INFORMARI PENTRU CALATORIE

Vacante in Maroc 2024 - 2025

Despre Maroc

Maroc este o tara plina de contraste, cu orase regale desprinse parca din "O mie si una de nopti" si cu centre turistice extrem de moderne pe malul marii. Cultura marocana, care s-a dezvoltat de-a lungul istoriei în mijlocul unor peisaje naturale exotice de o rara frumusete, dominate de înaltimile înzapezite ale Muntilor Atlas, care se ridica deasupra întinderilor de nisip si oazelor de curmali ale Saharei, este una dintre cele mai bogate si mai vechi din Africa. Veti întalni aici o multitudine de monumente istorice, începand cu cele mai vechi - vestigii ale civilizatiei feniciene din epoca antica - si pana la monumentele prezentului dominat de cultura araba si berbera.
Palatele orientale ca din povesti, cu bogatia lor ametitoare de podoabe, moscheile si mausoleele, sunt tot atatea marturii ale trecutului glorios al Marocului. Localnicii, atat berberii - care traiesc aici chiar dinainte de sosirea arabilor si sunt în prezent pastori, mai ales în munti si în regiunile rurale, cat si arabii din orase, care se ocupa cu mestesugurile, sunt oameni extrem de prietenosi si ospitalieri. Atitudinea lor primitoare va va face si mai placuta vacanta pe plajele cu nisip auriu de pe malul Oceanului Atlantic, în aceasta tara atat de exotica, atat ca peisaj, cat si ca atmosfera. În centrele istorice ale oraselor, numite "medina" si înconjurate de vechi ziduri de aparare, cu stradute înguste unde lucreaza fierarii, tesatorii si olarii, veti avea impresia ca timpul s-a oprit candva, demult, în trecut. Bucataria marocana, foarte rafinata si apreciata, foloseste ca ingrediente de baza pestele, carnea, legumele, fructele uscate si condimentele orientale rare. Cu delicatesele ei exotice puteti face cunostinta în multimea de restaurante de toate marimile, iar apoi va asteapta cafenelele de pe trotuare, unde se bea ceaiul de menta traditional marocan. La tot pasul veti întalni piete si bazaruri, în care puteti cumpara suveniruri tipic marocane. Nu uitati sa va tocmiti - marocanii sunt cunoscuti pentru placerea cu care se tocmesc, iar vanzatorii reduc întotdeauna pretul, uneori chiar la o treime din valoarea initiala. Marocul reprezinta o destinatie ideala pentru admiratorii arhitecturii, gastronomiei si folclorului oriental, ca si pentru iubitorii naturii fascinante a muntilor înalti si a desertului.
 
Denumire oficiala: Regatul Marocului
Capitala: Rabat
Religie: musulmani (95%), crestini (4%), evrei
Limba oficiala: limbile araba si franceza, mai rar se poate comunica si în limba engleza
Fus orar: diferenta de fus orar este de -1 ora vara, iar în timpul iernii ora este aceeasi cu a Romaniei
Clima Marocului este influentata de Marea Mediterana si de Muntii Atlas, cu veri toride si ierni umede si blande. Pe masura ce se înainteaza spre sud si catre zona interioara a tarii, temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate. Precipitatiile, sub forma de ploaie, se înregistreaza mai ales pe timpul iernii. Cantitati mai mari de precipitatii cad în zona din jurul Muntilor Rif, unde curentii atmosferici marini sunt opriti de înaltimile muntilor. În sud-vestul Marocului temperatura medie e de 28 °C vara si 16 °C toamna si iarna. În sud sunt zone desertice si semidesertice. Perioada cea mai potrivita pentru vacanta în Maroc e vara, însa nu si în sudul extrem al tarii, unde temperaturile pot depasi si 50°C. Toamna, vremea este în general stabila si frumoasa, dar uneori e posibil sa ploua. Daca va veti petrece timpul în zonele turistice, nu trebuie sa va temeti de variatii mari de temperatura. În zonele montane, însa, ar trebui sa fiti pregatiti pentru orice eventualitate.

