INFORMARI PENTRU CALATORIE

Circuite avion
Circuit Maroc - Capitalele Imperiale si aventura in desertul Sahara 2023 - 2024

Itinerariu: Bucuresti - Casablanca - Marrakech - Essaouira - Ouarzazate - Erfoud - Merzouga - Ifrane - Fez - Volubilis - Meknes - Rabat - Casablanca - Bucuresti
Date plecare: 07.10.2023, 23.11.2023, 07.10.2024, 23.11.2024
Circuit cu avionul, 10 zile
Tarif 1599 1099 euro/persoana(tarif final - taxe aeroport incluse)

Program

Marocul este una dintre acele destinatii apropiate, dar care si-a pastrat tot sarmul istoric. Orase istorice, medine, in care viata se desfasoara in ritmul si stilul ei de 1000 de ani, palate si universitati ca in 1001 de nopti; in plus, peisaje montane si experienta incredibila a desertului. Te vei plimba pe urmele monarhilor marocani prin cele patru orase imperiale, capitalele Marocului, in care vei descoperi peste tot minuni arhitecturale demne de o capitala imperiala si, in plus, vei observa o tara care a intrat in modernitate, dar isi pastreaza cu strasnicie traditiile multimilenare si portul lor traditional.
De ce sa alegi aceasta excursie. Pentru ca...
vei descoperi unul dintre orasele emblematice ale Africii, Marrakech, orasul preferat de numeroase vedete, mai ales din Franta;
vei experimenta desertul si vei descoperi castelele desertului construite de tuaregi;
vei calari camile pe dune si vei admira unul dintre acele minunate apusuri de soare ale desertului (daca vremea tine cu noi);
vei descoperi fascinantele medine, orasele vechi, cu stradute stramte si alambicate, unde cel mai bine este sa te pierzi.

Ziua 1. Bucuresti - Casablanca via Paris

Ora 11:35 intalnire pe aeroportul Bucuresti - Otopeni cu reprezentantul Europa Travel si imbarcare pentru zborul catre Casablanca, cu escala in Paris. Decolare la ora 14:35, sosire in Paris in jurul orei 16:45. Ora 18:35 decolare din Paris cu aterizare in Casablanca la ora 21:45. Intalnire cu reprezentantul local si transfer la hotel pentru cazare.

Ziua 2. Casablanca

Mic dejun. Astazi vom descoperi monumentul emblematic a capitalei economice a Marocului, Casablanca. Este vorba de moscheea Hassan al II-lea, cea de-a doua cea mai mare moschee din Africa, o capodopera a arhitecturii islamice. Are o capacitate maxima de 100.000 de credinciosi si este unica moschee din Maroc care poate fi vizitata in interior de nemusulmani (o masura luata inca din perioada colonizarii franceze). Poate fi vizitata doar in tururi organizate la o anumita ora si pot fi vazute cele mai frumoase colturi ale ei. Vom avea timp sa vizitam si zona veche a Casablancai, cartierul Habous si bazarele, un aperitiv fata de medinele pe care le vom descoperi in Marrakech si Fez, dar si orasul nou, cu catedrala Notre Dame Lourdes. Vom descoperi si Casablanca de lux, cu cartierul elegant Anfa, istorica Vila Mirador (unde a avut loc conferinta de la Casablanca din 1943, la care au participat Roosevelt si Churchill si unde s-au luat principalele decizii cu privire la continuarea razboiului), Vila Dar es Saada, prima resedinta a lui Yves St. Laurent in Maroc inainte de a se muta la Marrakech. Vom trece si prin principalele piete ale orasului - Piata Mohamed al V-lea si Piata Natiunilor Unite.Cazare in Casablanca.

