Foodie Tour in Istanbul
Gastronomia este un mod unic de a cunoaste orasul, oamenii si traditiile acestora din stramosi. Daca ai fost in Grecia, sigur ai incercat gyros-ul, daca ai strabatut Italia, imposibil sa nu fi mancat paste si pizza, iar daca ajungi in Istanbul cum sa nu vrei sa gusti autentica shaorma si sa te rasfeti cu ceaiul si rahatul local? Cu totii suntem curiosi, insa doar gurmanzii pornesc la drum cu mintea deschisa si sunt in stare sa incerce orice, indiferent de „look-ul” preparatului. Cum si noi intram in categoria gurmanzilor convinsi, am pregatit un mini ghid pentru cofratii nostri mancaciosi, pentru a le usura un pic cautarea prin Istanbul. Voila!
Savoarea diminetii
Varianta usoara: o companie specializata, cu programe culinare, care sa te duca in cele mai autentice localuri din intregul oras. In Istanbul, cunoscuta e Istanbul Eats. Noi am optat pentru varianta orientarii proprii, in care descoperi nu doar mancarea, ci si placerea explorarii si a interactiunii cu localnici. Asadar, incepem cu Istanbul. Prima oprire Ozkonak, un magazin cu budinca locala... pentru micul dejun. Preferatul nostru a fost Menemen, un fel de mancare de oua, rosii si ardei, asemanatoare cu o omleta, doar ca este servita intr-o tigaie intinsa.
O ceasca de rasfat
Cay (ceai) servit cu paine proaspata, cu gem de capsuni dulce si deliciosul kaymak (crema turca, facuta din lapte de vaca si, uneori, de bivol - sau din ambele). Tot aici vei gasi si cel mai bun desert - celebrul Kadiyf, abia scos din cuptor. Multa lume vine special pentru el. Si dacaa tot esti aici, ia-ti la pachet Keskul, un desert crema pe baza de migdale, acoperit cu migdale zdrobite.
Piata de peste
In Istanbul, indreapta-te spre cartierul Cihangir, din districtul Beyoglu, unde vei gasi alte delicii culinare. Dupa o oprire la Datli Maya pentru cei mai buni biscuiti pistachio din Istanbul, apoi la Asri Tursucu pentru degustarea multor varietati de muraturi, strabate strada principala din Beyoglu, Istiklal Cadessi. Aici vei gasi Hayvore, o cafenea specializata in preparate din capturile din Marea Neagra, si Balik Pazir, piata de peste, bogata in hamsi. Opreste-te la Vera Kuzu, un stand de peste in unde gasesti hamsi proaspat prajit si servit cald.
Kebab si „adana durum”
Durumzade este un magazin mic de kebab, unde gasesti si „adana durum” - uun preparat asemanator ci kebab, insa al carui secret este lipia pufoasa frecata cu un amestec de piper si condimente. El este unplut cu pui, vita sau miel tocate, puse pe gratar si amestecate cu ceapa, rosii si patrunjel. La ce gustare, nu vei vrea sa-l imparti cu nimeni. Urmatorul pas, cauta Kofte Cig - un preparat facut din bulgur, linte, nuci si condimente. Il poti manca infasurat in lipie sau intr-o frunza de salata. Cum preferi.
Sahin Lokantasi
Restaurantul unui comerciant, Sahin Lokantasi este locul in care ai mese ieftine si consistente. Crezi sau nu, am incercat hakuru fasulye (fasole alba fierte), Taze kasulye (fasole verde inabusita) si karniyarik (vinete umplute). Merita gustat fiecare preparat, pentru a-i simti adevaratul gust turcesc. Fii sigur ca nu vei gasi aceeasi savoare in restaurantele noastre cu specific turcesc. Asa ca, in timpul unei vacante in Turcia, profita cat poti.
Gina Rotaru
Savoarea diminetii
Varianta usoara: o companie specializata, cu programe culinare, care sa te duca in cele mai autentice localuri din intregul oras. In Istanbul, cunoscuta e Istanbul Eats. Noi am optat pentru varianta orientarii proprii, in care descoperi nu doar mancarea, ci si placerea explorarii si a interactiunii cu localnici. Asadar, incepem cu Istanbul. Prima oprire Ozkonak, un magazin cu budinca locala... pentru micul dejun. Preferatul nostru a fost Menemen, un fel de mancare de oua, rosii si ardei, asemanatoare cu o omleta, doar ca este servita intr-o tigaie intinsa.
O ceasca de rasfat
Cay (ceai) servit cu paine proaspata, cu gem de capsuni dulce si deliciosul kaymak (crema turca, facuta din lapte de vaca si, uneori, de bivol - sau din ambele). Tot aici vei gasi si cel mai bun desert - celebrul Kadiyf, abia scos din cuptor. Multa lume vine special pentru el. Si dacaa tot esti aici, ia-ti la pachet Keskul, un desert crema pe baza de migdale, acoperit cu migdale zdrobite.
Piata de peste
In Istanbul, indreapta-te spre cartierul Cihangir, din districtul Beyoglu, unde vei gasi alte delicii culinare. Dupa o oprire la Datli Maya pentru cei mai buni biscuiti pistachio din Istanbul, apoi la Asri Tursucu pentru degustarea multor varietati de muraturi, strabate strada principala din Beyoglu, Istiklal Cadessi. Aici vei gasi Hayvore, o cafenea specializata in preparate din capturile din Marea Neagra, si Balik Pazir, piata de peste, bogata in hamsi. Opreste-te la Vera Kuzu, un stand de peste in unde gasesti hamsi proaspat prajit si servit cald.
Kebab si „adana durum”
Durumzade este un magazin mic de kebab, unde gasesti si „adana durum” - uun preparat asemanator ci kebab, insa al carui secret este lipia pufoasa frecata cu un amestec de piper si condimente. El este unplut cu pui, vita sau miel tocate, puse pe gratar si amestecate cu ceapa, rosii si patrunjel. La ce gustare, nu vei vrea sa-l imparti cu nimeni. Urmatorul pas, cauta Kofte Cig - un preparat facut din bulgur, linte, nuci si condimente. Il poti manca infasurat in lipie sau intr-o frunza de salata. Cum preferi.
Sahin Lokantasi
Restaurantul unui comerciant, Sahin Lokantasi este locul in care ai mese ieftine si consistente. Crezi sau nu, am incercat hakuru fasulye (fasole alba fierte), Taze kasulye (fasole verde inabusita) si karniyarik (vinete umplute). Merita gustat fiecare preparat, pentru a-i simti adevaratul gust turcesc. Fii sigur ca nu vei gasi aceeasi savoare in restaurantele noastre cu specific turcesc. Asa ca, in timpul unei vacante in Turcia, profita cat poti.
Gina Rotaru