FLEXIBILITATE SI SIGURANTA COVID-19

Intrarea pe teritoriul Greciei este permisa persoanelor care indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:

• Certificatul european digital COVID-19, in format tiparit sau digital. Certificatul se poate obtine aici https://certificat-covid.gov.ro/login.
• Dovada vaccinarii cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu conditia sa fi trecut cel putin 14 zile de la a doua doza sau de la doza unica. Documentul sa fie emis in limba engleza. Dovada de vaccinare se poate obtine aici https://adulti.renv.ro/users/login
• Rezultatul negativ al unui test PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrarii pe teritoriul Greciei, sau rezultatul unui test rapid antigen negativ care sa fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrarii in Grecia. Documentul care atesta rezultatul negativ trebuie emis de o clinica sau un laborator autorizat si trebuie sa fie emis in limba engleza.
• Certificat medical eliberat de un laborator autorizat care sa ateste ca persoana in cauza a fost diagnosticata cu COVID-19 intr-un interval cuprins intre 30 si 180 de zile anterior datei sosirii in Grecia. Documentul sa fie emis in limba engleza.

Prezentarea codului QR generat in urma completarii formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel putin 24 de ore inainte de trecerea frontierei elene.

Copii cu varsta de pana la 12 ani sunt exceptati de la conditiile enumerate mai sus.

Conditii la intoarcerea din Grecia:

• In conformitate cu Hotararea CNSU nr. 46/15.07.2021, incepand cu data de 18.07.2021, ora 00:00, Grecia intra pe lista galbena a statelor cu risc epidemiologic.
• Toate persoanele care sosesc din Grecia trebuie sa stea in carantina la domiciliu sau in locatia declarata sau pentru o perioada de 14 zile cu exceptia cazului in care sunt vaccinate sau prezinta rezultatul negativ al unui test PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii sau intrarii pe teritoriul national ori fac dovada ca au fost confirmate pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 180 de zile anterioare intrarii in tara, pentru care au trecut cel putin 14 zile de la data confirmarii pana la data intrarii in tara.
• Copiii cu varsta mai mica sau egala de 3 ani, fara a fi necesara prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2;
• Copiii cu varsta mai mare de 3 ani si mai mica de 16 ani, daca prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii (pentru cei care calatoresc cu mijloace de transport in comun) sau intrarii pe teritoriul national (pentru cei care calatoresc cu mijloace proprii);

Pentru efectuarea testelor PCR inaintea returului in Romania, turistii pot cere detalii la receptia hotelului in care sunt cazati. De asemenea, testarea este disponibila in spitale si cabinete medicale, iar programarile se pot face si online: https://doctornearyou.gr

Efectuarea testelor PCR intra in responsabilitatea turistilor, iar contravaloarea lor va fi suportata de catre acestia (cost aproximativ 60 euro/ persoana).
Incepand cu data de 01 iunie la intrarea in Turcia, turistii pot prezenta una din variantele de mai jos:
• Rezultat negativ Test rapid Antigen efectuat cu cel mult 48h inainte de intrarea pe teritoriul turcesc; Rezultatul testului trebuie emis si in limba engleza
• Test PCR negativ efectuat cu cel mult 72h inainte de intrarea pe teritoriul turcesc; Rezultatul testului trebuie emis si in limba engleza
• Adeverinta/certificat care sa ateste efectuarea rapelului la vaccinul anti Covid 19, efectuat cu cel putin 14 zile inainte de intrarea pe teritoriul turcesc. Documentul trebuie sa fie emis in limba engleza.
• Dovada ca s-a trecut prin boala in ultimele 6 luni (in limba engleza).
*Copiii sub 6 ani sunt exceptati de la prezentarea unui test.

• Incepand cu data de 15 martie 2021, la intrarea in Turcia calatorii trebuie sa completeze cu 72 de ore inainte de a ajunge la granita, un formular pe site-ul https://register.health.gov.tr/ . Prin completarea acestui formular, va fi creat automat un cod HES, in baza caruia calatorii vor putea fi contactati in cazul unui eventuale imbolnaviri cu Covid-19 in timpul calatoriei in Turcia.

• Deoarece Turcia se afla pe lista verde, la intoarcerea in Romania nu sunt restrictii.

