INFORMARI PENTRU CALATORIE

• Incepand de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul tarilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinarii, trecerii prin boala si ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce contin un cod QR si care pot fi eliberate foarte usor accesand site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/ .
• Tranzitarea frontierelor este posibila si fara existenta acestor certificate, dar cu respectarea normelor nationale de carantina din fiecare stat.
• Aceste prevederi sunt stipulate in Regulamentul UE 953/2021 si sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu si pentru activitatile desfasurate in interiorul teritoriului national al Romaniei.

Reguli pentru turistii care revin in Romania - valabile incepand cu data de 08.03.2022

Conform celei mai noi hotarari emise de C.N.S.U - Hot. nr. 16/08.03.2022 se fac urmatoarele precizari cu privire la returul in Romania din alte state: Hotararea Comitetul National pentru Situatii de Urgenta nr. 6/2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a masurii carantinei asupra persoanelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 97 din 31 ianuarie 2022, se abroga.

Nu se mai solicita prezentarea unui test Covid 19 sau a Certificatului Verde.
Nu mai este obligatorie completarea formularului PLF!
Nu mai exista obligativitatea carantinei!

Intrarea pe teritoriul Greciei este permisa persoanelor care indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:

Incepind cu data de 15.03.2022, completarea formularului PLF si codul QR, nu mai sunt necesare la trecerea frontierei in Republica Elena.

Incepind cu data de 01.05.2022:
• se elimina obligativitatea prezentarii unui certificat valabil de vaccinare sau de recuperare dupa COVID-19 ori ale unor rezultate negative ale testelor pentru SARS-CoV-2 (PCR sau test rapid antigen) pentru toate categoriile de persoane care intra pe teritoriul Republicii Elene (aerian, terestru, feroviar sau maritim), indiferent de statul de provenienta;
• accesul in toate spatiile interioare este permis tuturor categoriilor de persoane fara a mai fi necesara prezentarea vreunui document referitor la statutul epidemiologic

Este OBLIGATORIE purtarea mastii de protectie FFP 2, KN 95 sau 2 masti chirurgicale suprapuse in mijloacele de transport in comun.

Sunt exceptati de la aceste prevederi copiii cu varsta de pana la 4 ani impliniti.
Cetatenilor romani care sosesc din Romania, li se permite intrarea pe teritoriul Turciei numai cu pasaportul, valabil inca cel putin 150 zile de la momentul intrarii in Turcia si care trebuie sa dispuna de cel putin o fila goala. Informatii oficiale despre conditiile de calatorie in Turcia gasiti aici: https://www.mae.ro/travel-conditions/3753.
Nu mai sunt necesare prezentarea documentelor in legatura cu Covid-19
Incepand cu 08.03.2022, conform Hotararii nr. 16, se renunta la restrictiile privind regulile de carantinare a persoanelor.
Incepand cu data de 13.04.2022, cetatenilor romani care sosesc din Romania, li se permite intrarea pe teritoriul Bulgariei in baza prezentarii documentelor de calatorie valabile.(carte de identitate sau pasaport)
Nu mai sunt necesare prezentarea documentelor in legatura cu Covid-19.

Pentru intoarcerea in Romania

Incepand cu 08.03.2022, conform Hotararii nr. 16, se renunta la restrictiile privind regulile de carantinare a persoanelor.

Documente necesare pentru calatorie:

Pasaport simplu sau pasaport simplu temporar cu valabilitate de minim 6 luni de la data intrarii pe teritoriul Egiptului.
 Viza turistica - se obtine pe aeroport la sosire in Egipt, contra cost 25USD. 

Incepand cu data de 20 iunie 2022:

Au fost ridicate toate masurile de protectie impotriva COVID-19 pe intregul teritoriu egiptean.
A fost eliminata obligativitatea prezentarii unui certificat valabil de vaccinare sau de recuperare dupa COVID-19 sau a unui rezultat negativ al unui test pentru SARS-CoV-2 (PCR sau rapid antigen) pentru toate categoriile de persoane care intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt (pe cale aeriana, terestra, feroviara sau maritima), indiferent de statul de provenienta.
MASURI PE PLAN INTERN:
Accesul in toate spatiile interioare este permis tuturor categoriilor de persoane, fara a mai fi necesara prezentarea vreunui document referitor la statutul epidemiologic, precum: certificat european de vaccinare, dovada trecerii prin boala, rezultatul unui test PCR sau rapid antigen. 
Incepand cu data de 20 iunie 2022, purtarea mastii de protectie nu mai este obligatorie in spatiile interioare din R. A. Egipt.

Documente necesare pentru calatorie:

• Pasaport in curs de valabilitate.
• Viza turistica - nu este necesara.
Toti cetatenii care intra in Tunisia trebuie sa respecte urmatoarele masuri:
1. Persoanele care au efectuat schema completa de vaccinare si au varsta de peste 18 ani trebuie sa prezinte un certificat de vaccinare sau o dovada care atesta efectuarea schemei de vaccinare impotriva virusului SARS-CoV-2.
Se considera schema completa de vaccinare impotriva virusului SARS-CoV-2 dupa o perioada de cel putin 28 de zile pentru vaccinul «JANSSEN» si cel putin 7 zile pentru celelalte vaccinuri.
2. Persoanele care nu au efectuat schema de vaccinare si au varsta de peste 18 ani trebuie sa prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19, cu cod QR, a carui valabilitate sa nu depaseasca 48 de ore de la data inregistrarii calatoriei sau, dupa caz, al unui test rapid (TDR-Ag), cu cod QR, a carui valabilitate sa nu depaseasca 24 de ore de la data inregistrarii calatoriei.
3. Persoanele trebuie sa se supuna realizarii unor teste aleatorii RT-PCR sau TDR-Ag la intrarea pe teritoriul Tunisiei, iar pasagerii detectati pozitiv trebuie sa respecte masura autoizolarii pentru o perioada de 5 zile. In cazul aparitiei simptomelor, perioada se va prelungi la 7 zile.
4. Pe toata durata calatoriei, se impune respectarea masurilor de preventie si, in special, a celor referitoare la distantarea fizica si, dupa caz, purtarea mastii de protectie.
MASURI PE PLAN INTERN:

Incepand cu luna decembrie 2021, in Tunisia este obligatorie prezentarea certificatului de vaccinare pentru accesul in locurile publice.
Certificatul european de vaccinare este recunoscut de catre autoritatile tunisiene.

