INFORMARI PENTRU CALATORIE

Circuite avion
Circuit Essential Uzbekistan 2023 - 2024

Itinerariu: Tashkent - Urgench - Khiva - Bukhara - Shakhrisabz - Samarkand - Tashkent
Date plecare: 29.09.2023, 29.09.2024
Circuit cu avionul, 9 zile
Tarif: 1999 euro/persoana (toate taxele incluse)

Program

Uzbekistan este pur si simplu o calatorie in timp. In aceasta tara central-asiatica se gasesc unele dintre cele mai bine pastrate orase ale Drumului Matasii, orase bogate, orase somptuoase, orase care au construit cladiri memorabile de pe urma negotului dintre Asia si Europa, dar daca pasesti in afara zonelor istorice impecabil restaurate si pastrate, vei descoperi un pic din atmosfera anilor 80-90 de la noi. In Uzbekistan vei putea vizita cele mai faimoase orase istorice ale spatiului asiatic - Samarkand, Bukhara si poate mai putin cunoscuta Khiva, dar care este cel mai bine pastrat dintre toate.
De ce sa alegi aceasta excursie. Pentru ca...
pur si simplu, te vei teleporta in perioada caravanelor Drumului Matasii;
pentru ca vei afla legende si intamplari de necrezut despre Timur Lenk;
vei fi impresionat de frumusetea covoarelor de Bukhara;
vei descoperi frumusetea costumelor orientale, multe purtate pe strada chiar in viata de zi cu zi.

Ziua 1. Bucuresti - Istanbul - Tashkent

Ora 13:00. Intalnire pe aeroportul din Otopeni cu reprezentantul Europa Travel si imbarcare la ora 15:25 pentru zborul catre Tashkent, cu escala in Istanbul, compania Turkish Airlines. Sosire in Istanbul la ora 16:45, imbarcare la ora 18:40. Ora 01:05 aterizare la Tashkent. Intalnire cu reprezentantul local si transfer la hotel pentru cazare in Tashkent.Cazare in zona Tashkent.

Ziua 2. Tashkent

Mic dejun. Tashkent este un oras practic nou. Distrus de cutremurul din 1966, care chiar daca nu a fost foarte puternic (5,2 pe scara Richter), a lasat nu mai putin de 300.000 de oameni fara locuinte, desi au murit doar maximum 200 de persoane. De ce asa putine victime? Simplu, pentru ca majoritatea cladirilor erau fara etaj si din chirpici. Autoritatile sovietice au reconstruit orasul in dulcele stil comunist, dar care a fost modernizat dupa obtinerea independentei, in 1991. Astazi, Tashkent este un oras amplu, aerisit, cu sosele late si parcuri gigantice, inclusiv in centrul orasului.
Incepem turul capitalei uzbece cu ce a mai supravietuit, sau a fost refacut, din partea veche a orasului: ansamblul arhitectural Khast Imam, incluzand Madrasa Barak Khan (fosta universitate islamica, astazi magazin de suveniruri), Moscheea Tillya Sheikh, Mausoleul lui Kaffal Shashi (poet si savant islamic al secolului al X-lea), biblioteca cu manuscrise orientale, intre care se afla si ceea ce se crede a fi cel mai vechi Coran din lume, stropit cu sangele califul Uthman, cel de-al doilea calif dupa moartea profetului Mohamed. De asemenea, se poate vedea si moscheea Hazrat Imam, construita in 2007, cea mai mare moschee din Uzbekistan.
Vom lua apoi la pas si tumultuosul Bazar Chorsu, renumit pentru mirodenii si articole artizanale. Vom vizita, de asemenea, si Muzeul de Arte Decorative si Aplicate, care adaposteste colectia extinsa de-a lungul timpului a diplomatului rus Alexandru Polovtsev: tesaturi din matase si bumbac, ceramica, mobilier sculptat. Vom lua apoi metroul spre centrul orasului, ocazie cu care vom admira arhitectura impozanta a statiilor construite in stil sovietic si vom vizita Piata Independentei, Piata si Monumentul Amir Timur, Piata Teatrului Navoi, toate aflate in centrul orasului nou, la distante apropiate.Cazare Tashkent.

