Vacanta de Paste: Top circuite nou lansate
Ce ai zice sa-ti petreci vacanta de Paste a acestui an intr-un circuit aparte? Am pregatit o serie de circuite care sa corespunda perfect nevoii tale de a descoperii noi locuri. Aceasta vacanta vine cu destinatii inedite precum Muntenegru, Turcia, Macedonia de Nord si Kosovo.
Circuit Sarbatori de Paste la Budva - Muntenegru 2022
Daca doresti sa vizitezi marea si muntele in acelasi timp, atunci cu siguranta Muntenegru este una dintre destinatiile ce ar trebui sa se afle pe lista ta de vacanta in 2022. In aceasta tara, vacanta de Paste iti aduce atmosfera unor orase pline de istorie, cu plaje stralucitoare si munti falnici ce stau la veghe. Atractia principala a circuitului este reprezentata de orasul Budva.
Budva se mandreste cu tot ceea ce face ca aceasta tara sa fie magica. Orasul vechi medieval este plin de istorie, cu un fundal montan uimitor si cu apa viu colorata.
In ziua a treia a circuitului, ti-am pregatit o excursie intr-o destinatie aparte. Odinioara capitala a puternicei republici maritime Ragusa (1358-1808), acum este cea mai luxoasa destinatie a Croatiei. Din punct de vedere istoric, aceasta republica a fost sofisticata, rafinata si cultivata. Astazi, orasul vechi este doar pentru pietoni, fiind inconjurat de palate aristocratice si biserici baroc elegante, cuprinse in fortificatii medievale robuste. Este una dintre cele mai preferate destinatii de vacanta a tuturor si, de aceea, atrage sute de mii de vizitatori anual, inclusiv nume celebre precum Beyonce, Roman Abramovici, Sir Roger Moore si Naomi Campbell. Dincolo de ziduri, atractiile includ baruri, restaurante elegante si hoteluri de cinci stele.
Instoria acestei tari este una destul de controversata. In evul mediu, teritoriul actualului Muntenegru era alcatuit din trei principate: Duklja in sud, Travunia in vest si Rascia in nord. Dinastia Crnojevic a stapanit peste ce inseamna astazi Duklja, in secolul al XV-lea. Ivan Crnojevic a tranformat Cetinje in capitala in 1482 si a intemeiat aici o manastire ortodoxa in 1484. Denumirea de Muntenegru avandu-si originile inca din dinastia Crnojevic.
In secolele urmatoare, o parte din teritoriul Duklja a fost sub controlul imperiilor venetian si otoman. Acele parti care au ramas independente erau amenintate constant de invazie, in special de catre otomani. Manastirea din Cetinje a fost distrusa in acea perioada, iar dezvoltarea orasului a stagnat. Orasul si-a recapatat importanta sub dinastia Petrovic, mai ales in secolul al XIX-lea sub Petar II Petrovic-Njegos. A continuat sa fie capitala Muntenegrului sub printul Nikola I Petrovic, care mai tarziu a devenit rege al Muntenegrului si a domnit pana in 1916.
Capitala a unei tari europene, Cetinje, a cunoscut o oarecare expansiune a constructiilor in secolul al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Misiunile diplomatice din acea vreme sunt si astazi unele dintre cele mai frumoase cladiri din Cetinje.
Manastirea Ostrog este una dintre cele mai importante manastiri ortodoxe sarbe. Este un loc religios respectat de pelerinaj in Muntenegru si Balcani, care este dedicat Sfantului Vasile din Ostrog, care a fost inmormantat aici. In zilele noastre, Ostrog reprezinta un punct de congregatie pentru mai multe credinte: crestinii ortodocsi, catolicii si musulmanii. Este vizitat de pana la un milion de turisti si pelerini pe an. Manastirea a fost sculptata pe coasta verticala a muntelui Ostroska Greda in secolul al XVII-lea, cand muntenegrenii luptau pentru supravietuire impotriva puternicului Imperiu Otoman.