Documente necesare pentru calatorie:

Cetatenii romani pot calatori in Emiratele Arabe Unite numai cu pasaportul simplu, care trebuie sa aiba o valabiitate de minim 6 luni de la data intrarii pe teritoriul statului.
Atentie! Pasaportul temporar romanesc nu este recunoscut de autoritatile statului, iar politia de frontiera nu va permite intrarea titularilor acestui tip de pasaport pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite.
Cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare in acest stat.
De asemenea, este obligatorie incheierea unei asigurari medicale, fie printr-o companie emirateza, fie printr-o companie din strainatate.
Pentru informatii suplimentare privind regimul calatoriilor in EAU, cetatenii romani sunt sfatuiti sa contacteze autoritatile emirateze:
Ministerul Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite: www.mofa.gov.ae.
Ambasada Emiratelor Arabe Unite la Bucuresti: http://uae-embassy.ae/Embassies/ro.

EMIRATUL ABU DHABI

Turistii si rezidentii care calatoresc in Abu Dhabi si nu sunt vaccinati, trebuie sa efectueze un test PCR cu maximum 48 de ore inainte de zbor, la o clinica acreditata sau sa prezinte un certificat de recuperare COVID-19, care sa contina un cod QR, nu mai vechi de trei luni.
Pentru turistii si rezidentii care calatoresc in Abu Dhabi si sunt vaccinati nu mai este necesara efectuarea unui test PCR inainte de a zbura catre Abu Dhabi.
De asemenea, centrele de testare raman deschise in aeroport pentru toti vizitatorii care doresc sa faca un test PCR pentru a-si activa Green Pass in aplicatia Al Hosn si pentru a facilita accesul la locurile publice si atractiile turistice din Abu Dhabi. Costul unui test PCR este de 40 AED.
Persoanele fara aplicatia Al Hosn pot prezenta, alternativ, dovada vaccinarii complete, fie printr-un certificat complet de vaccinare din tara lor de origine, fie prin aratarea starii complete de vaccinare in aplicatia mobila din tara lor de origine, precum si a unui rezultat negativ al testului PCR in ultimele 30 de zile.

EMIRATUL DUBAI

Incepand cu 8 noiembrie 2022, au fost eliminate toate cerintele de intrare precum si masurile de precautie legate de COVID-19 pentru pasagerii care calatoresc catre, dinspre sau prin Dubai.
Prin urmare, toti pasagerii care calatoresc spre Dubai nu mai sunt obligati sa prezinte un certificat de vaccinare COVID-19 sau sa efectueze teste PCR.
Cu toate acestea, pasagerii care pleaca din Dubai sau care tranziteaza prin Dubai sunt obligati sa indeplineasca cerintele de intrare sau de tranzit ale statului de destinatie.

Documente necesare pentru calatorie:

• Pasaport care trebuie sa aiba o valabiitate de minim 6 luni de la data intrarii pe teritoriul statului.
• Viza turistica - se obtine pe aeroport la sosire in Maldive, cu conditia ca turistii sa prezinte rezervarea la hotel pentru durata sejurului.
• Toate persoanele care calatoresc in Maldive dinspre Romania trebuie sa completeze formularul online al declaratiei privind starea de sanatate, cu cel putin 48 ore inainte de imbarcare, pe pagina de internet: https://imuga.immigration.gov.mv/

Incepand cu data de 13 martie 2022, autoritatile din Maldive au eliminat obligativitatea testarii tip PCR COVID-19 pentru toate persoanele care intra pe teritoriul acestui stat (inclusiv persoanele nevaccinate Coovid 19).

Documente necesare pentru calatorie:

• Pasaport care trebuie sa aiba o valabiitate de minim 6 luni de la data intrarii pe teritoriul statului.
• Viza turistica - nu este necesara.
• Toate persoanele care calatoresc in Mauritius trebuie sa completeze declaratia de sanatate online, link: https://safemauritius.govmu.org/ sis a detina o asigurare medicala cu acoperire COVID.

Incepand cu data de 12 martie, persoanele care calatoresc in Mauritius nu mai sunt obligate sa prezinte un test PCR cu rezultat negativ pentru COVID-19. Testarea tuturor persoanelor se va efectua la sosire.
Persoanele nevaccinate vor fi plasate in carantina pentru o perioada de 7 zile, locatia unde se va efectua masura carantinei fiind la libera alegere a calatorilor.

Documente necesare pentru calatorie:

• Pasaport care trebuie sa aiba o valabiitate de minim 6 luni de la data intrarii pe teritoriul statului.
• Viza turistica - se obtina contra cost, 50 USD. Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Kenya trebuie sa aplice online, anterior calatoriei, pe paginile de internet http://account.ecitizen.go.ke/register, www.evisa.go.ke, in vederea obtinerii in prealabil a vizei electronice kenyene. Nu se mai emit vize la sosirea in acest stat.
• Toate persoanele trebuie sa completeze declaratia de sanatate online cu cod QR. Link: https://ears.health.go.ke/airline_registration/

Incepand cu data de 12 martie 2022, autoritatile din Kenya au eliminat obligativitatea testarii tip PCR COVID-19 pentru persoanele vaccinate cu schema completa care intra pe teritoriul acestui stat.