• Masca obligatorie in spatiile publice

Masuri pe plan intern

• Incepand cu data de 30.03.2021, regiunile administrative (judetele) Turciei vor fi impartite in patru categorii, in functie de incidenta ratei de infectare cu virusul Sars-CoV-2, astfel: risc scazut, risc mediu, risc crescut, risc foarte crescut. Circulatia persoanelor va fi restrictionata in functie de cele patru categorii, astfel: in zonele cu risc scazut si mediu de infectare, va fi interzisa circulatia persoanelor de luni pana vineri in fiecare zi in intervalul orar 21:00-05:00, in judetele cu risc crescut, este interzisa circulatia persoanelor atat de luni pana vineri in fiecare zi in intervalul orar 21:00-05:00, cat si in noptile de vineri spre sambata, in intervalul orar 21:00-05:00, precum si incepand cu orele 21:00 a fiecarei zi de sambata pana luni dimineata la ora locala 05:00, iar in unitatile administrative cu risc foarte crescut, va fi interzisa circulatia persoanelor de luni pana vineri in fiecare noapte in intervalul orar 21:00-05:00, precum si de vineri noapte la ora 21:00 pana luni dimineata la ora locala 05:00. Persoanele cu varsta de peste 65 de ani vor putea iesi din resedinte intre orele 10:00 si 13:00, iar persoanele cu varsta de pana la 20 de ani (nascute incepand cu 01.01.2001) intre orele 13:00 si 16:00. Restrictiile nu se aplica cetatenilor straini aflati pe teritoriul Republicii Turcia in scop turistic.

• In timpul saptamanii restaurantele, cofetariile, patiseriile si cafenelele pot fi deschise intre orele 07:00-19:00, cu respectarea masurilor impuse de autoritatile locale din fiecare regiune, in functie de nivelul de risc in care se afla incadrata. Magazinele alimentare si brutariile raman deschise si in weekend, intre orele 10:00-17:00.

• Codul HES poate fi obtinut si anterior sosirii in Republica Turcia, prin intermediul aplicatiei de telefonie mobila „Hayat Eve Sigar”, disponibila in App Store si Google Play.
• Incepand cu data de 27.05 cetatenii romani pot calatori in Bulgaria doar in baza cartii de identitate/pasaport. Nu se mai solicita test/vaccin. Masura valabila pana la data de 31.07.2021.

• Toate persoanele care se afla in spatii publice inchise sau in spatii publice deschise aglomerate si in care este imposibila pastrarea distantei fizice de 1,5 metri sunt obligate sa poarte o masca de protectie.

• Magazinele alimentare isi organizeaza activitatea astfel incat sa permit intre orele 8.30-10.30 doar accesul persoanelor cu varsta de minim 65 de ani. In acest interval orar nu se permite accesul persoanelor cu varsta sub 65 de ani.

• Localurile pentru alimentatie si divertisment functioneaza la cel mult 50% din capacitatea acestora, program de lucru limitat intre orele 6.00 si 23.00.

• Incepand cu data de 29 aprilie 2021, discotecile si barurile de noapte se vor redeschide, sub conditia utilizarii a cel mult 50% din capacitatea acestora si a purtarii de masti de protectie de catre personal.

• Accesul in centrele de fitness, sali de sport, cluburi sportive si piscine este permis sub conditia utilizarii a nu mai mult de 50% din capacitatea acestora si a respectarii unei distante fizice de cel putin 1,5 m.

• Deoarece Bulgaria se afla pe lista verde, la intoarcerea in Romania nu sunt restrictii.
• La intrarea in Egipt, toti turistii trebuie sa prezinte un test molecular tip PCR-RT cu rezultat negativ pentru infectia cu SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore anterior calatoriei.Testul trebuie sa cuprinda data si ora recoltarii probei biologice si sa fie tradus in limba engleza sau araba, cu mentiunea NEGATIVE.

• Copiii cu varsta de sub 6 ani sunt exceptati de la aceasta regula.

• In cazul depistarii unui caz de COVID-19, bolnavul va fi carantinat in camere special amenajate in hotel, iar in cazul agravarii simptomelor va fi spitalizat (situatie care va genera conditii speciale de tratament si intoarcerea in tara pe cheltuiala turistului).