In circuit, vom avea ca destinatie si mica capitala a Muntenegrului, anume Podgorica. Unii il considera o destinatie usor neatractiva si monotona, cu multitudinea de blocuri gri din blocul comunist si numeroasele proprietati abandonate, este destul de usor sa sari la aceasta concluzie. Cand o compari cu frumusetea unora dintre orasele care marginesc coasta Adriaticii, cum ar fi Budva si Kotor, este de inteles de ce multi nu petrec mult timp in capitala. Insa daca priviti mai profund, puteti vedea capitala cum se schimba. Publicatii importante de calatorie precum New York Times si, mai recent, The Guardian au scris multe publicatii despre aceasta destinatie. Chiar si Culture Trip are o arhiva destul de profunda de lucruri de facut in Podgorica.
La sapte kilometri de Milocer spre Petrovac se afla manastirea Rezevici, langa autostrada Adriatica. A fost numit dupa un trib Pastrovici, Rezevici. Ora exacta a infiintarii acestui important centru religios nu este cunoscuta cu o certitudine absoluta. Este greu de stabilit daca este locul unde in trecut a fost un templu antic, conform uneia dintre multele legende ale lui Pastrovic.
Manastirea este alcatuita din doua biserici. Potrivit unei legende locale, „Biserica Adormirea Maicii Domnului” a fost construita in anii 1220 de catre Stefan Nemanjic, primul rege al Serbiei, in timp ce „Biserica Arhidiaconului Stefan” a fost construita. de Stefan Uros IV Dusan al Serbiei in 1351. Manastirea era un loc de adunare pentru membrii tribului Pastrovici care, in mod traditional, tineau intalniri in aceasta destinatie pentru a lua decizii importante sau pentru a-si alege capetenia.
O destinatie aparte a circuitului este Belgradul, unul dintre orasele sarbe pe care ar trebui sa le vizitezi cel putin odata. Serbia este o tara cu oameni grozavi, istorie bogata, oameni curajosi care au castigat si au pierdut razboaie, suisuri si coborasuri in viata, oameni de stiinta, sportivi si multe altele.
Circuit Sfintele sarbatori de Pasti la Istanbul 2022
Daca esti interesat de arhitectura otomana ar trebui sa ni te alaturi in circuitul acesta. Edirne, odata oras roman Adrianopol, a devenit capitala Imperiului Otoman in 1363 si de aici Mehmet Cuceritorul si-a lansat campania militara victorioasa pentru a captura Constantinopolul. Chiar si dupa ce Constantinopolul a furat coroana lui Edirne, sultanii succesivi au continuat sa unga orasul cu lucrari de arhitectura marete.
Principala atractie turistica este Moscheea Selimiye, convenita de majoritatea istoricilor sa reprezinte simbolul designului arhitectural otoman. Exista, totusi, mult mai multe lucruri de explorat si lucruri de facut dincolo de acest reper major. Cele mai importante sunt trei moschei incredibile din centrul orasului, toate la cativa pasi una de cealalta.
Moscheea Selimiye reprezinta un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Aceasta moschee, construita intre 1568 - 1575, se afla in cel mai inalt punct al orasului. Este o moschee colosala, cu un interior intins si al doilea cel mai inalt minaret din lume. Are in jur de 1000 de ferestre. Moscheea Albastra din Istanbul reprezinta, de fapt, o copie bazata pe Selimiye, care este considerata apogeul arhitecturii otomane.
O experienta pe care o vei purta cu tine mult timp, va deveni cu siguranta croaziera pe Bosfor. Intinderea stralucitoare a stramtorii Bosfor imparte partile europene si asiatice ale Istanbulului. Cuprinsa de trei poduri suspendate uimitoare, care leaga Marea Neagra de Marea Marmara. Calea navigabila vibranta Bosfor este o ruta de transport comercial aglomerata, totusi una traversata in mod constant de feriboturi de pasageri si nave turistice. Privirea Istanbulului de pe apa ofera, fara indoiala, cea mai frumoasa panorama a acestui oras uimitor, aducand la viata privelisti asiatice, europene si un tarm marginit de palate fabuloase, moschei uimitoare si cladiri publice impunatoare.
Aceasta croaziera se opreste in locatii de-a lungul Bosforului, oferind sansa de a descoperi palatele, moscheile si podurile din Istanbul. Incepand si terminand la debarcaderul Kabatas, opririle sunt Emirgan, Kucuksu, Beylerbeyi si Besiktas, fiecare avand propriul sau centru de interes. Emirgan ofera sansa de a vedea o moschee din secolul al XVIII-lea si de a savura o cafea turceasca sau o plimbare pe tarm. Kucuksu este renumit pentru un pavilion regal de vanatoare neo-baroc din secolul al XIX-lea. Beylerbeyi gazduieste un palat regal de vara si o moschee; in timp ce Besiktas pe partea europeana are piete interesante.