Toti pasagerii care calatoresc in Kenya trebuie sa prezinte:
• Un certificat de vaccinare pentru COVID-19, care sa ateste faptul ca au efectuat schema completa de vaccinare. Certificatul trebuie sa fie recunoscut de autoritatile sanitare din statul de provenienta si sa includa un cod QR, fara stergeri/modificari/adaugiri, si sa fie prezentat pe suport de hartie.
SAU
• Persoanele care nu au efectuat schema de vaccinare si care nu au trecuta prin boala in ultimele 180 de zile inainte de calatorie trebuie sa prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19, avand un cod QR si in limba engleza, a carui valabilitate sa nu depaseasca 72 de ore de la data inregistrarii calatoriei. De asemenea, acestea vor face si un test antigen la sosirea in Kenya (pe aeroport), suportand si costul aferent al acestuia (cca. 30 USD). Rezultatul testului PCR trebuie incarcat obligatoriu pe linkul: https://globalhaven.org/
SAU
• Persoanele care nu au efectuat schema de vaccinare si care au trecuta prin boala in ultimele 180 de zile inainte de calatorie, trebuie sa prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19, avand un cod QR si in limba engleza, a carui valabilitate sa nu depaseasca 72 de ore de la data inregistrarii calatoriei.

Copiii de pana la 5 ani care calatoresc impreuna cu parintii sunt exceptati de la obligativitatea testarii.

Documente necesare pentru calatorie:

• Pasaport in curs de valabilitate in timpul sederii si plecarii din tara.
• Viza turistica - nu este necesara, dar este necesar un card touristic, acesta se obtine de la consulatele Republicii Dominicane sau la punctele de trecere a frontierei, costa 10 USD.
• Turistii trebuie sa completeze un „formular de intrare si iesire" la sosire si inainte de a pleca din Republica Dominicana. Codul QR generat trebuie prezentat la sosire. E-ticket: https://eticket.migracion.gob.do/

Toti pasagerii care calatoresc in Rep. Dominicana trebuie sa prezinte:
• Un certificat de vaccinare pentru COVID-19, care sa ateste faptul ca au efectuat schema completa de vaccinare. Certificatul trebuie sa fie recunoscut de autoritatile sanitare din statul de provenienta si sa includa un cod QR, fara stergeri/modificari/adaugiri, si sa fie prezentat pe suport de hartie.

Calatorii nevaccinati sunt supusi unor teste randomizate la sosire. Daca se primeste un rezultat pozitiv, calatorii trebuie sa urmeze instructiunile oficialilor sanitari. Calatorii care ofera dovada unui test PCR sau antigen, efectuat in ultimele 72 de ore inainte de sosire, sunt scutiti de testarea randomizata.
Toti pasagerii sunt supusi unui control de sanatate la sosire, cum ar fi verificari ale temperaturii si evaluare vizuala. Pot fi necesare teste de sanatate si izolarea suplimentara pentru cei care prezinta simptome de COVID-19.
Restrictiile de calatorie legate de pandemia de COVID-19 au fost ridicate in Ungaria. Calatorii nu trebuie sa furnizeze dovezi ale vaccinarii, ale recuperarii in urma COVID-19 sau ale unui rezultat negativ al testului.
• SITUATIE DE URGENTA. Incepand cu 14 martie 2022 impusa de situatia din Ucraina, dar legat de masurile de gestionare a pandemiei, toate activitatile functioneaza in modul de baza si sunt deschise tuturor persoanelor, fara restrictii privind capacitatea sau orarul de functionare.
• Incepand cu data de 4 februarie 2022, toate persoanele care intra pe teritoriul Republicii Slovace sunt supuse unui regim de carantina la domiciliu, care se incheie, in cazul unui curs asimptomatic, dupa o perioada de 5 zile sau la primirea unui rezultat negativ al unui test RT-PCR, care poate fi efectuat cel mai devreme dupa intrarea pe teritoriul Republicii Slovace.
• Persoanele care au varsta de peste 12 ani si doua luni si care intra pe teritoriul Republicii Slovace pe cale aeriana, trebuie sa se inregistreze on-line la https://www.mindop.sk/covid/forms/
• Prevederi privind tranzitul: exceptiile privind tranzitul sunt aplicabile in continuare, cu conditia deplasarii fara oprire, cu exceptia realimentarii; tranzitul trebuie efectuat in termen de 8 ore.
• Purtarea mastilor: la interior: in interiorul cladirilor, transport public, taxi - masti cu protectie de tip FPP; la exterior: la evenimentele de masa in exterior.
Nu exista nicio restrictie sau conditie de natura epidemiologica in ceea ce priveste intrarea cetatenilor straini pe teritoriul ceh. |
Pe teritoriul ceh este obligatorie purtarea mastii in spatiile interioare ale unitatilor medicale, institutiilor de asistenta sociala, precum caminele pentru persoane varstnice, caminele pentru persoane cu dizabilitati etc.
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Republica Ceha.
Intrarea in Republica Ceha este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate valabile pentru o perioada de cel putin 3 luni.
Perioada maxima de sedere pentru detinatorii de pasaport sau carte de identitate este de 3 luni, fiind necesara obtinerea unui permis de sedere pentru perioade mai lungi.
Din data de 3 mai 2022 au fost eliminate toate restrictiile cu privire la calatoriile in Serbia ale cetatenilor straini, inclusiv ale cetatenilor romani. Se mentine posibilitatea introducerii unor restrictii de intrare dinspre state cu risc epidemiologic deosebit, in masura in care acestea sunt incluse pe lista Institutului de Sanatate Publica. In prezent niciun stat nu se afla pe aceasta lista.
Astfel, cetatenii straini sau sarbi nu mai trebuie sa prezinte la intrarea in Serbia un certificat COVID-19 digital UE sau un certificat echivalent, indiferent de tara din care sosesc.
MASURI PE PLAN INTERN:
Starea de alerta epidemiologica COVID-19 este mentiunuta, fiind dispuse masuri speciale in cazul persoanelor confirmate ca infectate cu virusul Sars-Cov-2 : masura izolarii la domiciliu de 7 zile pentru bolnavii asimptomatici sau cu simptome usoare, respectiv de 14 zile pentru bolnavii imunodeficienti; masura internarii obligatorii pentru bolnavii cu simptome grave.
Toate punctele de trecere terestre si aeroportul Pristina sunt deschise. Incepand cu data de 1 mai 2022 au fost eliminate toate restrictiile cu privire la intrarea in Kosovo.
MASURI IN PLAN INTERN:
Sunt mentinute masurile de baza recomandate cetatenilor pentru protejarea impotriva infectarii cu virusul Sars-Cov-2, cat si masurile speciale legate de pandemia Covid-19, in cazul persoanelor confirmate ca infectate cu virusul Sars-Cov-2: masura izolarii la domiciliu timp de 7-14 zile a bolnavilor asimptomatici sau cu simptome usoare si masura internarii pentru bolnavii cu simptome grave.
Intrarea pe teritoriul provinciei Kosovo se poate face pe baza pasaportului simplu sau temporar si a cartii de identitate, doar daca acestea sunt valabile cel putin sase luni de la data intrarii. Autoritatile din Kosovo nu acorda drept de sedere temporara (pentru o durata mai mare de 90 de zile) pe baza pasaportului temporar.
Incepand cu data de 20 aprilie 2022, pentru intrarea in Macedonia de Nord nu mai este obligatorie prezentarea certificatului de vaccinare impotriva virusului SARS-CoV-2, certificatului/adeverintei medicale in cazul persoanelor care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, rezultatului negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu maxim 72 de ore inaintea intrarii in Macedonia de Nord sau rezultatului negativ al unui test antigen rapid, efectuat cu maxim 48 de ore inaintea intrarii in Macedonia de Nord.
Incepand cu data de 6 aprilie 2022, masurile privind accesul in Republica Slovaca, instituite in contextul pandemiei de coronavirus, au fost abrogate.
Masuri la nivel intern:

Incepand din 21 aprilie 2022, se renunta si la masura privind purtarea mastilor de protectie.
Mastile de protectie speciala de tip FPP vor fi obligatorii doar in incinta spitalelor si a spatiilor destinate ingrijirii sociale.
Incepand cu 1 iunie 2022, pentru intrarea/intoarcerea in Republica Italiana nu mai este necesara prezentarea certificatului digital UE la momentul imbarcarii sau trecerii frontierei de stat.
Anterior, incepand cu 1 mai 2022, autoritatile italiene au renuntat la solicitarea de completare a Formularului Digital European de Localizare a Pasagerilor (PLF).
Masurile restrictive de intrare in Republica Italiana, legate de Covid-19, dispuse anterior prin Ordonante de catre Ministerul Sanatatii, nu au fost prelungite dupa data de 31 mai 2022.
Persoanele care calatoresc in Iordania din Romania au urmatoarele obligatii:
• Fara restrictii de calatorie;
• Sa obtina codul QR prin inregistrarea pe platforma online https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html inainte de imbarcare. Copiii cu varsta de pana la 5 ani sunt exceptati de la aceasta masura;
Toti cetatenii straini pot intra in Israel. Relaxarea masurilor sanitare nu afecteaza obligatia obtinerii unei vize, atunci cand aceasta este aplicabila (cetatenii romani pot calatori in Israel fara viza, pentru o sedere de maxim 3 luni).
Proceduri anterioare calatoriei in Israel:
Incepand cu 9 octombrie 2022 nu mai este necesara completarea declaratiei in format digital privind COVID-19 inainte de imbarcarea in zborurile catre Statul Israel.
Restrictiile de intrare in Peru cu privire la pandemia de COVID-19 au fost eliminate.
La data de 30 septembrie 2022, autoritatile marocane au decis ridicarea restrictiilor sanitare pentru COVID-19 (certificat de vaccinare sau test RT-PCR), la intrarea in Regatul Maroc.
Accesul pe teritoriul marocan este conditionat de prezentarea fisei sanitare completate (fisa poate fi descarcata pe pagina de internet: https://www.onda.ma/form.php).

RESTRICTII GENERALE CARE SE MENTIN: 
Purtarea mastii ramane obligatorie in toate spatiile publice inchise sau deschise, iar nerespectarea acestei masuri se sanctioneaza in conformitate cu legislatia in vigoare (articolul 4 din Decretul legislativ nr. 2.20.292).
in Brazilia in scopuri turistice cetatenii romani nu au nevoie de viza ci doar de pasaport valabil mai mult de 6 luni la intrarea pe teritoriul brazilian.
Din punctul de vedere al normelor de prevenire COVID-19, toti cetatenii ce doresc intrarea/tranzitarea teritoriului brazilian au nevoie sa prezinte certificatul de vaccinare cu schema completa, mai putin cei care detin un certificat medical tradus in portugheza sau engleza, care sa ateste faptul ca este contraindicata vaccinarea. Schema completa este considerata mono-doza sau doza dubla de vaccin iar in cazul in care au trecut mai mult de 270 de zile de la ultima doza este necesara dovada realizarii dozei booster.
Informatii cu privire la dovada vaccinarii:
trebuie tiparite sau prezentate electronic (nu vor fi acceptate dovezile care sunt exclusiv in format QR-Code); trebuie sa contina numele calatorului, denumirea comerciala sau numele producatorului vaccinului, numarul (numerele) lotului(lor) dozei(lor) aplicate si data(le) de aplicare a dozei(lor);
sunt valabile vaccinurile aprobate de Anvisa, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sau de autoritatea tarii in care calatorul a fost imunizat;
aplicarea dozei unice sau a ultimei doze din schema de vaccinare trebuie sa fi avut loc cu cel putin 14 zile inainte de data plecarii.
documentele eliberate in strainatate trebuie sa fie prezentate in limba portugheza, spaniola sau engleza.
Au fost eliminate toate restrictiile impuse in contextul COVID-19.
Documente necesare:
• Pasaport simplu care trebuie sa aiba o valabiitate de minim 6 luni de la data intrarii pe teritoriul statului.
• Viza turistica - nu este necesara.

