FLEXIBILITATE SI SIGURANTA COVID-19

• Prezentarea unui rezultat negativ in urma testarii PCR cu cel mult 72 ore inainte de intrarea pe teritoriul elen, sau o adeverinta care sa ateste efectuarea rapelului la vaccinul anti Covid 19, efectuat cu cel putin 14 zile inainte de intrarea pe teritoriul elen. Documentul trebuie sa fie emis in limba engleza.

• Sunt exceptati de la masura prezentarii unui rezultat negativ in urma testarii PCR, copii cu varsta de pana la 5 ani.

• Prezentarea codului QR in urma completarii cu cel putin 24 ore inainte de trecerea frontierei elene a formularului online PLF (https://travel.gov.gr/#/).

• La intrarea in Romania, pentru persoanele care sosesc din Grecia si prezinta un document ce atesta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii (pentru cei care calatoresc cu mijloace de transport in comun) sau intrarii pe teritoriul national (pentru cei care calatoresc cu mijloace proprii), se instituie masura carantinei la domiciliu sau la locatia declarata pentru o perioada de 10 zile; pentru persoanele care nu prezinta acest document, se durata carantinei este de 14 zile.

• Copiii cu varsta mai mica de 3 ani sunt exceptati de la obligatia prezentarii testului negativ si intra in carantina pentru o perioada de 10 zile.

• Sunt exceptate de la masura carantinei:
- persoanele care au efectuat vaccinul impotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doza si pentru care au trecut cel putin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doze pana la data intrarii in Romania.
- persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 90 de zile anterioare intrarii in tara, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms si pentru care au trecut cel putin 14 zile de la data confirmarii pana la intrarea in tara.

Masuri pe plan intern:

• Accesul rutier se poate face doar prin punctele vamale Promachonas si Nymphea (Makaza), in intervalul orar 07.00 - 23.00. Accesul aerian se poate face prin aeroporturile din Salonic, Atena, Creta, Corfu, Rhodos, Kos, Mykonos, Santorini.

• Pe durata transportului cu autocar/avion, precum si in spatiile inchise - aeroport, aerogara, exista obligativitatea purtarii mastii de protective.

• Exista posibilitatea ca aleator in punctul de trecere a frontierei sa fiti alesi pentru testarea rapida; in cazul in care raspunsul la testare este pozitiv, aveti posibilitatea sa va intoarceti in tara. De asemenea aveti optiunea de a fi carantinati pentru 14 zile in unitatile de cazare special amenajate la sosirea la destinatie , fara nici un fel de obligatie financiara, costurile fiind suportate de statul elen.

• Circulatia pe timp de noapte este interzisa astfel: in zonele cu cod rosu inchis circulatia este limitata in intervalul orar 18:00 - 05:00 (in zilele lucratoare), respectiv 19:00 - 6:00 (in weekend), cu exceptia Atenei si Salonicului, unde este limitata in urmatoarele intervale orare: 21:00 - 05:00 de luni pana duminica, cu exceptia persoanelor care se deplaseaza la locul de munca (aspect care trebuie dovedit cu un document din partea angajatorului) sau pentru urgente medicale.

• Este interzisa circulatia intre regiuni pentru toate mijloacele de transport si categoriile de persoane, cu exceptia autovehiculelor autoritatilor (politie, ambulanta, pompieri, alte servicii esentiale) si a persoanelor care, in baza unei adeverinte scrise, se deplaseaza la locul de munca sau pentru urgente medicale.

• Raman inchise toate restaurantele si unitatile de consum (baruri, cafenele etc.), cu exceptia serviciilor de livrare la domiciliu (take-away), a magazinelor alimentare, a farmaciilor si a celor care comercializeaza produse de stricta necesitate (ex. brutarii) si care se inchid la orele 20:30
• In 26 aprilie, autoritatile din Turcia au anuntat lockdown in perioada 29 aprilie - 17 mai 2021.
• Toate magazinele si companiile considerate neesentiale vor fi inchise in perioada anuntata, care acopera sarbatoarea musulmana de trei zile ce marcheaza sfarsitul lunii de post a Ramadanului. Supermarketurile vor fi inchise duminica.
• Cu exceptia cazurilor de forta majora, calatoriile intre provincii vor fi interzise

• Prezentare test PCR negativ efectuat cu cel mult 72h inainte de intrarea pe teritoriul turcesc; masura solicitata pana la data de 31.05.2021. Rezultatul testului trebuie emis si in limba engleza.