Istanbulul, care ofera impreuna bogatii istorice si culturale unice, a gazduit multe civilizatii diferite, datorita asezarii sale pe doua continente. Acest oras unic, care este admirat prin natura sa fermecatoare si atmosfera atractiva este, de asemenea, simbolul vietii dinamice si moderne ale orasului. Istanbulul are o textura multiculturala si o atmosfera plina de viata care uneste trecutul si viitorul intr-o singura vibratie, oferind un sentiment de istorie universala la fiecare pas. In Istanbul, fiecare regiune are un mister diferit si, cu cei 2500 de ani de istorie, natura unica, viata de noapte vibranta, mancarea, cultura si multe alte caracteristici asteapta sa fie descoperite. Asa ca acum este momentul sa explorezi Istanbul.
Una dintre destinatiile din vacanta de Paste a acestui an ar trebui sa fie Basilica Sf. Sofia. Poate fi considerata drept cele mai bune si mai vizitate obiective turistice din Istanbul impreuna cu Palatul Topkapi, care se afla in proximitate. Basilica Sf. Sofia este o fosta biserica transformata in muzeu, fiind declarata una dintre cele mai mari lucrari de arhitectura din lume si acceptata ca a opta minune a lumii. Construita ca biserica in 325, Basilica Sf. Sofia a fost reconstruita in 537 si a fost transformata in moschee de catre Fatih Sultan Mehmet dupa cucerirea Istanbulului in 1453.
Dupa ce ai vizitat Moscheea Selimiye, nu poti pleca din Istanbul pana nu vizitezi si Moscheea Albastra. Numele oficial al Moscheei Albastre din Istanbul este Sultan Ahmet Camii sau Moscheea Sultan Ahmed. Sultanul Ahmet I, a vrut sa evidentieze capturarea recenta de catre Imperiul Otoman a Constantinopolului de la bizantin in secolul al XV-lea. Constructia moscheii a inceput in 1609. Stilul sau arhitectural este un amestec de crestin bizantin si islamic otoman, ceea ce o face una dintre cele mai unice structuri din lume. Cand a fost finalizata in 1616, Moscheea Albastra a fost ultima mare moschee a perioadei clasice, cu cele sase minarete distinctive care captusesc orizontul Istanbulului. In zilele noastre, oamenii se refera in mod popular la moschee ca Moscheea Albastra, datorita designului de faianta albastra Iznik de pe interiorul cupolelor. Moscheea Albastra a fost amplasata strategic langa Basilica Sf. Sofia, pentru a concura cu aceasta.
Circuit Sarbatori de Paste in Macedonia de Nord si Kosovo 2022
Capitala Bulgariei, Sofia, este o panza vibranta care infatiseaza trecutul, prezentul si viitorul oamenilor, pamantului si culturii sale. Arhitectura, bucataria si stilul de viata al sofienilor reflecta impactul roman, grec si otoman asupra acestui punct de sprijin balcanic. In aceasta destinatie vom vizita Catedrala Alexandr Nevski. Catedrala patriarhala „Sfantul Alexandru Nevski” a Bisericii Ortodoxe Bulgare a fost construita ca expresie de recunostinta pentru soldatii (bulgari, romani si rusi) cazuti in timpul razboiului ruso-turc din 1877-1878, in urma caruia Bulgaria a obtinut independenta fata de Imperiul Otoman.
Vom descoperi impreuna destinatia de vacanta Skopje. Acesta este un amestec eclectic de sculpturi monumentale uriase, fatade impunatoare ale cladirilor, strazi pietruite intortocheate si corabii de pirati false. Exista un stil diferit in fiecare parte a orasului, de la baroc la neoclasic, pana la kitsch-ul in stil Las-Vegas. Cand privesti mai adanc, exista un oras vechi otoman bogat in caracter si peste 1500 de ani de istorie de explorare.
La sud-est de Pristina, in orasul sarb Gracanica, se afla vechea Manastire Gracanica, finalizata in 1321 de regele sarb Milutin. Manastirea, care este amplasata pe un teren intins, cu iarba, este una dintre cele mai atractive din Kosovo. Picturile din epoca medievala de aici sunt destul de impresionante, dar adevaratul rasfat este pastrat pentru capela, care este o pestera fermecata de picturi murale vii, realiste. Vizitatorii trebuie sa se imbrace respectabil, iar fotografiile sunt interzise in interiorul cladirii.
