Peru in 11 zile: Misterele lumii incase
Lima
Poate ca primul lucru care iti vine in minte cand este vorba de Peru este cultura si siturile incase. Insa, Peru este o destinatie inedita, in care poti vedea mai multe tari intr-una singura. Este adevarat ca incasii controlau candva o mare parte din ceea ce reprezinta Peru, iar cultura lor influenteaza foarte mult regiunile muntoase din Peru de astazi. In circuitul parcurs alaturi de noi, vei descoperi mai mult decat cultura incasa, ci spiritul a ceea ce inseamna Peru.
Vei observa ca o mare parte din zona de coasta a tarii poarta multe influente spaniole, precum capitala. Lima a fost fondata de spanioli in 1551. Astfel, are multa arhitectura spaniola, iar cultura sa este in mod traditional mai mult europeana decat incasa. Lima a primit, de asemenea, o multime de imigranti din Europa si Asia in timpul secolului al XIX-lea, atat de mult incat jumatate din populatia Limei era formata din locuitori din afara Peru la acel moment. Multi oameni din Peru cred ca partile de coasta si munte ale Peru sunt tari separate.
Lima, cunoscut drept Orasul Regilor, ofera vizitatorilor o experienta aparte, fiind un oras plin de viata, cu locatii inedite, precum Piata Mare, Plaza de Armas, Palatul Guvernului sau Parcul Iubirii. Aceast oras ofera intr-adevar ceva pentru toata lumea.
Piata Mare se afla chiar in inima centrului istoric al orasului Lima. Se spune ca acesta este locul in care Francisco Pizarro a fondat orasul in 1535, iar in centru se afla o fantana coloniala. Aici se afla multe dintre cladirile importante ale orasului, de exemplu, Palacio de Gobierno.
Plaza de Armas, cunoscuta si sub numele de Plaza Mayor, este plina de arhitectura coloniala. Odinioara considerata inima orasului, este una dintre principalele atractii din oras. Aceasta piata mare are multe monumente si cladiri arhitecturale importante, inclusiv o fantana din bronz care dateaza din 1650. De asemenea, Catedrala San Francisco este o piesa uimitoare de arhitectura in stil colonial si destul de diferita de structurile romano-catolice pe care le cunosti in Europa. Cu cele doua turnuri, fatada sa se vede inca din Plaza Mayor. Ultima, dar nu cea din urma, una dintre atractiile orasului este reprezentata de Palatul Guvernului.
Paracas
La doar 3 ore distanta de Lima, se afla orasul Paracas, unde vom ajunge printr-o calatorie cu autocarul. Orasul are multe de oferit si reprezinta o destinatie ideala pentru o zi de relaxare. Insa, noi vrem sa iti aratam mai multe de atat, si de aceea, am inclus in program o excursie cu barca la Insulele Ballestas, cunoscute si sub numele de Insulele Galapagos. Insulele Ballestas gazduiesc sterni incasi cu cicuri rosii, lei de mare si pinguini Humboldt. Cu putin noroc, vom putea vedea delfini sau balene migratoare.
Pe aceste insule traieste o populatie impresionanta de lei de mare. Odihnindu-se la lumina soarelui, inotand, cautand hrana si, ocazional, cantand pentru turisti, leii de mare sunt printre cei mai carismatici locuitori ai Insulelor Ballestas. De asemenea, vom putea vedea si foci gri sau cafeniu mult mai mici decat leii de mare.
Numarul mare de specii de pasari gasite acoperind suprafete abrupte de stanca si zburand intre insule, face din Ballestas un loc de top pentru observarea pasarilor in Peru. Guanay este usor de distins de alti cormorani, deoarece au cercuri rosii in jurul ochilor si burta alba. Cormoranii Guanay au fost cel mai mare producator de guano, un ingrasamant extrem de nutritiv, care in timpul secolului al XIX-lea a reprezentat venitul national principal pentru Peru.
Nazaca
Daca ne permite vremea, vom merge intr-o excursie cu avionul deasupra liniilor de la Nazaca, unde poti admira 12 dintre cele mai faimoase desene. O parte din ceea ce face Liniile Nazca atat de fascinante este misterul lor. Desi aceste desene in nisip au fost realizate in jurul secolului I d.Hr., ele au fost practic necunoscute pana la inceputul anilor 1900. Astfel, exista o multime de teorii despre cum au ajuns liniile acolo si ce au insemnat.
Liniile au devenit un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO in 1994. Oamenii vad lucruri diferite cand privesc Liniile din cer. Unele dintre formatiuni au porecle precum Vrabia, Iguana si Floarea, datorita formelor lor. Desi incasii sunt probabil cel mai faimos grup precolumbian care a trait in ceea ce este acum Peru, oamenii Nazca au avut o civilizatie infloritoare in desert de sute de ani.
Este si mai impresionant faptul ca Liniile Nazca au ramas intacte atat de mult timp, nemiscate de vanturile puternice.
