FLEXIBILITATE SI SIGURANTA COVID-19

• Incepand de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul tarilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinarii, trecerii prin boala si ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce contin un cod QR si care pot fi eliberate foarte usor accesand site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/ .
• Tranzitarea frontierelor este posibila si fara existenta acestor certificate, dar cu respectarea normelor nationale de carantina din fiecare stat.
• Aceste prevederi sunt stipulate in Regulamentul UE 953/2021 si sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu si pentru activitatile desfasurate in interiorul teritoriului national al Romaniei.

Reguli pentru turistii care revin in Romania - valabile incepand cu data de 08.03.2022

Conform celei mai noi hotarari emise de C.N.S.U - Hot. nr. 16/08.03.2022 se fac urmatoarele precizari cu privire la returul in Romania din alte state: Hotararea Comitetul National pentru Situatii de Urgenta nr. 6/2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a masurii carantinei asupra persoanelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 97 din 31 ianuarie 2022, se abroga.

Nu se mai solicita prezentarea unui test Covid 19 sau a Certificatului Verde.
Nu mai este obligatorie completarea formularului PLF!
Nu mai exista obligativitatea carantinei!

Intrarea pe teritoriul Greciei este permisa persoanelor care indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:

Incepind cu data de 15.03.2022, completarea formularului PLF si codul QR, nu mai sunt necesare la trecerea frontierei in Republica Elena.

Incepind cu data de 01.05.2022:
• se elimina obligativitatea prezentarii unui certificat valabil de vaccinare sau de recuperare dupa COVID-19 ori ale unor rezultate negative ale testelor pentru SARS-CoV-2 (PCR sau test rapid antigen) pentru toate categoriile de persoane care intra pe teritoriul Republicii Elene (aerian, terestru, feroviar sau maritim), indiferent de statul de provenienta;
• accesul in toate spatiile interioare este permis tuturor categoriilor de persoane fara a mai fi necesara prezentarea vreunui document referitor la statutul epidemiologic

Este OBLIGATORIE purtarea mastii de protectie FFP 2, KN 95 sau 2 masti chirurgicale suprapuse in absolut toate spatiile interioare, mijloacele de transport in comun, aeronave, trenuri si ambarcatiuni maritime (feribot).

Sunt exceptati de la aceste prevederi copiii cu varsta de pana la 4 ani impliniti.
Pentru persoanele care sosesc in Turcia, indiferent de modalitatea de transport, este obligatorie completarea formularului de intrare in Turcia de pe portalul https://register.health.gov.tr/ cu maxim 72 de ore inaintea imbarcarii, respectiv a intrarii in Turcia. Acesta va fi prezentat printat sau pe telefonul mobil. Completarea formularului nu este obligatorie pentru pasagerii aflati in tranzit aeroportuar.

La intrarea/tranzit in Turcia pe cale rutiera, navala sau feroviara, nu mai este necesara prezentarea documentelor in legatura cu Covid-19.

La intrarea in Turcia pe cale aeriana, vor fi scutite de la masura carantinei acele persoane care prezinta:
• dovada vaccinarii cu doua doze de vaccin (listat de OMS sau Turcia pentru utilizare de urgenta)/1 doza pentru Johnson & Johnson si pentru care au trecut cel putin 14 zile de la ultima doza sau
• dovada recuperarii dupa infectarea cu COVID-19 in ultimele 6 luni, cu conditia ca intrarea in Turcia sa aiba loc incepand cu a 28-a zi de la rezultatul primului test PCR pozitiv sau
• rezultatul unui test negativ PCR efectuat cu cel mult 72 de ore inainte de intrarea in Turcia sau
• rezultatul unui test negativ rapid antigen, efectuat cu maxim 48 ore inainte de intrarea in Turcia, emis in limba engleza de o unitate medicala certificata (testele antigen efectuate acasa si care nu sunt insotite de certificare medicala NU sunt acceptate).

Copiii minori cu varsta de pana la 12 ani sunt exceptati de la prezentarea unui test PCR/antigen sau a unui certificat de vaccinare.
Persoanele care vor efectua tranzit aeroportuar pe teritoriul Republicii Turcia sunt exceptate de la obligativitatea prezentarii la imbarcarea in aeronava a unuia din aceste documente, cu conditia ramanerii in zona libera a aeroportului. Aceasta derogare nu se aplica persoanelor care schimba aeroportul (ex. aeroportul Sabiha Gokcen cu aeroportul Istanbul sau invers).
Atentie! Compania aeriana poate verifica daca detineti documentele solicitate de tara de destinatie.
Incepand cu data de 13.04.2022, cetatenilor romani care sosesc din Romania, li se permite intrarea pe teritoriul Bulgariei in baza prezentarii documentelor de calatorie valabile.(carte de identitate sau pasaport)
Nu mai sunt necesare prezentarea documentelor in legatura cu Covid-19.

