INFORMARI PENTRU CALATORIE

Vacante seniori in Cipru 2024 - 2025

Despre Cipru

Cunoscuta ca si insula Afroditei, Cipru este un colt de lume unic, o destinatie pentru toate varstele.
Cipru de Nord impresioneaza prin elementele pastrate din vremurile coloniei britanice, dar si prin cultura turca pe care o gasim aici. Partea de sud a insulei (Republica Cipru) cucereste orice calator dornic de cunoastere, cultura si relaxare.
Cipru este un loc de pelerinaj pentru crestinii ortodocsi in mod special pentru ca in Larnaca se afla moastele Sf. Lazar, personajul biblic inviat din morti de Iisus Hristos. In muntii Troodos, in biserica Sf. Nicolae este o fresca unica in lume care o reprezinta pe Fecioara Maria alaptandu-l pe Iisus.
Nicosia este in momentul de fata singura capitala impartita in doua de o granita. Fiecare jumatate este capitala unei alte tari (Ciprul de Nord si Ciprul de Sud). Punctul de frontiera este pe strada Ledra. Pana in 1989, Nicosia impartea recordul cu Berlinul.
Insula Cipru este situata intre 34-35 grade latitudine nordica si 32-34 grade longitudine estica, in bazinul mediteranean nord-estic, la o distanta de 380 km de Egipt, 105 km de Siria si 800 km de Grecia continentala. Este a treia mare insula a Marii Mediterane si are o suprafata de 9251 km2. Lungimea maxima este de 240 km de la est la vest, latimea maxima este de 100 km de la nord la sud. Cele mai apropiate insule din Grecia - Rhodos si Karpasos - se afla la 380 km vest de Cipru.
Cipru are o coasta extinsa in sud si o coasta stancoasa in nord. In partea de sud-vest - regiune montana Troodos (cel mai inalt punct - 1952 m deasupra nivelului marii) cu paduri de pin, stejar, cedru (care reprezinta aproape 19% din teritoriul total al Ciprului). Pe insula exista 2 lacuri sarate, din care unul este folosit pentru extragea sare.

Clima

Cipru este renumit pentru conditiile climatice favorabile. Climatul mediteranean pronuntat al insulei este considerat unul dintre cele mai vindecatoare din lume. In plus, Cipru este una dintre cele mai insorite insule din Marea Mediterana (aproximativ 340 de zile insorite pe an) si cu apa de mare foarte calda (de la 16 grade in ianuarie pana la 32 grade in august).
Vara pe insula este fierbinte si uscata, cu un cer fara nori, si dureaza de la mijlocul lunii mai pana la mijlocul lunii septembrie. Iarna, vremea este variabila din noiembrie pana in martie.
Umiditatea relativa a aerului este in medie 60-80% in timpul iernii si 40-60% in timpul verii. Vanturile de pe insula sunt in mare parte de la slab la moderat.
Cel mai tare loc de pe insula este coasta de vest a zonei Paphos, iar temperaturile de vara aici sunt in medie cu cateva grade mai mici decat in statiunile din Limassol si Larnaca.
In perioada ianuarie - februarie, cad pana la 60% din precipitatiile anuale, iar zapada isi face aparitia in zona muntoasa din decembrie si poate dura pana in aprilie, la altitudini de peste 1000 m. O zona cu zapada superficiala, dar constanta in sezonul rece, ii atrage pe fanii schiului montan pe versantii de la Troodos si snowboarding. O acoperire de zapada superficiala, dar constanta in sezonul rece ii atrage pe fanii schiului montan pe versantii de la Troodos si snowboarding.
In lunile de iarna, pe lacul sarat Larnaca, iubitorii de pasari pot vedea spectaculoasele flamingo, cu penajul lor rozaliu, cum se hranesc cu crustaceele de pe fundul lacului. E una dintre cele mai spectaculoase imagini din lume si pasarile pe picioroange sunt inconjurate de alte sute de specii aflate in migratie si ele.

Transport

Insula dispune de o retea de drumuri noi si moderne. Transportul public este prezent in toate localitatile.Calatorii au la dispozitie autocare si se poate ajunge aproape in orice locatie de pe insula cu acest tip de transport.
Pretul pentru o calatorie in aceeasi localitate este de 1,5 euro. Serviciile unui taxi te vor costa de la 1 euro/km.

Rezerva acum!