• Incepand cu data de 15 martie 2021, la intrarea in Turcia calatorii trebuie sa completeze cu 72 de ore inainte de a ajunge la granita, un formular pe site-ul https://register.health.gov.tr/ . Prin completarea acestui formular, va fi creat automat un cod HES, in baza caruia calatorii vor putea fi contactati in cazul unui eventuale imbolnaviri cu Covid-19 in timpul calatoriei in Turcia

• La intrarea in Romania, pentru persoanele care sosesc din Turcia si prezinta un document ce atesta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii (pentru cei care calatoresc cu mijloace de transport in comun) sau intrarii pe teritoriul national (pentru cei care calatoresc cu mijloace proprii), se instituie masura carantinei la domiciliu sau la locatia declarata pentru o perioada de 10 zile; pentru persoanele care nu prezinta acest document, se durata carantinei este de 14 zile.

• Copiii cu varsta mai mica de 3 ani sunt exceptati de la obligatia prezentarii testului negativ si intra in carantina pentru o perioada de 10 zile.

• Sunt exceptate de la masura carantinei:
- persoanele care au efectuat vaccinul impotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doza si pentru care au trecut cel putin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doze pana la data intrarii in Romania.
- persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 90 de zile anterioare intrarii in tara, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms si pentru care au trecut cel putin 14 zile de la data confirmarii pana la intrarea in tara.

Masuri pe plan intern

• Incepand cu data de 30.03.2021, regiunile administrative (judetele) Turciei vor fi impartite in patru categorii, in functie de incidenta ratei de infectare cu virusul Sars-CoV-2, astfel: risc scazut, risc mediu, risc crescut, risc foarte crescut. Circulatia persoanelor va fi restrictionata in functie de cele patru categorii, astfel: in zonele cu risc scazut si mediu de infectare, va fi interzisa circulatia persoanelor de luni pana vineri in fiecare zi in intervalul orar 21:00-05:00, in judetele cu risc crescut, este interzisa circulatia persoanelor atat de luni pana vineri in fiecare zi in intervalul orar 21:00-05:00, cat si in noptile de vineri spre sambata, in intervalul orar 21:00-05:00, precum si incepand cu orele 21:00 a fiecarei zi de sambata pana luni dimineata la ora locala 05:00, iar in unitatile administrative cu risc foarte crescut, va fi interzisa circulatia persoanelor de luni pana vineri in fiecare noapte in intervalul orar 21:00-05:00, precum si de vineri noapte la ora 21:00 pana luni dimineata la ora locala 05:00. Persoanele cu varsta de peste 65 de ani vor putea iesi din resedinte intre orele 10:00 si 13:00, iar persoanele cu varsta de pana la 20 de ani (nascute incepand cu 01.01.2001) intre orele 13:00 si 16:00. Restrictiile nu se aplica cetatenilor straini aflati pe teritoriul Republicii Turcia in scop turistic.

• In timpul saptamanii restaurantele, cofetariile, patiseriile si cafenelele pot fi deschise intre orele 07:00-19:00, cu respectarea masurilor impuse de autoritatile locale din fiecare regiune, in functie de nivelul de risc in care se afla incadrata. Magazinele alimentare si brutariile raman deschise si in weekend, intre orele 10:00-17:00.

• Codul HES poate fi obtinut si anterior sosirii in Republica Turcia, prin intermediul aplicatiei de telefonie mobila „Hayat Eve Sigar”, disponibila in App Store si Google Play.
In perioada 1 - 31.05.2021 pentru calatoria in Bulgaria turistii trebuie sa prezinte una din cele 3 variante:
• Un document privind schema de vaccinare completa impotriva Covid19 si trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuarii ultimei doze.
(Documentul trebuie sa contina numele persoanei, (scris cu caractere latine, conform documentului de identitate cu care calatoreste), data nasterii, datele la care au fost efectuate dozele de vaccin, denumirea comerciala si numarul de identificare a lotului vaccinului efectuat, denumirea producatorului/posesorului licentei de utilizare, statul emitent si denumirea organului competent care a eliberat documentul.)

• pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 si s-au vindecat - un document care atesta un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 180 de zile si minimum 15 zile inainte, conform datei efectuarii testarii inscrise in document.
(Documentul (rezultatul testului PCR sau rapid antigen) trebuie sa contina numele si prenumele persoanei (in conformitate cu documentul de identitate cu care calatoreste), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumire, adresa sau alte date de contact), data la care a fost efectuata testarea PCR sau testul rapid antigen pentru COVID-19, inscrise cu caractere latine („PCR” sau „RAT”) si rezultatul pozitiv (“Positive”), care sa permita interpretarea documentului.)