Ziua 3. Casablanca - Marrakech

Mic dejun. Ne deplasam spre legendarul Marrakech, al doilea cel mai vechi oras imperial, fondat de catre almoravizi in sec. al XI-lea, cunoscut si sub numele de Perla Sudului, unde vom face un tur panoramic de oras, care include Moscheea Koutoubia, al carei minaret este un adevarat simbol al orasului si Palatul Bahia, o capodopera construita la sfarsit de secol XIX de unul dintre marii viziri. Vom vedea plantatiile de maslini de la Menara, dar si fabuloasa Piata Jamaa El Fna, acolo unde zi de zi are loc un adevarat festival cu influente medievale, iar seara se transforma intr-un restaurant imens in aer liber.Cazare in Marrakech.

Ziua 4. Marrakech - Essaouira

Mic dejun. Timp liber sau excursie optionala la Essaouira, oras-port situat pe coasta Atlanticului, cunoscut pana in anii ʾ60 sub numele portughez Mogador. Orasul vechi, medieval, arab este trecut sub Patrimoniul UNESCO. Excursia la Essaouira va fi una relaxanta si plina de istorie. Timp de cateva ore ne vom plimba pe stradutele principale, spatioase si imbogatite din punct de vedere arhitectural de arcade si case ornate cu motive geometrice si florale. La tot pasul sunt comercianti cu tot felul de marfuri, legume, fructe, mirodenii, imbracaminte, creand un amestec de culori si miresme specific Marocului. Plimbarea continua in cel mai vizitat obiectiv turistic, si anume Zona Scala, zona portului vechi. Aici intalnim o mica fortareata cu turn de observatie si tunuri pozitionate strategic spre largul oceanului, pe care o vom vizita, dupa aceea continuam cu zona portului nou si piata principala, unde vom intalni numerosi pescari pregatiti sa isi vanda diferitele specii de peste, precum dorada, barbuni, morena, calamari, sepie etc. Peisajul portului nou este unul incantator, infrumusetat mai ales de barcile pescarilor.Cazare in Marrakech.

Ziua 5. Marrakech - Ouarzazate, poarta Saharei

Mic dejun. Vom pleca spre Ouarzazate, dincolo de muntii Atlas. Pe drum vom admira peisaje pitoresti si spectaculoase si vom traversa trecatoarea Tiz-in-Tichka, situata la o altitudine de 2260 de metri deasupra nivelului marii. Practic, vom schimba complet registrul climatic, peisagistic, arhitectural si etnic. Dupa ce traversam Atlasul, vom intra in plin desert pietros si vom descoperi coloratele sate berbere cu hambare intarite, cel mai spectaculos fiind Ait Benhaddou, o asezare cu adevarate castele intarite, stradute cu meandre si panorame de neuitat ale zonei desertice in care tocmai am intrat. Zeci de filme au fost turnate in Ait Benhaddou, inclusiv Isus din Nazareth, Marco Polo, Mumia, Gladiator, Prince of Persia sau parti din Game of Thrones. Poarta desertului este orasul Ouarzazate, dezvoltat in jurul unui Kasbah - palatul-resedinta al conducatorului local numit Taourirt. Il vom vizita pe acesta si kasbahul Tifoultout, aflat in apropierea orasului pentru a descoperi pitoreasca arhitectura a beduinilor tuaregi, bastinasii Saharei, a caror limba cu un alfabet distinct a fost recunoscuta drept limba oficiala in Maroc.Cazare in Ouarzazate.

Ziua 6. Ouarzazate - Erfoud - Merzouga

Mic dejun. Astazi vom pleca catre Erfoud, „poarta de intrare” in desertul Sahara. Pe drum, vom strabate „Valea celor 1000 de kasbahuri”; kasbahurile sunt mici citadele construite de tuaregi pentru a-si depozita si apara averea cea mai de pret - granele, dar si ca resedinte pentru liderii locali. De-a lungul soselei care strabate desertul pietros vom vedea extrem de des astfel de cladiri, fie de-a lungul drumului, fie un pic mai deparrte, in desert. De la Erfoud ne vom imbarca in autovehicule 4x4, care ne vor duce pana in Merzouga. Ne vom plimba apoi cu camilele prin desertul Sahara.Cazare la hotel in zona Erfoud-Merzouga.