Pentru intoarcerea in Romania

Incepand cu 08.03.2022, conform Hotararii nr. 16, se renunta la restrictiile privind regulile de carantinare a persoanelor.

Documente necesare pentru calatorie:

• Pasaport simplu sau pasaport simplu temporar cu valabilitate de minim 6 luni de la data intrarii pe teritoriul Egiptului.
• Viza turistica - se obtine pe aeroport la sosire in Egipt, contra cost 25USD.
• Este obligatorie completarea declaratiei de sanatate inainte de a intra in Egipt. Declaratia de sanatate va trebui completata obligatoriu inainte de check-in-ul din aeroportul de plecare si va fi predata la ghiseul de control al pasapoartelor, la intrarea in Egipt, pe suport de hartie.

Toti pasagerii care calatoresc in Egipt trebuie sa prezinte:
• Test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore inainte de sosirea in Egipt. Testul trebuie sa fie efectuat de catre un laborator specializat, autentificat prin cod QR sau stampila in original, fara a fi aplicate pe document corectii si/sau modificari. In mod obligatoriu, testul tip PCR prezentat autoritatilor egiptene pe suport de hartie, trebuie sa contina data si ora recoltarii probei biologice si sa fie tradus in limba engleza sau araba.
SAU
• Un certificat de vaccinare pentru COVID-19, care sa ateste faptul ca au fost complet vaccinati cu 14 zile inainte de sosire. Certificatul trebuie sa fie recunoscut de autoritatile sanitare din statul de provenienta si sa includa un cod QR, fara stergeri/modificari/adaugiri, si sa fie prezentat pe suport de hartie.

Copiii sub 12 ani (neimpliniti) sunt exceptati de la masura obligatiei prezentarii acestor documente justificative (certificate de vaccinare/test negativ PCR).

Documente necesare pentru calatorie:

• Pasaport in curs de valabilitate.
• Viza turistica - nu este necesara.
• Este obligatorie completarea “formularului de angajament” inainte de intrarea in Tunisia. Formularul este disponibil pe site-ul https://app.e7mi.tn/travelers/add. Formularul trebuie tiparit, semnat si predat Serviciului de Sanatate Publica de la punctele de control.

Toti pasagerii care calatoresc in Tunisia trebuie sa prezinte:
• Un certificat de vaccinare pentru COVID-19, care sa ateste faptul ca au efectuat schema completa de vaccinare. Se considera schema completa de vaccinare impotriva virusului SARS-Cov-2 dupa o perioada de cel putin 28 de zile pentru vaccinul «JANSSEN» si cel putin 7 zile pentru celelalte vaccinuri. Certificatul trebuie sa fie recunoscut de autoritatile sanitare din statul de provenienta si sa includa un cod QR, fara stergeri/modificari/adaugiri, si sa fie prezentat pe suport de hartie.
SAU
• Persoanele care nu au efectuat schema de vaccinare trebuie sa prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19, avand un cod QR, a carui valabilitate sa nu depaseasca 48 de ore de la data inregistrarii calatoriei sau, dupa caz, al unui test rapid (TDR-Ag), avand un cod QR, a carui valabilitate sa nu depaseasca 24 de ore de la data inregistrarii calatoriei. De asemenea, aceste persoane trebuie sa respecte masura autoizolarii pentru o perioada de 5 zile.

Copiii sub 18 ani (neimpliniti) sunt exceptati de la masura obligatiei prezentarii acestor documente justificative (certificate de vaccinare/test negativ PCR).

Documente necesare pentru calatorie:

• Pasaport simplu care trebuie sa aiba o valabiitate de minim 6 luni de la data intrarii pe teritoriul statului.
• Viza turistica - nu este necesara.
• Este necesara instalarea aplicatiei inteligente pentru COVID19 - DXB, disponibila pe iOS si Android.

