Turcia, o explozie de gusturi si arome
O destinatie plina de stralucire aflata intre Asia si Europa, Turcia impresioneaza prin amestecul cultural, inclusiv la nivel gastronomic. Pe malul Bosforului se mananca bine si pe gustul celor mai pretentiosi oaspeti care trec pragul “Tarii Semilunei”. Bucataria turceasca este o explozie formidabila de arome, un mix apetisant de condimente si combinatii puse la punct de bucatari dibaci.
Mostenirea unei culturi gastronomice
Pentru a demonstra influenta gastronomiei din aceasta parte a lumii, este suficient sa ne amintim ca sarmalele si chiftelele au avut ca punct de plecare centrul Imperiului Otoman. La capitolul legumelor, de baza sunt vinetele, ceapa, rosiile, fasolea, usturoiul, castravetele si lintea. Apoi, carnea de miel, oaie, vita sau pui este fundamentala. Savoarea este lasata pe mainile condimentelor: patrunjel, menta, chimion, boia, piper. Iar amestecul acestor elemente duc la felurile-vedeta din bucataria turceasca: kebap, karniyarik sau meze. Secretele unui kebap perfect sunt mirodeniile si marinata in care este preparata carnea. In plus, unele dintre cele mai renumite tipuri sunt identificate de orasul sau regiunea de provenienta. Vezi Adana kebap, ceva mai condimentat, din orasul din partea central-sudica a Turciei, sau Urfa kebap, din zona de sud-est. La fel de cunoscute sunt si doner kebap si iskender kebap, preparate cu fasii subtiri de carne, sos de rosii, iaurt si unt. Acesta din urma a fost inventat in anul 1867 de Iskender Efendi, in orasul Bursa, al patrulea ca numar de locuitori din Turcia.Delicioasele deserturi turcesti
In materie de dulciuri, bucataria turceasca ofera o varietate de preparate care iti lasa gura apa la simpla vedere. Dintre acestea, cele mai mult elogii le primesc kataiful si baclavaua, preparate cu nuci sau fistic. Baclavaua, care vine de fapt din Asia Centrala, s-a raspandit peste tot in lumea otomana. Orasul Gaziantep este considerat a fi adevarata capitala a acestui desert, pe care l-a ridicat la rang de arta.
(Baclava - Sursa foto: Pixabay)