Incepand cu 8 noiembrie 2022, au fost eliminate toate cerintele de intrare precum si masurile de precautie legate de COVID-19 pentru pasagerii care calatoresc catre, dinspre sau prin Dubai.
Prin urmare, toti pasagerii care calatoresc spre Dubai nu mai sunt obligati sa prezinte un certificat de vaccinare COVID-19 sau sa efectueze teste PCR.
Cu toate acestea, pasagerii care pleaca din Dubai sau care tranziteaza prin Dubai sunt obligati sa indeplineasca cerintele de intrare sau de tranzit ale statului de destinatie.
In contextul actualei situatii sanitare, pentru cetatenii straini imunizati impotriva virusului SARS-CoV-2 si minorii care intra pe teritoriul Uruguay nu va mai fi aplicata masura obligativitatii carantinei la sosirea in acest stat. De asemenea, de la 1 aprilie 2022, nu se mai solicita un test PCR negativ la intrarea in tara pentru persoanele care au schema completa de vaccinare sau care au trecut prin boala si s-au vindecat (fiind acceptat un termen de minim 10 si maxim 90 de zile de la vindecare).
RESTRICTII DE INTRARE PE TERITORIUL NATIONAL:
Este autorizata intrarea in Uruguay, fara prezentarea unui test PCR, a cetatenilor straini care au primit 1-2 doze de vaccin impotriva SARS-CoV-2, corespunzator tipului de vaccin administrat, aprobat in statul de origine, in ultimele 9 luni anterioare imbarcarii, cu respectarea termenului de asteptare pentru atingerea imunitatii efective (15 zile). In aceasta situatie, cetatenii straini trebuie sa prezinte certificatul emis de autoritatea sanitara din statul de origine, care sa ateste vaccinarea si respectarea termenelor corespunzatoare.
Cetatenii straini care nu sunt vaccinati cu 1-2 doze de vaccin impotriva SARS-CoV-2, precum si cei care nu au trecut prin boala, sunt obligati sa prezinte un rezultat negativ al unui test PCR-RT de detectare a virusului SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore inainte de imbarcare (obligatoriu si cand se afla in tranzit) de catre un laborator abilitat in statul de origine (sau de tranzit). Minorii sub 6 ani sunt exceptati de la aceasta regula.
De asemenea, este permis accesul in Uruguay, fara prezentarea unui test PCR, pentru cetatenii straini care au istoric de trecere prin boala COVID-19 in ultimele 90 de zile anterioare imbarcarii sau sosirii in tara, confirmata printr-un rezultat pozitiv al unui test PCR-RT sau antigen realizat intre un maxim de 90 de zile pana la 10 zile anterioare imbarcarii sau sosirii in Uruguay.
Este interzisa intrarea pe teritoriul acestei tari a persoanelor care sunt diagnosticate cu  COVID-19 sau care au prezentat simptome ale bolii in ultimele 7 zile inainte intrarii in Uruguay.
Conform decretului nr. 268/022 din 26 august 2022, se anuleaza obligativitatea completarii declaratiei pe proprie raspundere la intrarea in Uruguay.
Este obligatorie detinerea unei asigurari de sanatate valabila pe teritoriul Uruguayului. 
Conditii de intrare in Chile:
De la data de 1 octombrie 2022, Chile se afla in stadiu de deschidere totala a granitelor si a renuntarii, in general, la orice masura de protectie contra COVID-19.
Ce implica acest scenariu?
Utilizarea mastii de protectie doar in centrele medicale, iar pentru persoanele care au simptome de Covid se recomanda uzul mastii de protectie in mijloacele de transport publice si in spatii aglomerate;
Pasaportul de mobilitate: A incetat sa fie obligatoriu ;
Spatii: Se elimina restrictiile in spatii deschise sau inchise ;
Evenimente cu multe persoane: Fara restrictii;
Tranzitul prin Bolivia este permis pentru calatorii care au un certificat de vaccinare sau prezinta un test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore inainte de calatorie, sau un test antigen negativ, efectuat cu cel mult 48 de ore inainte de calatorie.

