9 delicatese de incercat la Piata de Craciun Champs Elysees

Am intrat in febra Sarbatorilor de iarna. Mai este putin pana la Craciun, iar alegerea unei destinatii (daca nu ati facut-o deja) este tot mai dificila. Sute de piete de Craciun si-au deschis portile in aproape toate colturile lumii, insa destinatiile europene favorite ale anului raman in continuare Viena, Praga, Budapesta si Paris. Iar astazi ne-am oprit la romanticul Paris, mai exact la Piata de Craciun Champs Elysees si la ale sale delicatese culinare. Caci, pana la urma, o vacanta in Paris nu inseamna doar fashion si romantism, ci si delicatese fine pentru gurmanzi.

Cele mai bune mancaruri din Piata Craciun Champs Elysees le gasesti intr-o mica sectiune a pietei „Marche Gourmand”, aflata vizavi de Grand Palais, pe partea de nord a Champs Elysees. Este locul in care sa mergi iarna aceasta cu cat mai multi prieteni, pentru a putea imparti portiile si costul mancarii, dar si pentru a avea un sprijin la intoarcerea acasa…in cazul in care ai burta prea plina. Nu glumim, delicatesele frantuzesti sunt de-a dreptul imbietoare si, desi portiile sunt mici, ele sunt extrem de variate.


Aligot
Piure de cartofi. Usturoi. Branza. Trei ingrediente, un aliment adorat. Aligot se serveste intr-un recipient destul de mic, insa nu te lasa dezamagit de dimensiunea lui intrucat este plin ochi. Este cremos, neted si este atat de bun, incat te-ar putea convinge sa-ti actualizezi starea Facebook - din ”Single” in „In a Relationship”
Sampanie
Iti recomandam sa incerci sampania doar daca te afli in Marche Gourmand cu cativa alti prieteni. Poti cumpara o sticla de sampanie refrigerata „Champagne Most” si veti primi cate pahara aveti nevoie, doar ca vi se va cere un mic depozit pentru ele. Este o bautura fina, apreciata in Franta, porivita la degustari frantuzesti. In plus, inveseleste atmosfera. Aveti grija, insa, la cantitate. Lasa loc si vinului fiert.
Vin fiert
Vinul fiert este nelipsit din Pietele de Craciun. Iar Parisul nu face exceptie. Exista cateva standuri in Marche Gourmand care vand vin fiert, insa preferatul este in fiecare an „Atelier du Vin Chaud”, unde la fiecare bautura ti se ofera o ceasca de plastic drept suvenir. „Atelier du Vin Chaud” vinde vin fiert alb sau rosu (in functie de preferinte), amestecat cu mirodenii delicioase de Craciun (scortisoara, cuisoare, fructe de padure, coji de portocale etc).
Barquette Acras (peste alb prajit)
Barquette Acras este unul dintre cele mai bune feluri de mancare din piata Marche Gourmand, putin diferit fata de din bucataria tipic franceza. Pe langa acest preparata, poti incerca mancaruri delicioase din Caraibe (din Antilele), inclusiv o delicatesa absolut apetisanta numita „barquette acras”. Ea contine 8-10 bucati de peste alb, batute si prajite. Si cand crezi ca ai terminat, pregateste-te de o alta gustare copioasa cu nuggets aurii, pufosi si prajiti cu bucurie.
Supa frantuzeasca de ceapa
Daca nu ai mancat, trebuie sa incerci. Iar daca ai incercat-o deja, trebuie sa o gusti pe cea de aici. O vei gasi la intrarea in Marche Gourmand, pe partea dreapta. Exista si alte cateva standuri de-a lungul Champs Elysees vinde vand supa frantuzeasca de ceapa, dar acest loc este de departe superior celorlalte. In ciuda portiilor tipic frantuzesti extrem de mici (dupa parerea noastra), aici vei primi un castron consistent supa de ceapa franceza, cu branza si crutoane, care iti va incalzi sufletul, mainile si burta.
Sandwich de porc
Bagheta, carne de porc suculenta, incet prajita in spatele tejghelei si un sos din rosii cu cimbru, care sa incununeze gusturile. Sandwich-ul din carne de porc este o delicatesa de neratat in Piata de Craciun Champs Elysees. Preparat chiar sub privirile tale, acest sandwich te ademeneste inca de la intrare prin aroma carnii si datorita cozii destul de mari. Ai rabdare si stai la rand. Merita. Unde mai pui ca, pentru un euro in plus poti avea acelasi tip sandwich, dar cu adaos de cremos de brie! Sandwich-ul nu este ieftin, dar poate fi impartit cu cativa prieteni la fel de gurmanzi.
Raclette
„La Boite a Fromage” ofera mai multe variante de cartofi acoperiti cu branza topita. Noi iti recomandam doua: cu trei feluri de branza si cu trufe gouda. Raclette cu trei feluri de branza contine branza albastra, Camembert si branza de capra. Raclette cu trufe gouda este mult mai scumpa, dar reprezinta una dintre mesele de top din Marche Gourmand. Pregateste-te. Hainele tale vor mirosi a fromage si a doua zi…
Sandwich cu somon
Pentru a gasi acest stand - numit Breizh - uita-te pur si simplu dupa fileurile de somon suculente, gatite pe un foc deschis. Daca mai ai loc si vrei sa te opresti aici, trebuie neaparat sa incerci Sendvisul cu somon afumat. Imagineaza-ti o bagheta umpluta cu somon, salata crocanta si asezonat cu fraiche creme. Un preparat de clasa! Iar ingredientul minune este (daca nu ti-ai dat seama deja) smantana. Nu te zgarci. Nu il imparti cu prietenii. Iti va parerea rau.
Carnati TOULOUSAINE
Boucherie TOULOUSAINE - un stand imposibil de ratat in Marche Gourmand. Cu un gratar masiv umplut cu carnati, legume, frigarui de pui si sunca, Boucherie TOULOUSAINE este plin de turisti, dornici sa incerce carnatii Herbe (carnatii cu plante medicinale), serviti intr-o bagheta, alaturi de ceapa preparata chiar sub privirile tale. Un alt preparat delicios este porumbul la gratar, fiert in prealabil, pus pe gratar si uns constant cu unt… Un preparat sanatos, la care poti oricand adauga o portie de branza fierbinte.

Piata Marche Gourmand incepe de la „Place de la Concorde” si se intinde pana la Rond-point des Champs Elysees. Ea este deschisa in fiecare zi, de la10:30 pana la miezul noptii (vineri si sambata pana la 01:00) si poate fi vizitata pana in data de 03 ianuarie 2016. Asadar, inca mai ai timp sa-ti planifici vacanta in Paris.

Rezerva acum!