Ghid de vacanta in Grecia, pentru gurmanzi...

Vacanta in Grecia, cu "dieta" sanatoasa
Grecii au o cultura aparte privind mancarea. Ei servesc diferite feluri la o masa, pintre care mezedes (aperitive), salate, fel principal si supe. Principalele ingredientele sunt legumele si verdeturile, care se folosesc in aproape fiecare preparat, acesta fiind motivul principal al prospetimii si al savorii unice ale fiecarui preparat in parte. Astfel, indiferent ca mergi pentru prima oara intr-o vacanta in Grecia sau esti „abonatul” acestei tari, asigura-te ca incerci mancarea locala si mancarea traditionala comuna in fiecare destinatie in care ajungi. Gusturile mancarurilor difera in functie de regiune datorita solurilor diferite, unele mai uscate, altele mult mai productive si chiar vulcanice.
Doua insule dedicate gurmanzilor
Stim cu totii ca insula Creta si insula Santorini sunt cele mai recomandate destinatii de vacanta in Grecia, daca vorbim de gurmanzi. Cu toate acestea, nici celelalte insule nu sunt de evitat. Dupa cum ammai spus, vei gasi aromesi mancaruri aparte in fiecare locatie. Asadar, planuieste-ti vacanta in Grecia in functie de buget si preferinte, apoi axeaza-te pe mancarurile specifice. Noi ti-am pregatit un mic ghid cu mancarurile traditionale pe care sa le incerci in orice vacanta in Grecia ai merge. Enjoy!
Mezedes
- Saganaki- branza prajita cu o coaja de lamaie
- Tzatziki- iaurt grecesc cu castraveti feliati, usturoi si ulei de masline
- Htapodi - bucati mici de caracatita servite fie prajite, fie fierte, cu suc de lamaie
- Aliada - sos din piure de cartofi si usturoi, servit cu peste ( adesea cod) sau cu salata de sfecla rosie
SALATE
- Horiatiki - cunoscuta sub numele de „salata greceasca”, Horiatiki este un amestec de rosii proaspete, masline, castraveti, ceapa, ardei verde, branza feta, ulei de masline si oregano.
- Melitzanosalata - piure de vinete, cu usturoi tocat si ulei de masline
FELURI PRINCIPALE
- Pastitsio - un soi de Lasagnas italiana. Se face din spaghete, acoperite cu carne de vita tocata, ceapa, sos de rosii si sos bechamel
- Kokoretsi - se face din maruntaiele prajite si impachetate de miel si se serveste cu lamaie
- Bourdetto - mancare facuta din diferite specii de pesti (cel mai comun fiind pestele scorpion), care contine pesti, usturoi, suc de lamaie si sos de rosii. Este o specialitate din Corfu
- Apaki - specialitate cretana, din carne de porc macra, marinata in otet, afumata cu ierburi aromatice si arbusti si impachetata in sare.
SUPE
- Psarossoupa - Supa de peste cu patrunjel, cartofi si morcovi
- Fassolada - supa de fasole alba, cu patrunjel si sos de rosii.
Tu ce ai vrea sa incerci in vacanta in Grecia?