Toti pasagerii care calatoresc in Emiratele Arabe Unite trebuie sa prezinte:
• Un certificat de vaccinare pentru COVID-19, care sa ateste faptul ca au efectuat schema completa de vaccinare. Certificatul trebuie sa fie recunoscut de autoritatile sanitare din statul de provenienta si sa includa un cod QR, fara stergeri/modificari/adaugiri, si sa fie prezentat pe suport de hartie.
SAU
• Persoanele care nu au efectuat schema de vaccinare trebuie sa prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19, avand un cod QR si in limba engleza, a carui valabilitate sa nu depaseasca 48 de ore de la data inregistrarii calatoriei.

Copiii sub 12 ani (neimpliniti) sunt exceptati de la masura obligatiei prezentarii acestor documente justificative (certificate de vaccinare/test negativ PCR).

Documente necesare pentru calatorie:

• Pasaport care trebuie sa aiba o valabiitate de minim 6 luni de la data intrarii pe teritoriul statului.
• Viza turistica - se obtine pe aeroport la sosire in Maldive, cu conditia ca turistii sa prezinte rezervarea la hotel pentru durata sejurului.
• Toate persoanele care calatoresc in Maldive dinspre Romania trebuie sa completeze formularul online al declaratiei privind starea de sanatate, cu cel putin 48 ore inainte de imbarcare, pe pagina de internet: https://imuga.immigration.gov.mv/

Incepand cu data de 13 martie 2022, autoritatile din Maldive au eliminat obligativitatea testarii tip PCR COVID-19 pentru toate persoanele care intra pe teritoriul acestui stat (inclusiv persoanele nevaccinate Coovid 19).

Documente necesare pentru calatorie:

• Pasaport care trebuie sa aiba o valabiitate de minim 6 luni de la data intrarii pe teritoriul statului.
• Viza turistica - nu este necesara.
• Toate persoanele care calatoresc in Mauritius trebuie sa completeze declaratia de sanatate online, link: https://safemauritius.govmu.org/ sis a detina o asigurare medicala cu acoperire COVID.

Incepand cu data de 12 martie, persoanele care calatoresc in Mauritius nu mai sunt obligate sa prezinte un test PCR cu rezultat negativ pentru COVID-19. Testarea tuturor persoanelor se va efectua la sosire.
Persoanele nevaccinate vor fi plasate in carantina pentru o perioada de 7 zile, locatia unde se va efectua masura carantinei fiind la libera alegere a calatorilor.

Documente necesare pentru calatorie:

• Pasaport care trebuie sa aiba o valabiitate de minim 6 luni de la data intrarii pe teritoriul statului.
• Viza turistica - se obtina contra cost, 50 USD. Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Kenya trebuie sa aplice online, anterior calatoriei, pe paginile de internet http://account.ecitizen.go.ke/register, www.evisa.go.ke, in vederea obtinerii in prealabil a vizei electronice kenyene. Nu se mai emit vize la sosirea in acest stat.
• Toate persoanele trebuie sa completeze declaratia de sanatate online cu cod QR. Link: https://ears.health.go.ke/airline_registration/

Incepand cu data de 12 martie 2022, autoritatile din Kenya au eliminat obligativitatea testarii tip PCR COVID-19 pentru persoanele vaccinate cu schema completa care intra pe teritoriul acestui stat.

Toti pasagerii care calatoresc in Kenya trebuie sa prezinte:
• Un certificat de vaccinare pentru COVID-19, care sa ateste faptul ca au efectuat schema completa de vaccinare. Certificatul trebuie sa fie recunoscut de autoritatile sanitare din statul de provenienta si sa includa un cod QR, fara stergeri/modificari/adaugiri, si sa fie prezentat pe suport de hartie.
SAU
• Persoanele care nu au efectuat schema de vaccinare si care nu au trecuta prin boala in ultimele 180 de zile inainte de calatorie trebuie sa prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19, avand un cod QR si in limba engleza, a carui valabilitate sa nu depaseasca 72 de ore de la data inregistrarii calatoriei. De asemenea, acestea vor face si un test antigen la sosirea in Kenya (pe aeroport), suportand si costul aferent al acestuia (cca. 30 USD). Rezultatul testului PCR trebuie incarcat obligatoriu pe linkul: https://globalhaven.org/
SAU
• Persoanele care nu au efectuat schema de vaccinare si care au trecuta prin boala in ultimele 180 de zile inainte de calatorie, trebuie sa prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19, avand un cod QR si in limba engleza, a carui valabilitate sa nu depaseasca 72 de ore de la data inregistrarii calatoriei.

Copiii de pana la 5 ani care calatoresc impreuna cu parintii sunt exceptati de la obligativitatea testarii.

