INFORMARI PENTRU CALATORIE

Obiective turistice in insula Kos

Monumente istorice

Ofertele Europa Travel in Kos

Principalele orase ale insulei sunt Kos Town, Kardamena, Kefalos, Tingaki, Antimachia, Mastihari, Marmari si Pyli, bogate in structuri arhitecturale unice in lume, iar cele mai importante orase mai mici sunt Zia, Zipari, Platani, Lagoudi și Asfendiou. Ajuns pe insula, simte ospitalitatea localnicilor si descopera atractiile turistice si locuile istorice, care evidentiaza cultura traditionala a insulei. Obiectivele istorice de mare interes ale insulei Kos se regasesc Plantanul lui Hipocrate, Odeonul Roman, ruinele castelului din secolul al 14-lea, orasul vechi cu mozaicurile sale, situl arheologic de vest si, bineinteles Asklepieion, celebrul centru medical antic, situat la 4 kilometri sud-est de orasul Kos.

Asklepieion

Asklepieion este un centru medical antic, situat la 4 kilometri sud-est de orasul Kos, dincolo de satul Platani. Centrul medical a fost construit pe cea mai inalta culme a unui deal inverzit, loc de unde poate fi admirat intregul oras Kos si suburbiile lui. El a fost construit in onoarea lui Asklepios (zeul medicinei in mitologia greaca) la inceputul secolului 3 i.Hr, dupa moartea medicului grec Hipocrate. Medicii din cadrul acestui centru au fost si preoti, iar in cadrul cladirii era construit un sanctuar in care localnicii puteau veni sa se roage. Grecii au pus constructia sub simbolul sarpelui, animalul onorat pe taramurile grecesti datorita capacitatii sale de a selecta plantele curative ale insulei. Structura centrului medical a fost puternic zguduita de cutremure, insa inca se mai pot diferentia camerele si utilitatea pentru care au fost construite. Prima terasa este inchisa de un portic in forma unui Π (P = scrisoare in limba greaca), ce lasa deschisa partea sudica si despre care legenda spune ca detinea o scoala medicala. Pe latura estica pot fi zarite urmele unui complex de bai romane, unele dintre ele amenajate cu arcade pentru pacientii si familiile lor. Cea de-a doua terasa este si cea mai veche structura a Asklepieion. Aici stau ruinele unui altar construit in secolul 4 i.Hr., iar la sud se afla zona „Avato”, unde pacientii veneau in speranta de a-l intalni pe zeul Asklepios, pentru a-i cere vindecare.  A treia terasa este templul Doric al lui Asklepeion, care dateaza din secolul 2 i.Hr. In cadrul Centrului Medical mai exista o biserica dedicata Sfintei Panagia Tarsou, construita in perioada creștina timpurie, insa astazi i se mai pot zari doar ruinele si cateva elemente de identificare precum initialele ICXP (Iisus Hristos), lacasul nefiind reconditionata dupa cutremur.

Castelul Cavalerilor - Neratzia

Castelul Cavalerilor Ioaniti din Kos a fost ridicat cu piatra locala și resturile unor constructii anterioare, de cavalerii Sf. Ioan, pe ruinele unui zid antic. Castelul se afla chiar la intrarea in portul orasului Kos si detine o colectie impresionanta de blazoane pe zidarie, sculpturi si inscriptii din perioadele elena, romana, bizantina si crestina. Constructia a fost realiyata in timpul ocupatiei Cavalerilor, care a durat peste 200 de ani. Aceasta superba piesa de arhitectura intampina si uimeste vizitatorii cu un pod de piatra, folosit in antichitate ca legatura intre o fosta zona insulara a Kos, cu interiorul insulei.  Astazi, podul este numit Phoinikon (palmieri, in limba greaca), iar dupa traversarea acestuia poti vedea castelul din piatra, impartit in doua curti de aparare, cea interiorara avand 4 turnuri circulare. Curtile sunt separate de un sant cu apa, dar comunica intre ele printr-un pod mobil.

