INFORMARI PENTRU CALATORIE

Traditii de Paste in Grecia: Cum sa alegi o Lambatha perfecta

Ti-ai facut deja planurile pentru vacanta de Paste in Grecia? Atunci descopera si traditile la care urmeaza sa iei parte. Grecia este cunoscuta pentru caracterul ei puternic religios si pentru traditiile sale frumoase si bine impamantenite. Iar de Paste - cea mai importanta sarbatoare a anului - ele sunt menite sa atraga prin frumusetea lor, bucurandu-i pe toti - de la copii, la cupluri si batrani deopotriva. Una dintre traditiile mai putin stiute este alegerea Lambatha - lumanarea de Paste, aprinsa la miezul noptii.

Un „detaliu” important de Paste in Grecia

Lumanarile de Paste sunt o parte importanta a slujbei grecesti, care are loc in Sfanta Sambata. Chiar inainte de miezul noptii, biserica devine linistita si toate luminile sunt stinse. Dintr-o data, parohiile se lumineaza, iar oamenii canta traditionalul „Christos Anesti” sau „Hristos a inviat”. Lumanarile sunt aprinse in momentul precis cand Iisus a inviat din morti. Bisericile nu ofera suficiente lumanari lambatha pentru toti participantii la slujba. Astfel ca, va trebui sa sa-ti faci tu una. Mai exact, sa o decorezi dupa gustul tau. Iata cateva sfaturi pentru a avea o lumanare Lambatha aparte la slujba de Paste in Grecia.

Exprima-te in culori

De obicei, de Paste in Grecia, copiii mici se bucura de decorarea lumanarilor, folosindu-si culorile preferate. Traditia este o modalitate buna de a-i implica pe cei mici in slujba bisericii. Insa, aici nu e vorba doar de copii. Si adultii se bucura de aceasta „joaca”, ea facand intreaga sarbatoare mai interesanta. Poti infasura lumanarea in panglici colorate, ii poti face o funda, o poti orna cu o floare favorita tie, ii poti adauga paiete sau chiar mici jucarii. Ai grija cum o decorezi, ca flacara sa nu poata ajunge la ornamente.

Lumanari cadou

In unele familii, este o traditie ca nasii sa cumpere finilor o lumanare de decorata de Pasti. In acest caz, asteapta-te ca nasii sa te intrebe ce decoratiuni ti-ai placea sa aiba. Daca nu intri in aceasta categorie, poti darui familiei lumanari frumos decorate. Acest dar este considerat un gest frumos in Grecia, nu neaparat o traditie ce trebuie respectata cu strictete.

O traditie veche de Paste in Grecia

Venitul cu lumanari decorate Lambatha in biserica, in Sfanta Sambata, este un obicei pe care o multime de greci din intreaga lume il urmeaza. Daca vrei sa intri in spiritul sarbatorii Pascale, asa cum fac grecii, urmeaz-o si tu. Este important sa ai decoratiuni potrivite pentru personalitatea sa. Este modul frumos, crestin si simplu de te apropia de semenii tai, spun grecii.

Rezerva acum!