INFORMARI PENTRU CALATORIE

Circuite avion
Circuit Paste Spania - Maura - Maroc - Gibraltar 2025

Itinerariu: Malaga - Algeciras - Granada (Complexul Alhambra) - Gibraltar - Tanger - Rabat - Casablanca - Marrakech - Ouarzazate - Meknes - Fez - Meknes - Algeciras - Sevilla - Cordoba - Malaga
Date plecare: 30.04.2025
Circuit cu avionul, 10 zile
Tarif de la 1799 euro/persoana(tarif final - taxe aeroport incluse)

Program

Civilizatia maura din nordul Africii si peninsula iberica a lasat o influenta extraordinara asupra Europei. Datorita universitatilor arabe din Andaluzia, Europa a redescoperit filozofia si cultura Greciei si Romei antice pierdute in Veacul Intunecat, iar arhitectura islamica a dezvoltat niste monumente de o frumusete unica in toata regiunea. Desi Spania este catolica in ultimii 500 de ani, pecetea maura continua sa fie pregnanta in sud, in Andaluzia, sub forma unor cartiere dragalase, moschei (transformate in catedrale), de o frumusete rara, si palate ca in 1001 de nopti. Excursia va va releva aceasta cultura extraordinara atat in Andaluzia spaniola, cat si in Maroc.

De ce sa alegi aceasta excursie. Pentru ca…

vei avea o imagine de ansamblu asupra culturii si civilizatiei maure si a importantei sale in  cultura, societate si arhitectura;

vei descoperi cele mai frumoase exemple de arhitectura islamica din lume - Moscheea -Catedrala din Cordoba si Palatul Alhambra din Granada;

vei vizita doua continente - Europa si Africa;

vei descoperi fascinantele medine, orasele vechi cu stradute stramte si alambicate, unde este cel mai usor sa te pierzi.

Ziua 1. Bucuresti - Malaga - Algeciras

Ora 14:40 intalnire pe aeroportul din Otopeni cu reprezentantul Europa Travel si imbarcare pentru zborul catre Malaga la ora 17:50. Aterizare la 21:00. Transfer la hotel in zona Algeciras.  

Ziua 2. Algeciras - Gibraltar

Mic dejun. Timp liber la dispozitie sau optional, excursie in Gibraltar, micuta colonie britanica, situata la confluenta Marii Mediterane cu Oceanul Atlantic. Cazare in zona Algeciras.  

Ziua 3. Algeciras - Tanger - Rabat - Casablanca

Mic dejun. Transfer de la hotel in port in jurul orei 10, plecam din portul Algeciras in jurul orei 12:00 si vom ajunge in Tanger Med la ora 12:30 (diferenta de fus orar). Vom traversa stramtoarea Gibraltar, catre Tanger si ne continuam drumul pana in Rabat, capitala Marocului. In functie de trafic putem face scurte vizite si la: Palatul Regal (exterior), Oudaya Kasbah, Mausoleul Mohamed V, Turnul Hassan. Plecam spre Casablanca, unde ne cazam.

Ziua 4. Casablanca - Marrakech

Mic dejun. Vom incepe zua cu vizita la: Moscheea Hassan al II-lea, Piata Mohamed al V-lea si Piata Natiunilor Unite. Mic dejun. Continuam cu Marrakech - al doilea cel mai vechi oras Imperial, fondat de catre Almoravizi in sec. Al XI-lea, cunoscut si sub numele de Perla Sudului, unde vom face un tur panoramic de oras, ce include Moscheea Koutoubia si Palatul Bahia. Vom vedea plantatiile de maslini de la Menara si Piata Jamaa El Fna. Cazare in Marrakech.  