Odeonul Roman

Odeonul Roman a fost construit de romani in jurul secolelor II-III  si a fost descoperit la inceputul secolului XX , impreuna cu sala de sport și baile romane. Avantajele asezarii din punct de vedere turistic este ca formeaza un complex de obiective, pe care le poti vizita fara mult efort fizic. Odeonul Roman, deși restaurata, si-a pastrat din unicitate, avand primele noua randuri de scaune construite din marmura originala, ce erau dedicate marilor personalitati.

Platanul lui Hipocrate

Platanul lui Hipocrate se afla in Piata Platanou (Piata Platanilor), langa Castelul Cavalerilor si Moscheea Hassan, constructie ridicata in 1776, chiar in centrul capitalei. Conform legendei, platanul a fost plantat chiar de zeul medicinei, fiind cunoscut ca locul in care tinea cursurile cu discipolii sai. Desi multi spun ca a fost plantat de Hipocrate insusi, ceea ce inseamna ca  ar avea aproximativ 2.400 de ani, platanul actual este de fapt un ascendent al celui plantat de Hipocrate, de vreo 500 de ani. Este din specia Platanus Orientalis - Platanul Oriental, are un trunchi cu diametrul de 12 metri si este cunoscut ca fiind cel mai inalt si mai vechi plantan din Europa. Conform mitologiei grecesti, platanul nu este doar un simbol al vietii, asociat cu zeita Gaia, ci si un simbol al regenerarii intrucat scoarta sa se regenereaza precum pielea sarpelui. Imediat langa celebrul platan, o mare atractie turistica pentru istorici, se afla o fantana cu gravuri in limba araba, unde credinciosii obisnuiau sa se spele pe picioare inainte de a intra in Moschee, in perioada ocupatiei otomane.

Situl Arheologic de Vest

Mergand spre partea sudica a Platanului lui Hipocrate vei da peste Situl Arheologic de Vest, o zona de aproximativ 3.000 de metri patrati cu sapaturi arheologice. Situl se afla in jurul Portului intre Akti Miaouli, strada Nauclere si Buleverdul Hipocrate, si este cunoscut drept Situl Vechii Agora. Situl este sub conducerea Muzeului Arheologic din  Kos. In cadrul sitului argeologic poti vedea cele mai vechi descoperiri din insula Kos precum  Templul lui Dionisos, 2 basilici, mozaicul Casa Europei (care are aprocimativ 1.800 de ani), Odeonul Roman (cu 18 locuri bine conservate) si alte ruine printre care se regasesc curti impresionante, piscine antice, gymnasium „Xysto” si Nimfeumul roman.

Muzeul Arheologic

Se afla in inima capitalei, in piata Eleftherios, unde sunt expuse obiecte impresionante ce dateaya din perioadele Arhaice, Elenistice si Romane. Aici poti admira ceramice, obiecte de lut, statui, mozaicuri aparte si o statuie care il repreyinta pe Hipocrate, tatal medicinei stiintifice. Muzeul se afla intr-o cladire cu doua etaje, cu trei intrari. Alaturi de Muzeu se afla Situl Arheologic de Vest, una dintre cele mai mari atractii turistice ale insulei, care contine mozaicul Casa Europei, Odeonul Roman, templul lui Dionis (cea mai mare atractie a istoricilor), Odeonul lui Herodes Atticus si Stoa lui Eumenes.

Centrul Istoric

Bogat in monumente istorice, centrul istoric se afla in partea nord-estica a orasului Kos, chiar langa portul capitalei. In cadrul acestuia poti vizita ruinele unui templu elen dedicat lui Hercule si ruinele sanctuarului dedicat Zeitei Afrodita. Din cele doua temple au ramas doar ruinele, insa inca se mai pot zari detalii arhitecturale impresionante, care induc vorbesc despre cultura locala. Ajuns la templul dedicat Afroditei vei vedea doua fragmente de coloane si popilee, iar Ruinele templului elen dedicat lui Hercule exprima o istorie bogata. Acesta era decorat cu flori si statui cu Eros inaripat.

• Despre Kos

• Plaje in insula Kos

• Baruri si restaurante in insula Kos

• Vacante in Kos


Rezerva acum!