Ziua 3. Tashkent - Urgench - Khiva

Dupa micul dejun, suntem transferati la aeroport cu destinatia Urgench. La sosire vom fi preluati de partenerul local, urmand deplasarea spre Khiva (30 km).
Khiva este un oras inconjurat de ziduri impresionante, in interiorul caruia majoritatea cladirilor au ramas din perioada medievala. Luand la pas orasul vechi, nu te-ai mira daca te-ai intersecta cu vreo caravana venita din cine stie ce colt de Asia. Datorita bogatiei din perioada Drumului Matasii, orasul este plin cu palate, moschei si vile somptuoase, grupate in niste mini-cartiere proprii. Simbolul orasului este minaretul Kalta Minor, cu care ctitorul sau, emirul de Khiva Mohammed Amin Khan, voia sa atinga cerul si sa observe orasul Bukhara, aflat la circa 400 km de Khiva. Nu a reusit sa-l inalte decat la 70 de metri (ca sa vada Bukhara, ar fi trebuit sa aiba 12.000 de metri inaltime), dar, datorita faptului ca este complet tapetat cu faianta tipic Asiei Centrale, este o splendoare arhitecturala. Vom vizita, de asemenea, moscheea Djuma, al carei plafon este sustinut de 212 coloane de lemn sculptat, Madrasa Muhammad Amin, cea mai mare madrasa (scoala coranica, echivalent de universitate) din Asia Centrala, astazi un apreciat hotel in stil traditional, Kuhna Ark - orasul din oras ocupat de emirii de Khiva, replica locala a Orasului Interzis in care traiau doar emirul, haremul, slujitorii si principalii sfatuitori, Palatul Tash-Khovli, resedinta emirului, si numeroase alte monumente istorice: Madrasa si Minaretul Islam Khoja, cel mai inalt minaret din Uzbekistan, Madrasa Muhammad Amin Khan, Madrasa Kazi Kalon, Mausoleul Sayid Allauddin, Madrasa Kutlug Murad Inaq, iar apoi Mausoleul Pakhlavan Makhmud, faimos poet si razboinic, loc de pelerinaj religios pentru localnici.OPTIONAL:Khorezm (zona istorica in care este situata Khiva si care se intinde si in actualul Turkmenistan) este faimoasa prin dansuri traditionale, muzica specifica si istoria bogata. Puteti opta pentru un show folcloric la resedinta de vara a lui Khiva Khan - Kibla Tozabog, unde veti descoperi traditiile locului - tinute colorate, dansuri ritmate si oameni frumosi.Cazare Khiva.

Ziua 4. Khiva - Bukhara (590 km)

Mic dejun. Deplasare spre Bukhara timp de aproximativ 7 ore, strabatand misteriosul desert rosu Kyzyl, cu pauza pentru fotografii pe malul raului Amu Darya, anticul Oxus. De-a lungul istoriei, Oxus a fost vazut ca granita intre Persia si zona turanica a triburilor turcesti.
Inainte de a ajunge la Bukhara, ne vom opri la Sitora-i-Mokhi Khosa, unde vom admira resedinta de vara a ultimilor emiri de Bukhara. O combinatie unica de stil central-asiatic cu influente rusesti si europene (exista inclusiv oglinzi de Venetia si candelabru din Polonia), complexul adaposteste mai multe cladiri unde emirii isi petreceau vara mult prea calduroasa in oras. Langa palat se afla un bazin mare, unde seara femeile haremului se balaceau sub privirile emirului, care alegea pe una sau mai multe pentru noapte.Cazare Bukhara.

Ziua 5. Bukhara

Mic dejun. Bukhara este unul dintre cele mai faimoase orase medievale ale Asiei Centrale, nu numai datorita maretiei cladirilor si bogatiei palatelor si moscheilor, ci mai ales datorita covoarelor, unele dintre cele mai dorite de-a lungul istoriei. De asemenea, comunitatea evreiasca, intre timp emigrata, a lasat in urma un cartier intreg cu vile in stil traditional, majoritatea transformate azi in pensiuni.
Ca si in cazul Khivei, inima orasului o reprezinta Ark-ul, o cetate impunatoare in care locuia emirul cu familia sa, care adaposteste printre ruine palate regale, birouri oficiale, camere ale prizonierilor, ateliere artizanale. In afara Orasului Interzis (Ark), vom vizita complexul religios Poi Kalyan, cu Moscheea si minaretul Kalyan, simbolul orasului (Kalyan inseamna bogatie, relevand un trecut budist sau zoroastrian), Madrasa Mir-i-Arab (singura madrasa deschisa in perioada sovietica, fiind functionala si acum - se poate uneori intra doar in curtea cladirii) si moscheea Bolo Haouz, impodobita cu o adevarata padure de coloane din lemn in stil central asiatic. Strabatand bazarul unde punctele forte sunt covoarele, vom ajunge la Chor-Minor, cu cele patru turnuri distinctive, moschee si loc ritualic pentru sufi construita intr-un stil foarte diferit de stilul de Bukhara.
Vom ajunge, de asemenea, la Mausoleul Ismail Samani, o emblema a arhitecturii din Asia Centrala ce se remarca prin unicitate si perfectiune, imbinand armonios elemente islamice si zoroastriene, si Ansamblul Lyabi Hauz (Madrasa Nadir Divanbegi, Khanaka, Madrasa Kukeldash si monumentul lui Khodja Nasreddin).Cazare in Bukhara.

