Ce mancam in Italia? 6 ciudatenii de incercat

Ce mancam in Italia? Este intrebarea pe care ne-o punem mai toti cand vine vorba despre o vacanta in Roma, Milano, Florenta sau in alte orase turistice ale tarii. Italia este o tara romantica, cu o gastronomie colorata si plina de savoare. Ajuns acolo, te lasi ademenit de mirosul rosiilor, de aroma busuiocului si, peste toate, de pastele colorate, care se imbina armonios cu sosuri fresh. Ai atat de multe mancaruri italiene de incercat, incat te pierzi printre ele. Vrei sa gusti autentica pizza, vrei sa descoperi pastele albe, pastele cu suc de rosii, pastele cu branza si... pana la urma, ce mancam in Italia? Ca e greu sa le incerci pe toate intr-o vacanta de 7 zile...

Asadar, pentru cei care vor sa guste traditia italiana si aromele pe care, oricat ai incerca, nu le descoperi in niciun restaurant cu specific italian din lume, am strans mai jos 6 preparate italiene ciudate de incercat in timpul vacantei in Italia. Iar dupa ce le-ai testat pe acestea, gusta si din fiecare sortiment de pizza, pastele colorate cu diferite sosuri si, peste toate, tocanitele homemade,  din restaurante de familie.

1. Lampredotto - un preparat autentic italian, recomandat DOAR tuirstilor aventurieri si, neaparat, gurmanzi. Lampredotto este un sendvis extrem de apreciat, preparat din a patra parte din stomacul vacii. Gasesti aceste sendvisuri fresh la mai toate tarabele de pe strazile oraselor italiene, chiar si in timpul iernii. Iar atmosfera de aici este intotdeauna placuta si pietenoasa. Nu de alta, dar acesta este locul in care se intalnesc mai toti gurmanzii italienisi nu numai. Cu toate acestea, cel mai bun il poti manca in Roma.

2. Zucchini - stil si gust tipic italian.... mai exact, flori de dovreac prajite bine si presarate cu mozzarella si mici bucatele de ansoa. In multe tari, florile de dovleac sunt trecute cu vederea, insa, in Italia, acestea fac parte din mancarurile traditionale si una dintre specialitatile pe care sa le cauti cand ajungi aici. Gustul si savoarea acestui preparat este unica.

3. Nu doar pizza - Roma este casa unor dintre cele mai grozave pizzerii, pe care le vei gasi la aproape orice colt de strada. Trebuie sa incerci „arancini”. Arancini (tradus literalmente ca portocale) sunt bile de orez prajit cu pesmet. Arancini sunt, de obicei, umplute cu ragu (sos de carne), sos de rosii, mozzarella si/sau mazare. Sunt un devarat deliciu, pe care trebuie sa il gusti daca ajungi in Italia. Doar aici vei gasi acest preparat.

4. Delizia al limone - clar sudul Romei, mai exact in Sorrento (am mancat o felie incredibil de buna in Capri) si, desigur, cannoli in Sicilia. Cannoli este, fara indoiala, cea mai reusita creatie siciliana, pe care o gasesti extrem de rar in alta zona a Italiei. Granita este, de asemenea, un preparat sicilian, dar care poate fi gasit si prin alte zone ale Italiei.

5. „La pizza ebraica”- nu-i pizza, ci un fel de chec cu alune si fructe uscate, pe care il gasesti mai des in Roma. Si, daca tot suntem la capitolul dulciuri, incearca si „la torta di visciole” - un soi de prajitura cu branza cu sos de cirese. Gusturile sunt ciudate, dar extrem de bune.

6. Pene cu sos Arrabiata - italienii, pur si simplu, stiu cum sa faca pastele. Penne cu sos Arrabiata este unul dintre cele mai traditionale preparate. Sosul Arrabiata este extrem de apreciat pentru balanta echilibrata de chilli rosu. Cu toate astea, este recomandat doar celor carora le plac picanteriile. De asemenea, mananca si branza Caciocavallo din Puglia, din sudul Italiei. Iar daca ar fi sa alegi dintre toate, Penne cu sos Arrabiata este un must italian de trecut pe lista gurmanzilor cu ce mancam in Italia.

Gina Rotaru

Rezerva acum!