Ziua 7. Merzouga - Ifrane - Fez

Mic dejun. Excursia continua astazi catre Fez, traversand din nou muntii Atlas, printr-o regiune comparata in grandoare cu Marele Canion. Pe drum, dupa trecerea muntilor, ne oprim la Ifrane - statiunea de schi de lux a Marocului. Supranumit si „Elvetia Marocului”, Ifrane este situat la o altitudine de 1.664 de metri deasupra nivelului marii, in regiunea de mijloc a muntilor Atlas si care serveste drept „loc de joaca” pentru marocanii bogati din orase secetoase ca Fez, Meknes sau chiar si din zona Casablanca-Rabat. Renumele de „Elvetia Marocului” este intarita de faptul ca sunt construite numeroase cartiere de lux, care arata ca in Elvetia.Cazare in Fez.

Ziua 8. Fez

Mic dejun. Avem la dispozitie o zi intreaga pentru vizitarea orasului Fez, unul dintre cele patru orase imperiale ale Marocului. Initial o mica asezare pe malurile raului cu acelasi nume, Fez are in prezent trei parti distincte, care se intind pe dealurile din jur - Fez el Bali (medina veche, existenta din jurul anului 900, care in secolele XI - XII a fost cel mai mare oras din lume, cu o populatie-record de 200000 de locuitori), Fez Jdid (sau medina noua, aparuta in secolul al XIII-lea si orasul in care si-a avut rezidenta familia regala timp de secole) si Ville Nouvelle, orasul nou, modern, construit de francezi in secolele XIX - XX. Medina este un loc fascinant, format din mii si mii de stradute si alei alambicate, unele dintre ele ducand nicaieri, cu case cu ferestre mici cu aspect de cetate, iar daca ignori telefoanele mobile si firele de electricitate, ai senzatia ca pasesti in secolul al XII-lea, deoarece este un oras pastrat intact. In acest labirint care continua sa fie locuit de mii de oameni gasesti atat magazine de bacanie pentru bastinasi, cat si produse de artizanat pentru turisti. Principala industrie traditionala a orasului este pielaria, care este produsa intr-un cartier din medina in jurul unei vopsitorii unde se folosesc culori naturale - se folosesc inclusiv excremente de animale pentru colorarea produselor. Vom vizita palatul regal Dar El Makhzen (exterior, deoarece este folosit de familia regala), medina medievala, mausoleul lui Moulay Idriss, fondatorul Marocului (a domnit intre 807 si 828) si Moscheea Al-Karaouin, unde a fost deschisa o universitate in anul 859 (se poate vedea de la porti).Cazare in Fez.

Ziua 9. Fez - Volubilis - Meknes - Rabat

Mic dejun. Plecam din Fez catre Volubilis care, in Antichitate, era un important oras roman, centrul administrativ al provinciei Mauretania Tingitana si unde vom admira faimoasele ruine romane. Drumul continua catre Meknes, oras impresionant cu un amestec al stilurilor spaniol si maur, inconjurat de ziduri inalte si porti marete. Centrul Vechi al orasului Meknes este uriasa Piata el-Hedim, situata in fata portii Bab el-Mansour. Poarta Bab el-Mansour este strajuita de doua coloane monumentale corintice din marmura. Traseul continua catre Rabat - capitala regatului si sediul guvernului marocan. Aici vom avea tur panoramic de oras. Situat la gura de varsare a raului Bou Regreg in apele Atlanticului, Rabatul este unul din cele mai importante orase inca de pe vremea romanilor. Astazi vom admira si Turnul Hassan, construit in perioada regelui Almohadic. Desi nu a fost niciodata finalizat, ramane un monument remarcabil. Chiar in fata turnului se afla Mausoleul Regelui Mohammed al V-lea. Ultima oprire este la Palatul Regal pentru o vizita exteriora.Transfer la hotel si cazare in zona Rabat.

Ziua 10. Rabat - Casablanca - Bucuresti

Mic dejun.Decolare din Casablanca la ora 11:20 sosire in Paris la ora 14:30. La ora 19:30 plecare din Paris si sosire la Bucuresti la ora 23:20.