Ziua 5. Marrakech - Ouarzazate, poarta Saharei

Mic dejun. Timp liber la dispozitie sau excursie optionala la Ouarzazate - ne vom indrepta spre Muntii Atlas, admirand peisaje pitoresti si spectaculoase, si vom traversa trecatoarea Tiz-in-Tichka, situata la o altitudine de 2260 de metri deasupra nivelului marii. Pe masura ce drumul incepe sa se indrepte spre Quarzazate calatorii vor putea sa se minuneze in regiunile pre-Sahara care se afla uscate si nemiscate si varfurile tacute ale marilor Munti Atlas. Quarzazate, este un oras in sudul Marocului, si resedinta provinciei cu acelasi nume, fiind supranumit “Poarta Desertului”. Nenumaratele Kasbah din desert, munti si campii aride, vai si oaze luxuriante, palmieri si satele pe pamant rosu dau farmec acestei zone, constituind un punct de atractie turistica importanta. Vom vizita aici asezarile fortificate Taourirt si Tifoultout, declarate monumente internationale, care fac parte din Patrimoniul UNESCO. Vom vizita asezarile fortificate Taourirt si Tifoultout. Ne intoarcem in Marrakech. Cazare in Marrakech.  

Ziua 6. Marrakech - Meknes - Fez

Mic dejun. Plecam catre Fez cu un scurt popas in Meknes, fosta capitala imperiala. Cazare in Fez. 

Ziua 7. Fez

Mic dejun. Avem la dispozitie o zi intreaga pentru vizitarea orasului Fez, capitala religioasa a Marocului , nul dintre cele patru orase imperiale ale Marocului. Initial o mica asezare pe malurile raului cu acelasi nume, Fez are in prezent trei parti distincte care se intind pe dealurile din jur. La distanta de 3 km de Ville Nouvelle, partea cea mai noua a orasului, se afla medina, partea veche. Veti intalni un stil de viata total necunoscut dar fascinant. Medina, aici impartita in doua, este cea mai veche parte a asezarilor arabe caracterizate printr-un labirint de strazi inguste care se intersecteaza intre ele si care sunt pline de buticuri cu produse de artizanat local. Fez-al-Bali, cea mai mare dintre cele doua medina din Fez, este un oras medieval care s-a pastrat aproape intact de-a lungul timpului. Vizitam: Palatul Regal Dar El Makhzen (exterior), Medina medievala, Moulay Idriss, Moscheea Karaouin. Cazare in Fez.  

Ziua 8. Fez - Tanger - Algeciras

Dupa micul dejun, plecam catre Tanger pentru traversare cu feribotul spre portul Algeciras, plecam in jurul orei 18:00 si ajungem la destinatie in jurul orei 20:30. Sosire in Spania si cazare in zona Granada.  

Ziua 9. Granada - Complexul Alhambra

Mic dejun. In Granada vom face un tur de oras. Optional, vizita la Complexul Alhambra (Gradinile si Palatul Generalife, Fortareata Alcazaba si Palatul lui Carol al V-lea). Cazare in zona Sevilla.  

Ziua 10. Sevilla - Cordoba - Malaga - Bucuresti

Mic dejun. In functie de orarul de zbor continuam cu transfer la aeroport sau cu scurt tur de Sevilla. Continuam cu Cordoba - se viziteaza Moscheea Mezquita, unica in lume. In Sevilla vizitam catedrala, mormantul lui Cristofor Columb, Giralda (Vechiul Minaret) si Piata Spaniei - una din cele mai frumoase piete din lume situata in parcul Maria Luisa - locul de desfasurare al Expozitiei Hispano-Americane din 1929.

Transfer la aeroportul Malaga, pentru zborul catre Bucuresti de la ora 22:00. Sosire in Bucuresti in jurul orei 02:50.

Hoteluri

• Casablanca: Imperial Casablanca Hotel Spa 4* categoria locala, 291, Boulevard Mohamed V Angle Rue Azilal, Ex Rond Point Shell، Casablanca 20110, Morocco, sau similar.
• Marrakesh: Hotel Hotel Marrakech House 3* categoria locala, N°1, Avenue Abdelkrim Al Khattabi lot Bouizgaren Gueliz, 40000 Marrakech, sau similar.
• Fez: Hotel Ibis 3*, Avenue Des Almohades - Place De La Gare Oncf, 30000 Fes, sau similar.
• Algeciras: Mercure Algecira 3*, Cl Malta 1 - 11204 - Algeciras - sau similar.
• Granada - Hotel Don Juan 3*, Martinez de la Rosa 9, Ronda District, 18002 Granada, Spain sau similar
• Sevilla: Hotel Dona Carmela 3*, Calle De Jerez, 72 sau similar.

