Traditii turcesti de experimentat in vacanta

Fava si cacik
Incepem mini lista cu traditii cu, ce altceva, mancarea. Mai exact, cu meze, celebrele aperitive de diferite forme, arome si culori, menite sa-ti trezeasca apetitul pentru felul principal. Traditia turceasca spune ca intr-un platou cu meze nu trebuie sa lipseasca Fava - boabele de fasole zdrobite si amestecate cu ulei de masline, marar si suc de lamaie. De asemenea, comanda si traditionalul „cacik”, pregatit din castraveti, usturoi si iaurt, apoi servit ca sos sau supa rece. Este un deliciu pe care putini turisti l-au incercat in timpul vacantelor.
Narghilea
Exotism pe plaja, in lumina felinarelor. Narghileaua este un element comun in Turcia, destinat relaxarii si socializarii. Turcii obisnuiesc sa-si stranga familia si prietenii la un restaurant, unde sa se bucure de o narghilea buna si de discutii pe masura. Nu te gandi la narghilea ca la tutunul clasic. Chiar daca nu esti fumator, poti incerca cateva fumuri cu arome delicioase, precum mere, zmeura sau capsuni. Macar din curiozitate. Si cum nu esti turc autentic, iti recomandam sa testezi experienta asa cum ti-am prezentat-o la inceput: la o terasa pe plaja, in lumina felinarelor. Este o nebunie.
Raki
Sigur ai auzit de ea. Daca nu la turci, atunci la greci. Insa nu este acelasi lucru. Aroma si modul de preparare difera, asa ca nu face greseala sa ii spui vreunui turc ca bautura locala seamana cu cea a grecilor. S-ar putea sa te alegi cu priviri urate. Savurarea unui raki in stil traditional se face in diferite etape. Se adauga apa in pahar, apoi se pune raki, dupa care tu trebuie sa sorbi incet amestecul, pentru a-i simti aroma. Bineinteles, ca si narghileaua, raki se savureaza intr-o companie buna, alaturi de familie sau prieteni, si nu in doze mari... ca sa nu pleci din local pe patru carari. Atunci clar vei arata ca nu cunosti traditia si ca nici n-ai simtit reala savoare a bauturii.