Documente necesare pentru calatorie:

• Pasaport in curs de valabilitate in timpul sederii si plecarii din tara.
• Viza turistica - nu este necesara, dar este necesar un card touristic, acesta se obtine de la consulatele Republicii Dominicane sau la punctele de trecere a frontierei, costa 10 USD.
• Turistii trebuie sa completeze un „formular de intrare si iesire” la sosire si inainte de a pleca din Republica Dominicana. Codul QR generat trebuie prezentat la sosire. E-ticket: https://eticket.migracion.gob.do/

Toti pasagerii care calatoresc in Rep. Dominicana trebuie sa prezinte:
• Un certificat de vaccinare pentru COVID-19, care sa ateste faptul ca au efectuat schema completa de vaccinare. Certificatul trebuie sa fie recunoscut de autoritatile sanitare din statul de provenienta si sa includa un cod QR, fara stergeri/modificari/adaugiri, si sa fie prezentat pe suport de hartie.

Calatorii nevaccinati sunt supusi unor teste randomizate la sosire. Daca se primeste un rezultat pozitiv, calatorii trebuie sa urmeze instructiunile oficialilor sanitari. Calatorii care ofera dovada unui test PCR sau antigen, efectuat in ultimele 72 de ore inainte de sosire, sunt scutiti de testarea randomizata.
Toti pasagerii sunt supusi unui control de sanatate la sosire, cum ar fi verificari ale temperaturii si evaluare vizuala. Pot fi necesare teste de sanatate si izolarea suplimentara pentru cei care prezinta simptome de COVID-19.
• STARE DE URGENTA pana in 22 iunie 2022.
• La 7 martie 2022, restrictiile de calatorie din cauza COVID-19 au fost ridicate.
• Astfel, intrarea in Ungaria este posibila fara restrictii, indiferent de cetatenia persoanei in cauza si de masurile de protectie epidemiologica (nu se mai solicita certificatul de vaccinare).
• Eliminarea obligativitatii purtarii mastilor sanitare in spatii inchise, inclusiv in mijloacele de transport in comun, si in centre comerciale, oficii postale, teatre, cinematografe, muzee si evenimente sportive, iar angajatii unitatilor de alimentatie publica nu trebuie sa poarte masca pe durata activitatii;
• SITUATIE DE URGENTA. Incepand cu 14 martie 2022 impusa de situatia din Ucraina, dar legat de masurile de gestionare a pandemiei, toate activitatile functioneaza in modul de baza si sunt deschise tuturor persoanelor, fara restrictii privind capacitatea sau orarul de functionare.
• Incepand cu data de 4 februarie 2022, toate persoanele care intra pe teritoriul Republicii Slovace sunt supuse unui regim de carantina la domiciliu, care se incheie, in cazul unui curs asimptomatic, dupa o perioada de 5 zile sau la primirea unui rezultat negativ al unui test RT-PCR, care poate fi efectuat cel mai devreme dupa intrarea pe teritoriul Republicii Slovace.
• Persoanele care au varsta de peste 12 ani si doua luni si care intra pe teritoriul Republicii Slovace pe cale aeriana, trebuie sa se inregistreze on-line la https://www.mindop.sk/covid/forms/
• Prevederi privind tranzitul: exceptiile privind tranzitul sunt aplicabile in continuare, cu conditia deplasarii fara oprire, cu exceptia realimentarii; tranzitul trebuie efectuat in termen de 8 ore.
• Purtarea mastilor: la interior: in interiorul cladirilor, transport public, taxi - masti cu protectie de tip FPP; la exterior: la evenimentele de masa in exterior.
• Conditii pentru permiterea intrarii in tara: completarea formularului de localizare (https://plf.uzis.cz/);
• Prezentarea certificatului verde care sa ateste vaccinarea sau trecerea prin boala sau a rezultatului negativ al unui test PCR sau antigen, efectuat inaintea sosirii pe teritoriul ceh. Testul PCR trebuie facut cu cel mult 72 ore inaintea sosirii in Cehia, iar cel antigen cu cel mult 24 ore.
• Certificatul de vaccinare este valabil 270 de zile, perioada care poate fi prelungita prin vaccinarea cu cea de-a treia doza (booster). Pentru copiii vaccinati cu varsta intre 12 si 18 ani, valabilitatea certificatului de vaccinare este nelimitata. Copiii cu varsta sub 12 ani sunt exceptati de la aceste masuri.
• De asemenea, sunt exceptati de la obligativitatea completarii formularului de localizare si prezentarii rezultatului negativ al testarii, persoanele care sosesc pe teritoriul ceh prin intermediul unor mijloace individuale de transport (nu folosesc transportul public - autocar, tren, avion).
• Autoritatile din Republica Serbia permit intrarea pe teritoriul acestui stat a persoanelor care prezinta Certificatul COVID digital al UE (emis in statele membre UE si in celelalte state membre ale sistemului UE de certificare.