Informatii utile

Informatii practice
Climat
Portugalia costiera are un climat mediteraneean-oceanic, in timp ce in Spania predomina climatul mediteraneean-continental. Iernile sunt blande, cu exceptia centrului Spaniei, unde uneori poate fi neasteptat de rece, cu numeroase precipitatii in Portugalia si mai putine in Spania, iar verile din Spania sunt extrem de toride si complet lipsite de ploaie. Pe coasta Portugaliei, caldura este estompata de briza marina si curentul oceanic rece.
Vize
Cetatenii romani au nevoie de carte de identitate sau pasaport valabil pentru a intra in ambele tari, dar si in colonia britanica Gibraltar.

Infrastructura de transport local
Foarte buna peste tot. Atentie, in Gibraltar se circula pe partea inversa ca in Marea Britanie, deci, atentie la trecerile de pietoni!
Siguranta personala
Este ridicata. Evident, merita sa fi atent la buzunare in locurile foarte aglomerate.
Cum comunici
Engleza se vorbeste cam in toate zonele turistice. In Portugalia, numarul vorbitorilor de engleza e mai mare decat in Spania, dar spaniola este mai usor inteleasa de romani. In Gibraltar, toata lumea vorbeste engleza.
Bani
Euro in Spania si Portugalia si lira sterlina in Gibraltar, dar euro este acceptat aproape peste tot. Peste tot se pot folosi cardurile de debit si credit, care sunt preferate cash-ului.
Comunicatii
Exista Wi Fi cu viteze destul de ridicate peste tot. Spania si Portugalia sunt in Uniunea Europeana, asa ca nu exista costuri suplimentare de roaming cu Romania, in anumite limite (verificati cu furnizorul dvs. de telefonie mobila). In Gibraltar pot fi receptionate retele spaniole in anumite locuri. Evitati sa folositi roamingul cand va conectati la reteaua locala.
Tipuri de prize
La fel ca acelea din Romania. Prize britanice (tip G) in Gibraltar, dar si prizele europene sunt disponibile in multe locuri.
Cod vestimentar
Nu exista restrictii de niciun fel.
• Grup minim 35 persoane.
• Documente necesare calatoriei: pasaport sau carte de identitate in curs de valabilitate pe durata calatoriei.
• Asigurarile storno si cele medicale (vezi detalii), nu suntobligatorii, dar sunt recomandate.
• Conditii calatorie pentru minori (vezi detalii).
• Tarifele pentru copii, sunt valabile numai daca acestia sunt cazati in camera cu minim 2 adulti.
• Persoanele care calatoresc singure si nu doresc sa achite suplimentul pentru camera single, pot rezerva in regim partaj, urmand a fi cazate cu una sau doua persoane participante, de acelasi sex, intr-o camera dubla/tripla, in functie de inscrisi. In situatia in care partajul nu se inchide, turistii vor achita suplimentul de single. Eventuale neintelegeri intre solicitantii de partaj, nu sunt imputabile agentiei.
• In anumite destinatii, se solicita taxe turistice de oras/statiune/hotel. Acestea se achita de catre turisti la ghidul insotitor (vezi detalii).
• Bacsisurile pentru prestatorii locali (tips) reprezinta o practica internationala. Sunt recomandate, dar nu sunt obligatorii.
• Clasificarea unitatilor de cazare este cea atribuita de oficialitatile din tarile de destinatie, ca atare facilitatile camerelor sunt conforme cu standardele locale.
• Transportul este asigurat cu minibus/midiautocar/autocar clasificat, destinat transportului de turisti in trafic intern si international, clasificate pentru transportul turistic.
• Informarea de plecare care va contine numele hotelurilor confirmate, locul de imbarcare, ora plecarii, numerele de telefon ale ghizilor se vorcomunica cu 48 h inainte de plecare, prin e-mail, sms sau telefonic.
• Agentia/ghidul insotitor/ghidul local, pot modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice, precum si ordinea zilelor din programul turistic, dar fara a afecta structura programului, atat inainte de calatorie cat si in timpul programului.

Tarife

Data plecare Tarif
30.04.2025(Paste) 1799 Euro

Suplimente, reduceri

Supliment camera single: 309 euro; copil sub 12 ani 999 euro cazat in camera cu 2 adulti.