Atractii

Situat in nordul Africii, Marocul atrage prin numeroasele variante pe care le ofera celor care vin sa petreaca o vacanta. Pe linga plajele cu nisip fin, se pot vizita orase cum ar fi Casablanca, Fez, Rabat sau Marrakech, dar si obiective istorice, precum orase medievale sau ruine din vremea romanilor. Se poate opta si pentru safari pe camile in desert si prin Muntii Atlas. Inca nu exista curse charter catre aceasta destinatie, dar sint agentii de turism care organizeaza circuite in aceasta tara pentru grupurile de turisti.
Fez este capitala spirituala a Marocului. Este o destinatie interesanta pentru cei pasionati de traditii si istorie. Orasul a fost fondat de nepotul profetului Mahomed, Moulay Idriss, in secolul al IX-lea. A fost capitala regatului, locul in care statea suveranul. Aici se pot vizita Medina medievala, inclusa in patrimoniul UNESCO, Medersas (Universitatea Religioasa Islamica), Moscheea Karaouine si faimoasa fintina Nejjarine. Din piata cu acelasi nume se pot cumpara suvenire care sa aminteasca turistilor de cultura traditionala marocana.
Un alt oras important este Marrakech, insemnat centru cultural si comercial situat la poalele Muntilor Atlas. In orasul denumit si „Perla Sudului“ se pot vizita, printre altele, moscheea si minaretul Koutuobia, Palatul Bahia, gradina Menara, Piata Djema el Fna. Palatul Bahia a fost construit in secolul al XIX-lea si se remarca atit prin numarul mare de camere (se spune ca peste 160), cit si prin gradini si decoratiuni interioare. Evident, nu pot fi ratate orasele Rabat si Casablanca. O vizita in Rabat trebuie neaparat sa includa, printre altele, Palatul Regal, Turnul si Moscheea Hassan, dar si Mausoleul lui Mahomed al V-lea.
Marrakech este cunoscut acum ca un loc popular pentru festivaluri si pentru pietele sale, cea mai impunatoare dintre acestea fiind Jemaa Lefna, în orasul vechi. Este un oras al culturii, istoriei, un oras „la moda” unde sa-ti petreci iarna sau primavara, cu restaurante specifice marocane unice, baruri, cazinouri si viata de noapte la cele mai ridicate standarde. La nici o ora de Marrakesh se întind muntii Atlas, unde puteti descoperi locuri de o frumusete aparte, piete rurale traditionale, monumente locale, mai ales moschei, iar ceva mai departe se afla cascada Ouzoud.
 
In ceea ce priveste Casablanca, oras modern devenit celebru datorita filmului in care au jucat Humphrey Bogart si Ingrid Bergman, merita vizitate Medina si Moscheea lui Hassan al II-lea. Vechiul oras este extrem de pitoresc, gratie cladirilor sale art-deco. Iar Moscheea lui Hassan II impresioneaza prin dimensiuni, fiind cea mai mare din lume, dupa Mekka. Piata centrala din Casablanca reprezinta un adevarat festin pentru simturi - o multitudine de fructe, condimente, peste, legume, toate „împodobite“ parca de flori viu colorate.
 
Orasul din Africa cel mai apropiat de Europa este Tanger, ridicat pe cateva coline, oferind astfel o panorama extraordinara asupra marii. La 60 de kilometri de Tanger se afla doua dintre cele mai elegante statiuni litorale din Maroc, Kabila si Marinashmir, considerate astfel datorita plajelor încantatoare, spalate de apa translucida a marii. Fiecare dintre ele îsi are propriul port, un loc ideal de a pleca într-o excursie cu iahtul în apele Marii Mediterane. La numai cateva minute se afla Cabo Negro, pe un deal mai înalt, din pacate privat, si unde se gasesc piscine superbe.
Pe linga aceste orase, este recomandata si o oprire la ruinele romane de la Volubilis.
 
Cea mai în voga plaja si statiune de golf este Bouznika, o destinatie mai putin cunoscuta în Europa, dar care se impune tot mai mult pe piata vacantelor de lux. Bouznika este mai presus de toate un loc ideal pentru practicantii împatimiti de golf.
 
Desertul si marea sint alte atractii turistice ale Marocului. Amatorii de aventura pot opta pentru o excursie pe camile prin Sahara. Distractia costa insa peste 1.500 de dolari pentru noua zile. In ceea ce priveste litoralul, operatorii din turism recomanda Agadir, considerata cel mai bine amenajata statiune din Maroc. Aceasta are o plaja de 10 km cu nisip auriu.

Rezerva acum!