Copiii cu varsta de pana la 5 ani sunt exceptati de la obligativitatea prezentarii rezultatului negativ al unui test molecular tip RT-PCR.
Cetatenii straini care nu au rezidenta permanenta in Bolivia trebuie sa prezinte la intrarea in tara o asigurare medicala de calatorie pentru COVID-19, care sa acopere costurile tratamentului necesar in cazul infectiei cu virusul SARS-CoV-2.
Toate persoanele care doresc sa calatoreasca in Bolivia trebuie sa completeze un formular electronic pus la dispozitie de autoritatile boliviene pe pagina de internet: https://www.dgac.gob.bo/formulario-de-salud-para-localizar-a-pasajeros-ii/
Incepand cu data de 1 august 2022, au fost eliminate masurile aplicate tuturor persoanelor care calatoresc in Franta si in teritoriile franceze de peste mari, indiferent de statul de provenienta, astfel:
• Nu mai este necesara prezentarea certificatului de vaccinare, a testelor negative pentru COVID -19 sau a certificatului de recuperare de COVID-19;
• Nu mai este necesara prezentarea motivului urgent al calatoriei;
• Nu mai este necesara prezentarea declaratiei pe propria raspundere privind lipsa simptomelor de infectare cu SARS-CoV-2 si a contactului cu un caz confirmat.
Autoritatile locale pot modifica, in regim de urgenta, pana la data de 31 ianuarie 2023, conditiile de intrare pe teritoriul national, in functie de evolutia pandemiei de COVID-19.
Informatiile pot fi consultate si pe pagina de internet a Ministerului de Interne francez: https://www.interieur.gouv.fr/covid-19/deplacements-internationaux
MASURI PE PLAN INTERN:
Purtarea mastii nu mai este obligatorie in mijloacele de transport in comun (metrou, autobuz, tren, avion, taxi). Ramane in vigoare obligativitatea purtarii mastii in spitale, farmacii si case pentru persoane varstnice.
Incepand cu data de 1 aprilie 2022, au fost eliminate toate restrictiile adoptate in context COVID-19, atat pentru intrarea in Elvetia, cat si pe plan intern.
Astfel, pentru intrarea pe teritoriul elvetian nu mai este necesara prezentarea unui Certificat COVID care sa ateste vaccinarea, trecerea prin boala sau testarea negativa si nici completarea formularului de inregistrare (PLF).
In vederea evitarii refuzului de intrare in Republica Islamica Iran din motive COVID-19, toti cetatenii straini care doresc sa intre in acest stat trebuie sa obtina, inainte de imbarcarea in aeronava, un certificat medical care sa ateste rezultatul negativ al unui test molecular pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, in limba engleza, eliberat de o institutie medicala acreditata din statul de plecare. Recomandam ca testul sa fie tiparit. Certificatul medical trebuie sa fie eliberat cu cel mult 72 de ore inainte de intrarea in Republica Islamica Iran. Acesta poate fi eliberat si in limba statului de provenienta (alta decat limba engleza), insa, in acest caz, trebuie sa fie atestat de catre Ambasada Republicii Islamice Iran din statul de plecare si sa fie eliberat cu cel mult 72 de ore inainte de intrarea in Republica Islamica Iran sau sa prezinte dovada vaccinarii impotriva COVID-19. Schema completa a vaccinarii trebuie sa fi fost efectuata cu cel putin 14 zile inainte de data intrarii in R.I. Iran. Dovada vaccinarii trebuie sa fie in limba engleza sau in limba persana (ori atestat de Ambasada R.I. Iran).
Certificatul trebuie sa contina un cod QR care sa permita verificarea autenticitatii, sa aiba tiparit numele si prenumele titularului (unde este posibil si numarul de pasaport) si detalii cu privire la tipul de vaccin si data administrarii dozelor. In cazul in care toate datele de mai sus sunt disponibile prin codul QR al certificatului, nu mai este nevoie ca acestea sa fie tiparite. R.I.Iran recunoaste toate vaccinurile aprobate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (listate in Emergency Use Listing).
Ambasada recomanda ca persoanele care calatoresc in R.I. Iran sa detina atat testul RT-PCR (conform conditiilor mentionate mai sus), cat si certificatul de vaccinare, ambele tiparite.
Persoanele care doresc sa intre in Republica Islamica Iran trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere cu privire la situatia lor medicala, care va fi completata in avion sau la punctul de frontiera.
Toate persoanele care intra/ies din Republica Islamica Iran pot fi testate pentru COVID-19, daca prezinta simptome specifice sau daca autoritatile iraniene considera necesar. Pana la primirea rezultatului testului, persoanele vor ramane in carantina la o adresa stabilita de autoritatile iraniene. Pretul testului este de 40 Euro (aprox. 12 milioane riali iranieni), iar plata se efectueaza in moneda locala.
Posesorilor de pasaport iranian care revin in Republica Islamica Iran dupa o calatorie care a durat mai putin de 7 zile, le este permisa intrarea in Republica Islamica Iran in baza rezultatului negativ al testului PCR COVID-19, nu mai vechi de 92 de ore.
Pentru posesorii de pasaport iranian care revin dintr-o calatorie cu o durata mai mare de 7 zile, se poate impune retestarea pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 si masura autoizolarii/carantinei la domiciliu.
Daca se dovedeste printr-un document eliberat de o reprezentanta diplomatica a Republicii Islamice Iran faptul ca, din motive obiective, nu se poate efectua testul in statul de plecare, compania aeriana va decide cu privire la posibilitatea imbarcarii persoanei. In situatia in care posesorul de pasaport iranian este preluat de compania aeriana, acesta va fi testat in momentul in care ajunge in Republica Islamica Iran si se va supune masurii de autoizolare pana la momentul receptionarii rezultatului negativ.
Toti pasagerii care doresc sa iasa din Republica Islamica Iran trebuie sa detina certificate de sanatate eliberate de autoritatile iraniene in cadrul aeroporturilor internationale de pe intreg teritoriul tarii. Certificatul de sanatate poate fi eliberat pasagerilor la cerere sau daca detinerea lui reprezinta o conditie obligatorie pentru accesul in statul de destinatie.
Toate persoanele care vor sa iasa din Republica Islamica Iran trebuie sa consulte compania aeriana cu care vor efectua zborul in vederea confirmarii obligativitatii prezentarii unui test RT-PCR pentru COVID-19. Lista laboratoarelor agreate de companiile aeriene poate sa difere, sens in care se recomanda consultarea directa a operatorului aerian.
In Republica Islamica Iran este obligatorie purtarea mastii de protectie, atat in spatiile inchise, cat si in spatiile publice deschise.
https://www.mae.ro/travel-conditions/3707

