait cei 12 zei ai Olimpului, Dion se afla  la 14 km de Litochoro si gazduieste un sit si un muzeu arheologic, care includ templul zeilor din Olimp, teatrul grecesc, sanctuarul lui Isis si sanctuarul lui Demetra. In cadrul muzeului de arheologie poti admira frumusetea obiectelor descoperite in anticul Dion, printre care mozaicuri aparte din celebra sala de banchete. In centrul sitului arheologic inca sta mandru sanctuarul zeitei egiptene Isis, iar pe margine sunt asezate copii ale unor statui descoperite in sit. Intregul oras este marginit si impodobit cu o vegitatie densa, oferind un peisaj impresionant intre munte si mare.

Paleos Panteleimonas

Cocotat la 700 de metri altitudine pe versantul estic al Olimpului Kato, Paleos Panteleimonas este un vechi sat de pastori ce ofera o panorama uimitoare asupra Golfului Thermaik, a zonei sudice de coasta din Peria si asupra Castelului Platamonas. Satul a fost parasit in anii '60 si repopulat in 2003, dupa ce a devenit Monument de Patrimoniu National, avand la ora actuala aproximativ 3.000 de localnici. Panteleimonas este imaginea clara a arhitecturii antice, satul pitoresc mandrindu-se cu case vechi, din piatra, cu strazi pavate si platani bogati. Ajuns aici vei regasi bucati din vechea traditie, printre care o scoala veche, o biserica inchinata Sfantului Panteleimonas si cateva taverne traditionale in care poti bea si manca produse ale caror arome nu le vei mai intalni in Grecia. Satul se afla la 3 kilometri de Castelul Platamonas, la 6 kilometri de Neos Panteleimonas si la aproximativ 40 de kilometri de Katerini.

• Despre Platamonas

• Restaurante in Platamonas

• Plajele statiunii

• Vacante in Platamonas


Rezerva acum!