INFORMARI PENTRU CALATORIE

6 mancaruri de incercat in vacanta in Italia

Vacanta in Italia este un rasfat in toate privintele. Ai soare, ai un litoral generos cu ape limpezi, podgorii intregi, livezi cat cuprinde si o gastronomie de-ti lasa gura apa, doar cand te gandesti. Tinand cont ca tara se imparte pe regiuni,vacanta in Italia difera substantial in functie de locul pe care ti-l alegi. Insa, indiferent care ar fi acela, sigur gasesti mancaruri care sa te faca sa te indragostesti de acest tinut. Noi iti aratam 6 mancaruri de incercat in vacanta in Italia, care iti vor deschide apetitull pentru si mai multa explorare gastronomica. Enjoy si pregateste-te de vacanta! Sezonul e abia la inceput!

1. Lampredotto - un sandvis faimos in Florenta, gatit din stomac de vaca. Este, fara doar si poate, un preparat demn de incercat de turistii gurmanzi si aventurosi. In timpul iernii, exista numeroase standuri de tip fast food in care gasesti aceasta delicatesa. Vara, o vei gasi pe alocuri, asa ca, daca mergi intr-o vacanta in Italia, nu o rata. S-ar putea sa-ti placa sau nu. In orice anotimp ai merge, sigur vei gasi aglomeratie in jurul standurilor. Ca pont, desi este o specialitate florentina, cel mai bun preparat Lampredotto se gaseste, aparent, in Roma.

2. Zucchini - o delicatesa cu gust si mult stil, pe care sigur ti-l imaginezi din Grecia, insa reteta aici difera un pic. Zucchini sunt flori de dovlecel prajite si umplute cu branza mozzarella si mici bucati de hamsii. Florile de dovlecei sunt adesea trecute cu vederea in multe destinatii ale lumii (inclusiv la noi), dar aici sunt considerate, nu doar o mancare traditionala, ci si o specialitate de incercat in vacanta in Italia.

3. Pizza - probabil de asteptai la asta, insa nu la pizza clasica ne refeream. Roma este casa unora dintre cele mai bune pizzerii italiene, unde trebuie sa incerci Suppli si Arancini. Arancini care se traduce literal ca portocalele si sunt bile de orez prajite si acoperite cu pesmet. De obicei, ele sunt umplute cu ragu (sos de carne), sos de rosii, mozzarella, si / sau mazare. Suppli sunt varianta romana, umpluta, adesea, cu branza.

Daca nu ai timp sa intri intr-o pizzerie (desi e putin probabil sa-ti faci vacanta in Italia fara sa vezi si sa testezi bucatele vreuneia), vezi ca in centrele oraselor gasesti localuri Taglio - unde se fac tavi imense de pizza. Alege una dintre feliile taiate, pe care o vei plati in functie de greutate si sortiment. Este ieftin, rapid si iti ofera sansa sa incerci cat mai multe sortimente. Doar de aia iti alegi o vacanta in Italia, nu?

4. Delizia al limone - La sud de Roma, in Sorrento, se gaseste „Delizia al limone” - un soi de cozonac italian, umplut cu crema de lamaie, stropit cu sirop Limoncello si acoperit cu frisca si mici fasii de coaja de lamaie. Este un desert care-ti da dependenta (in sensul bun :) ). Desigur, daca tot esti la sud de Roma, incearca celebrul cannoli in Sicilia, o creatie siciliana, rar de gasit in alta zona a Italiei. Granita este, de asemenea un preparat sicilian pe care sa-l incerci, dar pe care il vei gasi si in alte zone prin care vei trece in vacanta in Italia.

5. Alte gustari romane -in cartierul evreiesc din Roma, Via Portico d'Ottavia, este un mic magazin pe nume Boccioni, unde gasesti doua specialitati „la ebraica pizza” (un fel de tort cu nuci si zahar ars) si „la torta di visciole” (un fel de tort branza cu visine).

6. Alegerea noastra - italienii stiu intr-adevar cum sa faca paste, iar gustul acestora nu se compara cu niciun soi de paste italiene pe care le comanzi in alte tari. Cele mai delicioase paste pe care le-am mancat in vacanta in Italia au fost „Penne all'Arrabiata”, care se mandreste cu un echilibru perfect de ardei iute rosu. De asemenea, nicaieri nu vei gasi o branza buna in lume decat Caciocavallo din Puglia, sudul Italiei. Pentru acestea, si nu numai, merita sa experimentezi o vacanta in Italia, fie ea culinara, de descoperire sau doar de relaxare.
Gina Rotaru

Rezerva acum!