Arequipa
Arequipa, uimitorul oras din epoca coloniala inconjurat de vulcani din sud-vestul Peruului, este mai mult decat o bijuterie subestimata. Poreclit „La Ciudad Blanca” pentru cladirile sale albe unice in lume, realizate dintr-un material vulcanic local numit sillar, Arequipa are o frumusete si un farmec distinct. Acest oras iti da chiar senzatia ca ai depasit granitele cu Peru. Traditiile bogate din Arequipa, ritmul revigorant si aventurile palpitante te vor cuceri de indata!
Unii peruani considera Arequipa drept cel mai „important” oras din tara, chiar mai mult decat capitala Lima, in mare parte datorita semnificatiei sale istorice. Cu muzee, biserici, catedrale si manastiri uimitoare la fiecare colt. Vom pasi impreuna in Biserica Compania de Jesus din piata principala si Manastirea Santa Catalina.
Putem spune ca Arequipa ar putea revendica titlul de cel mai frumos oras din lume din punct de vedere arhitectural, cu arcade dominatoare, aleile pietruite, catedrale marete si o piata centrala fermecatoare si perfect proiectata, toate inca in stare impecabila.
Puno
Puno este situat in sud-estul Peruului. Este cea mai inalta regiune din tara si a cincea cea mai inalta din lume. Cu toate acestea, acesta nu este singurul aspect interesant al Puno. Datorita importantei sale in timpul imperiului Incas si naturii sale diverse, exista o serie de atractii turistice de vizitat in Puno, precum lacul Titicaca. Acesta joaca un rol important in istoria peruana si in Imperiul Incas. Potrivit legendei, lacul Titicaca este locul unde a fost fondat Imperiul Incas. In ciuda altitudinii mari a lacului Titicaca, lacul gazduieste o mare diversitate de flora si fauna. Este cel mai inalt lac navigabil din lume, cu o adancime de 227 de metri.
In circuit vom avea o zi dedicata Lacul Titicaca, cu apele sale miscatoare, siturile sale arheologice fascinante si cultura indigena absolut fascinanta, este pur si simplu incantator. Peste patruzeci de insule sunt presarate de-a lungul Lacului Titicaca, gazduind un amestec de dealuri ondulate, diverse populatii si ruine antice. Majoritatea dintre ele sunt locuite, dintre care cea mai mare este Isla del Sol (insula Soarelui) pe partea boliviana. Numai pe aceasta insula se gasesc peste 180 de ruine antice Incase. Celelalte insule majore sunt Amantani, Taquile, Isla de la Luna, Suriki. Tot pe partea peruviana se afla celebrele insule artificiale plutitoare ale poporului Uros, care sunt facute din stuf totora.
Pe langa ruinele incase gasite pe insulele si pe malul lacului Titicaca, recent a fost gasita o structura de templu pe fundul lacului. In zona din centrul apei se afla peste 180 de ruine de monumente antice ale civilizatiilor care au trait candva in regiune.
Cuzco
Odinioara faimoasa capitala a imperiului Incas si acum cel mai popular oras din Peru, ofera vizitatorilor o magie aparte. Dezvoltat pe constructia si istoria incasilor, apoi cucerit si remodelat de spanioli, Cuzco este diferit de orice alt oras din lume.
In Cuzco, ruinele sunt aproape peste tot. La doar o scurta plimbare de Plaza de Armas se afla templul soarelui, care era odata acoperit in aur inainte de cucerirea spaniola, iar cu vedere la piata se afla ruinele uriase de fortareata din Sacsayhuaman.
O plimbarea prin Cuzco te face sa te simti ca intr-o calatorie in timp, mai ales in Plaza de Armas. Aici cladirile au fundatii incase, evidentiate de stancile fin asezate, cu finisaje arhitecturale coloniale, elemente unice pe care le vei gasi doar in Cuzco. Exista, de asemenea, biserici magnifice facute din pietre care au partinut templelor incase distruse.
Un lucru pe care il vei observa sunt strazile mici si inguste pietruite din oras. Strazile inguste si coridoarele sunt una dintre caracteristicile definitorii ale urbanismului incas.
Machu Picchu
Atractia circuitului va fi, cu siguranta, Machu Picchu. Unii speculeaza ca a fost infiintata ca universitate, in timp ce altii sustin ca a fost construita ca un refugiu pentru regalitate. Asezat la aproximativ 75 de kilometri distanta de orasul vibrant Cuzco.
Construit de incasi in secolul al XV-lea, Machu Picchu este denumit orasul pierdut al incasilor, iar istoricii considera ca acesta a fost abandonat la 100 de ani de la construirea sa, in jurul perioadei cuceririi spaniole in anii 1530. Abia la sosirea istoricului american Hiram Bingham, ghidat de un mic grup de fermieri locali, Machu Picchu a fost redescoperit si si-a primit numele de „varf vechi” sau „munte vechi” in limba nativa Quechua.
Considerat unul dintre cele mai importante situri de patrimoniu din lume, adevaratul rol pe care l-a avut Machu Pichhu continua sa fie un mister, cu speculatii variind de la o universitate la o retragere pentru regalitate. Cu toate acestea, cea mai comuna teorie este ca Machu Picchu a fost construit ca o mosie pentru Inca Pachacutec, care a fost fondatorul si primul imparat al Tawantinsuyo (Imperiul Incas).