• Dovada efectuarii schemei complete de vaccinare anti-COVID-19 redactata in limba engleza, emisa de autoritatile competente
• Dovada infectarii anterioare cu virusul SARS-CoV-2, ce consta intr-un document medical care atesta faptul ca persoana respectiva a fost infectata in intervalul cuprins intre 14 zile si 6 luni anterioare intrarii in Republica Serbia, emis de autoritatile competente din Romania.
• Tranzitarea teritoriului Republicii Serbia pentru o durata de maximum 12 ore este posibila fara a fi necesara prezentarea unui test PCR negativ sau a altei dovezi de imunizare. Persoanele aflate in aceasta situatie sunt obligate sa prezinte dovada tranzitului catre statul de destinatie finala (rezervarea unui pachet turistic, existenta domiciliului sau a resedintei in strainatate etc., aceste documente fiind evaluate de autoritatile de frontiera).
• Persoanele cu varsta mai mare de 12 ani care nu se afla in situatiile de mai sus si care doresc sa calatoreasca in Serbia pot intra pe teritoriul acestui stat doar in cazul in care prezinta un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, a carui valabilitate sa nu depaseasca 48 de ore de la momentul eliberarii rezultatului, emis de laboratoarele acreditate din statul de provenienta.
• Minorii cu varsta intre 12 si 18 ani care, la momentul intrarii pe teritoriul Serbiei, nu prezinta dovada vaccinarii, a imbolnavirii anterioare sau a testarii negative cu un test PCR pot ramane pe teritoriul acestui stat daca, in termen de 48 de ore de la data intrarii in Serbia, prezinta rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen pentru COVID-19. Minorii cu varsta mai mica de 12 ani pot intra fara restrictii suplimentare.
• Restrictii aplicabile pe plan intern in Republica Serbia: Dupa ora 20.00, accesul persoanelor in institutii de alimentatie publica aflate in spatii inchise (restaurante, cluburi, baruri) sau in spatii in care se organizeaza evenimente private (de ex. nunti) este permis doar pe baza certificatului verde, in format digital sau imprimat, emis in Serbia sau in strainatate, care atesta: rezultatul negativ al unui test PCR a carui valabilitate sa nu depaseasca 72 de ore sau al unui test rapid antigen a carui valabilitate sa nu depaseasca 48 de ore; dovada efectuarii celei de a doua sau a treia doze de vaccin in urma cu max. 210 zile; dovada infectarii anterioare cu virusul Sars-Cov-2 in intervalul anterior cuprins intre 14 si 210 zile; dovada prezentei anticorpilor (test S-Protein sau IgG nu mai vechi de 90 de zile).
• STARE MEDICALA DE URGENTA incepand cu martie 2020. Toate punctele de trecere terestre si aeroportul Pristina sunt deschise.
• Incepand cu data de 5.02.2022, se poate intra in Kosovo in baza unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 cu doua doze sau o doza a vaccinului „Janssen”, ultima doza fiind efectuata cu mai putin de 12 luni inainte de intrarea in Kosovo. De asemenea, pot intra in Kosovo persoanele care prezinta un certificat de vaccinare cu o doza si un test RT-PCR negativ, efectuat cu mai putin de 48 de ore anterior, precum si cele care prezinta una din urmatoarele dovezi: dovada ca s-au recuperat de COVID-19 in ultimele 90 de zile (test RT-PCR pozitiv realizat in ultimele 21-90 de zile); dovada vaccinarii cu cea de-a treia doza („booster”); test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 48 de ore.
• Persoanele care prezinta adeverinte medicale conform carora au contraindicatie la administrarea vaccinului. Pentru a intra in Kosovo aceste persoane trebuie sa prezinte si un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 48 de ore inaintea plecarii avionului (pentru cei care intra prin Aeroportul Pristina) sau cu cel mult 48 de ore inaintea sosirii in punctele de trecere terestre. Persoanele cu varsta intre 12 si 16 ani sunt exceptate daca prezinta un test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 48 de ore.
• MASURI IN PLAN INTERN: Incepand cu luna septembrie 2021, pentru a intra in spatiile interioare ale localurilor de alimentatie publica, clientii trebuie sa prezinte certificatul de vaccinare. Purtarea mastii ramane obligatorie in spatiile inchise.