Servicii incluse

• Transport avion Bucuresti - Malaga - Bucuresti, ce include: un bagaj de mana(geanta mica) si un bagaj de cala, Compania Hisky;
• Taxele de aeroport (se pot modifica pana la emiterea biletelor de avion);
• 2 nopti cazare cu mic dejun in zona Algeciras la hotel de 3*;
• 1 noapte cazare cu mic dejun in Casablanca la hotel de 4*;
• 2 nopti cazare cu mic dejun in Marrakesh la hotel de 3*;
• 2 nopti de cazare cu mic dejun in Fez la hoteluri de 3*-4*;
• 1 noapte cazare cu mic dejun in zona Sevilla la hotel de 3*;
• 1 noapte cazare cu mic dejun in zona Granada la hotel de 3*;
• Ghid local la obiectivele turistice din Fez si Marrakesh;
• Transport feribot pe ruta: Algeciras - Tanger - Algeciras;
• Tururile prevazute in cadrul excursiei cu autocar/microbuz - categoria locala;
• Transferuri aeroport - hotel - aeroport;
• Asistenta turistica in limba romana (ghid roman);

Nu sunt incluse

• Excursiile optionale
• Biletele de intrare la obiectivele turistice (se achita la destinatie);
• Supliment demipensiune (5 cine in Maroc) - 106 Euro/persoana ;
• Asigurarea storno si medicala (recomandate);
• Bacsisuri, 35 euro/persoana, se achita inainte de calatorie;

Orar de zbor

Bucuresti 17:50 / Malaga 21:00
Malaga 22:00 / Bucuresti 02:50
Compania aeriana si orarul de zbor se pot modifica pana la data calatoriei.

Compania

HiSky

Transferuri

Climat
Spania sudica si Marocul au parte de veri extrem de calduroase, cu putine precipitatii. Iarna este cald si bine in Andaluzia, ca o primavara romaneasca (exceptand Granada, aflata intr-o zona muntoasa), dar neasteptat de rece mai ales in zonele montane ale Marocului. Perioadele cele mai placute sunt primavara si toamna, cand este cald, dar nu excesiv.

