Turcia, o explozie de gusturi si arome

O destinatie plina de stralucire aflata intre Asia si Europa, Turcia impresioneaza prin amestecul cultural, inclusiv la nivel gastronomic. Pe malul Bosforului se mananca bine si pe gustul celor mai pretentiosi oaspeti care trec pragul “Tarii Semilunei”. Bucataria turceasca este o explozie formidabila de arome, un mix apetisant de condimente si combinatii puse la punct de bucatari dibaci.

Mostenirea unei culturi gastronomice

Pentru a demonstra influenta gastronomiei din aceasta parte a lumii, este suficient sa ne amintim ca sarmalele si chiftelele au avut ca punct de plecare centrul Imperiului Otoman. La capitolul legumelor, de baza sunt vinetele, ceapa, rosiile, fasolea, usturoiul, castravetele si lintea. Apoi, carnea de miel, oaie, vita sau pui este fundamentala. Savoarea este lasata pe mainile condimentelor: patrunjel, menta, chimion, boia, piper. Iar amestecul acestor elemente duc la felurile-vedeta din bucataria turceasca: kebap, karniyarik sau meze.

turcia
(Kebap - Sursa foto: Pixabay)

Secretele unui kebap perfect sunt mirodeniile si marinata in care este preparata carnea. In plus, unele dintre cele mai renumite tipuri sunt identificate de orasul sau regiunea de provenienta. Vezi Adana kebap, ceva mai condimentat, din orasul din partea central-sudica a Turciei, sau Urfa kebap, din zona de sud-est. La fel de cunoscute sunt si doner kebap si iskender kebap, preparate cu fasii subtiri de carne, sos de rosii, iaurt si unt. Acesta din urma a fost inventat in anul 1867 de Iskender Efendi, in orasul Bursa, al patrulea ca numar de locuitori din Turcia.

Delicioasele deserturi turcesti

In materie de dulciuri, bucataria turceasca ofera o varietate de preparate care iti lasa gura apa la simpla vedere. Dintre acestea, cele mai mult elogii le primesc kataiful si baclavaua, preparate cu nuci sau fistic. Baclavaua, care vine de fapt din Asia Centrala, s-a raspandit peste tot in lumea otomana. Orasul Gaziantep este considerat a fi adevarata capitala a acestui desert, pe care l-a ridicat la rang de arta.

turcia
(Baclava - Sursa foto: Pixabay)

Alt dulce transformat de turci in spectacol este crema de inghetata, care te va cuceri cu gustul unic si textura deosebita. Sa cumperi un cornet de maras dondurma de la un vanzator imbracat intr-un costum traditional este chiar o provocare.  In cele din urma, faimosul rahat turcesc, care se gaseste intr-o mare varietate de arome, forme si culori, este servit cu o cafea traditionala, la finalul mesei. Iar pentru a te bucura de faimoasa cafea cu spuma si caimac, ai nevoie de un adevarat artist. Imbarca-te la o aventura in aceasta tara a varietatii gastronomice si lasa-te cucerit de gusturi si arome. Europa Travel iti ofera oportunitatea de a vizita cele mai importante statiuni turcesti pentru un sejur de poveste: oferta aici.

Rezerva acum!