Hoteluri

• Casablanca: Imperial Casablanca Hotel & Spa 4* categoria locala, 291, Boulevard Mohamed V & Angle Rue Azilal, Ex Rond Point Shell، Casablanca 20110, Morocco, sau similar.
• Marrakesh: Hotel Hotel Marrakech House 3* categoria locala, N°1, Avenue Abdelkrim Al Khattabi lot Bouizgaren Gueliz, 40000 Marrakech, sau similar.
• Erfoud: Erfoud le Riad Ex Riad salam Erfoud 4*, Cl Av. Moualy Ismail Route Rissani, Erfoud-Merzouga, sau similar;
• Ouarzazate: Hotel ibis Ouarzazate Centre 3*, Avenue Moulay Rachid, Ouarzazate 45000, sau similar;
• Fez: Hotel Ibis 3*, Avenue Des Almohades - Place De La Gare Oncf, 30000 Fes, sau similar.
• Rabat: Hotel Mercure Rabat Sheherazade 3*, 21 Rue de Tunis, Quartier Hassan, Rabat, sau similar;
 
Casablanca - Imperial Casablanca Hotel & Spa 4* (http://www.hotelimperialcasablanca.com)
Hotelul se afla la 10 minute cu masina de Medina si la 20 de minute cu masina de centrul orasului. Accesul la WiFi este gratuit in hotel. Toate camerele sunt spatioase si dotate cu TV, baie privata cu cada si uscator de par.
 
Marrakesh - Hotel Marrakech House 3* (https://www.riadmarrakechhouse.com/ro/)
Situat in Marrakesh, hotelul pune la dispozitia turistilor o piscina exterioara, un centru spa si acces la WiFi iar toate camerele sunt dotate cu aer conditionat, TV, baie proprie cu cada sau dus si articole de toaleta gratuite.
 
Erfoud - Erfoud le Riad 4* (https://hotel-erfoud-riad.com/en/book-hotel-erfoud-riad/)
Situat in centrul orasului, hotelul pune la dispozitia turistilor 2 restaurante si o piscina. Toate camerele sunt dotate cu aer conditionat, TV cu ecran plat si baie privata.
 
Ouarzazate - Hotel Ibis 3* (https://all.accor.com/hotel/6231/index.en.shtml)
Localizat in centul orasului, hotelul dispune de 104 camere cu aer conditionat, TV si baie proprie cu cada sau dus.
 
Fez - Hotel Ibis 3* ( https://all.accor.com/hotel/2033/index.en.shtml)
Situat langa gara Fez, hotelul dispune de WiFi gratuit, piscina si restaurant. Toate camerele sunt dotate cu aer conditionat, TV, telefon si baie privata cu dus si uscator de par.
 
Rabat - Hotel Mercure 3* (https://all.accor.com/hotel/2962/index.en.shtml)
Situat in inima capitalei marocane Rabat, hotelul ofera internet gratuit si un restaurant unde se pot servi preparate traditionale. Camerele sunt utilate cu aer conditionat, TV prin satelit, seif, minibar si baie proprie.