• Restrictii de intrare pe teritoriul tarii: Incepand cu luna septembrie 2021, intrarea in Macedonia de Nord este permisa tuturor cetatenilor straini majori, daca prezinta unul din urmatoarele documente: certificat de vaccinare impotriva virusului SARS-CoV-2, cu ambele doze; certificat/adeverinta medicala in cazul persoanelor care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 si pentru care nu au trecut mai mult de 180 de zile de la data testului RT-PCR cu rezultat pozitiv; rezultat negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu maxim 72 de ore inaintea intrarii in Macedonia de Nord; rezultat negativ al unui test antigen rapid, efectuat cu maxim 48 de ore inaintea intrarii in Macedonia de Nord.
• Cetatenii straini care nu prezinta la intrarea in Macedonia de Nord unul din documentele de mai sus trebuie sa intre in carantina, pentru o perioada de 7 zile, pe cheltuiala proprie. Durata masurii carantinei poate fi redusa la 5 zile, daca in aceasta perioada persoanele in cauza prezinta un test PCR cu rezultat negativ.
• MASURI PE PLAN INTERN: Incepand cu data de 9 martie 2022, nu mai este obligatorie detinerea unui certificat de imunizare impotriva COVID-19 pentru accesul in centre comerciale de tip mall, dar ramane obligatorie purtarea mastii de protectie in interiorul acestora. Este obligatorie detinerea unui certificat de imunizare impotriva COVID-19 pentru accesul in toate unitatile de alimentatie publica, inclusiv in cele care functioneaza in cadrul centrelor comerciale. Pentru toate evenimentele organizate in cadrul unitatilor de alimentatie publica si pentru participarea la evenimente publice in spatiu inchis (conferinte, seminarii etc.) se introduce obligativitatea prezentarii unui certificat de imunizare impotriva COVID-19, pentru persoanele cu varsta de peste 18 ani.
• Nu mai este obligatorie purtarea mastii de protectie in aer liber, cu recomandarea de a purta masca de protectie in cadrul unui grup mai mare de persoane. Ramane in vigoare obligativitatea purtarii mastii de protectie in transportul public, taxi si in toate spatiile inchise.
• Restrictii de intrare pe teritoriul tarii: Incepand cu data de 19 februarie a.c., nu se mai aplica niciun fel de restrictii la intrarea in Slovenia. In consecinta, conditia RVT (recuperat/vaccinat/testat) este eliminata la toate punctele de trecere a frontierei, persoanele care calatoresc in Slovenia nemaifiind obligate sa se supuna masurii de carantina la adresa de domiciliu.
• Toate unitatile turistice (hoteluri, restaurante, unitati de cazare) din Slovenia sunt deschise. Incepand cu data de 1 februarie 2022, valabilitatea certificatului de vaccinare impotriva COVID-19 este limitata la 270 de zile (9 luni) pentru persoanele cu varsta de peste 18 ani. Valabilitatea certificatului de vaccinare poate fi prelungita pentru persoanele care efectueaza o doza de rapel, care au fost vaccinate complet sau care au fost vaccinate cu o singura doza.
• MASURI PE PLAN INTERN: Incepand cu data de 21 februarie 2022, ramane in vigoare utilizarea mastii de protectie in locurile sau spatiile publice.
• STARE DE URGENTA pana la 31 martie 2022. Persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul Romaniei in ultimele 14 zile si care doresc sa intre pe teritoriul italian, pana la data de 31 martie 2022, au obligatia de a prezenta transportatorului la momentul imbarcarii sau oricarei persoane desemnate sa efectueze verificari, urmatoarele documente: formularul de localizare a pasagerilor (https://app.euplf.eu) in format digital (prin vizualizarea acestuia pe dispozitivul mobil) sau tiparit;
• Certificatul verde COVID-19 care atesta UNA din situatiile urmatoare: vaccinarea anti-SARS-CoV-2, cu certificarea finalizarii schemei complete de vaccinare (doza unica, doua doze SAU booster); vindecarea de COVID-19, cu incetarea perioadei de izolare prescrisa in urma infectarii; efectuarea unui test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ, cu 72 de ore anterior intrarii in Italia sau a unui test rapid (tip antigen), cu rezultat negativ, cu 48 de ore inainte. Documentele mentionate anterior trebuie sa fie redactate intr-o limba de circulatie internationala (italiana, engleza, franceza sau spaniola). Copiii cu varsta sub sase (6) ani sunt exceptati de la masura efectuarii testului molecular sau antigen, dar nu de la obligatia izolarii, atunci cand masura se aplica parintilor.
• Pentru a calatori in Italia, certificatul verde COVID-19 are o valabilitate de 9 luni (270 zile) de la data administrarii dozelor succesive primei doze sau de la data vindecarii, insa, incepand cu data de 1 februarie 2022, pentru desfasurarea de activitati zilnice pe teritoriul acestui stat, autoritatile italiene au redus valabilitatea certificatului verde COVID-19 la 6 luni (180 de zile) de la data administrarii dozelor succesive primei doze sau de la data vindecarii. In ceea ce priveste persoanele care provin dintr-un stat strain si sunt in posesia unui certificat digital UE de vaccinare sau de vindecare, in cazul in care au trecut mai mult de 6 luni de la finalizarea ciclului de vaccinare sau de vindecare, li se permite accesul la serviciile si activitatile pentru care este necesar certificatul verde consolidat daca efectueaza un test rapid antigen (valabil 48 de ore) sau molecular (valabil 72 de ore).