Ziua 6. Bukhara - Shakhrisabz - Samarkand (295 km)

Mic dejun. Check out la hotel si deplasare spre Samarkand. Pe drum ne vom opri la Shakhrisabz, locul de nastere al hanului Timur Lenk, eroul national al Uzbekistanului, cu statui in toate orasele importante. Orasul si monumentele sale istorice au fost complet reconstruite sau renovate in ultimul deceniu si acum arata impecabil. Vom vizita principalele atractii turistice: Palatul Ak-Saray (Palatul Alb), palatul lui Timur, transformat in ruine acum cateva sute de ani de emirul de Bukhara, si Complexul Dorus-Saodat, care include Mausoleele lui Jahongir, Omar si Timur Lenk, precum si Moscheea Hazrat Imam. Mormantul lui Timur Lenk nu se afla insa la Shakhrisabz, ci la Samarkand, orasul sau capitala.Cazare in Samarkand.

Ziua 7. Samarkand

Mic dejun. Samarkand, cu o vechime de peste 2500 de ani, este unul dintre cele mai vechi orase din lume, cu central faimosul Drum al Matasii. Samarkand a fost capitala imperiului cucerit de Timur Lenk, unul dintre ultimii cuceritori ai lumii, iar acesta, dupa ce ocupa vreun oras care ii rezista, avea obiceiul sa ucida toata populatia orasului, exceptand artizanii, arhitectii si constructorii, pe care ii trimitea la Samarkand pentru a construi cel mai frumos oras al lumii.
Vom incepe turul in mitica piata Registan, adevarat simbol al intregii Asii Centrale, flancata de trei madrase (scoli coranice) - Madrasa Ulugh Beg, Madrasa Sher-Dor, Madrasa Tilla Kori. Vom vizita apoi Moscheea Bibi Khanym, in trecut cea mai mare moschee din Asia Centrala, apogeul arhitectural al monumentelor construite de Timur Lenk, fiind dedicat sotiei sale.
Vom simti aromele si atmosfera orientala in timpul vizitei bazarului Siab, aflat in apropiere, si vom continua turul cu unul dintre cele mai spectaculoase cimitire din lume, necropola Shakhi-Zinda, un ansamblu de mausolee regale si nobiliare din perioada secolelor XI-XV, o adevarata epopee de fatade de faiante.
Samarkand este faimos nu doar pentru monumente istorice, ci si pentru productia de vin si coniac. Dupa vizitarea muzeului de vin in crama Khovrenko, vom degusta cele mai bune sortimente.OPTIONAL:Spectacol de seara oferit de teatrul El Merosi, cu prezentarea costumelor orientale din diferite epoci istorice.Cazare Samarkand.

Ziua 8. Samarkand - Tashkent

Mic dejun. Vizita turistica incepe cu Gur-e Amir (Mormantul Regelui), complex arhitectural care adaposteste sub superbe domuri albastre atat mormantul lui Timur, cat si pe cele ale fiilor si nepotilor. Legenda spune ca la o zi dupa deschiderea mormantului lui Timur Lenk, in care s-ar fi gasit scris un blestem, Hitler ar fi atacat URSS, iar Timur a fost reinmormantat, in urma unui ceremonial imperial tinut de cei mai importanti imami ai Uniunii Sovietice (unii adusi special din gulag) cu o zi inainte de inceputul contraofensivei de la Stalingrad.
Urmeaza Mausoleul Prorocului Daniel, cunoscut loc de pelerinaj in lumea islamica, crestina si mozaica, unde se afla, potrivit legendei, bratul sau, iar turul se continua cu Observatorul Astronomic Ulug beg. Construit in secolul al XV-lea de catre Ulug beg, unul dintre imparatii Imperiului Timurid, nepot al lui Timur Lenk care a fost mai putin pasionat de sange si mai mult pasionat de astronomie. Observatorul, care ii poarta numele, a devenit rapid cel mai important centru de studii astronomice din Asia Centrala. Lucrarile imparatului au fost editate si folosite secole mai tarziu de universitati europene, cum ar fi cea de la Oxford.
Reprezentativa pentru Samarkand este fabrica de hartie a fratilor Mukhtarov, a carei vizita ne va permite urmarirea procesului de fabricatie manuala, conform unei tehnici traditionale stravechi.
Transfer cu trenul de mare viteza  Afrosiyob, care atinge o viteza de pana la 210 km/ora in Tashkent.Cazare Tashkent.

