×

Mega Sale!

Ultimele înscrieri pentru circuitele de Paște.

Vezi ofertele
INFORMARI PENTRU CALATORIE

6 lucruri distractive de incercat iarna in Bulgaria

A venit iarna, a venit timpul unei vacante la schi! In timp ce statiunile de litoral s-au transformat in orase fantome, zonele montane devin tot mai aglomerate cu turisti aflati in cautarea zapezii. Iar Bulgaria ramane in continuare printre primele destinatii preferate de romani pentru vacantele de iarna, la schi. Si nici nu-I de mirare. Bansko ofera partii si peisaje de iarna ametitoare, Borovets te ademeneste cu evenimentele sale sportive, iar Pamporovo cu paduri de pin si cele mai inalte varfuri din Rodopi: Snezhanka (1925 de metri) si Murgavets (1858 de metri)! Iarna in Bulgaria ofera mai multe oportunitati de vacanta decat ti-ai putea imagina. De la facilitati sportive de clasa mondiala, la confortul familiar al unui restaurant traditional turistic, iata 6 lucruri interesante de facut iarna in Bulgaria!


1. Ia cu asalt partiile, pe schiuri sau snowboard

Cu cei mai inalti munti din Europa, intre Alpi si Caucaz, Bulgaria ofera oportunitati remarcabile pentru sporturi de iarna. Fie ca vorbim de Bansko si Borovets sau de statiunile mai accesibile precum Dobrinishte si Vitosha, aflate chiar deasupra Sofiei, in Bulgaria au distractie garantata pe schi sau snowboard. Sezonul de schi incepe, de obicei, undeva in decembrie si tine pana la finele lui martie. Asa ca, daca vrei sa vizitezi Bulgaria in lunile de iarna, ia in considerare o vacanta de schi!


2. Bucura-te de o masa traditionala, langa semineu

Desigur, nu toata lumea se innebuneste dupa schi sau snowboarding. Si, chiar daca o faci, imposibil sa nu te bucuri de o masa cu mancaruri traditionale, savurate langa semineu. Restaurantele traditionale bulgaresti sunt perfecte pentru un pranz lung sau o cina confortabila in timpul iernii! Interioarele din lemn masiv, semineul care arde incet si aroma de vin fiert sunt, probabil, cele mai primitoare lucruri pentru un turist, in timpul iernii. Incearca specialitati culinare locale, cum ar fi turshia (туршия, o selectie de legume murate in otet si saramura) oshav (ошав; fructe uscate) sau rakia fiert (греяна ракия, greyana rakia) cu miere.


3. Ia-ti un pahar de vin fiert, la o piata de Craciun

Istoria pietei de Craciun din Bulgaria nu este la fel de impresionanta ca cea a pietelor de Craciun din Germania. Cu toate acestea, in ultimii ani, aceste evenimente au inceput sa capete si aici popularitate. La ora actuala, multe magazine locale intra in spiritul sarbatorilor si isi etaleaza in cel mai placut si colorat mod produsele traditionale, transformand totul intr-o sarbatoare. In ultimii ani, piata Weihnachtsmarkt Sofia a iesit cel mai mult in evidenta. Cu standuri elaborat concepute, pline cu dulciuri germane si carnati, vin fiert si o varietate de cadouri si decoratiuni de Craciun, Weihnachtsmarkt aduce strazilor din Sofia fina atingere orasului Vienei sau Nuremberg.


4. Petrece-ti seara la patinoar

Patinajul a devenit sportul favorit al bulgarilor. Astfel, zeci de patinoare temporare sunt deschise in luna decembrie, in cele mai importante orase ale tarii. Sportul nu este popular doar in randul copiilor, ci si in randul cuplurilor, fiind considerat o activitate de iarna romantica. In Sofia, lacul artificial Ariana de la intrarea in Gradinile Boris gazduieste cel mai mare patinoar din Balcani. Datorita locatiei sale centrale si a zonei imense, patinoarul Ariana este extrem de popular. In unele nopti de iarna, aici puteai patina gratuit!


5. Vezi versiunea infricosatoare a carnavalului bulgaresc

Peste tot in lume, lunile de dupa Craciun sunt, de obicei, sezonul carnavalurilor. Iar Bulgaria nu este o exceptie! Incepand cu Anul Nou, grupuri de barbati Kukeri (кукери) merg si danseaza pe straazile tarii, parte a unui vechi ritual bizar, menit sa sperie spiritele rele. Imbracati in intregime in costume infricosatoare de blana de animale si purtand clopote uriase in jurul taliei, grupurile de Kukeri sunt greu de ratat. In aceste zile, cel mai bun loc din toata tara, unde sa poti vedea Kukerii mai indeaproape este Festivalul Surva din Pernik, la doar 30 de kiloemtri vest de Sofia. In 2016-2017, festivalul are loc intre 29 si 31 ianuarie si va cuprinde artisti traditionali bulgar si trupe de carnaval din intreaga lume.


6. Incalzeste-te intr-o statiune SPA

Izvoarele minerale calde din Bulgaria sunt o minune in timpul lunilor severe de iarna. Poti alege sa te incalzesti intr-un bazin cu apa calda a unui SPA acoperit sau poti opta pentru varianta mai aventuroasa (dar si mai spectaculoasa) - aceea de a te balaci intr-un bazin exterior cu apa calda, inconjurat de zapada! Pentru oricare ai opta, relaxarea este garantata.


Cele mai multe dintre statiunile balneare de top din Bulgaria, cum ar fi Velingrad, Devin, Varset si Sapareva Banya sunt situate in regiunile muntoase din Bulgaria, unde ai privelisti albe, impresionante. Si, din fericire, ele sunt foarte aproape de zonele de schi, fiind perfecte pentru o vacanta de iarna care sa imbine schiul cu relaxarea la SPA. Cu toate acestea, noi am opta pentru Bansko, Borovets sau Pamporovo, cu mici escapade la Velingrad, Devin, Varset sau Sapareva Banya! Desi tentati de spa, vacanta de iarna i-o dedicam schiului!


Rezerva acum!