REGULI PRIVIND TESTAREA PENTRU COVID-19 SI MASURA CARANTINEI:

Incepand cu data de 7 septembrie 2022, persoanele care calatoresc in Japonia si prezinta la imbarcare si la intrarea in Japonia un certificat de vaccinare completa pentru COVID-19 (minim 3 doze de vaccin), acceptat de catre autoritatile japoneze, NU mai trebuie sa prezinte certificatul testului PCR negativ pentru COVID-19, indiferent de zona sau tara din care calatoresc catre Japonia. Informatii privind conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca certificatul de vaccinare acceptat de autoritatile japoneze pot fi consultate accesand pagina de internet: https://www.mhlw.go.jp/stf/covid-19/border_vaccine.html.
Persoanele care calatoresc din Romania catre Japonia si nu detin un certificat de vaccinare completa pentru COVID-19, acceptat de catre autoritatile japoneze, vor avea in continuare obligatia de a prezenta, la imbarcare si pe aeroportul de sosire, certificatul testului PCR negativ pentru COVID-19, efectuat cu maximum 72 ore inainte de plecarea din Romania.
ATENTIE! Autoritatile japoneze accepta doar un anumit certificat de test negativ pentru COVID-19.
Clinici din Romania care elibereaza acest tip de certificat PCR:
Clinica SANTE ,tel. 0376-448-099, diverse locatii, https://clinica-sante.ro">
SYNLAB , tel. 021-9087, diverse locatii, www.synlab.ro
Complet Medical,tel. 021-9346, diverse locatii, https://www.completmedical.ro
Clinica Provita Cuza Voda (Bucuresti), 021-9432,https://www.centrul-provita.ro
Clinica Domnita Chiajna(Ilfov), tel. 031-9777, https://www.clinicadomnitachiajna.ro
IOWEMED Constanta, tel. 0241-962, https://www.iowemed.ro
Lumisan Iasi, tel. 0332-802755,http://www.lumisan.ro/index.html
Informatii privind masurile adoptate de catre autoritatile japoneze in contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate si pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe al Japoniei:https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001053.html
Pentru parcurgerea mai rapida a procedurilor sanitare pe aeroportul de sosire in Japonia, persoanele care sosesc in aceasta tara trebuie sa-si instaleze (inaintea intrarii in Japonia) aplicatia MySOS pe telefonul mobil. (Este important ca telefonul mobil sa aiba conexiune la internet si sa functioneze in retelele de telefonie mobila din Japonia! In caz contrar, persoana in cauza va inchiria contra cost sau va cumpara un telefon mobil pe aeroportul de sosire.) Aplicatia MySOS permite utilizatorului sa se inregistreze si pentru procedura Fast Track, care-i va fluidiza formalitatile de intrare in Japonia. Informatii detaliate si procedura de instalare a aplicatiei MySOS pot fi consultate accesand pagina de internet dedicata: https://www.hco.mhlw.go.jp/fasttrack/en/
La data de 10 februarie 2022, Ministerul Sanatatii din India a comunicat protocolul care va fi aplicat calatorilor care doresc sa intre in India, incepand cu data de 14 februarie 2022.

Toti calatorii sunt obligati:

-sa prezinte informatii complete si concrete in formularul de declaratie pe propria raspundere de pe platforma online Air Suvidha (https://www.newdelhiairport.in/airsuvidha/apho-registration) inainte de calatoria programata, inclusiv detaliile calatoriilor efectuate in ultimele 14 zile;
-sa incarce un rezultat negativ al unui test tip RT-PCR pentru COVID-19 (testul trebuie sa fi fost efectuat in termen de maxim 72 de ore inainte de efectuarea calatoriei)sau un certificat vaccinare cu schema completa impotriva COVID-19.
-De asemenea, fiecare pasager trebuie sa prezinte o declaratie privind autenticitatea rezultatului, fiind pasibil de urmarire penala daca se constata contrariul.
-Calatorii trebuie sa declare prin intermediul portalului mentionat sau, in caz contrar, fata de Ministerul Aviatiei Civile - Guvernul Indiei prin intermediul companiilor aeriene in cauza, inainte de a li se permite sa efectueze calatoria, ca vor respecta decizia autoritatii guvernamentale corespunzatoare, respectiv orice cerinta ulterioara sosirii de a se supune unei masuri de carantina la domiciliu/institutionalizata/autocontrol sanitar, dupa caz.

Inainte de imbarcare:

Companiile aeriene vor permite imbarcarea pasagerilor care au completat Formularul de declaratie pe propria raspundere pe portalul Air Suvidha si care au incarcat rezultatul negativ al testului RT-PCR sau certificatul de vaccinare impotriva COVID-19. In momentul imbarcarii, dupa screening-ul termic, va fi permisa imbarcarea numai pentru calatorii asimptomatici.
Toti pasagerii sunt sfatuiti sa descarce aplicatia Aarogya Setu pe dispozitivele mobile.

La sosire:

-Debarcarea trebuie facuta asigurand distantarea fizica.
-Screening-ul termic va fi efectuat pentru toti pasagerii de catre oficialii sanitari prezenti la aeroport. Formularul de declaratie pe propria raspundere completat online trebuie prezentat personalului sanitar al aeroportului.
-Pasagerii care prezinta simptome in timpul controlului vor fi izolati imediat si transportati la o unitate medicala, conform protocolului sanitar. Daca rezultatul testului efectuat este pozitiv, vor fi identificate persoanele care sunt contacte directe, fiind aplicabil protocolul stabilit.
La sosire se aplica urmatorul protocol:
Persoanele in cauza vor fi selectionate de catre companiile aeriene si vor fi condusi la centrele de testare de catre personalul liniilor aeriene. Parasirea aeroportului este permisa dupa efectuarea testelor. Daca un calator este testat pozitiv, probele vor fi trimise pentru testare genomica la reteaua de laboratoare INSACOG.
Calatorii depistati pozitiv vor fi izolati in facilitati guvernamentale si tratati conform dispozitiilor protocolului standard, inclusiv identificarea contactelor.
Toti calatorii trebuie sa isi monitorizeze starea de sanatate pentru o perioada de 14 zile. In situatia prezentarii unor simptome specifice COVID-19 sau testarii si obtinerii unui rezultat pozitiv pentru COVID-19, este necesara autoizolarea imediata si anuntarea celei mai apropiate unitati sanitare sau apelarea numarului national de asistenta telefonica (1075).
Copiii cu varsta sub 5 ani sunt exceptati de la masura testarii atat inainte de imbarcare, cat si la sosire. Cu toate acestea, daca prezinta simptome COVID-19 la sosire sau in timpul perioadei de monitorizare, vor fi testati si tratati conform protocolului standard.
Documente necesare pentru calatorie:
Pasaport valabil minim 6 luni de la intoarcerea in tara.
Viza valabila, permis de reintrare valabil sau viza de intrare la frontiera (VOA).

REGIMUL VIZELOR
Cetatenii romani care doresc sa obtina viza de intrare in Thailanda au urmatoarele optiuni:

1. Depunerea cererii de viza prin intermediul platformei on-line Thai e-Visa Atentie! Incepand cu data de 1 noiembrie 2022, cererea de viza pentru calatoria in Thailanda se depune exclusiv on-line, prin intermediul paginii oficiale a MAE Thailanda: https://www.thaievisa.go.th/ . Solicitantii de viza vor fi notificati printr-un e-mail de confirmare cu privire ca solutionarea cererii de viza electronica. Atentie! Viza electronica, transmisa prin email de catre autoritatile thailandeze, trebuie printata si prezentata companiilor aeriene si oficialilor thailandezi de imigrare.
2. Depunerea cererii de viza la frontiera (visa on arrival - VOA) Legislatia thailandeza prevede ca visa on arrival / visa la frontiera - VOA se acorda pentru cel mult 15 de zile, cu o singura intrare. Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia nationala thailandeza, recomandam consultarea informatiilor publicate de catre Immigration Office: cerere viza VOA - Immigration Bureau .
Anunt privind valabilitatea vizei tip VOA in perioada 1 octombrie 2022 - 31 martie 2023:
Turistii romani care urmeaza sa calatoreasca in Thailanda in perioada 1 octombrie 2022 - 31 martie 2023 pot beneficia de valabilitate extinsa a vizei tip VOA, de pana la 30 zile, perioada maxima, cu unica intrare, in baza documentelor justificative prezentate.

Pentru informatii suplimentare, se recomanda consultarea paginii de internet a Autoritatii pentru Turism din Thailanda (TAT): Thailanda acorda prelungirea vizei pentru turisti

Depunerea cererii de viza de intrare tip VOA este posibila, dupa cum urmeaza:
• la aeroport: la biroul „Oficiul Emigrari si Vize Speciale, Diplomati si Visa-On-Arrival";
• terestru: numai la punctele de frontiera terestra permanente;
• on-line: E-VOA - VFS Visa turistica la frontiera - Solicitarea online a vizei la frontiera (pentru sosirile pe aeroporturile Suvarnabhumi, Don Mueang, Chiang Mai, Phuket)

Cetatenii romani care doresc sa solicite o viza de intrare tip VOA trebuie sa prezinte urmatoarele documente:
1. Pasaportul a carui valabilitatea depaseste cel putin 1 luna data valabilitatii vizei de intrare in Thailanda; si sa aiba cel putin o pagina disponibila pentru stampila de viza;
2. Biletul de avion retur;
3. Doua fotografii tip pasaport de dimensiune 4x6 cm pentru fiecare solicitant, inclusiv pentru copii;
4. Dovada detinerii sumei de 10.000 THB/persoana (aprox. 300 USD) sau 20.000 THB/familie (aprox. 600 USD) in orice moneda;
5. Taxa pentru cererea de viza in valoare de 2.000 THB/persoana (aprox. 60 USD).

STARE DE URGENTA: NU
Centrul pentru Administrarea Situatiei COVID-19 din Thailanda (CCSA) a anuntat incetarea starii de urgenta la nivel national incepand cu data de 1 octombrie 2022.

Cetatenii romani care calatoresc in Indonezia in scop turistic pot obtine viza la sosire (cost: 500 000 IDR, aproximativ 35 USD), in punctele de intrare, valabila 30 zile si care poate fi reinnoita o singura data, cu indeplinirea urmatoarelor conditii:
- detinerea unui pasaport valabil minimum 6 luni la momentul intrarii in Indonezia;
- detinerea unui bilet de calatorie dus-intors;
- dovada platii taxei de viza la intrarea in tara; 
- dovada rezervarii si platii cazarii pentru minim patru zile.

Viza la sosire (visa-on-arrival) acordata in aceleasi conditii se aplica si cetatenilor romani care calatoresc in Indonezia pentru vizite oficiale sau care participa la evenimente internationale, intalniri de afaceri, achizitii de marfuri, intalniri oficiale si tranzit.

Incepand cu data de 26 ianuarie 2023, cetatenii romani au posibilitatea sa obtina si online viza de intrare pe teritoriul Indoneziei - eVisa - prin intermediul platformei molina.imigrasi.go.id. Vizele pot fi si prelungite online pe aceeasi platforma. Platforma are si o sectiune pentru plata electronica, cu carduri bancare.

Atentie! Detinatorii de pasapoarte temporare au obligatia sa obtina, anterior deplasarii in Republica Indonezia, viza de intrare de la reprezentantele diplomatice ale acestei tari in strainatate.

Rezerva acum!