Vize
Cetatenii romani au nevoie de carte de identitate sau pasaport valabil pentru a intra in Spania. Pentru Maroc este obligatoriu pasaportul, dar nu este nevoie de viza, iar pasaportul trebuie sa aiba o valabilitate de 6 luni de la data intrarii in tara.
Infrastructura de transport local
Foarte buna peste tot. Drumul peste Muntii Atlas este destul de sinuos, cu numeroase serpentine, dar se prezinta in conditii bune.
Siguranta personala
Este ridicata. Evident, merita sa fii atent la buzunare in locurile foarte aglomerate.
Cum comunici
In Spania vei gasi vorbitori de limba engleza in zonele turistice, mai ales intre tineri. Daca nu, limba spaniola este usor inteleasa de romani. In Maroc, limbile oficiale sunt araba si franceza, asa ca aproape toata lumea vorbeste franceza. Engleza se vorbeste pe alocuri, in zonele foarte turistice.
Bani
Euro in Spania si dirhami in  Maroc. In  locurile turistice din Maroc, mai ales in magazinele de suveniruri, poti plati in euro la o rata nefavorabila. Poti schimba euro in numeroase case de schimb valutar. Carduri se accepta peste tot in Spania si doar in locurile mai bune din Maroc. In ambele tari vei gasi ATM-uri la indemana.
Comunicatii
Vei gasi Wi Fi la viteza buna in Spania si decenta in Maroc (mai putin in zona Ouarzazate). In Spania, membra a Uniunii Europene, nu exista costuri suplimentare de roaming cu Romania in anumite limite (verificati cu furnizorul dvs. de telefonie mobila).In Maroc exista costuri de roaming, mai ales in cazul datelor. Puteti cumpara o cartela locala SIM, de la Maroc Telecom ori Orange. Ambele au o acoperire similara.
Tipuri de prize
La fel ca acelea din Romania. Pe alocuri, e posibil sa gasesti si prize tip E, dar sunt relativ rare.
Cod vestimentar
In Spania nu exista nicio restrictie. In Maroc, mai ales in orasele traditionale (Medina) sau cand vizitezi obiective turistice este bine sa te imbraci mai conservator - pantaloni lungi sau fuste ceva mai lungi. Doamnele e bine sa aiba un sal la indemana, pentru a-si acoperi parul.
Nota
• Grup minim, 25 persoane.
• Documente necesare calatoriei: pasaport, valabil cel putin 6 luni de la data intoarcerii in tara.
• Asigurarile storno si cele medicale (vezi detalii) nu sunt obligatorii, dar sunt recomandate.
• Conditii calatorie pentru minori (vezi detalii).
• Tarifele pentru copii sunt valabile numai daca acestia sunt cazati in camera cu minimum 2 adulti.
• Persoanele care calatoresc singure si nu doresc sa achite suplimentul pentru camera single pot rezerva in  regim partaj, urmand a fi cazate cu una sau doua persoane participante, de acelasi sex, intr-o camera dubla/tripla, in  functie de inscrisi. In  situatia in care partajul nu se inchide, turistii vor achita suplimentul de single. Eventuale neintelegeri intre solicitantii de partaj nu sunt imputabile agentiei.
• In  anumite destinatii se solicita taxe turistice de oras/statiune/hotel. Acestea se achita de catre turisti la ghidul insotitor (vezi detalii).
• Bacsisurile pentru prestatorii locali (tips) reprezinta o practica internationala. Sunt recomandate, dar nu sunt obligatorii.
• Clasificarea unitatilor de cazare este cea atribuita de oficialitatile din tarile de destinatie, ca atare facilitatile camerelor sunt conforme cu standardele locale.
• Transportul este asigurat cu minibus/midiautocar/autocar clasificat, destinat transportului de turisti in  trafic intern si international, clasificate pentru transportul turistic.
• Informarea de plecare care va contine numele hotelurilor confirmate, locul de imbarcare, ora plecarii, numerele de telefon ale ghizilor se vor comunica cu 48 de ore inainte de plecare, prin e-mail, sms sau telefonic.
• Ghidul insotitor, dar si ghidul local, pot modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice, precum si ordinea zilelor din programul turistic, dar fara a afecta structura programului.
• Pentru alte Conditii de calatorie, in contextul actual COVID-19: va recomandam sa va informati de pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions (daca trebuie test PCR sau nu, orice alta informatie importanta).
• Informatii despre posibilitati de efectuare TEST PCR COVID-19 puteti gasi pe site-ul nostru: (vezi detalii).

