Kefalonia, bijuteria artei culinare grecesti
Kefalonia este una dintre cele mai mari insule grecesti. De fapt, este cea mai mare insula din Marea Ionica, cu cele mai multe zile insorite pe an din Grecia. Kefalonia este binecunoscuta pentru frumusetea sa naturala si pentru structura geologica diversificata, imbinata frumos cu sarmul unic al locuitorilor sai. Inconjurat de o multime de mici golfuri si acoperit cu o vegetatie bogata, Muntele Aenos - cu cel mai inalt punct al Marii Ionice ridicandu-se la 1.600 de metri - te impresioneaza inainte de a pune piciorul pe insula.
Stim ca fiecare insula isi are unicitatea, insa Kefalonia se remarca printr-o gastronomie aparte datorita multor factori naturali. Solul fructuos ofera o varietate larga de produse naturale, de la faimoasele masline si ulei de masline grecesc, la soiurile rare de vin si la numeroasele legume, fructe si alte culturi proaspete. Toate au devenit baza bucatariei mediteraneene de renume mondial, un gen gastronomic ce incanta milioane de oameni din aproape intreaga lume. Datorita pamantului roditor, a legumelor proaspete si a retetelor locale, Kefalonia se mandreste astazi cu unele dintre cele mai bune restaurante din insulele grecesti, fiind considerata giuvaerul gastronomic al acestora.
Bananieri si masline grecesti
Erisos, un mic oras din apropierea Fiskardo, este cunoscut pe insula pentru calitatea perfecta a usturoiului, in timp ce Lourdas (din partea sudica) a fost dintotdeauna o zona de cultivare, casa unei varietati rare de bananieri, aduse de marinari in Kefalonia, in urma cu multi ani.
Plambandu-te in jurul acestor orase si sate turistice grecesti, vei da de magazine si bacanii locale, de unde poti gusta si cumpra prajituri speciale din susan numite „Pastelia” sau „Mantolato” si „Comfetos”. Tot de aici, ia ca suvenir, sau pentru pofta proprie, o cutie mica de „Mandoles” - migdale crocante, coapre si acoperite cu un sos rosu de caramel.
„Mandoles” pot fi folosite si ca umplutura sau ornament in numeroase dulciuri si prajituri facute in casa. Un alt dulce traditional, servit si el ca desert in multe dintre tavernele si restaurantele din Kefalonia, este siropul din fructe, facut in casa. Se aduce la masa in vase mici si cu aroma pe care o preferi, una dintre cele mai populare in Kefalonia fiind cea de strugure.
Pastelia
„Placinta de migdale” este unul dintre deserturile pe care trebuie sa le gusti in timpul unei vacantei in Kefalonia. Intreaba de el in toate restaurantele si cafenelele grecesti din insula. In zonele muntoase ale insulei Kefalonia, ca alternativa la placinta de migdale, ti se va oefri o placinta locala din nuci. Daca iti plac plantele, cere localnicilor „Sapsicho” - o planta similara cu maghiranul, un pic mai puternic la gust, adorata si des folosita de localnici.
In Lixouri, cauta budinca locala, un desert fresh si racoritor. In final, daca ai noroc, vei gasi prajitura speciala facuta din „Myzithra”, o delicatesa a insulei, moale, cu branza sarata. Branza se amesteca cu marar si scortisoara si ofera un gust unic, pe care multi nu l-au mai regasit vreodata intr-un tort.
Gina Rotaru
Stim ca fiecare insula isi are unicitatea, insa Kefalonia se remarca printr-o gastronomie aparte datorita multor factori naturali. Solul fructuos ofera o varietate larga de produse naturale, de la faimoasele masline si ulei de masline grecesc, la soiurile rare de vin si la numeroasele legume, fructe si alte culturi proaspete. Toate au devenit baza bucatariei mediteraneene de renume mondial, un gen gastronomic ce incanta milioane de oameni din aproape intreaga lume. Datorita pamantului roditor, a legumelor proaspete si a retetelor locale, Kefalonia se mandreste astazi cu unele dintre cele mai bune restaurante din insulele grecesti, fiind considerata giuvaerul gastronomic al acestora.
Bananieri si masline grecesti
Erisos, un mic oras din apropierea Fiskardo, este cunoscut pe insula pentru calitatea perfecta a usturoiului, in timp ce Lourdas (din partea sudica) a fost dintotdeauna o zona de cultivare, casa unei varietati rare de bananieri, aduse de marinari in Kefalonia, in urma cu multi ani.
Plambandu-te in jurul acestor orase si sate turistice grecesti, vei da de magazine si bacanii locale, de unde poti gusta si cumpra prajituri speciale din susan numite „Pastelia” sau „Mantolato” si „Comfetos”. Tot de aici, ia ca suvenir, sau pentru pofta proprie, o cutie mica de „Mandoles” - migdale crocante, coapre si acoperite cu un sos rosu de caramel.
„Mandoles” pot fi folosite si ca umplutura sau ornament in numeroase dulciuri si prajituri facute in casa. Un alt dulce traditional, servit si el ca desert in multe dintre tavernele si restaurantele din Kefalonia, este siropul din fructe, facut in casa. Se aduce la masa in vase mici si cu aroma pe care o preferi, una dintre cele mai populare in Kefalonia fiind cea de strugure.
Pastelia
„Placinta de migdale” este unul dintre deserturile pe care trebuie sa le gusti in timpul unei vacantei in Kefalonia. Intreaba de el in toate restaurantele si cafenelele grecesti din insula. In zonele muntoase ale insulei Kefalonia, ca alternativa la placinta de migdale, ti se va oefri o placinta locala din nuci. Daca iti plac plantele, cere localnicilor „Sapsicho” - o planta similara cu maghiranul, un pic mai puternic la gust, adorata si des folosita de localnici.
In Lixouri, cauta budinca locala, un desert fresh si racoritor. In final, daca ai noroc, vei gasi prajitura speciala facuta din „Myzithra”, o delicatesa a insulei, moale, cu branza sarata. Branza se amesteca cu marar si scortisoara si ofera un gust unic, pe care multi nu l-au mai regasit vreodata intr-un tort.
Gina Rotaru