• In prezent, marea majoritate a restrictiilor impuse de autoritatile egiptene au fost ridicate, cu respectarea normelor de protectie COVID-19 (masca de protectie este obligatorie in locurile publice).

• Raman in continuare inchise zonele de agrement, plajele publice si parcurile.

• Localurile publice (cafenele si restaurante) si cinematografele pot functiona la capacitatea de 50%, cu respectarea unui program strict de functionare.

• Toate activitatile de turism pe teritoriul statului se vor desfasura la o capacitate de 50%.

• Toate mijloacele de transport destinate turistilor vor opera la o capacitate de 50%, cu respectarea distantarii sociale. Pentru categoria de autoturisme tip limuzina se prevede o capacitate de maxim 2 persoane.

• Pasagerii si conducatorii auto au obligatia de a purta masti de protectie. Toate mijloacele de transport sunt prevazute cu dezinfectant.

• Toate muzeele si siturile arheologice sunt deschise. Sunt acceptate grupuri de turisti de maximum 25 persoane. Ghizii sunt obligati sa poarte masti de protectie si sa foloseasca mijloace audio de comunicare (care vor fi dezinfectate dupa folosire). Companiile turistice sunt obligate sa puna la dispozitia turistilor si conducatorilor auto masti de protectie. La intrarea in obiectivele turistice este luata temperatura corporala, inclusiv a angajatilor. Este necesara respectarea distantarii sociale de cel putin un metru.

• Numarul maxim de vizitatori in cadrul muzeelor si a siturilor arheologice este de 100 de persoane, cu exceptia Muzeului National Egiptean din piata Tahrir unde pot intra 200 de vizitatori/ora.

• Se permite accesul a numai 10-15 vizitatori in cadrul oricarui obiectiv turistic de tipul piramidelor sau siturilor arheologice mortuare (in functie de dimensiuni).

• Incepand cu luna octombrie 2020, sunt permise croazierele cu vase care ofera servicii in regim hotelier pe fluviul Nil.

• Egiptul este pe lista verde a tarilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat , nu se solicita test PCR la retur, nu se sta in carantina.
• Incepand cu data de 25 iunie 2021 autoritatile din Republica Serbia permit intrarea pe teritoriul acestui stat a persoanelor care fac dovada efectuarii in Romania a schemei complete de vaccinare anti-COVID- 19 fara a mai solicita prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 (dovada se face prin prezentarea certificatului de vaccinare emis de autoritatile romane competente). De asemenea, pot intra pe teritoriul Republicii Serbia fara a prezenta un test PCR negativ sau alte documente medicale cetatenii romani minori (cu varsta de pana la 18 ani).

• Persoanele care nu prezinta dovada vaccinarii pot intra pe teritoriul Republicii Serbia doar in cazul in care prezinta un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, a carui valabilitate sa nu depaseasca 48 de ore de la momentul eliberarii rezultatului, emis de laboratoarele acreditate. Lista laboratoarelor de specialitate acreditate de Ministerul Sanatatii din Romania poate fi consultata pe pagina de internet a Ministerului Sanatatii: http://www.ms.ro/centre-testare/.

• In situatia unei intarzieri care nu a putut fi evitata, determinata de motive obiective care pot fi demonstrate (precum intarzierea mijlocului de transport) se permite intrarea cetatenilor straini pe teritoriul Republicii Serbia daca valabilitatea testului negativ nu este mai mare de 72 de ore de la momentul receptionarii rezultatului.

• Pentru programare si efectuare test RT- PCR COVID 19 gasiti informatiile necesare aici: https://europatravel.ro/parteneriate-clinic

• Ramane in vigoare permiterea tranzitarii teritoriului Republicii Serbia pentru o durata de maximum 12 ore fara a fi necesara prezentarea unui test PCR negativ sau a altei dovezi de imunizare. Persoanele aflate in aceasta situatie sunt obligate sa prezinte dovada tranzitului catre statul de destinatie finala (rezervarea unui pachet turistic, existenta domiciliului sau a resedintei in strainatate etc., aceste documente fiind evaluate de autoritatile de frontiera).

Rezerva acum!