• MASURI PE PLAN INTERN: Incepand cu data de 11 februarie 2022, se elimina obligativitatea purtarii mastilor de protectie in aer liber, cu exceptia locurilor aglomerate. Ramane obligatorie, pana la data de 31 martie 2022, purtarea mastilor de protectie in spatiile inchise. Incepand cu data de 1 februarie 2022, autoritatile italiene au redus valabilitatea certificatului verde COVID-19 la 6 luni (180 de zile) de la data administrarii dozelor succesive primei doze sau de la data vindecarii, pentru desfasurarea de activitati zilnice (ex. acces la muzee, restaurante, terase, hoteluri etc.).
• Persoanelor care provin dintr-un stat strain si sunt in posesia unui certificat digital UE de vaccinare sau de vindecare, in cazul in care au trecut mai mult de sase luni de la finalizarea ciclului de vaccinare sau de vindecare, li se permite accesul la serviciile si activitatile pentru care este necesar certificatul verde consolidat daca efectueaza un test rapid antigen (valabil 48 de ore) sau molecular (valabil 72 de ore).
• Certificatele verzi COVID-19 eliberate dupa administrarea celei de-a treia doze, au in prezent, in Italia, valabilitate nelimitata. Acelasi regim se aplica si persoanelor care s-au vindecat in urma infectarii cu COVID-19, dupa finalizarea schemei de vaccinare primara (cele doua doze) si in mod echivalent cu administrarea celei de-a treia doze.
• Este obligatorie purtarea mastilor de tip FFP2 in toate mijloacele de transport. Pana la incetarea starii de urgenta (31.03.2022), a fost extinsa obligatia prezentarii „certificatului verde consolidat” (obtinut in urma vaccinarii sau trecerii prin boala) la serviciile tip restaurant, inclusiv pentru consumul la bar si tejghea.
• Incepand cu data de 10 ianuarie 2022, a fost extinsa obligatia prezentarii „certificatului verde consolidat” pentru: piscine, sali de sport si sporturi de echipa in interior, muzee si expozitii, centre de wellness, spa-uri, parcuri tematice si de distractie, centre culturale, centre sociale, sali de jocuri, sali de pariuri, sali de bingo si cazinouri.
• Incepand cu data de 10 ianuarie 2022, pana la data incetarii starii de urgenta (31 martie 2022), a fost extinsa obligativitatea prezentarii „certificatului verde consolidat” (obtinut in urma vaccinarii sau trecerii prin boala) pentru accesul si utilizarea mijloacelor de transport, inclusiv transport public local sau regional.
• Sunt exceptati de la obligativitatea prezentarii certificatelor verzi persoanele care nu fac obiectul campaniei de vaccinare pe motive de varsta (ex: copiii sub 12 ani) si persoanele care nu pot fi vaccinate din motive medicale (cu prezentarea documentatiei doveditoare).
• In cazul copiilor cu varsta de peste 12 ani, pentru participarea la diverse evenimente sau activitati, este obligatorie prezentarea „certificatului digital verde consolidat” COVID-19.
Persoanele care calatoresc in Iordania din Romania au urmatoarele obligatii:
• Fara restrictii de calatorie;
• Sa obtina codul QR prin inregistrarea pe platforma online https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html inainte de imbarcare. Copiii cu varsta de pana la 5 ani sunt exceptati de la aceasta masura;
Testul PCR negativ, efectuat cu 72 ore anterior zborului sau dovada infectarii in intervalul de 3 luni
* Dovada infectarii in intervalul de 3 luni - au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 intr-un interval de 3 luni anterior calatoriei: persoanele care prezinta rezultatul pozitiv al unui test antigen efectuat intr-o unitate autorizata sau al unui test PCR, efectuate cu mai putin de 3 luni anterior calatoriei, cu conditia ca intrarea in Israel sa aiba loc cel mai devreme in a 8-a zi de la data testului (data testului este considerata ziua 1);
Dovada completarii declaratiei sanitare electronice;
Asigurarea medicala pentru acoperirea tratamentului pentru COVID-19; incepand cu data de 8 martie 2022, asigurarea in cauza va conditiona intrarea in Israel.
Testul PCR negativ trebuie sa contina datele de identificare, seria si numarul pasaportului prezentat la imbarcare.

