Orasele cu cea mai buna mancare stradala (Partea II - Bangkok, Marrakesh, Mumbai)

Bangkok

Mancarea stradala este atat de integrata in stilul de viata al Bangkokului, incat te poti satura foarte bine pe strazile acestuia fara sa te apropii macar de un restaurant - vanzatorii ambulanti ofera si micul dejun si desertul! Desi sunt aproximativ 12 000 de vanzatori in capitala tailandeza, ai grija: nu toti acestia sunt licentiati. Cumpara doar de la boxele cu imaginea unei fete zambitoare, ce reprezinta o aprobare de la oficialii din domeniul sanatatii.

IMG_1029

Mergi la Yaowarat, Chinatownul Bangokului si piata de noapte Soi 38 pe strada Sukhumvit unde ti se ofera zeci de posibilitati - de la pad see ew (taitei de orez prajiti cu broccoli chinezesc), pana la orez cu mango. Si pentru cei mai buni taitei serviti in supa de porc, cu legume, carne si ardei iuti, mergi pe aleea special destinata acestora langa Monumentul Victoriei.

De comandat iti recomandam som tum gai yang (salata de papaya verde, cu pui); moo ping (frigarui de porc la gratar cu orez), taitei cu supa, si moo dad diew (carne de porc pasteurizata si prajita bine).

Marrakesh

Cu toate mirodeniile, culorile, texturile si influentele sale, mancarea stradala din Marrakesh este una dintre cele mai interesante si savuroase din lume! Desi siguranta nu este una dintre grijile principale la Djemaa el-Fna - piata centrala a Marrakeshului - se fac inspectii frecvente, si mancarea ramasa de peste zi este aruncata in fiecare noapte - este totusi idicat sa fii atent, mai ales la boxele de dupa Medina (partea veche a orasului). Limiteaza-te la tajine, sandwichuri si mancare gatita pe cat posibil.

eating-in-djema-el-fna-square-marrakesh

In fiecare noapte, Djemaa el-Fna se transforma in cea mai mare sala de mese in aer liber, plina de carne sfaraind pe gratare, tajine apetisante si cuscus pufos si inmiresmat.

Incercati tanjine, ghoulal (supa de melci), b’stilla (placinta marocana de porumbel), ma’quooda (cartofi umpluti, bine prajiti) si chebakia (prajituri cu susan).

Mumbai

Strazile Mumbaiului, cu un numar extraordinar de 250 000 de vanzatori ambulanti, sunt gata pentru o explorare culinara, chiar daca esti genul de aventurier culinar sau preferi sa mananci doar ce cunosti. Foarte multe din preparatele de pe strazile Mumbaiului sunt satioase, copioase, si surprinzator, prielnice vegetarienilor. Fii atent insa - siguranta mancarii este o problema in Mumbai, doar 17 000 de vanzatori fiind licentiati, asa ca iti recomandam sa eviti preparatele pe baza de lapte, si sa consumi doar mancare gatita!

tumblr_lmhe5xeqnr1qgbsmeo1_500

Unde sa mergi? Vei gasi un wallah impartind mancaruri savuroase la fiecare colt de strada, insa pentru ce mai bun vada pav (cea mai buna mancare stradala din Mumbai - un pateu de cartofi bine-prajit, in paine) va trebui sa il vizitezi pe Shivaji, pe strada Rajwadkar, Colaba, care face vada pav proaspata in fiecare zi. Deasemenea, vei gasi cel mai bun pav bhaji (un curry iute, de legume, servit cu o bucata de paine inmuiata in unt) la boxele din dreptul plakei Juhu, si incredibilul bhelpuris (un orez crocant si salata de legume) la orice chaat-wallah pe plaja Chowpatty.

Sa comanzi neaparat vada pav, pav bhaji (cere mai multa paine ca sa aduni tot curryul), bhelpuri, pani puri (un produs de patiserie crocant, umplut cu un condiment local picant, legume si mirodenii), si suc de trestie de zahar.

Rezerva acum!