Ziua 9.  Tashkent - Istanbul - Bucuresti

Mic dejun.Late check-out la cerere. Transfer la aeroportul din Tashkent pentru imbarcarea pentru zborul Companiei Turkish Airlines cu destinatia Istanbul. Decolare la ora 02:45, sosire la Istanbul la ora 08:55.

Hoteluri

• Taksen - hotel Ramada 4* sau similar;
• Khiva - hotel Arkanchi 3* sau similar;
• Bukhara - Malika Bukhara 3* sau similar;
• Samarkand - Boutique Hotel Samarkand 3* sau similar;

Informatii utile

Informatii practice
Climat
Uzbekistanul inregistreaza variatii imense de temperatura - daca vara temperaturile de 40 de grade Celsius sunt frecvente, iarna poate fi extrem de grea, cu temperaturi de pana la -20 de grade. Primavara si toamna sunt scurte, dar extrem de placute din punct de vedere climatic.
Vize
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru Uzbekistan, dar este nevoie de un pasaport valabil cel putin 6 luni de la momentul intrarii in tara.
Infrastructura de transport local
Infrastructura rutiera este buna, soseaua din desert fiind pe alocuri mai dura. Trenul Afrosiyob, care face legatura intre Tashkent si Samarkand, este rapid si modern, iar Uzbekistan Airways are avioane extrem de noi si servicii de calitate.
Siguranta personala
Ridicata.
Cum comunici
Localnicii, pe langa limba uzbeka, o limba de origine turcica, vorbesc in special rusa, datorita anilor de dominatie sovietica. Tinerii si cei implicati in turism vorbesc engleza.
Bani
Moneda nationala a Uzbekistanului este som-ul uzbek. In orase exista un numar destul de mare de ATM-uri, dar, atentie, uneori pot ramane goale, deoarece e nevoie de multe bancnote pentru a plati. Cardurile pot fi folosite in hotelurile si restaurantele mai bune, dar si in magazinele de suveniruri. Daca vrei sa schimbi, cel mai usor de schimbat sunt dolarii americani, dar bancnotele trebuie sa fie impecabile, ca scoase direct din monetarie - daca sunt un pic indoite, e posibil sa fie refuzate la schimb sau sa fie schimbate la o rata de schimb mai mica.
Comunicatii
Principalele hoteluri si restaurante ofera Wi Fi, dar de multe ori poate fi extrem de slab. Pentru a ramane in legatura cu cei de acasa, cel mai bine este sa-ti cumperi un SIM local cu date. Acestea se pot achizitiona cel mai repede si usor la aeroport, dar se pot achizitiona si in marile orase - la magazinele firmelor de telefonie mobila.
Cele mai importante retele de telefonie mobila sunt Mobiuz, Beeline, Ucell si Uztelekom, toate avand o acoperire buna in marile orase (si aproape deloc in desertul dintre Khiva si Bukhara). Cel mai usor este sa cumperi si sa ai SIM-ul instalat in telefon la aeroport - vei gasi magazine unde personalul iti va instala SIM-ul si va rezolva rapid toata documentatia necesara. Alternativ, desi poti cumpara SIM-uri aproape peste tot, du-te la magazinul specializat al vreunui operator.
Tipuri de prize
Prize tip C, la fel ca in Romania.
Cod vestimentar
Desi Uzbekistanul este o tara musulmana, este complet laica, asa ca te poti imbraca cum vrei. Este totusi recomandabil sa ai pantaloni sau rochie lunga cand vrei sa intri in moschei - chiar daca nu sunt operationale (majoritatea celor istorice sunt acum muzee), in semn de respect pentru localnici.
• Grup minim: 25 de persoane.
• Oferta turistica este parte integranta din contract.
• Acte necesare: pasaport valabil minimum 6 luni de la data intoarcerii.
• Informarea de plecare ce contine numele hotelurilor confirmate, ora plecarii, numarul de telefon al ghidului se vor transmite cu doua zile inainte de plecare.
• Alocarea locurilor in avion se face la biroul de check-in. Locurile in autocarul/microbuzul de la destinatie se vor ocupa in functie de ordinea inscrierilor, ghidul roman va striga lista.
• Persoanele care calatoresc singure pot rezerva in regim partaj, urmand a fi cazate cu una sau doua persoane participante, de acelasi sex, intr-o camera dubla/tripla, in functie de inscrisi. In situatia in care partajul nu se inchide, se va achita diferenta de single.
• Agentia poate inlocui hotelurile mentionate in program, cu pastrarea standardelor si cu informarea prealabila a turistilor inscrisi, cu doua zile inainte de data calatoriei. Clasificarea unitatilor de cazare prezentate este cea oficial acordata, conform standardelor proprii si normelor in vigoare din tarile respective.
• Copiii beneficiaza de reducere doar pentru cazare in camera cu doi adulti.
• Bacsisurile pentru prestatorii locali (tips) reprezinta o practica internationala. Sunt recomandate, dar nu sunt obligatorii. Tarifele recomandate vor fi transmise cu minimum doua zile inainte de data plecarii.
• Agentia foloseste in circuitele pe care le organizeaza ghizi romani autorizati. Conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere servicii in tarile proprii. Astfel, ghizii romani vor oferi explicatii turistilor doar in afara obiectivelor turistice, de obicei in autocar. Ghizii locali, acolo unde nu sunt prevazuti in program, pot fi contractati contra cost, urmand ca ghidul roman sa efectueze traducerea.
• Anumite hoteluri isi rezerva dreptul de a solicita fiecarui turist o copie a cartii de credit personale, drept garantie pentru cheltuieli suplimentare (minibar, seif, prejudicii aduse hotelului etc.), suma ce urmeaza a fi rambursata la plecare. De asemenea, in anumite destinatii, se solicita taxe de oras/statiune. Acestea se achita de catre turisti la receptia hotelului (informativ, 2-6 euro/persoana/noapte).
• Persoanele care calatoresc cu copii sub 18 ani trebuie sa detina, pe langa pasaportul acestora, o copie a certificatului de nastere al copiilor (este posibil ca autoritatile de la frontiera sa o solicite).