Am ales ca destinatie unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Macedonia de Nord, Canionul Matka. Aceasta bijuterie minunata a naturii este situata foarte aproape de capitala si vom merge acolo intr-o o excursie de o zi din Skopje. Canionul Matka se intinde pe o suprafata de aproximativ 5.000 de hectare. Aici puteti intalnj 20% dintre speciile de plante endemice, ceea ce inseamna ca nu pot fi gasite in alta parte. De asemenea, puteti vedea 77 de feluri de fluturi in zona! Exista si zece pesteri in Canionul Matka, cea mai populara fiind pestera Vrelo. Fiind chiar inclusa pe lista celor mai bune 7 de situri naturale ale lumii in proiectul „New 7 Wonders of the World”.
In momentul in care vizitezi Macedonia, Ohrida este destinatia de vacanta care iti vine prima data in minte. Macedonenii recunosc Ohrida drept cel mai frumos loc din Macedonia si va sfatuiesc sa o vizitati. Orasul este situat pe malul estic al lacului Ohrid, in partea de nord a tarii, la sud-vest de capitala si la est de capitala albaneza Tirana. Fara indoiala, orasul Ohrid si minunatul lac cu acelasi nume sunt considerate perle Macedoniei. Calatorind in jurul orasului, s-ar putea sa aveti impresia ca modernizare pare un termen abstract pentru aceasta destinatie, totul este pastrat in stare impecabila, asa cum a fost cu sute de ani in urma. Atentia iti va fi atrasa de casele ghemuite in stil traditional din lut, cu acoperisuri de tigla portocalie stralucitoare, un numar mare de temple, magazine alimentare si ateliere de mestesuguri, ruinele unui teatru antic. Este sigur sa spunem ca Ohrid este cel mai frumos loc din Peninsula Balcanica. Orasul nu este inca foarte popular printre turisti, asa ca nu veti vedea aglomeratia omniprezenta de turisti, cozi infernale sau preturi ridicate. Populatia locala nu s-a saturat de turisti, ci, dimpotriva, este multumita de ei si incearca din rasputeri sa-i atraga.
Orasul este format din doua parti. Prima parte este cea istorica „veche”, situata pe versantul dealului si este cea mai populara in randul vizitatorilor. A doua este partea „veche”, care inconjoara zona „noua” a orasului, cu o infrastructura relativ moderna. Aceasta parte se distinge printr-un numar mare de hoteluri, hanuri si pensiuni traditionale din Ohrid.
Orasul are multe manastiri diferite, biserici mici si biserici ortodoxe, care au cateva secole, si ocupa unul dintre primele locuri in lista „atractiilor din Ohrid”. Odata erau aproximativ 365, iar printre localnici aparuse o gluma: „Unul pentru fiecare zi in an”. Desi numarul lor a scazut, totusi chiar si acest numar este un record. Bineinteles ca nu le vom putea vedea pe toate in timpul petrecut la Ohrid, asa ca le-am identificat pe cele mai semnificative pentru tine si anume: Biserica Sf. Ioan Teologul, Biserica Sf. Sofia si Biserica Sf. Clement si Pantelimon. Biserica Sfantul Ioan Teologul este o biserica mica, care se ridica deasupra unui rezervor pe un munte stancos. Este considerata un simbol al Macedoniei si o carte de vizita a Ohridei. Coborand de pe munte, atentia va va fi atrasa de mica Biserica Theotokos Peribleptos care este un loc minunat. Biserica Sfintii Clement si Panteleimon este locul in care Clement de Ohrid, elev al lui Chiril si Metodie, a desfasurat odinioara lucrari de predare si a popularizat alfabetul chirilic. De asemenea, aici a functionat si prima universitate slavona, unde s-a predat primul alfabet slav - glagolitic. Bazilica Sfanta Sofia are o uriasa structura spirituala a orasului. A fost catedrala sub Imperiul Bulgar, dar astazi exista ca muzeu. Forma cladirii este construita cu doua cupole, ceea ce este inacceptabil pentru o biserica crestina tipica. Un patrat cu banci si plante inconjoara bazilica.