INFORMARI PENTRU CALATORIE

Obiective turistice in Lefkada

Ce vizitam in Lefkada

Ofertele Europa Travel in Lefkada

Lefkada este renumita pentru stancile albe (Leukos = alb in greaca), in special pentru Capul Lefkada, pentru castelul venetian medieval Agia Mavra, orasul preistoric din Nirikos, Manastirea Faneromeni (cel mai important centru religios al insulei), Muzeul Arheologic, Biserica Agios Ioannis si Cascada Dimosari. Odata ajuns pe insula, trebuie sa stii ca Porto Katsiki, Kathisma si Egremni sunt cele mai fascinante frumuseti naturale, iar Agios Ioannis si Vassiliki au cele mai bune conditii de windsurf. Iar dupa ce le-ai vazut pe acestea, fa un tur al marilor orase turistice, precum Lefkada Town, Agios Nikitas Vassiliki si Sivota, si petrece cu localnicii, asa cum n-ai facut-o vreodata. Mai jos ti-am pregatit cateva obiective „must see” in Lefkada, care iti vor lasa amintiri placute din timpul vacantei.

Castelul Agia Mavra

Castelul Agia Mavra, sau Sfanta Maura, este un exemplu impresionant de arhitectura medievala care poate fi vazut chiar de la intrarea in insula. Castelul se afla foarte aproape de Chora (Lefkada Town) si dateaza din secolul al-XIV lea, avand ca rol protejarea orasului vechi. Fortificatiile acestuia sunt construite in forma hexagonala, cu 7 bastioane, si se intind atat pe uscat, cat si in apele Marii Ionice. Tot aici, se afla si o mica biserica numita Agia Mavra, care se umple cu credinciosi veniti sa asiste la slujba speciala organizata anual in 3 Mai, de ziua Fortaretei Agia Mavra. Potrivit legendei, Biserica Agia Mavra a fost fondata de napoletanii care stapaneau zona in secolul al-XIV lea. Ea este foarte bine conservata, constituind astazi un punct turistic major nu doar pentru credinciosi, ci si pentru arheologi, datorita arhitecturii aparte. In zilele noastre, Fortareata Agia Mavra este poarta de intrare in Lefkada, inconjurata de vegetatie si apa Marii Ionice.

Manastirea Faneromeni

Este cel mai important centru religios din Lefkada. Aflata pe un deal, aceasta manastire ofera o imagine superba asupra orasului Lefkada, asupra partii nordice a insulei si spre coastele opuse ale continentului. Conform traditiei, Manastirea Panagia Faneromeni a fost initial construita in anul 1634, pe locul unui templu antic dedicat zeitei vanatorii, Artemis. Cu secole in urma, acesta era locul in care studentii Apostolului Pavel predicau crestinismul. In timpuri venetiene, in special in secolul al 18-lea, manastirea a fost renovata dar, din pacate, doua incendii devastatoare au reusit sa o distruga. Spre finele secolului al 19-lea, lacasul a fost recosntruit, iar astazi el gazduieste Muzeul Ecclesiastical, cu icoane bizantine antice, evanghelii si manuscrise antice.

Cascada Dimosari

Sau Nidri este minunea care da viata unei portiuni majore din insula. Este cea mai mare sursa de apa din Lefkada, datorita careia insula abunda in verdeata luxurianta. Muntii inalti ai Lefkadei au dus la aparitia multor cascade, care se revarsa printre stanci abrupte si terenuri accidentate, ajungand, in cele din urma, in mare. Una dintre aceste superbe cascade naturale este Dimosari, care se afla la marginea Nydri si sfarseste printr-un defileu ornat parca cu milioane de pietricele albe. Numele Dimosari a derivat din cuvantul Dimos, fosta denumire a satului vechi unde s-au gasit numeroase mori de apa. In timpul sezonului de vara, cand soarele devine tot mai fierbinte, sute de turistii vin la cascada Dimosari pentru a inota in apele cristaline ale lacurilor de aici, ce stau intinse printre contururi stancoase. Traseul apelor de-a lungul arborilor de pini este de o frumusete rara si poate fi strabatut la pas chiar si intr-o zi torida de vara. O vizita la Cascada Dimosari trebuie neaparat sa includa si o plimbare prin Nidri, satul pitoresc de litoral, plin de restaurante, taverne si facilitati moderne de cazare.

Lefkada Town

Capitala insulei este un oras mic situat in partea nord estica a insulei, in jurul unui port natural, si este legat de continent printr-un canal ingust. Orasul se mandreste cu unul dintre cele mai mari obiective turistice: Fortificatia Agia Maura, construita de franci in 1300, in scopul de a proteja insula de atacurile piratilor. Dupa cutremurele devastatoare din 1948 si 1953, orasul a fost reconstruit in stilul traditional, autoritatile reusind sa salveze doar cateva biserici si monumente istorice. Casele au fost ridicate foarte aproape una de cealalta, ele fiind inconjurate de alei inguste care creaza un farmec aparte. Intrarea orasului este ticsita cu baruri si taverne insa, un pic mai departe, spre piata centrala numita Agios Spiridon, poti vizita biserici interesante precum biserica Agios Nikolaos (din secolul al 18-lea), biserica Agios Dimitrios (din secolul al 17-lea), biserica Pantocrator (din secolul al 18-lea), precum si manastirea Panagia Faneromeni. Cele mai multe dintre aceste biserici gazduiesc lucrari fine ale Scolii de Pictura Ionica. Imprejurimile orasului sunt presarate cu muzee interesante precum Muzeul de Arheologie (situat in strada Faneromeni, care adaposteste descoperiri din diferite sapaturi in siturile arheologice ale insulei), Muzeul Gramophone si Muzeul de Folclor. Statia de autobuz centrala a insulei se afla pe strada Golemi, vizavi de portul de iahturi, pe frontul de est.

Vassiliki

Este un port pitoresc de pescari, destul de popular in randul grecilor si al turistilor. Se afla la 37 de kilometri de capitala Lefkada, in jurul unui golf natural, si are o plaja lunga marginita in ambele capete de stanci albe si abrupte, ce formeaza un decor natural impresionant. Plaja este populara in Europa datorita frumusetii naturale, a facilitatilor turistice precum si pentru conditiile perfecte de windsurf si alte sporturi nautice. Asezarea gazduieste mai multe obiective turistice printre care biserici vechi, izvoare naturale si mori traditionale de vant, iar in imediata apropiere a plajei exista o gama variata de spatii de campare, cafenele, baruri, taverne si diferite magazine.

• Despre Lefkada

• Plaje in Lefkada

• Baruri si restaurante in Lefkada

• Vacante in Lefkada


Rezerva acum!