Tarife

Data plecare Tarif
29.09.2023 1999 Euro
29.09.2024 1999 Euro

Suplimente, reduceri

Supliment camera single: 290 euro
Copil <12 ani: 999 euro cazat in camera cu 2 adulti.

Servicii incluse

• Bilete de avion Bucuresti - Tashkent - Bucuresti via Istanbul, ce includ: un bagaj de mana (geanta mica) si un bagaj de cala, compania Turkish Airlines;
• Taxele de aeroport pentru zborul international (se pot modifica pana la emiterea biletelor de avion);
• 8 nopti cazare cu mic dejun conform cu itinerariul excursiei la hoteluri de 3* si 4*;
• Tururile prevazute in cadrul excursiei cu autocar/microbuz;
• Asistenta turistica in limba romana.

Nu sunt incluse

• Excursiile optionale;
• Bilete de intrare la obiectivele turistice;
• Taxe de oras, care se achita local, aproximativ 2 euro/persoana/zi;
• Asigurarea medicala si asigurarea storno (recomandate);
• Bacsis pentru sofer - se achita local (aproximativ 4 euro de persoana/zi);
• Alte servicii care nu au fost mentionate ca fiind incluse

Orar de zbor

Bucuresti - Istanbul: 15:25 - 16:45 / Istanbul - Tashkent: 18:10 - 01:05
Tashkent - Istanbul: 02:45 -05:55 / Istanbul - Bucuresti: 07:00 - 08:15
*Compania aeriana si orarul de zbor se pot modifica pana la data calatoriei.

Compania

Turkish Airlines

Excursii optionale

Khorezm - 59 euro/adult, include : transport si ghid roman; Khorezm (zona istorica in care este situata Khiva si care se intinde si in actualul Turkmenistan) este faimoasa prin dansuri traditionale, muzica specifica si istoria bogata. Puteti opta pentru un show folkloric la resedinta de vara a lui Khiva Khan - Kibla Tozabog unde veti descoperi traditiile locului - tinute colorate, dansuri ritmate si oameni frumosi.
Spectacol de seara oferit de teatrul " El Merosi - 109 euro/adult, include : transport, intrari si ghid roman;
Spectacol de seara oferit de teatrul " El Merosi", cu prezentarea costumelor orientale din diferite epoci istorice.

Rezerva acum!