INFORMARI PENTRU CALATORIE

Sate si orase „must see” in Evia

Ce vizitam in insula Evia

Ofertele Europa Travel in Evia

Orasele insulei, asezarea lor, casele, manastirile si chiar stilul arhitectural al strazilor si al pietelor centrale din ilustreaza frumusetea Greciei antice. Odata ajuns in Evia, trebuie sa strabati cele mai importante sate si orase pentru a descoperi traditia si frumusetea fiecarui loc in parte. Vei descoperi peisaje variate, mancaruri aparte, taverne imbietoare, tratamente spa naturale dumnezeiesti si o ospitalitate debordanta, care te vor convinge sa revii iar si iar, pentru o explorare si mai amănunțită.

Chalcis sau Chalkida: este orasul principal al insulei Evia, situat in cel mai ingust punct al Stramtorii Euripos. Numele orasului este pastrat din antichitate si este derivat din χαλκός (cupru, bronz, in greaca), desi nu exista nicio urma de mina in zona. Orasul este acum conectat la Grecia continentala prin doua poduri – „Sliding Bridge” in partea vestica, la cel mai ingust punct al Stramtorii Euripos si un pod suspendat. Cea mai interesanta cladire din Chalcis este biserica Sf. Parascheva (patronul insulei), odinioara biserica Prioriei Dominicana a lui Negroponte, una din primele doua case autorizate pentru Provincia Greciei, in 1249. Inceputa in 1250 , aceasta este printre cele mai vechi exemple de arhitectura Dominicana si una dintre singurele biserici Dominicane timpurii, care si-a pastrat forma originala pana in prezent.

Eretria: La sud de Chalkis, drumul duce spre Eretria, un oras ce obisnuia sa fie in anticitate al doilea ca importanta de pe insula si, totodata, o putere maritima majora. Astazi, casele ancestrale ale multor navigatorilor de renume stau la baza frumusetii zonale. Ajuns aici, poti face o calatorie in Grecia antica, strabatand strazile intortocheate si vizitand Muzeul de Arheologie al orasului, cu descoperiri ce dateaza din vremuri preistorice, arhaice, clasice si elenistice. Cu toate acestea, orasul nu este doar un alt site arheologic important. Datorita plajelor sale frumoase, el a devenit o statiune de vara bogata in numeroase facilitati, fiind acum o destinatie populara atat pentru greci, cat si printre turistii straini.

Karystos: este un mic oras de coasta situat la 129 de kilometri sud de Chalkis. Asezat in zona salbatica a Karystian Bay, la bazele Muntelui Ohi, orasul este cea mai atractiva statiune de pe insula si are doua plaje de nisip, frumoase si bine organizate. Este un oras antic, despre care se spune ca a fost construit  de driopi, popor cu care s-a luptat Hercule. Ajuns aici, nu rata reconstruita fortareata venetiana a Castelului Rosso, construita initial in secolul al 13-lea in estul plajei orasului. Alte situri interesante pe care le gasesti aici sunt ruinele Castelului Venetian construit in 1030 si carierele din marmura, primaria orasului construita la sfarsitul secolului al 19-lea, precum si manastirile ortodoxe din Taxiarches, Sf. Gheorghe si Sf. Mavra.

Agia Anna: acest mic sat este situat in partea nordica a insulei, in mijlocul unei paduri dense. Localitatea este una dintre cele mai fermecatoare din Evia intrucat si-a pastrat stilul traditional puternic, obiceiurile si targurile de tara. La aproape 10 kilometri de sat rasare frumoasa plaja Agia Anna. O plaja lunga, renumita pentru apele sale adanci si calde, in a carei apropiere exista o alta plaja numita Anjali, cunoscuta si ea pentru nisipul fin si apele cristaline.

Kymi: acesta este unul dintre cele mai vechi orase din Evia si este miraculos pozitionat chiar deasupra nivelului marii, pe o stanca, la 250 de metri altitudine. Portul orasului se afla la 4 kilometri la deal si este singurul port natural din estul coastei a insulei. Orasul are arhitectura caracteristica a insulei si, daca iti plac zonele neaglomerate, orasele dragute, sigur vei savura sederea ta aici. Casele orasului au un stil traditional si districtul inconjurator are numeroase sate atractive, plaje, manastiri si o multime de zone impadurite.

Edipsos: este un oras spa faimos din nord-vestul insulei, cunoscut in antichitate pentru calitatea medicicana a izvoarelor naturale cu apa fierbinte. Astazi, el este unul dintre cele mai cunoscute statiuni turistice din Grecia, unde vizitatorii folosesc facilitatile de masaj si hidromasaj pentru relaxare. Aceasta parte a insulei este mai verde decat restul Eviei si are un amestec frumos de pamant agricol fertil cu zone rurale, in zone impadurite de munte. De asemenea, ea are plaje, monumente arheologive, arhitectura neoclasica si sate traditionale grecesti de care sa te bucuri.

Istiea: este orasul principal din nord-vestull insulei, cu aproape 5.000 de rezidenti. El este asezat pe o zona cu pamant fertil, la nord de orasul balnear Edipsos, si este cufundat in istorie. La vestul orasului se gasesc ramasitele antice ale orasului Hisitaia,, cucerit de Perikles in 446 i.Hr.. Homer a descris Istiea drept „polystafylon” (tereul multor vite de vie). Conform legendei antice, acesta era locul in care pasunau taurii sacrii ai zeitei Hera. Daca iubesti pasarile, mergi in apropierea Kanatadika, o rezervatie naturala importanta pentru pasarile migratoare si endemice. De asemenea, padure din jurul Muntelui Telethrio ofera peisaje absolut spectaculoase.

Limni: este o statiune fermecatoare de litoral, aflata pe costa vestica din nordul insulei, extrem de atractiva pentru turisti si navigatori, avand o multime din caracteristicile traditionale originale grecesti. Orasul Limi este construit pe un versant de munte si ofera peisaje uimitoare spre continent  si spre Golful Evian. Este o baza buna pentru a explora Evia de nord, inclusiv ale sale zone naturale de spa, manastirile, bisericile si satele pitoresti.

• Despre Evia

• Plaje in insula Evia

• Vacante in Evia


Rezerva acum!