• un document care atesta un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19 dintre cele mentionate mai jos, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, considerate de la data efectuarii testarii, inscrisa in documentul respectiv.

• Toate persoanele care se afla in spatii publice inchise sau in spatii publice deschise aglomerate si in care este imposibila pastrarea distantei fizice de 1,5 metri sunt obligate sa poarte o masca de protectie.

• Magazinele alimentare isi organizeaza activitatea astfel incat sa permit intre orele 8.30-10.30 doar accesul persoanelor cu varsta de minim 65 de ani. In acest interval orar nu se permite accesul persoanelor cu varsta sub 65 de ani.

• Localurile pentru alimentatie si divertisment functioneaza la cel mult 50% din capacitatea acestora, program de lucru limitat intre orele 6.00 si 23.00.

• Incepand cu data de 29 aprilie 2021, discotecile si barurile de noapte se vor redeschide, sub conditia utilizarii a cel mult 50% din capacitatea acestora si a purtarii de masti de protectie de catre personal.

• Accesul in centrele de fitness, sali de sport, cluburi sportive si piscine este permis sub conditia utilizarii a nu mai mult de 50% din capacitatea acestora si a respectarii unei distante fizice de cel putin 1,5 m.
• La intrarea in Egipt, toti turistii trebuie sa prezinte un test molecular tip PCR-RT cu rezultat negativ pentru infectia cu SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore anterior calatoriei.Testul trebuie sa cuprinda data si ora recoltarii probei biologice si sa fie tradus in limba engleza sau araba, cu mentiunea NEGATIVE.

• Copiii cu varsta de sub 6 ani sunt exceptati de la aceasta regula.

• Pe aeroporturile din Hurghada, Sharm El Sheikh, Marsa Matrouh, Luxor si Aswan turistii sunt scutiti de obtinerea vizei de intrare, pana la data de 30 Aprilie 2021. Cetatenii romani care sosesc pe aeroportul din Cairo au nevoie de viza de intrare, care se obtine direct de la autoritatile de frontiera din aeroport.

• In cazul depistarii unui caz de COVID-19, bolnavul va fi carantinat in camere special amenajate in hotel, iar in cazul agravarii simptomelor va fi spitalizat (situatie care va genera conditii speciale de tratament si intoarcerea in tara pe cheltuiala turistului).

• In prezent, marea majoritate a restrictiilor impuse de autoritatile egiptene au fost ridicate, cu respectarea normelor de protectie COVID-19 (masca de protectie este obligatorie in locurile publice).

• Raman in continuare inchise zonele de agrement, plajele publice si parcurile.

• Localurile publice (cafenele si restaurante) si cinematografele pot functiona la capacitatea de 50%, cu respectarea unui program strict de functionare.

• Toate activitatile de turism pe teritoriul statului se vor desfasura la o capacitate de 50%.

• Toate mijloacele de transport destinate turistilor vor opera la o capacitate de 50%, cu respectarea distantarii sociale. Pentru categoria de autoturisme tip limuzina se prevede o capacitate de maxim 2 persoane.

• Pasagerii si conducatorii auto au obligatia de a purta masti de protectie. Toate mijloacele de transport sunt prevazute cu dezinfectant.

• Toate muzeele si siturile arheologice sunt deschise. Sunt acceptate grupuri de turisti de maximum 25 persoane. Ghizii sunt obligati sa poarte masti de protectie si sa foloseasca mijloace audio de comunicare (care vor fi dezinfectate dupa folosire). Companiile turistice sunt obligate sa puna la dispozitia turistilor si conducatorilor auto masti de protectie. La intrarea in obiectivele turistice este luata temperatura corporala, inclusiv a angajatilor. Este necesara respectarea distantarii sociale de cel putin un metru.

• Numarul maxim de vizitatori in cadrul muzeelor si a siturilor arheologice este de 100 de persoane, cu exceptia Muzeului National Egiptean din piata Tahrir unde pot intra 200 de vizitatori/ora.

• Se permite accesul a numai 10-15 vizitatori in cadrul oricarui obiectiv turistic de tipul piramidelor sau siturilor arheologice mortuare (in functie de dimensiuni).

• Incepand cu luna octombrie 2020, sunt permise croazierele cu vase care ofera servicii in regim hotelier pe fluviul Nil.

Rezerva acum!