Informatii utile

Informatii practice
Climat
Marocul are parte de veri extrem de calduroase, cu putine precipitatii. Iarna este neasteptat de rece, mai ales in zonele montane ale Marocului. Perioadele cele mai placute sunt primavara si toamna, cand este cald, dar nu excesiv.
Vize
Pentru Maroc este obligatoriu pasaportul, dar nu este nevoie de viza, iar pasaportul trebuie sa aiba o valabilitate de 6 luni de la data intrarii in tara.
Infrastructura de transport local
Foarte buna peste tot. Drumul peste muntii Atlas este destul de sinuos, cu numeroase serpentine, dar se prezinta in conditii bune. Soselele din desert sunt, in general, in bune conditii, dar destul de inguste.
Siguranta personala
Este ridicata. Evident, merita sa fii atent la buzunare in locurile foarte aglomerate.
Cum comunici
In Maroc, limbile oficiale sunt araba si franceza, asa ca aproape toata lumea vorbeste franceza. Engleza se vorbeste pe alocuri in zonele turistice.
Bani
Valuta nationala este dirhamul. In locurile turistice din Maroc, mai ales in magazinele de suveniruri, poti plati in euro la o rata nefavorabila. Poti schimba euro sau dolari la numeroase case de schimb valutar. Carduri se accepta prin locurile mai bune din Maroc. Pentru a scoate bani din ATM, vei gasi destule locuri in orase.
Comunicatii
Vei gasi Wi Fi la viteza mai mica dincolo de muntii Atlas, in zona desertica. Poti cumpara o cartela locala SIM fie de la Maroc Telecom ori Orange. Ambele au o acoperire similara.
Tipuri de prize
La fel precum cele din Romania.
Cod vestimentar
In Maroc, mai ales in orasele traditionale (medina) sau cand vizitezi obiective turistice, este bine sa te imbraci mai conservator - pantaloni lungi sau fuste ceva mai lungi. Doamnele e bine sa aiba un sal la indemana pentru a-si acoperi parul.
• Grup minim 25 persoane.
• Documente necesare calatoriei: pasaport, valabil cel putin 6 luni de la data intoarcerii in tara.
• Asigurarile storno si cele medicale (vezi detalii), nu suntobligatorii, dar sunt recomandate.
• Conditii calatorie pentru minori (vezi detalii).
• Tarifele pentru copii, sunt valabile numai daca acestia sunt cazati in camera cu minim 2 adulti.
• Persoanele care calatoresc singure si nu doresc sa achite suplimentul pentru camera single, pot rezerva in regim partaj, urmand a fi cazate cu una sau doua persoane participante, de acelasi sex, intr-o camera dubla/tripla, in functie de inscrisi. In situatia in care partajul nu se inchide, turistii vor achita suplimentul de single. Eventuale neintelegeri intre solicitantii de partaj, nu sunt imputabile agentiei.
• In anumite destinatii, se solicita taxe turistice de oras/statiune/hotel. Acestea se achita de catre turisti la ghidul insotitor (vezi detalii).
• Bacsisurile pentru prestatorii locali (tips) reprezinta o practica internationala. Sunt recomandate, dar nu sunt obligatorii.
• Clasificarea unitatilor de cazare este cea atribuita de oficialitatile din tarile de destinatie, ca atare facilitatile camerelor sunt conforme cu standardele locale.
• Transportul este asigurat cu minibus/midiautocar/autocar clasificat, destinat transportului de turisti in trafic intern si international, clasificate pentru transportul turistic.
• Informarea de plecare care va contine numele hotelurilor confirmate, locul de imbarcare, ora plecarii, numerele de telefon ale ghizilor se vorcomunica cu 48 h inainte de plecare, prin e-mail, sms sau telefonic.
• Ghidul insotitor, dar si ghidul local, pot modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice, precum si ordinea zilelor din programul turistic, dar fara a afecta structura programului.
• Pentru alte Conditii de calatorie in contextul actual COVID-19: va recomandam sa va informati de pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions (daca trebuie test PCR sau nu, orice alta informatie importanta).
• Informatii despre posibilitati de efectuare TEST PCR COVID-19 puteti gasi pe site-ul nostru: (vezi detalii).
• Persoanele care calatoresc singure si nu doresc sa achite suplimentul pentru camera single, pot rezerva in regim partaj, urmand a fi cazate cu una sau doua persoane participante, de acelasi sex, intr-o camera dubla/tripla, in functie de inscrisi. In situatia in care partajul nu se inchide, turistii vor achita suplimentul de single. Eventuale neintelegeri intre solicitantii de partaj, nu sunt imputabile agentiei.

Tarife

Data plecare Tarif
07.10.2023 1599 1099 Euro
23.11.2023 1599 1099 Euro
07.10.2024 1599 Euro
23.11.2024 1599 Euro

Suplimente, reduceri

Supliment camera single: 259 Euro;
A treia persoana in camera cu pat suplimentar - 1599 euro;
Copil sub 12 ani: 529 euro cazat in camera cu 2 adulti.