Excursii optionale

Ouarzazate
49 euro/adult si 35 euro/copil 2-12 ani
Include: transport local, asistenta turistica in limba romana, nu include intrari, se achita local, 10 euro de persoana (tarif informativ, se poate modifica).
Plecarea in excursie va fi din Marrakech, cu autocarul, in jurul orei 10:00, spre Quarzazate. Ne vom indrepta spre Muntii Atlas, admirand peisaje pitoresti si spectaculoase, si vom traversa trecatoarea Tiz-in-Tichka, situata la o altitudine de 2260 de metri deasupra nivelului marii. Pe masura ce drumul incepe sa se indrepte spre Quarzazate calatorii vor putea sa admire regiunile pre-Sahara, care sunt uscate si nemiscate, si varfurile tacute ale marilor Munti Atlas. Quarzazate este un oras in sudul Marocului, si resedinta provinciei cu acelasi nume, fiind supranumit „Poarta Desertului”. Nenumaratele Kasbah din desert, munti si campii aride, vai si oaze luxuriante, palmieri si satele pe pamant rosu dau farmec acestei zone, constituind un punct de atractie turistica importanta. Vom vizita aici asezarile fortificate Taourirt si Tifoultout, declarate monumente internationale, care fac parte din Patrimoniul UNESCO. Excursia va dura aproximativ 8 ore.
Alhambra
69 euro/persoana
Include: transport cu autocarul/microbuzul, taxe de drum, ghid local vorbitor de limba engleza, asistenta turistica in limba romana, bilet de intrare la Complexul Alhambra care include: Gradinile si Palatul Generalife, Fortareata Alcazaba si Palatul lui Carol al V-lea si ghid audio.
Se achita la inscriere, rezervarea se face cu minimum doua luni inainte de calatorie. Granada este orasul andaluz ridicat la baza Muntilor Sierra Nevada, ce ofera iubitorilor de frumos o capodopera arhitecturala unica in lume: Palatul Alhambra. Construit intr-o arhitectura predominant araba, palatul inconjurat de Gradinile Generalife este vatra maura a Spaniei. Plecarea spre Granada va fi in jurul orei 10:00, cu autocarul, de la fiecare hotel unde turistii vor fi cazati. Odata ajunsi in Granada vom vizita ansamblul Alhambra (unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura islamica): Palatul Nasrid, Alcazaba, Palatul lui Carlos V si Generalife Garden. Vom incepe cu vizita la Palatul lui Carlos V, unde vom petrece in jur de 30 de minute. Palatul a fost comandat de imparatul Carol V, dupa recucerirea catolicilor in 1492, pentru a impune stilul crestin pe domeniul Alhambra, plin de constructii maure. E un palat de forma patrata, iar in interior are o curte interioara rotunda, ceea ce nu se mai intalnise pana atunci in stilul renascentist. Continuam cu vizita la Alcazaba, in jur de 30 de minute, una dintre cele mai vechi constructii din Alhambra, ce reprezinta zona militara a complexului, pozitionata strategic deasupra orasului. Din turnurile sale veti vedea niste panorame splendide ale Albayzin, cartierul arabesc, dar si restul Granadei. Continuam cu vizita la Palatul Nasrid, timp de aproximativ o ora. Palatul a fost ridicat in secolul al XIII-lea, de catre fondatorul dinastiei, Nasrid, Alhamar. Aceasta structura, cu ziduri din caramida si lemn, acoperita cu decoratiuni din stuc, este alcatuita din trei edificii: Palatul Mexuar, Palatul Comares si Palatul Leilor, acestea functionand independent. Ultima vizita va fi la Generalife Garden, care este impartita in mai multe gradini mai mici, inconjurate de gardulete vii, o multime de specii de trandafiri si plante aromate, care ne antreneaza simturile la vizitarea lor. Gradinile Generalife sunt cele mai populare din Spania, impresionand prin dimensiunile lor, fantani arteziene si izvoare. Dupa terminarea vizitei la ansamblul Alhambra, vom avea timp liber in centrul orasului Granada, pentru pranz sau cumparaturi. Excursia se va incheia in jurul orei 15:00.
Gibraltar(excursia Rock Tour)
69 euro/persoana
Include: transport cu microbuz local pentru vizitarea: Punta Europa, pestera Saint Michael, Apes Den si asistenta turistica in limba romana.
Stramtoarea Gibraltar leaga Oceanul Atlantic de Marea Mediterana si separa Spania de Maroc. Numele ei vine de la Gibraltar, care semnifica in limba araba Jebel at-Tariq, muntele lui Tariq. Excursia va incepe in jurul orei 09:00 a.m, iar turistii vor fi preluati cu autocarul de la hotel. Ne vom indrepta spre Linea de la Conception, unde va trebui sa trecem granita spre Gibraltar. Odata ajunsi in Gibraltar vom urca pe stanca cu telecabina, la peste 400 de metri altitudine, si vom vizita Upper Rock, Rezervatia Naturala Gibraltar, acolo unde traiesc renumitele maimute „macaci”, o specie fara coada, de culoare maro-roscat, originare din Maroc si Alger. Chiar daca sunt animale salbatice, maimutele nu sunt agresive, din contra, sunt jucause si se pot face chiar si poze cu ele. Din varf vom putea merge in Pestera St Michael, o pestera naturala, de o frumusete rar intalnita, cu stalactite albe, gri sau rosii. Datorita acusticii sale, este un loc potrivit pentru spectacole de lumini si muzica. Tot aici vom vedea si locul unde se sfarseste Europa si unde se vede Africa, Europa Point fiind cel mai sudic punct din Gibraltar si locul unde Marea Mediterana se intalneste cu Oceanul Atlantic. Dupa aproximativ trei ore petrecute aici, vom avea timp liber la dispozitie pentru masa de pranz si cumparaturi. Excursia se va termina in jurul orei 16:00.
Grup minim excursii optionale: 25 de persoane.

Rezerva acum!