5 mancaruri stradale must-try in Europa

Gurmand cu dor de duca? Toamna e anotimpul perfect de vacante culinare. Tocmai de aceea, ti-am pregatit o mica lista cu cele mai ieftine si mai delicioase mancaruri stradale pe care sa le incerci intr-o vacanta de toamna in Europa! Ai grija, insa! Nu sunt mancaruri pretentioase si nici localuri de lux! Iar preparatele chiar iti pot provoca dependenta! Gusta-le si vei ramane pe veci indragostit!

1. Currywurst - Germania

Un substitut pentru celebrul hot dog, Currywurst este un preparat autentic german, din tocana de vita picanta inabusita. Inventat in Berlin, in 1949, acesta este un „bratwurst” taiat in felii de-o imbucatura, scaldate in ketchup si stropite pe deasupra cu pudra de curry.

Comandat cu cartofi prajiti, celebrul Currywurst este perfect pentru „vindecarea” mahmureii dupa o noapte lunga cu prea multa bere sau Jagermeister. Currywurst este cel mai apreciat si mai bine vandut preparat stradal din Germania, vanzatorii ambulanti inregistrand vanzari de peste 800 de milioane de euro pe an, 70 de milioane provenind doar din Berlin.

2. Doner Kebab - Turcia…si nu numai

Cum vezi numele, cum iti lasa gura apa… gresesc? Iar daca nu ai mancat pana acum (putin probabil), asta te asteapta dupa ce o vei face!

Initial un fel de mancare turcesc, preparat din carne de miel (reteta originala), la un rotisor vertical, Doner Kebab este un preparat gasit astazi in toata Europa, in multe variante, cu carne de vita sau de pui.

Reteta variaza intr-o oarecare masura de la o tara la alta, in functie de preferintele locale in ceea ce priveste carnea. La noi, vita este la putere, iar pe locul doi se claseaza puiul.

De obicei, carnea este servita pe o lipie intinsa, alaturi de legume, sau intr-un sendvis cu legume, salata si sosuri. Delicios oricum l-ai comanda!

3. Koulouria - definitely Grecia

La prima verede, inele din paine cu susan. La prima gustare…yummmiii, mai vrei cateva! Koulouria (in greaca) se gaseste la fiecare colt de strada din Atena si in alte orase mari din Grecia.

Preparatul seamana izbitor cu clasicii nostri covrigi, dar doar la forma. La gust, vei fi surprins! Aluatul este potrivit de dulce si copt atat cat trebuie, iar susanul prajit de deasupra este numai bun cat sa ofere o „pojghita” crocanta.

Sunt ideali pentru micul dejun sau ca gustare in timpul unui tur printre ruinele Atenei. Pentru o gustare complet greceasca, savureaza-i alaturi de un iaurt de capra grecesc. Noi asa am facut.

4. Panzerotti - Italia

Panzerotti (sau empanadas italiene in forma de semiluna) sunt un fel de calzone. Originale regiunii de sud a Puglia, micile panzerotti se gasesc in toate orasele mai mari din Italia.

Ele sunt niste paste mici, ca niste buzunarele, umplute cu branza si rosii, apoi aromate cu cimbru sau oregano, si prajite in ulei. Se mananca fierbinte si sunt un deliciu! Pe cele mai bune le gasesti in Milano. PS: sunt ideale ca mancare stradala dupa o zi lunga de shopping.

5. Kurtoskalacs - Romania, Ungaria

Cand ai pofta de o gustare cu scortisoara, cauta un Kurtoskalacs - al nostru cozonac secuiesc traditional din Timisoara. Il gasesti mai peste tot in Ungaria, Romania si in patiserile din estul Europei.

Aceasta delicatesa in forma de cilindru este preparat dintr-un aluat lasat la dospit in jur de jumatate de ora, intins pe un sul de lemn, taiat in fasii si incolacit pe sul in spirala, apoi copt la jaratec. Cand este aproape gata, el este insiropat si presarat cu zahar, nuci, scortisoara, nuca de cocos s.a.

Intr-o zi racoroasa sau intr-o zi de iarna in Budapesta, acest cozonac secuiesc iti va incalzi mainile si spiritul si iti va trezi simturile prin aromele sale. O mancare stradala must-try in orice tara o gasesti!

Rezerva acum!