Servicii incluse

• bilete de avion Bucuresti - Casablanca - Bucuresti - zbor cu escala la Paris, ce include: un bagaj de mana(geanta mica) si un bagaj de cala, Compania Air France;
• Taxele de aeroport (se pot modifica pana la emiterea biletelor de avion);
• 2 nopti cazare cu mic dejun in Casablanca la hotel de 4*;
• 2 nopti cazare cu mic dejun in Marrakesh la hotel de 3*;
• 1 noapte cazare cu mic dejun in Quarzazate la hotel de 3*;
• 1 noapte cazare in Erfoud -Merzouga hotel de 4*;
• 2 nopti de cazare cu mic dejun in Fez la hoteluri de 3*;
• 1 noapte cazare in Rabat la hotel de 3*;
• Ghid local la obiectivele turistice din: Fez, Rabat, Marrakesh si Ouarzazate;
• Tururile prevazute in cadrul excursiei cu autocar/microbuz - categoria locala;
• Plimbarea cu camila in Desertul Sahara;
• Excursie cu autovehicule 4x4 in Desertul Sahara de la Erfoud la Merzouga;
• Transferuri aeroport - hotel - aeroport;
• Asistenta turistica in limba romana (ghid roman);

Nu sunt incluse

• biletele de intrare la obiectivele turistice - aproximativ 58 Euro/persoana, se pot achita in doar local (optional);
• excursiile optionale;
• supliment demipensiune ( 9 cine) - aproximativ 180 Euro / persoana, se pot achita doar local;
• asigurarea storno si medicala (recomandate);
• bacsis pentru sofer si ghid, se va achita local aproximativ: 1 eur/persoana/zi pentru sofer si 2 eur/persoana/zi pentru ghid;
• taxele de oras/statiune se vor achita la receptiile hotelurilor.

Orar de zbor

• Bucuresti 14:35 - Paris 16:45 / Paris 18:35 - Casablanca 21:45
• Casablanca 11:20 - Paris 14:30 / Paris 19:30 - Bucuresti 23:20
*Compania aeriana si orarul de zbor se pot modifica pana la data calatoriei.

Compania

Air France

Excursii optionale

Essaouira
49 euro/adult si 35 euro/copil 2-12 ani
Include: transport local, asistenta turistica in limba romana; nu include: intrari, se achita local, 10 euro/persoana (tarif informativ).
Orasul Essaouira este o locatie ce nu trebuie ratata de nicio persoana ce are ocazia de a ajunge in Maroc. Aici este un loc magic cu oameni calzi si primitori, cu mancare diversa si din belsug, cu plaje superbe si atractii turistice unice.
Essaouria este cunoscut in toata lumea ca fiind orasul uleiului de argan. El este un oras portuar pe coasta Atlanticului. Pe drum spre oras puteti observa pe geam plantatii ale copacilor de argan. Aceste plantatii au devenit adevarate obiective turistice datorita caprelor care se urca in acestia pentru a manca semintele dure de argan. Aceste capre fac parte din procesul de obtinere al vestitului ulei cu proprietati aparte. Tot aici vom vedea si un exemplu de productie si de obtinere al uleiului. Centrul orasului Essaouria a fost a fost adaugat in partimoniul mondial UNESCO, datorita zidurilor care il inconjoara. Acesta cetate este plina de stradute inguste si ticsite cu magazine care vand obiecte artizanat. Tot aici se gasestesi o importanta piata de peste. In cadrul fortaretei vom putea vedea influente berbere, africane si portugheze. Pe faleza veti putea observa o sumedenie de ambarcatiuni mici care apartin pescarilor, care vand pestele prins in acea dimineata. Dup ace vom vizia aproape intreaga fortareata veti avea timp liber pentru o plimbare pe plaja oceanului Atlantic sau prin bazar. Este recomandat sa va opriti si sa savurati un preparat traditional din peste la unul din restaurantele de aici.
Plajele din Essaouira sunt recunoscute pentru vantul care bate aproape tot anul. Daca nu se poate face plaja macar putem admira surferii care isi exerseaza talentul.

Galerie foto

Galerie foto turisti

Rezerva acum!