• Recomandam pasagerilor sa isi reserve un test PCR in Israel inainte de calatorie folosind link-ul https://testngo.femi.com/en/sign-in si sa il achite in avans, costul acestuia fiind mai mic decat daca s-ar achita la sosirea in aeroport.

Toate persoanele care intra in Israel, inclusiv cetatenii israelieni, trebuie sa efectueze in mod obligatoriu un test PCR la sosirea pe Aeroportul Ben Gurion. Dupa completarea formularului, va fi primit un link prin intermediul caruia se poate achita in avans testul PCR care va fi efectuat la sosirea in Israel (test suplimentar celui facut inaintea zborului).

Costul testului achitat in avans este de 80 ILS (link-ul pentru plata in avans se primeste automat la depunerea declaratiei electronice).

Testul achitat la aeroport costa 100 ILS (plata cu cardul) sau 115 ILS (plata in numerar).

Rezultatele se comunica prin mesaj tip SMS, la numarul de telefon mobil indicat de pasager (este necesar accesul la numarul respectiv de telefon).
Persoanele care calatoresc in Peru trebuie sa prezinte, inainte de imbarcarea in avion, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, emis cu cel mult 72 de ore inaintea calatoriei sau certificatul de vaccinare impotriva COVID-19 pentru care au trecut cel putin 14 zile de la efectuarea schemei complete de vaccinare in statul de provenienta. Copiii cu varsta de pana la 12 ani sunt exceptati de la obligativitatea prezentarii rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR. Incepand cu data de 10 decembrie 2021, inclusiv pentru transportul intern, fie rutier, fie aerian, se va solicita prezentarea certificatului de vaccinare sau a unui test molecular pentru persoanele de peste 18 ani.
In vederea intrarii in Peru, toti pasagerii trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere privind starea de sanatate si acordul acestora cu privire la dispunerea masurilor de izolare sau carantina. Declaratia poate fi descarcata aici: https://e-notificacion.migraciones.gob.pe/dj-salud/ si se completeaza cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii in avion. Pasagerii care completeaza informatii false in declaratia de sanatate pot fi sanctionati administrativ, civil sau penal, in conformitate cu prevederile legale din Republica Peru.
Inaintea sosirii in Peru, pasagerii au posibilitatea de efectuare anticipata a controlului pasapoartelor prin intermediul aplicatiei „Pre Registro de Control Migratorio” disponibila in Google Store.
Persoanele cu varsta de peste 18 ani trebuie sa indeplineasca CUMULATIV urmatoarele conditii:

• prezentarea unui certificat de vaccinare impotriva COVID-19;
• prezentarea unui test tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore anterior imbarcarii;
• fisa sanitara completata (fisa poate fi descarcata aici www.onda.ma/form.php sau poate fi distribuita la bordul aeronavelor);
• acceptarea efectuarii, in mod aleatoriu, a unui test rapid antigen la punctul de intrare in Maroc;
• acceptarea prelevarilor aleatorii la punctul de intrare in Maroc, in vederea efectuarii de teste RT-PCR, rezultatul urmand a fi comunicat ulterior.

In cazul minorilor, indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

• Copiii cu varsta pana la 6 (sase) ani: acces liber, fara conditii;
• Copiii cu varsta situata intre 6 si 18 ani:

Test RT- PCR NEGATIV de cel mult 48 de ore, la imbarcare;
Efectuarea unui test rapid antigen la sosirea in Maroc.

Rezerva acum!